HP Notebook-datorer - Minska värmen inuti datorn för att förhindra överhettning i Windows

När temperaturen inuti datorn stiger ökar risken för skador på viktiga interna komponenter till följd av överhettning.

Du kan förhindra överhettning genom att se till att det finns tillräcklig ventilation runt datorn, att fläktens ventilationsöppningar rengörs regelbundet, att datorn är i en sval miljö och BIOS är uppdaterat. Om du vill ha mer information går du till HP:s bärbara datorer – Skydda och ta hand om den bärbara datorn.

Du kanske upplever dessa problem när datorn överhettas:

• När du har tryckt på strömbrytaren låser sig datorn på en svart skärm och Windows startar inte eller Windows startar men svarar inte.

• Det tar längre tid att utföra grundläggande uppgifter eller program än vanligt.

• Windows svarar inte, startar om plötsligt eller visar ett felmeddelande under användning.

• Spel låser sig och reagerar inte på kommandon.

• Fläktar inne i datorn har högre ljudnivå eftersom de snurrar fortare för att ta bort värmen.

• Mus och tangentbord slutar svara.

Rengör ventilerna och inspektera fläktarna

Damm och skräp kan samlas i och runt ventilationsöppningarna över tid, vilket hindrar luftflödet och gör att fläktarna kanske arbetar hårdare än normalt för att ta bort värmen.

Anm:

Du behöver inte öppna datorn för att rengöra ventilerna.

1. Stäng av datorn och dra sedan ur strömsladden.

2. Flytta undan alla föremål i närheten av datorn.

3. Leta reda på ventilationsöppningarna på den bärbara datorn. De finns vanligen under datorn och på datorns sidor.

Anm:

Vissa HP laptops har inte ventilationsöppningar. Om du inte hittar några ventiler, se Öka effektiviteten för att minska värmen.

Identifiera ventilationsöppningarna på en HP notebook dator
  4. Använd tryckluftssprej för att ta bort damm från ventilationsöppningarna för att förbättra luftflödet.

Rengöra ventilerna på undersidan med tryckluft
  5. Vänta fem till tio minuter så att datorn svalnar.

6. Återanslut strömsladden och slå sedan på datorn.

7. Lyssna på fläktarna.

• Om fläktarna verkar fungera korrekt, placera den bärbara datorn på en hård, jämn yta, till exempel ett skrivbord eller bord, och försök sedan att öka datorns effektivitet för att minska värmen.

Varning - risk för personskada:

Om du placerar datorn på en tygklädd yta, till exempel i ditt knä, en säng eller en på en soffkudde, kan detta begränsa eller helt blockera luftflödet. Utdragen luftbegränsning orsakar överhettning och potentiell skada.

• Om fläkten låter mycket eller inte rör sig är det fel på fläkten. Gå till HP notebook-datorer - Fläkten är bullrig och snurrar ständigt (Windows) för mer information.

Öka effektiviteten för att minska värmen

Datorn arbetar hårdare och genererar mer värme när flera program är öppna samtidigt eller när du spelar grafikintensiva videospel.

Använd följande tips för att förbättra datorns effektivitet.

• Ändra vilka program som körs när Windows startar med hjälp Start i Aktivitetshanteraren.

• Stäng programmen när du är klar med dem.

• Stäng webbläsaren när du inte använder den.

• Sänk spelupplösningen och minska grafikinställningarna om datorn blir varmare än normalt när du spelar.

Gå vidare till nästa steg om problemet kvarstår.

Kontrollera att det finns tillräcklig ventilation för datorn

För att minska risken för problem med överhettning kontrollerar du att fläktarna på din dator har ordentlig ventilation. Ordentlig ventilation för systemet är viktigt för att datorn ska fungera korrekt.

Följ de här riktlinjerna för att säkerställa tillräcklig ventilation:

• Datorn ska stå upprätt på ett stadigt underlag.

• Ha minst 15,25 cm utrymme runt varje ventil.

• Om datorn används på höga höjder, över 1 500 meter, bör du vara extra noga med att hålla datorn väl kyld. När du flyttar datorn till en högre höjd minskar temperaturen inne i datorn med cirka 1 ºC för varje 300 m höjd.

Använd HP-programvaran för att hantera inre temperatur i Windows

På vissa HP-datorer kan du använda HP-program, t.ex. HP CoolSense eller HP Command Center, för att hantera temperaturen inuti datorn och förhindra överhettning.

Använd HP CoolSense Technology för att reglera inre temperaturn

När du aktiverar HP CoolSense i Windows justerar en rörelsesensor inne i den bärbara datorn automatiskt datorprestanda och fläkthastighet för att hålla datorn sval.

För mer information, se HP Notebook datorer - tekniken HP CoolSense Technology.

I Windows söker du efter HP CoolSense.

• Om HP CoolSense visas i listan väljer du det. Klicka på HP CoolSense ikonen i aktivitetsfältet och välj sedan .

Välja inställningar för HP CoolSense Technology
  • Om HP CoolSense inte visas i listan är funktionen inte tillgänglig på datorn.

Minska fläktljudet genom att ändra den termiska profilen i HP Command Center

På vissa HP notebook-datorer kan du använda HP Command Center för att hantera temperaturen inuti datorn, samt andra termiska kontrollalternativ.

Mer information finns på HP ENVY, Spectre Notebook-datorer - HP Command Center (Windows 10).

• Om HP:s kommandocenter visas i listan väljer du Termisk profiloch väljer sedan alternativet Kylläge för att aktivera funktionen.

Välja alternativet Cool mode (Kylläge) i HP Command Center
  • Om HP:s kommandocenter inte visas i listan är funktionen inte tillgänglig på datorn.

Om datorn inte har stöd för någon av funktionerna eller om problemet kvarstår kan du behöva ändra systemets prestandainställningar (endast vissa produkter) eller uppdatera BIOS.

Ändra systemets prestandainställningar för att minska värmen och förhindra överhettning (Windows)

Om din bärbara dator är en HP Spectre 13 eller HP x360 kan du anpassa datorns systemprestanda för att minska strömförbrukningen, vilket kan minska fläktarna och minska den interna temperaturen.

1. I Windows söker du efter och öppnar Kontrollpanelen.

2. Skriv cool control i Kontrollpanelens sökruta.

• Om HP Cool Control visas i listan väljer du HP Cool Control och sedan i popup-menyn. Gå vidare till nästa steg om problemet kvarstår.

Använda popup-menyn HP Cool Control
    • Om HP Cool Control inte visas i listan är programmet inte tillgängligt på din bärbara dator. Stäng av datorn och fortsätt sedan med resten av dessa steg.

3. Starta datorn och tryck sedan på F10 upprepade gånger för att öppna BIOS.

4. Gå till fliken Systemkonfiguration på BIOS-menyn och välj sedan Systemenergischema.

Fliken Systemkonfiguration i BIOS med systemenergischema valt
  5. Välj Balans och tryck sedan på f10 för att spara inställningarna och lämna BIOS.

Fliken Systemkonfiguration i BIOS med systemenergischema valt

Om problemet kvarstår kan du pröva att uppdatera BIOS, testa om det finns maskinvarufel eller kontakta HP:s kundsupport.

Uppdatera datorn med HP Support Assistant

Använd HP Support Assistant för att söka efter och installera uppdateringar, däribland BIOS-uppdateringar, till din dator med Windows.

1. I Windows söker du efter och öppnar HP Support Assistant eller klickar på appikonen i aktivitetsfältet.

Om appen inte är installerad på datorn kan du hämta den senaste versionen från webbplatsen för HP Support Assistant.

2. På fliken Min instrumentpanel söker du efter din dator och klickar sedan på Uppdateringar.

3. Vänta medan HP Support Assistant analyserar systemet.

4. När analysen har slutförts ska du välja de listade uppdateringarna, hämta och installera uppdateringarna och sedan följa anvisningarna på skärmen.

5. Starta om datorn om du uppmanas till det och stäng sedan verktyget.

Test av maskinvarufel

Överhettning kan orsakas av olika typer av maskinvarufel.

Anvisningar om hur du testar med avseende på maskinvarufel för att säkerställa att maskinvaran fungerar korrekt finns i HP-datorer – Testa med avseende på maskinvarufel i Windows 10.

Kontakta HP:s kundsupport

Kontakta HP:s kundsupport för ytterligare hjälp om problemet kvarstår.

1. Ange produktens serienummer för att visa garantistatus och ändra platsen vid behov.

2. Välj ett supportalternativ. Supportalternativen kan variera mellan olika länder/regioner.