Lösa problem med skanningskvalitet på HP-skrivare

När du skannar har datorn filen eller utskriften vertikala linjer, felaktiga färger, färgband eller dålig upplösning.

Exempel på dålig skanningskvalitet

Exempel på dålig skanningskvalitet

Gör följande i angiven ordning. Testa skrivaren efter varje uppgift för att se om problemet är löst.

Kontrollera att skanningskvaliteten inte är utskriftsrelaterad

Om du upplever problem med kvaliteten på dina utskrivna skanningar, skicka ett utskriftsjobb från datorn för att kontrollera att kvalitetsproblem inte är utskriftsrelaterade.

• Om kvalitetsproblem uppstår när du skriver ut från datorn är det inte skanningsrelaterat. Gå till HP:s kundsupport, ange skrivarens modellnummer och sök sedan efter utskriftskvalitet för att hitta dokumentet Lösa problem med utskriftskvalitet .

• Om kvalitetsproblemet uppstår när du skannar är det troligen relaterat till skannermaskinvaran eller inställningar för skanningsjobbet.

Rengör skannerglaset och -delar

Fingeravtryck, fläckar, damm eller skräp på skannerglas, under skannerlocket eller i dokumentmataren kan orsaka streck och färgband. Rengör glaset med en mjuk, luddfri trasa sprejad med fönsterputsmedel.

Exempel på skannertyper

Bildtext

Beskrivning

1.

Skrivare med flatbäddsskannerglas och lock

2.

Skrivare med en matare för dokumentskanner

Återställ skrivaren

Återställ skrivaren för att lösa skrivarfel eller andra fel.

1. Om din skrivare har ett laddningsbart batteri tar du bort det.

2. Stäng av skrivaren genom att trycka på strömbrytaren. Om skrivaren inte stängs av, koppla från strömsladden från skrivaren.

3. Dra ut strömsladden ur kontakten.

4. Vänta i 60 sekunder.

5. Anslut strömsladden direkt till vägguttaget och skrivaren.

6. Slå på skrivaren för att fullfölja återställningen.

Rengör den automatiska dokumentmataren (ADM)

Om din skrivare har en ADM, rengör du den regelbundet så att du undviker papperstrassel och kvalitetsproblem.

1. Hämta en luddfri trasa och destillerat vatten.

2. Ta bort originaldokumentet från ADM-enheten.

3. Stäng av skrivaren och dra ur strömkabeln.

4. Öppna ADM-luckan.

Lyfter upp ADM-luckan
  5. Hitta pappersplockningsvalsarna och avskiljningsstoppet inuti ADM-enheten.

ADM pappersplockningsvalsar och avskiljningsstopp

Bildtext

Beskrivning

1.

Pappersplockningsvals

2.

Avskiljningsstopp

6. Fukta en ren, luddfri trasa lätt med filtrerat eller destillerat vatten och krama ur trasan ordentligt.

7. Använd den fuktiga trasan för att rengöra pappersplockningsvalsarna och avskiljningsstoppet.

8. Låt ADM-enheten vara öppen i två minuter så att plockvalsarna och avskiljningsstoppet kan torka.

9. Stäng ADM-luckan.

10. Anslut strömsladden igen och slå på skrivaren.

Ändra skannerinställningarna

Ändra inställningarna i skanningsprogramvaran för att förbättra skanningskvaliteten för ditt dokument eller foto.

Anm:

Tillgängliga inställningar varierar beroende på skrivarmodell, skanningsprogramvara samt när du skannar ett dokument eller ett foto. Pdf-inställningarna är till exempel bara tillgängliga för dokumentskanningar.

1. Kontrollera att det ursprungliga dokumentet eller fotot är i gott skick och att det är fritt från skador, veck och tejp.

2. Placera originalet på skannerns glas eller i den automatiska dokumentmataren (ADM).

Varning - risk för personskada:

Foton kan skadas av den automatiska dokumentmatarmekanismen. Om du vill kopiera eller skanna foton använder du en alternativ metod, till exempel skannerglaset eller den mobila enhetens kamera med HP Smart-appen.

3. Öppna programvaran för skanning och sök efter skannerinställningarna.

4. Ändra någon av följande inställningar innan du skannar, om det finns en tillgänglig.

• Välj lämplig skanningstyp: Kontrollera att din skanningstyp matchar objektet du skannar för optimal kvalitet.

• Välj något av alternativen för skanning i färg eller gråskala: Om det ursprungliga objektet är i färg eller gråskala kan du välja att skanna det i svartvitt avsevärt försämra skanningskvaliteten.

• Öka skanningsupplösningen: Om du ökar upplösningen förbättras skanningskvaliteten, men det ökar även skanningstiden och filstorleken. En standardupplösning på 300 dpi är acceptabel för de flesta textbaserade dokument medan 600 dpi eller högre passar bättre för detaljerade fotoskanningar.

• Välj lämplig filtyp: Filtillägget du väljer kan påverka den slutliga skanningskvaliteten. För de flesta skanningsjobb är PDF, JPEG, GIF och PNG acceptabla filtyper.

• Komprimera inte eller minska filstorleken: Mindre filstorlekar skapas när du komprimerar skannade filer, vilket leder till lägre bildkvalitet

5. Skanna dokumentet eller fotot.

En förhandsgranskning av skanningen visas i programvaran.

6. På förhandsgranskningsskärmen gör du eventuella slutliga skanningsjusteringar och sparar sedan skanningen.

Lämna in skrivaren på service

Utför service eller byt ut HP-produkten om problemet kvarstår efter att du har utfört alla ovanstående steg.

Gå till Kontakta HP:s kundsupport om du vill schemalägga produktreparation eller -byte. Om du befinner dig i Asien/Stillahavsområdet kommer du till ett lokalt servicecenter i ditt område.

För att bekräfta garantistatusen går du till Kontrollera HP-produktens garanti. Reparationsavgifter kan tillkomma om garantin inge längre gäller för produkterna.