WiFi-verbindingsproblemen met een HP printer oplossen

Controleer op netwerk- en verbindingsproblemen als u niet kunt afdrukken of scannen met een draadloze HP printer.

Apparaten opnieuw opstarten

Start uw computer of mobiele apparaat, de printer en de router opnieuw op om foutstatussen te wissen.

Koppel uw computer of mobiele apparaat los van de netwerknaam (SSID) en verbind deze vervolgens opnieuw met hetzelfde netwerk als waarmee uw printer is verbonden.

Als de printer beschikbaar is en de printer gereed is, is het probleem opgelost. U hoeft niet verder te gaan met de probleemoplossing.

1. Druk op de aan/uit-knop om de printer uit te schakelen. Als de printer niet wordt uitgeschakeld, koppelt u het netsnoer los van de printer en van de voedingsbron.

2. Schakel de computer of het mobiele apparaat uit waarmee de printer is ingesteld.

3. Start de router opnieuw op.

4. Sluit het netsnoer aan op de printer en het stopcontact.

Opmerking:

HP raadt aan om de printer rechtstreeks op een stopcontact aan te sluiten.

5. Schakel de computer of het mobiele apparaat in.

6. Controleer de verbinding om ervoor te zorgen dat hetzelfde netwerk wordt gebruikt door de printer en het apparaat.

• Computer of mobiel apparaat: Open de lijst met beschikbare netwerken en controleer of de computer verbonden is met het juiste netwerk.

• Printer: Controleer of het lampje draadloos brandt op het bedieningspaneel. De printer is verbonden als het lampje continu blauw brandt.

De printer en de netwerkverbindingen controleren

Herken problemen met Wi-Fi-verbindingen die ertoe kunnen leiden dat de printer niet beschikbaar is of niet wordt gevonden door uw computer of mobiele apparaat.

Voer de volgende taken uit in de aangegeven volgorde. Gebruik na elke taak de printer om te zien of het probleem is opgelost.

• Verplaats de printer binnen 8 meter van de router of de extender en controleer het lampje draadloos. Als het lampje voor draadloze verbindingen ononderbroken blauw brandt, is de verbinding met het netwerk tot stand gebracht. Als het lampje uit is of knippert, is de printer niet met het netwerk verbonden. Ga naar HP printerinstallatie (wifinetwerk) voor meer informatie.

• Open de lijst met beschikbare netwerken op de computer of het mobiele apparaat en controleer of het met het juiste netwerk verbonden is. Een vinkje of de status Verbonden verschijnt naast de netwerknaam wanneer er verbinding is. Maak geen verbinding met het wifisignaal DIRECT-xx-HP [modelnaam van uw printer].

Opmerking:

Een printerverbinding kan niet tot stand gebracht worden via openbare netwerken of gastnetwerken die gastlogins toestaan zoals die gebruikt worden in scholen, hotels, of coffeeshops.

• Controleer de sterkte van het wifisignaal op de computer of het mobiele apparaat. Als het pictogram draadloos een zwak signaal weergeeft , verplaatst u het apparaat dichter bij de router of gebruikt u een range-extender tot er een sterk signaal wordt weergegeven . Muren, metalen boekenrekken en elektronica die radiosignalen uitzenden kunnen het signaal verzwakken.

• Open een website om te controleren of internet werkt. Als een pagina traag laadt of in delen, schakel dan uw andere streamingapparaten uit die met het netwerk zijn verbonden of pauzeer deze verbindingen. Neem indien nodig contact op met uw internetprovider om te controleren of de service problemen ondervindt.

• Controleer of de printer niet is aangesloten met een USB-kabel. Een USB-verbinding kan Wi-Fi-installatie blokkeren en de internetverbinding van de printer uitschakelen die vereist is voor HP Instant Ink.

• Controleer de routerdocumentatie of ondersteuningswebsite om er zeker van te zijn dat deze aan de volgende vereisten voldoet.

• Veel routers ondersteunen zowel de 2,4 GHz- als de 5,0 GHz-frequentiebanden, maar niet alle HP printers ondersteunen beide banden. Controleer of de 2,4 GHz-band is ingeschakeld en uitzendt. Als de router afzonderlijke netwerknamen (SSID's) voor elke band uitzendt, sluit u de printer aan op de SSID van 2,4 GHz. Als de printer 5,0 GHz ondersteunt, sluit u deze aan op de 5,0 GHz-SSID.

• Bonjour-ondersteuning (Mac): HP beveelt routers aan die Bonjour, de netwerkherkenningssoftware van Apple ondersteunen. Verbinden met Bonjour is de beste manier om de printer te vinden en die ondersteunt draadloos afdrukken.

Wifi-installatiemodus herstellen op HP printers

Veel HP printers hebben een wifi-installatiemodus die de HP-software helpt uw printer met een netwerk te verbinden. Herstel de wifi-installatiemodus als de printer niet wordt gevonden tijdens de software-installatie of wanneer de draadloze verbinding wordt verbroken.

• De meeste printers met een aanraakscherm of menu: Selecteer in het menu Draadloos of Installatie de optie Netwerkinstallatie of Instellingen, en selecteer vervolgens Netwerkinstellingen herstellen.

• De meeste printers zonder aanraakscherm of menu: Ga naar De Wi-Fi-installatiemodus op uw HP printer herstellen voor de stappen om de knoppen op uw printer te gebruiken.

Keer binnen twee uur terug naar de app of de software om uw printer te zoeken en toe te voegen en de installatie te voltooien.

Een testrapport voor draadloos netwerk afdrukken

Druk een Testrapport voor draadloos netwerk af voor meer informatie over de verbinding met uw printernetwerk of voor het oplossen van verbindingsproblemen.

1. Een testrapport voor draadloos netwerk afdrukken:

• Inkjetprinters met een bedieningspaneelmenu: Open het menu Draadloos, Netwerkinstellingen of Instellingen om de lijst met beschikbare rapporten te zoeken.

• Meeste inkjet printers zonder een bedieningspaneelmenu: Druk tegelijk op de knoppen Draadloos en Informatie of druk tegelijk op de knoppen Draadloos en Start kopiëren zwart.

• LaserJet printers: Houd de knop Draadloos 10 seconden ingedrukt of tot lampje Gereed knippert, of ga naar het menu Draadloos en vervolgens naar de Draadloos netwerktest.

• Laser NS en Neverstop Laser printers: Houd de knoppen Doorgaan en Draadloos gedurende 3 seconden ingedrukt.

• DeskJet 6000 en 6400, ENVY 6000 en 6400 en Tango printers: Houd de knop Informatie ingedrukt totdat de andere knoppen op het bedieningspaneel gaan branden en tik vervolgens tegelijkertijd op de knoppen Informatie en Doorgaan.

2. Lees het rapport en volg eventuele instructies op om verbindingsproblemen op te lossen.

Additionele problemen oplossen

Vind en verhelp het verbindingsprobleem dat u ervaart.