HP-pc's - Geheugen (RAM) upgraden (Windows)

U kunt de systeemprestaties verbeteren door het RAM (random-access memory) in uw computer te upgraden.

Schaf geen geheugenmodules aan voordat u weet welk type geheugen door de computer wordt gebruikt, wat de maximale hoeveelheid geheugen is waar de computer mee kan omgaan en wat de configuratie van de geheugensleuven is.

Geheugeninformatie vinden voor uw computer

Raadpleeg het document met specificaties voor uw computer voor informatie over het uitbreiden van het geheugen.

U kunt productspecificaties vinden door naar de categorie Productinformatie te bladeren op de ondersteuningspagina voor uw computermodel. Een andere optie voor het vinden van uw productspecificaties is het zoek op HP Klantenondersteuning.

1. Voer op de pagina HP Klantenondersteuning uw serienummer, productnummer of productnaam in het zoekveld in en klik op Verzenden. U kunt ook klikken op Laat HP uw product detecteren om de computerinformatie voor u te laten detecteren.

Opmerking:

Als u uw productnummer niet weet, raadpleegt u Product- en serienummers voor HP-pc's, printers en accessoires zoeken voor meer informatie.

2. Klik op de koppeling die overeenkomt met uw computer op de pagina met zoekresultaten.

3. Klik op Handleidingen en klik vervolgens op Onderhouds- en servicehandleiding of Hardwarereferentiegids om specifieke geheugeninformatie voor uw computer te bekijken. Noteer deze items wanneer u geheugeninformatie verzamelt.

• Hoeveelheid geïnstalleerd geheugen: De hoeveelheid geheugen die momenteel op uw computer is geïnstalleerd. Zie Verifiëren hoeveel geheugen er moet worden geïnstalleerd.

• Maximaal ondersteund geheugen: Trek de hoeveelheid geheugen die reeds is geïnstalleerd af van de maximaal ondersteunde hoeveelheid om te achterhalen hoeveel geheugen u nodig hebt. U kunt ook de maximaal toegestane hoeveelheid aanschaffen en het geheugen vervangen dat momenteel is geïnstalleerd. Zodra u de maximale hoeveelheid voor uw systeem weet, controleert u het maximale geheugen dat door het besturingssysteem wordt ondersteund om te zien hoeveel geheugen uw versie van Windows ondersteunt. Gebruik het lagere cijfer als uw maximale geheugen.

• Type geheugen (inclusief snelheid): HP adviseert om in alle sleuven hetzelfde type geheugen te gebruiken (gelijke hoeveelheid, gelijke snelheid en gelijke fabrikant). Voor de beste prestaties, schaf het snelste geheugen aan dat het moederbord ondersteunt.

Vanwege de hoeveelheid mogelijke configuraties zijn sommige moederborden mogelijk niet geschikt voor een goede configuratie van het geheugen als de serie DIMM's (Dual In-line Memory Modules) een DIMM bevat van een andere fabrikant, met een andere CAS-latentiewaarde of met een hogere dichtheidwaarde (hoog en laag samen gebruikt). Controleer of alle DIMM's voldoen aan de vereisten voor het moederbord (deze informatie is te vinden in de productspecificaties), hetzelfde artikelnummer hebben, van dezelfde fabrikant zijn en voldoen aan de basisvereisten voor uw moederbord.

Opmerking:

Bij sommige computers is het geheugen aan het moederbord gesoldeerd en kan het geheugen niet worden geüpgraded.

Verifiëren hoeveel geheugen er moet worden geïnstalleerd

Controleer voordat u het geheugen uitbreidt hoeveel geheugen u momenteel hebt geïnstalleerd om vast te stellen hoeveel geheugen kan worden toegevoegd. U kunt het BIOS op uw computer gebruiken om de exacte geheugenconfiguratie te vinden en om op te zoeken hoeveel geheugen er nog kan worden geïnstalleerd.

Opmerking:

Windows 11 heeft een minimale geheugenvereiste van 4 GB. De maximale geheugenvereiste is 128 GB voor Windows 11 Home, 2 TB voor Windows 11 Pro en Education en 6 TB voor Windows 11 Enterprise en Pro voor workstations. Windows 10 heeft een minimale geheugenvereiste van 1 GB RAM (32-bits) of 2 GB RAM (64-bits). De maximale geheugenvereiste is 4 GB voor de 32-bits versie, 128 GB voor de 64-bits versie van Windows 10 Home, 2 TB voor de 64-bits versie van Windows 10 Pro of Education, en 6 TB voor Windows 10 Enterprise of Pro voor workstations.

1. Start de computer opnieuw op.

2. Schakel de computer in en druk meteen herhaaldelijk op de toets Esc tot het opstartmenu wordt geopend.

3. Druk op f1 om Systeeminformatie te openen.

Opstartmenu
  4. Maak de berekeningen van uw geheugen met behulp van de informatie in de sectie Geheugengrootte.

BIOS geheugeninformatie
    • Trek de hoeveelheid geheugen die in de computer aanwezig is af van de maximale hoeveelheid geheugen die in de computer kan worden geplaatst om te berekenen hoeveel geheugen nog kan worden toegevoegd.

• Deel de maximale hoeveelheid geheugen die in de computer kan door het aantal geheugensleuven op het moederbord om de hoeveelheid geheugen per sleuf te berekenen. Gewoonlijk verkrijgt u op deze wijze de maximale hoeveelheid geheugen voor de afzonderlijke geheugensockets. Als de computer bijvoorbeeld maximaal ruimte kan bieden aan 4096 MB (4 GB) geheugen en als het moederbord is voorzien van vier geheugensleuven, installeer dan een geheugenmodule van maximaal 1 GB per sleuf.

Geheugen installeren in uw computer

Raadpleeg de onderhouds- en servicehandleiding van uw computermodel voor specifieke informatie over het installeren van geheugen in uw computer.

U kunt ook installatievideo's bekijken op het YouTube-kanaal van HP Support.

U kunt uw Onderhouds- en servicehandleiding of Upgrade- en servicegids zoeken op HP Klantenondersteuning.

1. Voer op de pagina HP Klantenondersteuning uw serienummer, productnummer of productnaam in het zoekveld in en klik op Verzenden. U kunt ook klikken op Laat HP uw product detecteren om de computerinformatie voor u te laten detecteren.

2. Klik op de pagina met zoekresultaten op de koppeling die overeenkomt met uw computermodel.

3. Klik op Handleidingen en klik op Onderhoud- en servicegids of Upgrade- en servicegids om de specifieke installatieprocedures voor geheugen voor uw computer te bekijken.

Als u na het bekijken van de stappen in de onderhouds- en servicehandleiding niet zeker bent of u de installatie zelf kunt uitvoeren, neem dan contact op met een erkende HP distributeur voor technische ondersteuning.

Opmerking:

Als iemand anders dan HP het geheugen installeert of opwaardeert, valt eventuele schade die wordt veroorzaakt door het geheugen en/of door de persoon die het geheugen installeert of opwaardeert niet onder de productgarantie. De klant is aansprakelijk voor alle risico's en schade die gepaard gaan met een dergelijke installatie of upgrade.

Opmerking:

U ziet mogelijk dat uw computer een fysieke installatie van 4 GB geheugen of meer kan ondersteunen. Deze maximale hoeveelheid geheugen kan echter verder worden beperkt door het feit dat het besturingssysteem niet het volledige fysieke geheugen kan aanspreken. Het Windows 32-bits besturingssysteem kan ongeveer 3,3 GB ondersteunen. Deze beperking geldt voor alle 32-bits hardware en 32-bits besturingssystemen en is niet beperkt tot Windows besturingssystemen.

Problemen met de geheugeninstallatie oplossen

Als de computer niet goed opstart na het plaatsen van het geheugen (het scherm blijft zwart en de computer schakelt zichzelf na een paar seconden uit), of als er geheugenfouten zijn (inclusief geluidssignalen of knipperende lampjes), probeer dan de volgende stappen.

• De geheugenmodule opnieuw plaatsen.

• Verwijder de geheugenmodule en gebruik een spuitbus met gecomprimeerde lucht om de geheugensleuf in de geheugenmodule te reinigen.

• Controleer andere kabelverbindingen binnen in de computer. Sluit kabels die voor deze procedure waren losgemaakt weer aan.

• Verwijder de nieuwe geheugenmodule en probeer de pc opnieuw op te starten. Als de computer opstart, controleer dan of u het juiste type en een compatibel formaat geheugen hebt gekocht. U kunt de geheugenmodule die oorspronkelijk in de computer was geïnstalleerd als referentie gebruiken.

• Zorg er indien mogelijk voor dat alle geheugenmodules in uw configuratie van dezelfde fabrikant zijn en hetzelfde modelnummer hebben.

• Als de computer nog steeds niet goed opnieuw opstart, verwijder dan het reservegeheugen, installeer het originele geheugen opnieuw en controleer of de computer werkt in de originele configuratie.

Veelgestelde vragen

Bekijk de volgende veelgestelde vragen (FAQ's) voor antwoorden op veelgestelde vragen over geheugenmodules.