HP:n pöytätietokoneet – Langattoman kotiverkon luominen (Windows 11, 10)

Windows sallii useiden tietokoneiden liittämisen kotiverkkoon, jotta voit jakaa kansioita ja tiedostoja kotona.

Määritä paikallinen verkko- ja tiedostojako

Määritä kotiverkko langattomia laitteita käyttämällä.

Huomautus:

Joidenkin tämän asiakirjan vaiheiden suorittaminen edellyttää kirjautumista Windowsiin järjestelmänvalvojan tunnuksilla. Tavallisesti tämä tili luotiin ensimmäiseksi, kun tietokone käynnistettiin ensimmäisen kerran.

Ennen aloittamista

Ennen kuin aloitat paikallisverkon määrittämisen, varmista, että seuraavat laitteet ovat käytettävissä.

• Varmista, että kaikissa tietokoneissa on langattoman verkon liitäntäkortti tai emolevyn langaton verkkoportti.

• Varmista, että tietokoneessa on langattoman verkon antenni. Antenni saattaa olla osa sisäistä verkkolaitteistoa tai se voi olla ulkoinen ja liitetty tietokoneen takaosaan.

• Varmista, että langaton reititin tai tukiasema on käytettävissä. Jos tarvitset verkkokeskitintä, kysy neuvoa paikallisen tietokoneliikkeen verkkoasiantuntijalta löytääksesi keskittimen, joka vastaa tarpeitasi.

Noudata näitä vaiheita ennen kuin jatkat asetuksia ja verkkolaitteiston liittämistä:

• Katkaise internetyhteys. Jos käytössä on DSL- tai kaapelimodeemi, irrota se.

• Poista palomuuriohjelmistot käytöstä. Palomuuriohjelmistot voivat häiritä verkon määritystä. Voit ottaa palomuurin käyttöön, kun verkon määritys on valmis.

Verkkolaitteiston määrittäminen ja liittäminen lähiverkkoa varten

Asenna ja käynnistä langaton verkkoreititin tai muu verkkolaite. Liitä kaapelilaajakaista- tai DSL-modeemi reitittimeen ja määritä langattoman verkon suojausasetukset valmistajan ohjeiden mukaisesti.

Huomautus:

Joissakin tapauksissa modeemi ja reititin on yhdistetty samaan laitteeseen, josta voidaan käyttää nimitystä langaton tukiasema.

Esimerkkejä langattomista verkoista

Määritä langattoman reitittimen asetukset

Reititin on kotiverkkosi yhteyspiste. Jotta voit määrittää paikallisverkon reitittimen asetukset, liitä reititin modeemiin (jos käytössä on erillinen modeemi ja reititin), ja liitä tietokone ja langaton reititin toisiinsa väliaikaisesti verkkokaapelilla. Noudata reitittimen mukana toimitettuja laitekohtaisia asennusohjeita. Reitittimen ja tietokoneen on käytettävä samaa yhteysprotokollaa (802.11a, 802.11b, 802.11g tai 802.11n).

1. Liitä verkkokaapeli tietokoneen verkkoportista langattoman reitittimen verkkoporttiin.

2. Käynnistä tietokone ja odota, että Windows käynnistyy ja muodostaa yhteyden reitittimeen.

3. Avaa verkkoselain ja kirjoita sitten reitittimen IP-osoite osoiteriville ja muodosta yhteys reitittimeen. Seuraavassa taulukossa on esitetty yleisiä reitittimien IP-osoitteita, käyttäjänimiä ja salasanoja.

Huomautus:

Taulukossa on esitetty suosittujen reititinvalmistajien yleisesti käyttämiä tietoja. Jos tiedot eivät toimi reitittimessäsi, katso lisätietoja reitittimen valmistajan ohjeista.

Yleisiä reititinasetuksia

Reitittimen tuotemerkki

Reitittimen IP-osoite

Käyttäjänimi

Salasana

3Com

http://192.168.0.1,1

admin

D-Link

http://192.168.0.1

admin

Linksys

http://192.168.0.1,1

admin

Netgear

http://192.168.0.1

admin

password

4. Anna reitittimen oletuskäyttäjänimi ja -salasana pyydettäessä.

5. Määritä reitittimen suojausasetukset kehotteita noudattamalla.

Reitittimen nimi (SSID): Tämä voi olla verkkosi nimi. Kirjoita uusi nimi. Älä käytä oletusnimeä.

Suojaustyyppi: Esimerkiksi WPA, WPA2 tai WEP. Määritä langaton suojaus, kun määrität reitittimen asetuksia.

Salasana: Älä koskaan käytä salasanana tyhjää salasanaa. Tehosta tietoturvaa käyttämällä salasanaa, jossa on yli kahdeksan merkkiä ja sekä kirjaimia että numeroita.

Järjestelmänvalvojan nimi ja salasana: Tämä on sen käyttäjätilin nimi, jolla on oikeus muuttaa reitittimen asetuksia. Jos jätät oletuskäyttäjänimen (admin), muista vaihtaa salasana.

Testaa verkkoyhteyttä, kun verkkokaapeli on yhä liitettynä, irrota verkkokaapeli ja jatka seuraavaan vaiheeseen ja suorita langattoman verkon ohjattu asennustoiminto.

Käytä apuna Windowsin langattoman verkon ohjattua asennusta, kun lisäät laitteita verkkoon

Lisää tietokoneita ja laitteita verkkoon Windowsin ohjatulla verkon asennustoiminnolla.

1. Avaa Verkko- ja jakamiskeskus käyttöjärjestelmääsi koskevien ohjeiden mukaan.

• Etsi ja avaa Ohjauspaneeli Windows 11:ssä. Valitse Verkko ja Internet ja valitse sitten Verkko- ja jakamiskeskus.

Verkko- ja jakamiskeskus
    • Napsauta Windows 10:ssä hiiren kakkospainikkeella verkkoyhteyskuvaketta ilmaisinalueella, valitse Avaa Verkko- ja Internet-asetukset, vieritä sitten alaspäin ja valitse Verkko- ja jakamiskeskus.

Verkko- ja jakamiskeskus
  2. Valitse Määritä uusi yhteys tai verkko.

Näytä verkon perustiedot Määritä uusi yhteys tai verkko valittuna
  3. Valitse Määritä uusi verkko.

Valitse yhteysvaihtoehto Määritä uusi verkko valittuna
  4. Valitse Seuraava ja määritä langaton verkko näytön ohjeiden mukaisesti. Kun verkon määritys on valmis, jatka seuraavaan vaiheeseen ja yhdistä laitteesi verkkoon.

Yhteyden muodostaminen lähiverkkoon

Jotta voit määrittää langattoman kotiverkon, sinun on liitettävä tietokoneet luomaasi verkkoon.

Huomautus:

Varmista, että langaton laite on käytössä kannettavissa tietokoneissa. Useimmissa kannettavissa tietokoneissa on valo, joka palaa valkoisena, kun langaton laite on käytössä, ja oranssi valo, kun langaton laite on joko pois käytöstä. Värit voivat vaihdella eri kannettavissa tietokonemalleissa.

1. Napsauta Windowsin ilmaisinalueella olevaa verkkoyhteyskuvaketta .

Ilmaisinalueen verkkoyhteyskuvake
  2. Valitse verkkoluettelosta luomasi langaton verkko ja valitse sitten Yhdistä.

Huomautus:

Windows 11 -käyttöjärjestelmässä verkkokuvakkeen vieressä olevaa laajennusnuolta on napsautettava, jotta näet verkkoluettelon.

Langattoman verkon valitseminen
  3. Anna verkon salasana (tai suojausavain) ja valitse sitten Seuraava. Tietokone muodostaa yhteyden verkkoon.

4. Napsauta OK. Toista nämä vaiheet verkon jokaiselle tietokoneelle.

Asemien, kansioiden ja tiedostojen jakaminen

Ota käyttöön verkon etsiminen, jotta voit käyttää verkossa olevia tietokoneita. Voit myös määrittää jaetavat tiedostot ja tulostimet sekä mukauttaa tiettyjen tiedostojen tai kansioiden jakamisasetuksia.

Ota käyttöön Verkon etsiminen ja tiedostojen ja tulostimen jakaminen lähiverkossa

Avaa jakamisen lisäasetukset ja ota käyttöön verkon etsiminen ja tulostinten jakaminen seuraavien ohjeiden mukaan.

Määritä tiettyjen tiedostojen ja kansioiden jakamisasetukset ja oikeudet lähiverkossa

Määritä tiedostojen ja muiden kuin julkaisevien kansioiden jakamisasetukset.

1. Etsi ja avaa Windows-käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinta.

2. Siirry jaettavaan kansioon.

3. Napsauta kansiota hiiren kakkospainikkeella, valitse Anna käyttö ja valitse Poista käyttö (jakamisasetusten poistaminen) tai Määritetyt henkilöt (lisätäksesi uusia jakamisoikeuksia).

Valikko, jossa annetaan pääsy kansioon
  4. Kun valitset Määritetyt henkilöt, Näyttöön tulee Valitse ihmiset, joiden kanssa jaat -ikkuna.

5. Avaa avattava valikko napsauttamalla alanuolipainiketta ja valitse käyttäjä, jonka kanssa kansio jaetaan. Jos käyttäjää ei ole luettelossa, kirjoita käyttäjänimi tai sähköpostiosoite ja valitse sitten Lisää.

Uuden käyttäjän lisääminen, jonka kanssa jaettava
  6. Määritä kunkin käyttäjän tai ryhmän käyttöoikeustaso valitsemalla käyttöoikeustaso-kohdan alanuoli.

Valitse kunkin käyttäjän tai ryhmän käyttöoikeustaso
  7. Valitse Jaa.

Lähiverkon testaaminen

Avaa Windows-verkkoikkuna ja selaa jaettuja kansioita kullakin verkon tietokoneella tai laitteella ja varmista, että jakaminen on määritetty oikein.

1. Etsi ja avaa Näytä verkkotietokoneet ja -laitteet Windowsissa. Verkkoikkuna avautuu ja näyttää verkossa havaitut tietokoneet ja laitteet.

Valitse hakutuloksista Näytä verkkotietokoneet ja -laitteet
  2. Kaksoisnapsauta sen tietokoneen tai laitteen nimeä, jota haluat käyttää. Yhdistä tietokoneeseen tai laitteeseen antamalla käyttäjänimi ja salasana pyydettäessä.

Kaksoisnapsauta tietokoneen tai laitteen nimeä

Jos tietokone pystyy lukemaan ja käyttämään etätietokoneen tiedostoja, etätietokone tai -laite on määritetty oikein.

3. Selaa kaikkia verkon tietokoneita tai laitteita. Jos ongelmia tulee, toista nämä vaiheet ja varmista, että asetukset ovat oikein.

Kun kaikki tietokoneet lukevat ja voivat käyttää tiedostoja verkon muista tietokoneista, jatka seuraavaan vaiheeseen, jossa otetaan käyttöön Internet-yhteys lähiverkossa.

Internet-yhteyden ja palomuurin ottaminen käyttöön lähiverkossa

Kun olet varmistanut, että tiedostojen siirto onnistuu kotiverkossasi, ota Internet-yhteydet käyttöön kaikissa kotiverkkoon kuuluneissa tietokoneissa.

Varoitus:

Varmista, että kaikki Internetissä olevat tietokoneet on suojattu tietoturvauhilta. HP suosittelee vähintään palomuurin ottamista käyttöön jokaisessa tietokoneessa ja jokaisen tietokoneen päivittämistä uusimmilla Windows Update -päivityksillä. Jos hyökkääjä pääsee yhteen tietokoneeseen, ongelma voi levitä nopeasti koko verkkoon.

Jaettujen tiedostojen ja hakemistojen käyttäminen lähiverkossa

Kun olet määrittänyt kotiverkon, voit käyttää jaettuja kansioita ja tiedostoja tietokoneista tai verkon laitteista.

1. Varmista, että verkon etsiminen ja tiedostojen jakaminen on käytössä.

2. Etsi ja avaa Näytä verkkotietokoneet ja -laitteet Windowsissa.

Valitse hakutuloksista Näytä verkkotietokoneet ja -laitteet
  3. Kaksoisnapsauta sen tietokoneen tai laitteen nimeä, jota haluat käyttää. Anna pyydettäessä sen tietokoneen käyttäjänimi ja salasana, jota haluat käyttää.

Kaksoisnapsauta tietokoneen tai laitteen nimeä
  4. Voit siirtyä kansioon tai tiedostoon, johon voit käyttää sitä.