HP-datorer – Använda två eller flera bildskärmar med en dator (Windows 10)

Lär dig att duplicera eller utvidga den stationära datorns bildskärm. Anslut och ställ in en TV-apparat (TV) eller en extra bildskärm till datorn.

• Duplicera (eller klona) den stationära datorns bildskärm så att samma bild visas på båda skärmarna. Duplicering används främst för presentationer.

• Utvidga utökar skrivbordets visning över båda skärmarna. Utvidga används ofta för att få större arbetsyta.

Kontrollera datorspecifikationerna för att se om datorn har stöd för flera bildskärmar. Du kan lägga till ett extra grafikkort i vissa stationära datormodeller för att få en extra videoanslutning. Om du lägger till ett extra grafikkort ser du till att det nya kortet använder samma drivrutiner som den aktuella Windows 10-kompatibla drivrutinen.

Anm:

Du kan inte installera ett extra grafikkort på bärbara datorer. De flesta bärbara datorer har stöd för externa skärmar. Läs produktspecifikationerna om du vill veta mer om stöd för extern bildskärm för din modell.

Ansluta den andra bildskärmen till datorn

Datorer och TV-apparater har en rad olika videoanslutningstyper. Videoanslutningen på din dator måste överensstämma med anslutningen på din TV eller bildskärm.

Anm:

Om datorn endast har DVI och TV:n inte har någon DVI-port kan du använda en särskild adapter eller konverteringskabel.

Ansluta en annan bildskärm med kablar

Anslut en annan bildskärm till datorn med kablar.

1. Välj anslutningstyp baserat på din andra bildskärm.

• Bildskärm: USB-C , Mini DisplayPort (Thunderbolt) , DisplayPort , DVI , VGA

• TV: USB-C , Mini DisplayPort (Thunderbolt) , DisplayPort

• HD-TV: USB 3.0 , Mini HDMI , DisplayPort , HDMI , DVI , VGA

2. Anslut TV:n eller bildskärmen till datorn med den valda kabeln.

3. Anslut nätsladden till TV:n eller bildskärmen och slå på den.

4. För endast TV-anslutningar byter du TV:ns ingångskälla så att den passar videoanslutningen från datorn (Line-1, Video-1, HDMI osv.). Anvisningar finns i dokumentationen som medföljde TV:n.

Anm:

Beroende på TV är bildkvaliteten eventuellt inte är lika bra som på bildskärmen.

5. Starta datorn.

Ansluta en annan bildskärm med en trådlös anslutning

Miracast är en trådlös teknik som projicerar bilder från datorskärmen till en annan bildskärm, TV-skärm, projektor eller direktuppspelad mediespelare som också stöder Miracast. Du kan använda det för att dela det du gör på datorn, visa ett bildspel eller till och med spela ditt favoritspel på en större skärm.

Mer information finns i HP-datorer – Dela skärmen med Miracast (Windows 10).

Felsöka TV-inställning

Prova följande om du har problem att ansluta en TV till datorn.

• Slå på TV:n innan du slår på datorn.

• Använd bara en videokälla per visningsenhet. Anslut inte två kablar till samma TV eller bildskärm om den inte har stöd för bild-i-bild.

• Kontrollera att TV:n stöder ljud med din typ av anslutning, eller använd en separat ljudkabelanslutning.

• Om datorn inte identifierar TV:n ställer du in TV:n som primär bildskärmsenhet och startar sedan om datorn.

• Se till TV-ingången matchar den videokälla som du använder. Tryck på knappen Source eller Input på fjärrkontrollen till TV:n. Alternativen Input 1, HDMI 1 eller S-video eller liknande kan också finnas, beroende på TV:n. Om din TV inte har detta alternativ kan du inte använda den som en sekundär bildskärm utan att använda särskild hantering av videosignalen (behandlas inte i det här dokumentet). Ytterligare anvisningar finns i TV:ns bruksanvisning.

• Om du använder en koaxial- eller S-video-kontakt ställer du in skrivbordets skärmupplösning på 800 x 600 (eller lägre).

• Justera bildförhållandet för att passa in bilden på skärmen som du använder.

• Kontrollera att TV:ns signalformat motsvarar signalen från kortet (med inbyggd TV-utgång kan inställningen ändras i BIOS). För analoga standardsignaler tar en TV antingen emot en PAL- (Europa) eller NTSC-signal (Nordamerika).

Konfigurera bildskärmen

Konfigurera bildskärmen för presentationer eller för mer skrivbordsutrymme.

Konfigurera bildskärmen i Windows

Utvidga eller duplicera skrivbordet till en andra bildskärm.

1. Högerklicka var som helst på skrivbordet och klicka sedan på Bildskärmsinställningar .

2. Kontrollera att rätt antal bildskärmar visas.

Välja skärmupplösning, visning och orientering
    • Fortsätt med följande steg om alla bildskärmar visas.

Anm:

Två bildskärmar kan visas som en, med 1|2 i mitten, som anger att samma skärm är duplicerad på två bildskärmar. Fortsätt med följande steg om du vill ändra till en utvidgad skrivbordsvisning.

Klonad bildskärm
      Utvidgad bildskärm
    • Om inte alla bildskärmarna visas kontrollerar du att kablarna sitter ordentligt och klickar sedan på Identifiera.

Anm:

Om du använder en trådlös bildskärm kan du behöva klicka på Anslut till en trådlös bildskärm.

3. Bläddra vid behov ned till Flera bildskärmar, klicka på listmenyn och välj sedan ett bildskärmsalternativ.

4. Anpassa skärmupplösning och orientering efter behov.

5. Endast för utökat skrivbord: matcha bildskärmarna på displayen efter hur de är placerade fysiskt. Identifiera bildskärmarna genom att klicka på Identifiera. Numret som visas på skärmarna som hjälper dig att placera dem.

6. Klicka vid behov på Behåll ändringar för att spara de nya skärminställningarna.

Konfigurera bildskärmen med bildskärmsdrivrutinen

Använd video- eller grafikkortsdrivrutinen för att konfigurera skärminställningarna.

1. Högerklicka på ett tomt utrymme på skrivbordet och klicka sedan på alternativet Inställningar, Egenskaper eller Kontroll som överensstämmer med grafikkortet.

Kontrollpanelen för grafikkortet visas.

Exempel på kontrollpanelen för grafikkort
    Anm:

Kontrollpanelen för grafikkort varierar beroende på grafikkortskonfigurationen. (NVIDIA, Intel och ATI är några potentiella grafikkortstillverkare.)

2. Klicka på Skärm, Arrangera eller liknande alternativ och klicka sedan på Flera bildskärmar, om det behövs.

3. Välj det visningsalternativ du vill använda, till exempel Klona, Duplicera eller Utvidga.

4. Klicka på Verkställ eller Avsluta vid behov.

Förbättra och anpassa dina bildskärmar (valfritt)

När du har anslutit en extra bildskärm kan du förbättra och anpassa bildskärmen.

• Aktivitetsfält: Högerklicka på aktivitetsfältet och välj sedan Inställningar för aktivitetsfältet. Klicka på listmenyerna för att ange inställningar för Aktivitetsfältet.

• Start-skärmen: På ett utvidgat skrivbord visas Start-skärmen endast på din primära bildskärm.

• Bakgrundsbild: Högerklicka var som helst på skrivbordet och välj sedan Anpassa. Välj bilder, färger och teman.

Följande bilder visar exempel på olika bilder på varje skärm och en bild som sträcker sig över båda skärmarna.

Olika bakgrundsbilder på varje bildskärm
En bild över två bildskärmar