HP-datorer - Lösa problem med DVD- och Blu-ray-filmer i Windows

Dokumentets syfte är att hjälpa dig med att lösa problem som kan inträffa när du spelar upp DVD- eller Blu-ray-filmer på datorn. Om du inte hittar något avsnitt som stämmer överens med problemet kan du prova att installera om DVD- eller Blu-ray-spelarens programvara och lösa problemet.

Anm:

Om datorn inte har någon DVD-spelare monterad kanske det inte finns programvara för att spela upp DVD- eller Blu-ray-filmer installerad på datorn. Windows 10 inkluderar ingen förinstallerad app för uppspelning av DVD- eller Blu-ray-filmer. Du kan hämta tredjepartslösningar på internet för uppspelning av DVD- och Blu-ray-filmer.

Anm:

Beroende på vilken version av Windows du har kan viss grafik och information i det här dokumentet skilja sig åt något. Du kan skaffa den senaste versionen från Microsoft Store.

Filmen hoppar, fryser ibland eller så är uppspelningen inte jämn

Om filmen hoppar, fryser eller inte spelas upp ordentligt kanske du behöver rensa skivan, logga ut från Internet, vänta tills virussökningen slutförts, stänga av extra anslutna enheter eller kontrollera att den optiska enheten och programvaran har de senaste uppdateringarna.

Rengör filmskivan

En smutsig eller repig skivyta är en av de vanligaste orsakerna till att en film hoppar när den spelas upp på en dator.

Eftersom läsytan är mycket mindre på en DVD eller Blu-ray är de känsligare för att filmen hoppar och för andra uppspelningsproblem än CD-skivor. Hopp är vanligare på filmer som hanterats ofta.

Åtgärda uppspelningsproblem genom att rengöra skivan. Rengör skivorna med filtrerat vatten och en luddfri trasa. Torka från skivans mitt och ut mot kanterna. Om rengöringen inte hjälper kan du köpa en CD-/DVD-reparationssats som finns i de flesta elektronikbutiker.

Om rengöring och reparation inte hjälper och alla skivor spelas ryckigt, försök att logga ut från internet. Om bara en eller ett fåtal filmer har problem är skivorna troligen skadade. Data på skivorna försämras med tiden.

Öka livslängden för DVD- eller Blu-ray-skivor:

• Förvara skivorna i fodralen när de inte spelas.

• Undvik att utsätta skivorna för direkt solljus.

• Dra eller vrid aldrig skivorna mot någon yta.

Logga ut från Internet när filmer spelas upp

Program kan ansluta till Internet eller nätverket vid uppspelning av filmer. Detta kan störa filmen. Koppla bort Internetanslutningen och stäng av datorns trådlösa Internetanslutning innan du spelar upp en film. Om du inte är ansluten till Internet när du spelar upp filmer och filmen fortfarande hoppar, se till att du inte spelar upp en film under en virussökning.

Undvika att spela upp filmer under virussökningar

Se inte på film när datorn gör en rutinsystemsökning efter virus. Ändra i stället den schemalagda virussökningen till en annan tidpunkt som inte stör. Om du kopplar bort Internet kan du inaktivera säkerhetsprogrammet tillfälligt. Kom ihåg att aktivera det igen när du har sett klart på filmen.

Stänga av anslutna enheter

Genom att koppla bort icke väsentliga enheter som är anslutna till datorn frigör du ytterligare systemresurser, vilket ger bättre filmprestanda.

Stäng av skrivare, multifunktionsenheter (eller All-in-One-enheter) och skannrar, koppla bort kameror, lagringsenheter (som USB-minnen) och bärbara musikspelare.

Om problemet kvarstår måste du kanske se till att DVD- eller Blu-ray-enheten och spelarprogrammet har de senaste uppdateringarna.

Kontrollera att den optiska enheten och spelarprogrammet har de senaste uppgraderingarna

Vissa modeller av DVD- eller Blu-ray-enheter visar förbättrade uppspelningsfunktionen när den inbyggda programvaran uppgraderas.

Om du har problem med uppspelning av Blu-ray- eller DVD-skivor, försök att installera den senaste drivrutinen och programvaran för uppspelning. Den senaste DVD- eller Blu-ray-programversionen för din dator kan innehålla uppdateringar som löser uppspelningsproblem. Använd webbsidan för HP Support för att hitta och installera uppdateringar för inbyggd programvara till DVD eller Blu-ray. Kontrollera programuppdateringar från tillverkaren av det uppspelningsprogram du har installerat.

En kopia av en DVD- eller Blu-ray-film spelas inte upp

Data som lagras i de flesta DVD- eller Blu-ray-filmer är krypterade och tillåter inte kopiering. Skapande av en normal skivkopia av en kommersiell film skapar en skiva som inte kan spelas - det är normalt. Oskyddade DVD- eller Blu-ray-filmer, t.ex. hemmavideor, kan kopieras och spelas upp.

Testa den optiska enheten för filmuppspelning i Windows

Om enheten inte kan läsa filerna som lagras på några DVD- eller Blu-ray-filmskivor vet du att du behöver felsöka CD-/DVD-enheten och inte skivorna och spelarprogrammet.

Fullfölj följande steg för att kontrollera att enheten kan läsa filstrukturen på en skiva.

1. Sätt i en DVD- eller Blu-ray-film eller dataskiva i den optiska enheten. Om ett fönster öppnas automatiskt stänger du det.

2. I Windows söker du efter och öppnar Utforskaren.

3. Högerklicka på enhetsikonen och välj Öppna.

Utforska en Blu-ray-skiva

Om skivfacket öppnas eller ett meddelande visas där du uppmanas att sätta in en skiva identifierar enheten inte skivan. Prova med en annan skiva och kontrollera att enheten verkligen är en DVD- eller Blu-ray-enhet.

4. En lista med filer/mappar ska visas i högra fönstret i Utforskaren. Om du satte i en vanlig DVD-film ser du mapparna VIDEO_TS och AUDIO_TS. Om det inte finns några mappar eller om ett felmeddelande visas kan följande problem ha uppstått:

• Skivan kan vara felaktig. Prova en annan skiva.

• Skivan kan vara inkompatibel med enhetstypen i datorn. Enheten kan till exempel vara konstruerad för att läsa DVD-skivor men inte Blu-ray-skivor.

• Enhetens inbyggda programvara kan behöva uppgraderas. Använd webbsidan HP programvara och drivrutiner för att söka efter och installera uppgraderingar av enhetens inbyggda programvara för din datormodell.

• Om du har provat med flera skivor och problemet kvarstår, se HP-datorer - CD/DVD enheten kan inte läsa skivor (Windows 10, 8).

Det går inte att spela upp en viss film

Det kan hända att enheten kan läsa eller spela upp vissa skivor medan andra inte kan spelas.

Om en viss film inte spelas upp kan du försöka lösa problemet med följande steg:

• Om det inte går att spela upp en viss film och det går att spela upp andra filmer, är problemet troligen att filmskivan är defekt - repad, smutsig, skadad av solen eller har ett tillverkningsfel. Försök att återställa skivan genom att rengöra den med filtrerat vatten och en luddfri trasa. Torka från skivans mitt och ut mot kanterna. Om rengöringen inte hjälper kan du köpa en CD-/DVD-reparationssats som finns i de flesta elektronikbutiker.

• Om filmen som inte kan spelas upp är en Blu-ray-film och du kan spela upp andra Blu-ray-filmer behöver kanske den Blu-ray-kompatibla programvaran uppdateras. Skyddet av Blu-ray-innehållet kan ha uppdaterats av filmindustrin, vilket kräver nya koder innan du kan spela upp filmen. Anslut till Internet, öppna programmet och använd uppdateringsfunktionen för att installera den senaste uppdateringen. Om HP-datorn t.ex. levererades med en Blu-ray-kompatibel enhet och HP MediaSmart-programmet går du in under Inställningar och klickar på Uppdatera föra tt hämta de senaste uppdateringarna. Om problemet kvarstår, se Kontrollera kraven för Blu-ray-maskinvara och -programvara.

• Den optiska enhetens inbyggda programvara kanske måste uppdateras om filmen använder ett skivformat som enheten för tillfället inte känner igen. Kontrollera att enhetens inbyggda programvara är uppdaterad genom att gå till HP programvara och drivrutiner och ladda ned och installera tillgängliga uppdateringar som är avsedda för den typ av enhet du har på datorn.

Kontrollera kraven för Blu-ray-maskinvara och -programvara

Innan du kan visa HD-filmer i Blu-ray-format måste alla hårdvaru- och programkomponenter i systemet uppfylla grundläggande minimikrav.

• Den optiska enheten i din dator måste vara kompatibel med Blu-rays skivformat - även kallat BD-format. Du kan titta efter en Blu-ray-dekal på enhetens framsida eller titta i datorns produktspecifikationer för att ta reda på om enheten är Blu-ray-kompatibel. Om laserelementet i enheten är synligt kontrollerar du antalet linser. Blu-ray-skivenheter har två separata laserlinser.

Blu-ray-skivenhet med dubbla laserlinser
  • Datorn måste ha ett filmuppspelningsprogram med stöd för Blu-ray. Windows Media Player och Windows Media Center spelar inte upp Blu-ray-filmer i Windows. Om datorn inte levereras med Blu-ray-uppspelningsprogrammet, kan du behöva installera tredjepartsprogramvara för att spela upp Blu-ray-filmer.

• Bildskärmen eller HDTV:n bör ha stöd för HDCP (High-Definition Content Protection). Du kan visa filmen på bildskärmar utan HDCP-stöd genom att ställa in bildskärmen eller tv:n på 480p eller lägre upplösning.

• En DVI- eller HDMI-kabelanslutning krävs för att visa upplösningar över 480p.

• Skivan måste vara en Blu-ray-filmskiva (du kan inte använda en HD DVD i en Blu-ray-enhet som inte också har stöd för HD DVD-formatet).

• En Internetanslutning krävs för att visa Blu-ray-filmer under en längre tid (för att förnya AACS-nyckeln). Den behövs inte för den första konfigurationen och visningen, men krävs för fortsatt användning. Uppspelningsprogrammet utför automatiskt uppdateringarna när du är ansluten till Internet.

• Den optiska enhetens inbyggda programvara kanske måste uppdateras om filmen använder ett skivformat som enheten för tillfället inte känner igen. För att säkerställa att den inbyggda programvaran är uppdaterad, se HP Support. Klicka på fliken Programvara ohc drivrutiner och drivrutiner och ange produktens namn/nummer för att söka efter och installera tillgängliga uppdateringar av enhetens inbyggda programvara från HP som matchar enheten på datorn.

• Om filmen är en nyare Blu-ray-film och andra Blu-ray-filmer går att spela upp behöver kanske den Blu-ray-kompatibla programvaran uppdateras. Skyddet av Blu-ray-innehållet kan ha uppdaterats av filmindustrin, vilket kräver nya koder innan du kan spela upp filmen.

Använd följande steg för att söka efter uppdateringar av Blu-ray-uppspelningsprogramvara:

• CyberLink PowerDVD: Se webbplatsen CyberLinks uppdateringscewnter (på engelska) för att söka efter uppdateringar.

• Annan Blu-ray-programvara som medföljde datorn: Gå till programmet och se hur du ska göra för att uppdatera programvaran. Du kan också kontrollera programvara och drivrutiner på webbsidan för din datormodell genom att besöka HP Support webbsida och ange produktnamn/nummer i fliken Programvara och drivrutiner.

• Blu-ray-programvara som du installerat själv: Gå till programmet och se hur du ska göra för att uppdatera programvaran. Om du inte hittar något sätt att uppdatera programvaran går du till programvarutillverkarens webbplats.

När alla dessa komponenter är anslutna och påslagna bör du justera bildupplösningen på datorn så att den motsvarar bästa möjliga HDTV-upplösning på skärmen - helst 1 080p eller 1 920 x 1 080. Om TV:n eller bildskärmen inte är HDCP-kompatibel måste du använda en inställning på 480p eller lägre.

Visning av Blu-ray-filmer på en notebook-dator orsakar fel

När du visar Blu-ray-filmer på en notebook-dator kan följande problem inträffa.

• Blu-ray-filmen spelas inte upp på notebook-datorns skärm och på en extern bildskärm samtidigt. Meddelandet Innehållet ät skyddat. Innehållet får inte spelas upp i aktuellt visningsläge. kan visas när en Blue-ray film visas i dubbelt skärmläge. Det är avsiktligt. Av kopieringsskyddsskäl är visning av Blu-ray-filmer begränsad till en skärm i taget. Därför måste du välja antingen notebook-skärmen eller en extern visningsenhet vid uppspelning av Blu-ray-film. I Windows trycker du på Windows-tangenten + p tangentn för att öppna menyn Andra bildskärm på höger sida av notebook-skärmen. Välj Endast andra bildskärm för att överföra visningen från notebook-datorn till önskad extern skärm.

• Blu-ray-filmens uppspelningsmeny kan varken styras från pekplattan eller en ansluten mus. Det är avsiktligt. Blu-ray-filmen antar att du använder antingen tangentbordet eller en datorfjärrkontroll (om en sådan ingår i systemet) vid uppspelning.

• Sporadiska vågräta ränder visas vid uppspelning av en Blu-ray-film om notebook-datorns trådlösa anslutning är aktiverad. Ränderna vid uppspelning orsakas av störningar från det trådlösa nätverket. För att lösa problemet ska du stänga alla öppna program och stänga av trådlös anslutning genom att trycka på notebook-datorns knapp för trådlös anslutning. Det bör hindra vidare störningar från trådlöst nätverk.

Kontrollera kraven för 3D Blu-ray-maskinvara och -programvara

Innan du kan visa HD-filmer i Blu-ray-filmer i 3D måste alla hårdvara och programkomponenter i systemet uppfylla grundläggande minimikrav.

• Den optiska enheten i din dator måste vara kompatibel med Blu-rays skivformat - även kallat BD-format. Du kan titta efter en Blu-ray-dekal på enhetens framsida eller titta i datorns produktspecifikationer för att ta reda på om enheten är Blu-ray-kompatibel. Om laserelementet i enheten är synligt kontrollerar du antalet linser. Blu-ray-skivenheter har två separata laserlinser.

Blu-ray-skivenhet med dubbla laserlinser
  • Datorn måste ha ett filmuppspelningsprogram med stöd för Blu-ray i 3D-format. Windows Media Player och Windows Media Center spelar inte upp 3D Blu-ray-filmer i Windows. Om datorn inte levereras med 3D Blu-ray-uppspelningsprogrammet, kan du behöva installera tredjepartsprogramvara för att spela 3D Blu-ray-filmer.

• Använd en 3D Vision-förberedd visningsenhet, till exempel bildskärm eller HDTV, med HDCP-kompatibel (High-Definition Content Protection) ingång. Uppdateringshastigheten måste förmodligen vara inställd på 120 Hz (eller multiplar av 120 Hz) och upplösningen på 1080p.

• Kontrollera att du har programvara för uppspelning av Blu-ray-3D-filmer på datorn. Standardmediespelare kanske inte kan spela upp 3D-filmer.

• Använd 3D-glasögon som är kompatibla med din programvara.

• Grafikkortet i datorn måste också vara kompatibelt med den typ av 3D-teknik som används av programvaran. Om du till exempel använder NVIDIA 3D Vision-teknik, måste programvara, glasögon och grafikkort alla passa den tekniken. Du kan titta i specifikationerna till din dator eller ditt grafikkort för att ta reda på om grafikkortet är kompatibelt.

• Processorn i din dator måste vara tillräckligt snabb för att ge stöd för Blu-ray-3D. Om ditt grafikkort är kompatibelt med Blu-ray-3D har din processor stöd för 3D.

• Den optiska enhetens inbyggda programvara kanske måste uppdateras om filmen använder ett skivformat som enheten för tillfället inte känner igen. För att säkerställa att den inbyggda programvaran är uppdaterad, se HP Support. Klicka på fliken Programvara ohc drivrutiner och drivrutiner och ange produktens namn/nummer för att söka efter och installera tillgängliga uppdateringar av enhetens inbyggda programvara från HP som matchar enheten på datorn.

Fel: Det gick inte att hitta DVD-avkodaren

En avkodare är ett program som talar om för Windows hur DVD-filerna ska sammanfogas till en film för uppspelning. Felmeddelandet “Det gick inte att hitta DVD-avkodaren” visas när avkodaren inte är installerad eller inte har registrerats korrekt i Windows.

I USA och många andra länder är inte DVD-avkodare gratis och inte heller lagligt tillgängliga för hämtning via Internet. Det enda sättet att lagligt rätta till felet är att installera om DVD-spelarprogrammet eller köpa ett nytt uppspelningsprogram för DVD-spelare. Se Installera om filmspelarens programvara i Windows för mer information.

Lösa regionfel vid uppspelning av DVD- eller Blu-ray-film i Windows

När du försöker spela upp en DVD- eller Blu-ray-film i Windows kan ett regionfel visas och filmen kanske inte spelas upp.

Anm:

Följande information gäller DVD-skivor för region 1. Beroende på land/region kan lagar skilja sig åt och enheten fungera olika.

• Ogiltig DVD-region
  • Regionen för den DVD-film du försöker visa motsvarar inte DVD-spelarens godkända region.
  • 0x80004003
  • 0x80034013

Regionfel inträffar när DVD- eller Blu-ray-filmen inte matchar det land/den region där den är avsedd att säljas. Den optiska enheten överensstämmer med regionen där den såldes. Om en film från ett annat land/en annan region placeras i enheten visas ett meddelande och programvaran kanske inte kan utföra filmuppspelningen.

Regiontabell för standard-DVD

Länder/regioner

Lands-/regionkoder

Länder/regioner

1

USA och Kanada

2

Europa, Japan, Främre Orienten, Sydafrika

3

Sydostasien (inklusive Hongkong)

4

Australien, Central- och Sydamerika, Mexiko, Nya Zeeland

5

Östeuropa, Nordafrika, Nordvästasien

6

Kina

Regiontabell för standard-Blu-ray

Regionkod

Länder/regioner

A

Östasien (utom Fastlandskina och Mongoliet), Sydostasien, Amerika och dess besittningar.

B

Afrika, Sydvästasien, Europa (utom Ryssland), Oceanien och dess besittningar.

C

Centralasien, Östasien (endast Kinas fastland och Mongoliet), Sydasien, centrala Eurasien och dess besittningar.

Blu-ray-regioner enligt BDA-definition

Regionkarta för Blu-ray

Skivor med kommersiella DVD- eller Blu-ray-filmer innehåller en regionkod. Om du till exempel spelar upp en DVD-skiva från region 1 och DVD-spelaren är inställd på region 2 visas en dialogruta som talar om att en skiva med en annan regionkod har satts i. Dialogrutan visar regionen för filmskivan och den aktuella regionen för spelaren tillsammans med en lista över nya uppspelningsregioner och länder som kan väljas. Här kan du välja att byta region.

De flesta spelare kan spela upp till tre filmer från en annan region. När en ny region har valts visas en varning om hur många regionändringar som finns kvar innan ändringen genomförs. Detta är till för att förhindra olaglig försäljning av programvara mellan regioner. Använd kompatibla DVD- eller Blu-ray-filmer för den region du befinner dig i eller byt ut enheten mot en från samma region där filmerna är köpta.

Om du bor i en annan region än den spelaren är inställd för kan du ändra enheten så att den motsvarar den region där du bor. Exempel: Om en dator till exempel är köpt i USA (region 1) och sedan flyttas till Sverige (region 2) ska enhetsinställningen ändras så att den motsvarar den nya regionen. Enhetens regionsinställning kan ändras ett begränsat antal gånger. Så här ändrar du meddelandeinställningen:

1. I Windows söker du efter och öppnar Enhetshanteraren.

2. Dubbelklicka på DVD-/CD-ROM-enheter.

3. Dubbelklicka på enhetsnamnet för att öppna ett fönster med egenskaper.

4. Klicka på fliken DVD-region, välj ett geografiskt område och klicka sedan på OK för att göra ändringen.

Fliken DVD-region i Enhetsegenskaper

Det går inte att spela upp filmer i Windows Media Player

Om Windows Media Player inte spelar upp DVD- eller Blu-ray-filmer, sök efter tredjepartslösningarna eller använd den support som finns i Media Player.

Windows operativsystem innehåller inte något förinstallerat program för DVD- och Blu-ray-filmuppspelning. Windows Media Center finns som en tilläggsfunktion efter uppgradering till Windows, och erbjuder uppspelning och kodningsstöd för DVD-skivor, men inte Blu-ray-skivor. Du kan hämta tredjepartslösningar på internet för uppspelning av DVD- och Blu-ray-filmer.

Felsökning av ljuduppspelning

Windows har en funktion för felsökning av ljuduppspelningsproblem.

Följ anvisningarna nedan för att använda felsökningsfunktionen för ljuduppspelning och identifiera eventuella problem:

1. I Windows söker du efter och öppnar Hitta och åtgärda problem.

2. Under Maskinvara och ljud klickar du på Felsök ljuduppspelning.

Felsökning av ljuduppspelning
  3. Om ett administratörslösenord eller en bekräftelse efterfrågas anger du lösenordet eller bekräftar åtgärden.

4. Klicka på Nästa.

5. Windows kontrollerar om det finns problem. Följ anvisningarna på skärmen för att åtgärda eventuella problem som påträffas under felsökningen.

Installera om filmspelarens programvara i Windows

Ett antal olika problem kan lösas genom att DVD- eller Blu-ray-spelarens programvara installeras om, inklusive meddelanden om saknade filer, om att avkodaren inte kan hittas och fel på filer i enhetsbiblioteket (.dll).

Använd Recovery Manager för att installera om DVD- eller Blu-ray-spelaren som medföljde datorn. Mer information finns i HP-datorer - Använda Recovery Manager för att återställa programvara och drivrutiner (Windows 10).