HP-datorer – Installera och uppdatera antivirusprogramvara för att skydda din HP-dator

Det finns tusentals virus, program och säkerhetshot som kan skada din dator, göra din privata information tillgänglig för andra och göra datorn långsam. Det är viktigt att skydda datorn genom att installera ett antivirusprogram och hålla antivirusdefinitionerna uppdaterade.

Kontrollera om det finns någon installerad antivirusprogramvara på datorn

Många HP-datorer har Windows Security- eller provversioner av andra antivirusprogram som redan lästs in. Innan du installerar antivirusprogram kan du använda några metoder som du kan använda för att verifiera att antivirusprogramvaran är konfigurerad och körs korrekt.

Anm:

Det kan hända att ett provabonnemang på McAfee VirusScan eller Norton Internet Security medföljer datorn. HP rekommenderar att du förnyar abonnemanget genom att följa anvisningarna på skärmen. Genom att förnya abonnemanget hjälper du till att skydda systemet mot nya hot.

Kontrollera säkerhetsprogramvaran genom att klicka på säkerhetsikonen i Windows aktivitetsfält

Öppna programmet genom att klicka på ikonen programvara på området för systemfacket av Aktivitetsfältet i Windows.

1. Flytta muspekaren längs med nedre högra hörnet av Windows skrivbord, hovra över ikonerna i närheten av klockan och läs sedan texten ovanför varje ikon tills du hittar på ikonen för säkerhetsprogrammet. Du kanske måste expandera systemfältet för att kunna se dolda ikoner.

Ikoner i systemfältet för vanliga säkerhetsprogram
  2. Högerklicka på säkerhetsikonen för att öppna säkerhetsprogrammet, se till att programmet är aktiverat och visa fler alternativ.

Leta reda på säkerhetsprogrammet i Windows 10

Om du inte hittar någon ikon för säkerhetsprogram i systemfacket eller om du fortfarande inte är säker på om datorn har säkerhetsprogramvara, kontrollera säkerhesprogrammet i Skydd mot virus och säkerhetshot i Windows Security.

1. I Windows söker du efter och öppnar Skydd mot virus och säkerhetshot.

2. Under Vem skyddar mig?klickar du på Hantera leverantörer.

Välja Hantera leverantörer

Säkerhetsinformationen visas.

Säkerhetsleverantörer

Installera antivirusprogram i Windows

Om datorn inte har något antivirusprogram rekommenderar HP att du installerar ett. Nya virus skapas och sprids hela tiden och utan ett antivirusprogram utsätter du såväl datorn som datorns filer och mappar för stora risker. Om du har ett antivirusprogram installerat på datorn kan du behöva uppdatera definitionerna av antivirusprogrammet.

Måna HP- och Compaq-datorer med Windows levereras med Windows Security. Andra HP- och Compaq-datorer kan levereras med gratis testversioner av antivirusprogram. Dessa testversioner är normalt begränsade versioner som endast hålls uppdaterade under en kortare period. När denna inledande period löper ut är datorn åter utsatt för nya virus och säkerhetsrisker. Det är viktigt att uppgradera eller förnya abonnemanget för att se till att virusdefinitionerna är aktuella och fortsätter skydda datorn.

Om enheten inte levererades med antivirusprogram, kontrollera med din Internetleverantör (ISP). Många internetleverantörer erbjuder kostnadsfria eller dyra antivirusprogram till deras prenumeranter.

Anm:

Om du har ett antivirusprogram installerat, men vill installera ett annat program, ska du avinstallera det gamla programmet innan du installerar det nya antivirusprogrammet. Att ha flera program kan göra datorn långsam, ojämn och potentiellt oskyddad.

Uppdatera definitionerna för antivirusprogram i Windows

Eftersom nya virus utvecklas och sprids hela tiden är det viktigt att regelbundet uppdatera virusdefinitionsfilerna till antivirusprogrammet. En virusdefinitionsfil är en lista över kända virus som används i antivirusprogrammet för att identifiera och eliminera virus.

Följande steg har en allmän översikt för att uppdatera antivirusprogram, men om du behöver ytterligare hjälp, gå till antivirusprogrammets tillverkarens webbplats för mer information. För en lista med supportwebbplatser för antivirusprogram, se Supportplatser för säkerhetsprogram och andra antivirusprogram (inte HP).

För ytterligare hjälp med att uppdatera Windows säkerhetsdefinitioner, se Hp-datorer – Använda Windows-säkerhet för att förhindra problem med virus och spionprogram (Windows 10).

1. Öppna antivirusprogrammet.

2. Klicka knappar eller menyposter där det står uppdatera eller liveuppdatering.

Ett uppdateringsfönster öppnas.

3. Följ anvisningarna på skärmen för att uppdatera antivirusprogramvaran.

Supportplatser för säkerhetsprogram och andra antivirusprogram (inte HP)

Många tillförlitliga tillverkare tillhandahåller support och antivirusprogramvara för att hjälpa till att skydda din dator.