• Information

• Respons

HP:s bärbara datorer och surfplattor - Läs mer om LCD-skärmfel och terminologi

Gå igenom definitioner av branschstandardtermer som hör samman med olika utseendemässiga defekter på en LCD-panel (Liquid Crystal Display).

Rengör LCD-skärmen

Rengör LCD-skärmen (Liquid Crystal Display) när fläckar eller repor ackumuleras på skärmen.

1. Stäng av datorn och koppla sedan från alla kablar.

2. Torka av skärmen med en mjuk, luddfri trasa för att ta bort damm och torra partiklar.

3. Använd ett rengöringsmedel som är specifikt för datorskärmar från en datorbutik för att fukta en luddfri trasa lätt.

4. Rengör skärmen genom att applicera måttlig kraft.

5. Låt LCD-skärmen bli helt torr (tar cirka 10 minuter).

Lär dig mer om LCD-panelens kvalitet

Alla LCD-skärmar på HP:s och Compaqs bärbara datorer uppfyller stränga kvalitets- och tillförlitlighetsspecifikationer. En liten procentandel LCD-paneler kan ha mindre utseendemässiga tillverkningsfel eller oregelbundenheter såsom ljusa eller mörka prickar på visningsområdet. Dessa utseendemässiga defekter är vanliga för alla typer av LCD-paneler och är inte specifika för en viss HP-modell eller produktserie.

LCD-termer och definitioner

Granska vanliga termer och förhållanden som gäller för LCD-skärmar (Liquid Crystal Display) på datorer.

• Pixel: Bildelement. En pixel består av en röd (R), en grön (G) och en blå (B) subpixel och dessa kallas vanligtvis punkter.

• Punkt: Element som bildar en pixel. Punkter har en av tre färger: R, G eller B. Subpixeltransistorer eller punktfel kan se ut på olika sätt.

• Alltid på: Ljus punkt mot en mörk bakgrund.

• Alltid av: Mörk punkt mot en ljus bakgrund.

• Fläck: En fläck hänvisar oftast till en optisk förvrängning som beror på att ett främmande material kommit in i cellen. Fläckar ser vanligtvis ut som små oregelbundna mörka områden.

• Linjer: Linjer uppstår i visningsmönstret på LCD-skärmen. Linjer kan vara mörka eller ljusa och kan ibland visas i horisontell eller vertikal position.

• Polarisatorbuckla: Fysisk skada på polarisatorn som inte skadar glaset. Bucklor kan bli synliga när LCD-skärmen lyses upp och kan se ut som skuggade vita linjer eller som mörka mönster på skärmen. Polarisatorbucklor ser oftast ut som små inbuktningar och orsakas av slag mot skärmen.

• Polarisatorbubbla: Små luftfickor bakom polarisatorn.

• Polarisatorrepa: Fysisk skada på polarisatorn som inte skadar glaset.

Kriterier för byte av LCD-skärm

Granska de kriterier som HP använder när en skadad LCD-skärm (Liquid Crystal Display) har skickats in för garantitäckning.

Anm:

HP rekommenderar att alla LCD-paneldefekter ska undersökas vid högsta möjliga upplösning mot både den ljusaste och mörkaste bakgrunden, eftersom en del subpixelfel kan vara svåra att se under vissa förhållanden.

• 720p, HD, SD, SD+, SVGA, VGA, WSVGA, WXGA och XGA-paneler, <1,05 megapixlar

• 6 eller fler punkter i vilken kombination som helst och en färg som alltid är på eller av

• Alla 2 punkter inom 25 mm från varandra som alltid är på

• Alla 2 punkter inom 15 mm från varandra som alltid är av

• HD+, SXGA+ and WXGA+-paneler, <1,6 megapixlar

• 7 eller fler punkter i vilken kombination som helst och en färg som alltid är på eller av

• Alla 2 punkter inom 25 mm från varandra som alltid är på

• Alla 2 punkter inom 15 mm från varandra som alltid är av

• FHD, UXGA, and WSXGA+ -paneler, <2,1 megapixlar

• 8 eller fler punkter i vilken kombination som helst och en färg som alltid är på eller av

• Alla 2 punkter inom 25 mm från varandra som alltid är på

• WUXGA-paneler, >=2,1 M pixlar

• 9 eller fler punkter i vilken kombination som helst och en färg som alltid är på eller av

• Alla 2 punkter inom 25 mm från varandra som alltid är på

• Alla 2 punkter inom 15 mm från varandra som alltid är av