• Information

• Respons

HP-datorer - HP-produktåtervinning

Sedan 1992, har HP fokuserat på specifika miljömässiga problem via programmet Design for Environment (DfE). Programmet fokuserar på att optimera produkternas karakteristik, processer och faciliteter för att uppnå rekommenderade förbättringar för miljön.

Miljömässiga prioriteringar omfattar:

• Effektivt energiutnyttjande: Minska den energi som krävs för att tillverka och använda produkterna.

• Materialinnovation: Minska mängden material som används i våra produkter och utveckla material som ger mindre miljöpåverkan och högre värde när produkten är förbrukad.

• Återvinningsbar design: Designa utrustning som är enklare att uppgradera och/eller återvinna.

Anm:

De flesta HP-produkter har en dekal eller en utskriven bild som anger att produkten kan återvinnas. Vissa produkter kan kvalificera sig för återvinning av HP-produkter även om bilden eller dekalen inte ingår. Information om just din produkt och plats finns på sidan Produktåterlämning och återvinning.

Ta reda på hur du kan hjälpa miljön och delta i återvinning av HP-utrustningen och förbrukningsmaterial genom att gå till www.hp.com/recycle för att få mer information.

Har HP ett återvinningsprogram?

Ja, HP har ett prisvinnande återvinningsprogram och miljömässiga rutiner i hela världen.

HP betraktar miljöpåverkan av varje produktdesign från material och förpackning till energianvändning och slutlig produktåtervinning. Produkten lämnas tillbaka och återvinningsprogram är tillgängliga i hela världen.

HP tar miljö- och socialansvar för återvinning av HP-produkter och förbrukningsartiklar. Återvinningen av begagnade produkter har ökat dramatiskt sedan 1987. Gå till www.hp.com/recycle för mer information.

Vilka återvinningsprogram är tillgängliga? Kommer HP att återvinna min dator utan kostnad?

Vilka återvinningsprogram som finns beror på vilket land/region du bor i. HP kan ha mer än ett återvinningsprogram. Ett av dessa återvinningsprogram kan innehålla kostnadsfri återvinning.

För att ta reda på vilket återvinningsprogram är tillgängligt för dig, gå till www.hp.com/recycle. Bläddra ned på sidan och välj ett land i menyn under fliken Återvinn. En lista över återvinningsalternativ för ditt land visas.

Följande avsnitt beskriver några av alternativen för återvinning. Inte alla återvinningsalternativ är tillgängliga i alla länder.

• HP-bläck och bläckpatroner: HP har olika återvinningsalternativ för att använda utrustning för hemmabruk. I listan över återvinningsalternativ för ditt land, välj Förbrukare och utrustning för hemmabruk. Ditt landspecifika webbplats tillhandahåller information du behöver om återvinning, inklusive kostnadsfria inlämningsalternativ i många länder.

• Affärstillgångar: HP:s återvinningstjänster tillhandahåller anpassade återvinningsprogram för affärskunder inklusive resursförstöring- och kassering. Att ansvarsfullt återvinna gammal och trasig utrustning är ett problem för företag i alla storlekar. Felaktig kassering av elektroniken kan skada miljön, medan felaktiga hanteringsmetoder kan utsätta privata data och företagsrykte för risker.

HP tillhandahåller ett säkert och ansvarsfullt sätt att kassera företagets tillgångar. I många länder kan HP-kunder arbeta tillsammans med HP för att utveckla en lösning för deras säkerhets- och hållbarhetsbehov. För mer information, välj Affärsutrustning i listan över återvinningsalternativ i ditt land.

• HP storformatsmedier: HP har även ett program för återvinning av batterier från bärbara datorer och smarttelefoner. I listan över återvinningsalternativ i ditt land, välj Batterier från bärbara datorer och smarttelefoner för mer information.

• Förpackningsmaterial: I vissa områden tillhandahåller HP gratis återvinning av förpackningsmaterialet som levererades med maskinvaran. Det här programmet är för förpackningen som inte kan återvinnas via din lokalt tillgängliga återvinningsstationer. I listan över återvinningsalternativ i ditt land, välj HP-förpackning för att få reda på mer.

Kan jag sälja eller få pengar tillbaka för min gamla dator eller surfplatta?

Erbjudanden blir tillgängliga regelbundet för att byta in diverse datorprodukter.

På webbsidan www.hp.com/recycle, välj fliken Sälja och klicka sedan på Använd utrustning för kredit mot nya HP-produkter och gå sedan direkt till sidan Globala kampanjtjänster. Från den här sidan kan du välja ditt land och visa alternativ för Sälja, Pengar tillbaka, Stimulans, Köp och prova eller Garanti.

Om din dator eller surfplatta inte har något marknadsvärde skickar HP den till en återvinningsstation. Välj fliken Returnera för pengar från webbsidan www.hp.com/recycle och välj sedan din region i listrutan. Klicka på för att se ett urval av alternativ för returer för pengar.

Kan jag donera min dator eller surfplatta?

Att donera en använd datorn kan hjälpa till din lokala omgivning och kan ge dig vissa skattefördelar beroende på landet/regionen.

Det finns många lokala stiftelser i hela världen som accepterar elektronisk utrustning som gåvor. Du kanske vill ta reda på mer om lokala stiftelser i ditt område för att lära dig mer om deras funktioner och för att se om de acceptera datorgåvor.

Om du bor i USA, hjälper HP dig att skänka datorn via National Cristina Foundation. För att lära dig mer om att donera datorn i USA och om skatterfördelarna, gå till webbsidan www.hp.com/recycle, välj fliken Donera, och klicka sedan på Obehövlig US-utrustning till ett stiftelse eller skola.

Hur raderar eller rensar jag personliga filer från min dator eller surfplatta?

HP ansvarar inte för eventuella data som är kvar på datorer eller surfplattor. HP rekommenderar att du återställer dina data (personliga filer, dokument, bilder, videor, osv) och sedan raderar all data innan du återvinner enheten. Om dina data inte tas bort från datorn eller surfplattan, kan filer eller data vara tillgängliga för andra.

Att radera filer i Windows eller formatera om hårddisken ger inte tillräckligt med skydd. Det finns en rad olika program som är tillgängliga för att permanent ta bort data från en dator eller surfplatta, som kan hämtas från internet eller köpa hos en återförsäljare.

HP kan arbeta med du skapar en anpassad lösning för dataförstöring. Certifikat om förstöring, kontrollera att produkter har förstörts i processen för återvinning och att data på produkterna inte kan nås genom någon annan och är tillgängligt på begäran. Lär dig mer om dataförstöring genom att gå till webbsidan www.hp.com/recycle. Välj fliken Förstör och klicka sedan på Data på hårddiskar eller andra media.

Vad händer om jag glömmer att ta bort min konfidentiella data från min dator eller surfplatta innan jag skickar i dem?

Om du inte har ordnad med HP att förstöra dina data, ansvarar HP inte för eventuella data som finns kvar på hårddisken.

Du bör ta bort all data från hårddisken före leverans. Att bara ta bort filer eller formatera om hårddisken tar inte bort all data. Det finns många öppna källkodsdataprogram som du kan använda för att ta bort dina data.