HP Scanjet - Så här skannar du dokument som redigerbar text

Du kan använda programvaran HP Scan för att skanna dokument till ett format som går att söka, kopiera, klistra och redigera i. Då kan du redigera brev, tidningsartiklar och många andra dokument.
obs!
Att skanna dokument som redigerbar text rekommenderas inte för upplösningar under 300 dpi.

Språk som stöds

Dokument kan skannas som redigerbar text på följande språk:
  • Albanska
  • Arabiska
  • Bulgariska
  • Katalanska
  • Förenklad kinesiska
  • Traditionell kinesiska
  • Kroatiska
  • Tjeckiska
  • Danska
  • Nederländska (Nederländerna)
  • Engelska (både brittisk och amerikansk)
  • Estniska
  • Finska
  • Franska (Frankrike)
  • Tyska (Tyskland)
  • Grekiska
  • Hebreiska
  • Ungerska
  • Italienska (Italien)
  • Japanska
  • Koreanska
  • Litauiska
  • Norska (Bokmål)
  • Polska
  • Portugisiska (Brasilien)
  • Portugisiska (Portugal)
  • Rumänska
  • Ryska
  • Slovakiska
  • Slovenska
  • Spanska (traditionell)
  • Svenska
  • Turkiska
  • Ukrainska

Riktlinjer för att skanna dokument som redigerbar text

• Kontrollera att skannerglaset eller dokumentmatarens fönster är rent. Smuts eller damm på skannerglaset eller dokumentmatarens fönster kan hindra programvaran från att göra om dokumentet till redigerbar text.
  • Kontrollera att du har lagt i dokumentet på korrekt sätt. Se till att originalet ligger på rätt sätt och inte är snett.
  • Se till att texten på dokumentet är tydlig. För att det ska gå att göra om dokumentet till redigerbar text måste originalet vara tydlig och av hög kvalitet.
    Följande omständigheter kan leda till att programvaran inte kan konvertera dokumentet korrekt:
    • Texten på originalet är otydlig eller skrynklig.
    • Texten är för liten.
    • Dokumentets struktur är för komplicerad.
    • Texten står för tätt. Om det saknas tecken eller om det förekommer kombinerade tecken i den text som programmet konverterar kan till exempel ”rn” se ut som ”m”.
    • Texten är på en färgad bakgrund. Färgade bakgrunder kan leda till att bilder i förgrunden smälter in för mycket.
  • Välj rätt profil. Se till att du väljer en genväg eller ett förval som möjliggör skanning till redigerbar text. Med de här alternativen används skanningsinställningar som har utformats för att ge skanningen maximal kvalitet:
    • Windows: Använd genvägarna Spara som redigerbar Text (OCR) eller Spara som PDF.
    • OS X: Använd förvalet Dokument.

Skanna ett dokument till redigerbar text (Windows)

1. Lägg originalet vänt nedåt på skannerglaset eller vänt uppåt i den automatiska dokumentmataren.
  2. Öppna programvaran HP Scan. Programvaran finns i HP-mappen i Windows startmeny.
  3. Välj någon av följande genvägar:
    • Spara som redigerbar text (OCR)
      • Välj Text (.txt) som Destinationens filtyp om du vill extrahera endast texten från originaldokumentet, utan formateringen.
      • Välj Rich Text (.rtf) som Destinationens filtyp om du vill extrahera texten med en del av originalets formatering.
    • Spara som PDF
      • Välj Sökbar PDF (.pdf) som Destinationens filtyp om du vill extrahera texten och göra den sökbar i PDF-läsare.
  4. Välj Skanna.
    obs!
    Välj länken Mer i det övre högra hörnet i dialogrutan HP Scan för att granska och ändra inställningarna för en skanning.
    Välj Visa visningsprogram efter skanningen för att justera den skannade bilden i förhandsgranskningsskärmen.

Skanna ett dokument till redigerbar text (OS X)

1. Lägg originalet vänt nedåt på skannerglaset eller vänt uppåt i den automatiska dokumentmataren.
  2. Dubbelklicka på ikonen för HP Scan. Ikonen ligger i mappen HP i mappen Program i roten på hårddisken.
  3. Klicka på knappen Skanna och bekräfta skanningsenheten och inställningarna.
  4. Följ anvisningarna på skärmen för att slutföra skanningen.
  5. När alla sidor har skannats väljer du Spara i menyn Arkiv. Dialogrutan Spara visas.
  6. Välj typen av redigerbar text:
    • Välj TXT i popup-menyn Format om du vill extrahera endast texten från originaldokumentet, utan formateringen.
    • Välj RTF i popup-menyn Format om du vill extrahera texten med en del av originalets formatering.
    • Välj Sökbar PDF i popup-menyn Format om du vill extrahera texten och göra den sökbar i PDF-läsare.
  7. Välj Spara.