Stationära HP- och Compaq-datorer - Fel: Grafikdrivrutinen slutade svara men har nu återställts (Windows 7)

Det här dokumentet avser alla HP:s och Compaq:s stationära datorer med Windows 7.
När du spelar grafikintensiva spel eller använder video- eller grafikprogram, till exempel YouTube eller Windows Movie Maker, kan datorskärmen ibland blir svart i upp till tre sekunder innan något av följande felmeddelanden visas:
  • Drivrutinen slutade svara men har nu återställts.
  • Drivrutinen igfx till bildskärmen svarade inte längre men har nu återställts.
  • Drivrutinen NVIDIA slutade svara men har nu återställts.
  • Drivrutinen ATI till bildskärmen svarade inte längre men har nu återställts.
Figur : Felmeddelande
Bild: Felmeddelande
Det här problemet är relaterat till grafiksystemet. När systemminnet börjar ta slut och Windows inte kan allokera videominne kan Windows stänga och starta om programmet för att undvika felet.
Följ stegen i angiven ordning. Om ett steg löser problemet behöver du inte fortsätta med felsökningen.
obs!
Följande lösningar kan hjälpa till att minska eller eliminera det här felet i framtiden, men felet kan fortfarande visas när systemminnet börjar ta slut.

Steg 1: Starta om datorn

Om felmeddelandet visas just nu ska du stänga av och starta om datorn. När du gör det rensas datorns minne och förbereds för ytterligare felsökning.

Steg 2: Stäng alla andra program

Andra program som körs i bakgrunden kan ta upp nödvändiga systemresurser. För att öka tillgängliga systemresurser ska du stänga av alla andra program och appar, förutom det program eller den app som du använder.

Steg 3: Uppdatera grafikdrivrutinen

Uppdatera grafikdrivrutinen för din specifika datormodell. Mer information om installation av drivrutiner finns i HP:s supportdokument Hämta eller uppdatera programvara och drivrutiner för HP-datorer.
obs!
En eller flera av de tidigare länkarna leder till webbsidor utanför Hewlett-Packards webbplats. HP kan inte kontrollera och ansvarar inte för information utanför HP:s egna webbplats.
När du har hämtat drivrutinen utför du den åtgärd som du gjorde när problemet först uppstod, till exempel spelar ett spel eller tittar på en film, för att testa om felet inträffar igen.
  • Om problemet löstes med hjälp av de här stegen, så kan du avbryta felsökningen.
  • Fortsätt till nästa lösning om problemet kvarstår.

Steg 4: Uppdatera Windows

Hämta uppdateringar för Windows 7. Mer information om hur du använder Windows Update finns i HP supportdokumentet Uppdatera drivrutiner och program med Windows Update (Windows 7, Vista, XP).
När du har installerat uppdateringen utför du den åtgärd som du gjorde när problemet först uppstod, till exempel spelar ett spel eller tittar på en film, för att testa om felet inträffar igen.
  • Om problemet löstes med hjälp av de här stegen, så kan du avbryta felsökningen.
  • Fortsätt till nästa lösning om problemet kvarstår.

Steg 5: Justera de visuella effekterna i Windows

För att justera datorn för bättre prestanda, inaktivera vissa eller alla visuella effekter.

Justera visuella effekter

Slutför följande steg för att justera visuella effekter för bästa prestanda.
  1. Klicka på Start och högerklicka sedan på Dator och välj Egenskaper.
    Fönstret Systemegenskaper öppnas.
  2. I den vänstra kolumnen klickar du på Avancerade systeminställningar.
    Figur : Avancerade systeminställningar
    Bild: Avancerade systeminställningar
  3. På fliken Avancerat under Prestanda klickar du på Inställningar.
    Figur : Systemegenskaper
    Bild: Systemegenskaper
  4. Välj justera för bästa prestanda och klicka på OK.
    Figur : Justera för bästa prestanda
    Bild: Justera för bästa prestanda
  5. Utför den åtgärd som du gjorde när problemet först uppstod, till exempel spelar ett spel eller tittar på en film, för att testa om felet inträffar igen.
  • Om problemet löstes med hjälp av de här stegen, så kan du avbryta felsökningen.
  • Fortsätt till nästa lösning om problemet kvarstår.

Justerar skärmupplösning

Utför följande steg för att justera upplösningen till den lämpliga inställningen.
  1. Klicka på Start och klicka sedan på Kontrollpanelen.
  2. I kategorivyläge, under Utseende och anpassning, välj Justera skärmupplösning.
  3. Klicka på listmenyn Upplösning och flytta sedan skjutreglaget nedåt för att minska skärmupplösningen vid behov.
    Figur : Lösning
    Bild: Lösning
  4. Välj önskad upplösning och klicka sedan på Tillämpa.
  5. Välj Logga ut nu.
    Datorn loggar ut.
  6. Starta om datorn.
  7. När datorn startats om utför den åtgärd som du gjorde när problemet först uppstod, till exempel spelar ett spel eller tittar på en film, för att testa om felet inträffar igen.
  • Om problemet löstes med hjälp av de här stegen, så kan du avbryta felsökningen.
  • Fortsätt till nästa lösning om problemet kvarstår.

Inaktivera Windows Aero

I Windows 7 finns en visuell effektfunktion som kallas Aero. Windows Aero förhöjer upplevelsen när du använder datorn, men nackdelen är att det påverkar systemets prestanda negativt. Följ dessa steg för att inaktivera Windows Aero.
  1. Högerklicka på en fri yta på skrivbordet och välj Anpassa.
    Fönstret Anpassning öppnas.
    Figur : Fönstret Anpassning
    Bild: Fönstret Anpassning
  2. Välj ett tema som inte är ett Aero-tema.

Steg 6: Justera inställningarna i spelet eller programmet

Justera inställningar i spelet, som till exempel att minska kantutjämningen eller skärmupplösning vilket gör att grafikkvaliteten minskar, men gör så att risken för grafikkortrelaterade fel minskar.
Om felet bara inträffar när du använder ett specifikt spel eller program kan du prova att uppdatera spelet eller programmet inifrån själva programmet, eller gå till tillverkarens supportwebbplats för att hämta och installera eventuella uppdateringar. Starta om datorn när uppdateringarna är klara.
Efter datorn startats om utför den åtgärd som du gjorde när problemet först uppstod, till exempel spelar ett spel eller tittar på en film, för att testa om felet inträffar igen.
  • Om problemet löstes med hjälp av de här stegen, så kan du avbryta felsökningen.
  • Fortsätt till nästa lösning om problemet kvarstår.

Steg 7: Förbättra systemets prestanda

Det finns många saker du kan göra för att förbättra datorns prestanda.
Utför den åtgärd som du gjorde när problemet först uppstod, till exempel spelar ett spel eller tittar på en film, för att testa om felet inträffar igen.
  • Om problemet löstes med hjälp av de här stegen, så kan du avbryta felsökningen.
  • Fortsätt till nästa lösning om problemet kvarstår.

Steg 8: Öka tiden för GPU bearbetning

När videoadaptern eller drivrutiner på din dator tar längre tid än vanligt för att slutföra en åtgärd försöker Windows att återställa grafikkortet. Om grafikprocessorn inte kan återställa grafikkortet på två sekunder svarar inte systemet och ett av felmeddelandena visas.
Följ dessa steg för att justera registervärdet i Registereditorn och ge funktionen Timeout Detection och Återställning mer tid för att slutföra en åtgärd.
  varning!
En felaktig registerpost kan orsaka allvarliga systemproblem eller hindra att datorn startar. Innan du ändrar i registret bör du säkerhetskopiera det. Mer information om hur du säkerhetskopierar Windows-registret finns i HP:s supportdokument Säkerhetskopiera, redigera och återställa Windows-registret (Windows 7).
  1. Stäng alla program.
  2. Klicka på Start och skriv sedan regedit i Sök-fältet.
  3. Från listan över resultat, välj regedit.exe. Skriv administratörslösenordet när du uppmanas att göra det.
    Figur : Registereditorn
    Bild: Registereditorn
  4. Klicka på HKEY_LOCAL_MACHINE och därefter på SYSTEM.
  5. Klicka på CurrentControlSet och därefter på Control.
    Figur : Registereditorn
    Bild: Registereditorn
  6. Klicka på GraphicsDrivers.
  7. Klicka på Redigera, klickar på Nytt och välj sedan antingen DWORD (32-bitars) eller DWORD (64-bitars) beroende på operativsystem.
    Figur : Nytt
    Bild: Nytt
  8. Under Namn skriver du TdrDelay och trycker sedan på Enter.
    Figur : TdrDelay
    Bild: TdrDelay
  9. Dubbelklicka på TdrDelay och skriv sedan 8 som värdedata och klicka sedan på OK.
    Figur : DWORD (32-bit)
    Bild: DWORD (32-bit)
  10. Stäng registereditorn och starta sedan om datorn.
När du har utfört föregående steg bör felmeddelandet inte visas så ofta. Utför den åtgärd som du gjorde när problemet först uppstod, till exempel spelar ett spel eller tittar på en film, för att testa om felet inträffar igen. Om fel fortsätter att inträffa, byt grafikkortet eller utöka minnet.
Inte alla datorer, såsom HP TouchSmart, har ett utbytbart grafikkort. Kontrollera produktspecifikationerna för att se om grafikkortet går att byta.
Om grafikkortet går att byta går du till HP:s bibliotek för självreparationsmedia för anvisningar om hur du byter datorns grafikkort.
Om grafikkortet inte går att byta kontaktar du HP om att byta datorn. För att kontrollera om din dator har garanti kvar, se HP:s supportdokument Söka efter garantiinformation.