• Information
    Vi håller på att uppgradera vår hemsida

Vid tillfälliga problem, vänligen försök igen senare.

Läser in...

HP-datorer - Fel: Bildskärmsdrivrutinen har slutat att svara och har återställts (Windows 10, 8, 7)

Det här dokumentet avser alla HP- och Compaq-datorer med Windows 10, 8 eller 7.
När du spelar spel eller använder video- eller grafikprogram (till exempel strömmande video) kan datorskärmen ibland blir svart i upp till tre sekunder innan något av följande felmeddelanden visas:
  • Drivrutinen slutade svara men har nu återställts.
  • Drivrutinen igfx till bildskärmen svarade inte längre men har nu återställts.
  • Drivrutinen NVIDIA slutade svara men har nu återställts.
  • Drivrutinen ATI till bildskärmen svarade inte längre men har nu återställts.
Figur : Felmeddelande
Felmeddelande om att bildskärmsdrivrutinen slutade svara
Det här problemet är relaterat till grafiksystemet. När systemminnet börjar ta slut och Windows inte kan allokera videominne kan Windows stänga och starta om programmet för att undvika felet.
  obs!
Följande lösningar kan hjälpa till att minska eller eliminera det här felet i framtiden, men felet kan fortfarande inträffa när systemminnet börjar ta slut.
Steg 1: Starta om datorn
Stäng av och starta sedan om datorn för att rensa datorns minne och förbered för ytterligare felsökning.
Steg 2: Uppdatera grafikdrivrutinen
Uppdatera grafikdrivrutinen för din specifika datormodell. Mer information om installation av drivrutiner finns i HP:s supportdokument Hämta eller uppdatera programvara och drivrutiner för HP-datorer (på engelska).
När du har installerat den uppdaterade drivrutinen utför du den åtgärd som du gjorde när problemet först uppstod, till exempel spelar ett spel eller tittar på en film, för att testa om felet inträffar igen.
  • Om problemet löstes med hjälp av de här stegen, så kan du avbryta felsökningen.
  • Fortsätt till nästa lösning om problemet kvarstår.
Steg 3: Använd Microsoft Fix it för Windows 7
Om din dator har Windows 7 kan du använda Microsoft Fix it för att åtgärda problemet med skärmen drivrutin automatiskt:
Steg 4: Installera Windows-uppdateringar
Hämta och installera alla tillgängliga uppdateringar för Windows och utför sedan den åtgärd som du gjorde när problemet först uppstod, till exempel spelar ett spel eller tittar på en film, för att testa om felet inträffar igen.
  • Om problemet löstes med hjälp av de här stegen, så kan du avbryta felsökningen.
  • Fortsätt till nästa lösning om problemet kvarstår.
Steg 5: Justera de visuella effekterna i Windows
För att justera datorn för bättre prestanda, inaktivera vissa eller alla visuella effekter.
  • Om problemet löstes med hjälp av de här stegen, så kan du avbryta felsökningen.
  • Fortsätt till nästa lösning om problemet kvarstår.
Steg 6: Justera inställningarna i spelet eller programmet
Justera inställningar i spelet eller programmet, som till exempel att minska kantutjämningen eller skärmupplösning vilket gör att grafikkvaliteten minskar, men gör så att risken för grafikkortrelaterade fel minskar.
Om felet bara inträffar när du använder ett specifikt spel eller program kan du prova att uppdatera funktionerna i spelet eller programmet inifrån själva programmet, eller gå till tillverkarens supportwebbplats för att hämta och installera eventuella uppdateringar. Starta om datorn när uppdateringarna är klara.
Efter datorn startats om utför den åtgärd som du gjorde när problemet först uppstod, till exempel spelar ett spel eller tittar på en film, för att testa om felet inträffar igen.
  • Om problemet löstes med hjälp av de här stegen, så kan du avbryta felsökningen.
  • Fortsätt till nästa lösning om problemet kvarstår.
Steg 7: Förbättra systemets prestanda
Öka den övergripande prestandan hos din dator. Det finns många saker du kan göra för att förbättra datorns prestanda.
Utför den åtgärd som du gjorde när problemet först uppstod, till exempel spelar ett spel eller tittar på en film, för att testa om felet inträffar igen.
  • Om problemet löstes med hjälp av de här stegen, så kan du avbryta felsökningen.
  • Fortsätt till nästa lösning om problemet kvarstår.
Steg 8: Utför en HP Systemåterställning
Om ingen av åtgärderna ovan löste feltillståndet, säkerhetskopiera dina personliga data och utför sedan en HP-systemåterställning på den bärbara datorn. Se HP-vägledd lösning - Köra HP Systemåterställning för anvisningar.
Steg 9: Byt ut grafikkortet (endast stationära datorer)
När du har utfört föregående steg bör felmeddelandet inte visas så ofta. Utför den åtgärd som du gjorde när problemet först uppstod, till exempel spelar ett spel eller tittar på en film, för att testa om felet inträffar igen. Om fel fortsätter att inträffa, byt grafikkortet eller utöka minnet.
  obs!
En del modeller, till exempel HP TouchSmart All-in-One-datorer, har inte ett utbytbart grafikkort. Kontrollera produktspecifikationerna för att se om grafikkortet går att byta.
Om grafikkortet går att ta bort hittar du steg för att byta grafikkortet i guiden Uppgradering och service eller dokumentet Ta bort och byt ut grafikkortet (om tillgängligt) på produktsidan HP:s kundsupport för din datormodell.
Om grafikkortet inte går att byta kontaktar du HP genom fliken Kontakta support längst upp på den här skärmen. För att kontrollera om din dator har garanti kvar, se HP:s supportdokument Söka efter garantiinformation (på engelska).