HP-datorer - Använda den personliga digitala assistenten Cortana (Windows 10)

Det här dokumentet avser HP- och Compaq-datorer med Windows 10.
Personliga digitala assistenten Cortana kan du hantera din personliga information, inställningar och en rad olika uppgifter. För att använda Cortana, måste datorn vara ansluten en aktiv Internetanslutning.
obs!
Cortana är inte tillgängligt i alla länder/områden eller språk. Besök Microsofts webbplats Cortanas regioner och språk (på engelska) för mer information.
Läs det här dokumentet för att lära dig hur man skriver ut.
  • Konfigurera Cortana
  • Använd Hey Cortana
  • Öppna program, filer och appar
  • Lägga till favoritplatser
  • Använd påminnelser
  • Ändra Cortana-inställningar
  • Använda Cortana i Microsoft Edge

Konfigurera Cortana för första gången

Innan du börjar att använda funktionen Cortana-digital assistent, kommer Microsoft att fråga efter tillstånd om att samla in din personliga information.
obs!
Taligenkänning är inte tillgängligt på alla språk och fungerar inte med alla datorer. Rekommendationer om vad du ska göra om den här funktionen inte fungerar med din dator finns på Vad kan jag göra om konfigurationen av Cortana misslyckas? i det här dokumentet.
  1. Se till att datorn är ansluten till en aktiv Internet-anslutning.
  2. Du öppnar Cortana genom att klicka på rutan Fråga mig vad som helst, även kallat Cortanas sökruta.
    Placering för Cortanas sökruta
  3. I hjälpfönstret i Cortana ska du granska de typer av uppgifter som Cortana kan hjälpa dig med och klicka sedan på Se vad Cortana kan göra.
  4. I hjälpfönsret i Cortana klickar du på Logga in på Cortana och klickar sedan på Logga in.
    A låt oss får du loggar in öppnas.
    Klicka på Logga in
  5. På den låt oss får du loggar in fönster, klicka på det konto du vill använda eller klicka på Microsoft-konto för att lägga till eller skapa ett annat konto. Klicka sedan på Fortsätt och följ anvisningarna på skärmen för att logga in.
    Placering av knappen På

Aktivera funktionen Hej, Cortana

Du kan lära Cortana att identifiera din röst och aktivera Cortana genom att säga Hej, Cortana. Den här handsfreefunktionen låter dig använda röstkommandon för att informera Cortana om vad du vill. Till exempel kan du säga “Hej Cortana, väck mig klockan 6.”
obs!
Taligenkänning är inte tillgängligt på alla språk och fungerar inte med alla datorer. Rekommendationer om vad du ska göra om den här funktionen inte fungerar med din dator finns på Vad kan jag göra om konfigurationen av Cortana misslyckas? i det här dokumentet.
  1. Kontrollera att Cortana är konfigurerat. För mer information, se Konfigurera Cortana för första gången i det här dokumentet.
  2. Se till att datorn är ansluten till en aktiv Internet-anslutning.
  3. Klicka på sökrutan i Cortana, klicka på ikonen Inställningar , och klicka sedan på Tala med Cortana.
  4. Lokalisera avsnittet Hej, Cortana, och klicka sedan på på/av-växlingsknappen för att aktivera funktionen.
    Ett behörighetsfönster visas.
    Klicka på växlingsknappen för att aktivera Hej, Cortana
  5. I avsnittet Hej, Cortana, klickar du på Lär dig hur jag säger “Hej, Cortana”.
    Klicka på knappen lär dig hur jag säger “Hej, Cortana”
  6. I fönstret med meddelandet som ber dig att upprepa sex fraser, klickar du på Start.
    Cortana visar de sex fraserna, en för en.
    Placering av knappen Start
  7. Upprepa fraserna när de visas. När du slutfört fraserna, informerar Cortana att allt är inställt.

Använda Cortana för att hitta program, filer och appar i Window

Cortana kan hjälpa dig att snabbt hitta hjälpen i Windows. Du kan till exempel fråga Windows Hur ändrar jag textstorlek, Var finns Kontrollpanelen eller Vad är min IP-adress. Du kan även söka efter Windows-filer och appar genom att säga eller skriva in namnet på filen eller appen.

Använda Cortanas anteckningsbok

Använd Cortanas anteckningsbok för att hålla Cortana reda på ditt schema eller dina personliga intressen, lägga till påminnelser, skapa uppgifter eller anpassa dina intressen.
  1. Klicka på Cortanas sökruta.
    Klicka på Cortanas sökruta
  2. Klicka på ikonen Notebook . Cortana Notebook öppnas.

Ändra namnet som Cortana använder för dig

Öppna Cortana för att ändra namnet som Cortana använder för dig.
  1. Klicka på Cortanas sökruta.
    Klicka på Cortanas sökruta
  2. Klicka på ikonen Inställningar
    Fönstret för Cortana-inställningar visas.
    Fönstret Datorinställningar
  3. Klicka på Ändra mitt namn i fönstret inställningar för Cortana.
  4. Cortana Notebook öppnas. Skriv ditt namn i rutan och klicka sedan på Retur.
    Hitta återställningsknappen
  5. Om du vill höra hur Cortana uttalar ditt namn klickar du på Hör hur jag säger det.
    Cortana säger ditt namn.
    • Om Cortana uttalar ditt namn korrekt ska du klicka på Låter bra och sedan på Klar.
    • Om Cortana inte säga ditt namn korrekt, klicka på det är feloch följa de anvisningarna på skärmen anvisningarna.
    Meddelandet bra, tack ”...” visas, där ”...” representerar namnet du valt.

Ändra Cortana-inställningar

Använd Cortanas inställningar för att ändra ditt namn, lära Cortana din röst, ändra dina sekretessinställningar och andra inställningar.
  1. Klicka på Cortanas sökruta.
    Klicka på Cortanas sökruta
  2. Klicka på ikonen Inställningar .
    Fönstret för Cortana-inställningar visas.
    Fönstret Datorinställningar

Använda Cortana i Microsoft Edge

När du utför en sökning i adressfältet i Microsoft Edge använder Microsoft Edge anpassad information som du har angivit till Cortana för att göra sökresultatet mer relevant för dig. Om du till exempel skriver lokalt väder i adressfältet visar sökresultaten väderinformation för din plats. Ändra din plats, klicka på ändra bredvid den plats som visas på skärmen.
Exempel på Cortana visar lokalt väder
Om du till exempel hittar ett ämne som du vill veta mer om, kan du markera ordet eller frasen, högerklicka på den och sedan klicka vad du villl att Cortana ska göra:
Markera och högerklicka en fras
  • Kopiera: Kopierar det markerade ordet eller den markerade frasen.
  • Markera alla: Markerar hela webbsidan.
  • Skriv ut: Förhandsgranska webbsidan, utför några ändringar och klicka sedan på Skriv ut för att skicka webbsidan till din skrivare.
  • Sök på Internet efter “...”, där “...” representerar det markerade ordet eller den markerade frasen: En ny flik eller fönster med mer information och tillhörande länkar öppnas.
  • Fråga Cortana om “...”, där “...” representerar det markerade ordet eller den markerade frasen: Ett Cortana-fönster med mer information och tillhörande länkar öppnas.
  • Högläsning: Cortana läser upp informationen på sidan. Du kan avsluta, pausa, spola tillbaka, spola snabbt framåt eller ändra Cortanas röst i Högläsning-verktygsfältet.
    Cortana läses upp högt verktygsfältet