HP-datorer - Använda den personliga digitala assistenten Cortana (Windows 10)

Det här dokumentet avser HP- och Compaq-datorer med Windows 10.
Personliga digitala assistenten Cortana kan du hantera din personliga information, inställningar och en rad olika uppgifter. För att använda Cortana, måste datorn vara ansluten en aktiv Internetanslutning.
obs!
Cortana är inte tillgängligt i alla länder/områden eller språk. Besök Microsofts webbplats Cortanas regioner och språk (på engelska) för mer information.
Läs det här dokumentet för att lära dig hur man skriver ut.
  • Konfigurera Cortana
  • Använd Hey Cortana
  • Öppna program, filer och appar
  • Lägga till favoritplatser
  • Använd påminnelser
  • Ändra Cortana-inställningar
  • Använda Cortana i Microsoft Edge

Konfigurera Cortana för första gången

Innan du börjar att använda funktionen Cortana-digital assistent, kommer Microsoft att fråga efter tillstånd om att samla in din personliga information.
obs!
Taligenkänning är inte tillgängligt på alla språk och fungerar inte med alla datorer. Rekommendationer om vad du ska göra om den här funktionen inte fungerar med din dator finns på Vad kan jag göra om konfigurationen av Cortana misslyckas? i det här dokumentet.
  1. Se till att datorn är ansluten till ett nätverk med en aktiv internetanslutning.
  2. Öppna Cortana i Windows genom att välja ikonen Cortana i aktivitetsfältet.
    Om Cortana-ikonen inte visas, kan du använda sökrutan för att söka efter och öppna Logga in på Cortana.
    Hitta Cortana-ikonen i aktivitetsfältet
  3. I Cortana-fönstret klickar du på Konto-ikonen och väljer sedan Logga in.
    Logga in på ditt konto för att använda Cortana
  4. I fönstret Låt oss få dig inloggad klickar du på det konto du vill använda eller klickar på Microsoft-konto för att lägga till eller skapa ett annat konto. Klicka sedan på Fortsätt och följ anvisningarna på skärmen för att slutföra inloggningen.
    Placering av knappen På
  5. När du loggat in klickar du på Se alla tips för att se vilka typer av uppgifter som Cortana kan utföra.

Aktivera funktionen Hej, Cortana

Du kan lära Cortana att identifiera din röst och aktivera Cortana genom att säga ”Hej, Cortana”. Den här handsfreefunktionen låter dig använda röstkommandon för att informera Cortana om vad du vill. Till exempel kan du säga “Hej Cortana, väck mig klockan 6.”
obs!
Taligenkänning är inte tillgängligt på alla språk och fungerar inte med alla datorer. Rekommendationer om vad du ska göra om den här funktionen inte fungerar med din dator finns på Vad kan jag göra om konfigurationen av Cortana misslyckas? i det här dokumentet.
  1. Kontrollera att Cortana är konfigurerat. För mer information, se Konfigurera Cortana för första gången i det här dokumentet.
  2. Se till att datorn är ansluten till ett nätverk med en aktiv internetanslutning.
  3. Öppna Cortana genom att välja ikonen för Cortanai aktivitetsfältet.
  4. Klicka på ikonen för Inställningar och välj sedan Tala med Cortana.
  5. Lokalisera avsnittet Hej, Cortana, och aktivera sedan funktionen.
    Aktivera Hej Cortana

Använda Cortana för att hitta program, filer och appar i Window

Cortana kan hjälpa dig att snabbt hitta hjälpen i Windows. Du kan till exempel fråga Windows ”Hur ändrar jag textstorlek?”, ”Vad är min IP-adress?” eller säga ”Öppna kontrollpanelen”. Du kan även söka efter Windows-filer och appar genom att säga eller skriva in namnet på filen eller appen.

Använda Cortanas anteckningsbok

Använd Cortanas anteckningsbok för att hålla Cortana reda på ditt schema eller dina personliga intressen, lägga till påminnelser, skapa uppgifter eller anpassa dina intressen.
  1. Öppna Cortana genom att välja ikonen för Cortanai aktivitetsfältet.
  2. Klicka på ikonen för Notebook.
    Cortana Notebook öppnas.
    Exempel på startskärmen i Cortana Notebook

Ändra namnet som Cortana använder för dig

Öppna Cortana för att ändra namnet som Cortana använder för dig.
  1. Öppna Cortana genom att välja ikonen Cortanai aktivitetsfältet och sedan säga ”Ändra mitt namn”.
    Om Cortana inte svarar klickar du på mikrofonikonen och säger sedan ”Hej, Cortana, ändra mitt namn”.
  2. Cortana Notebook öppnas. Skriv ditt namn i rutan och klicka sedan på Enter.
    Ändra namnet som Cortana använder för dig
  3. Om du vill höra hur Cortana uttalar ditt namn klickar du på Hör hur jag säger det.
    Cortana säger ditt namn.
    • Om Cortana uttalar ditt namn korrekt ska du klicka på Låter bra och sedan på Klar.
    • Om Cortana inte säger ditt namn korrekt klickar du på Det är fel och följer anvisningarna på skärmen.
    Meddelandet Bra, tack ”...” visas, där ”...” representerar namnet du valt.

Ändra Cortana-inställningar

Använd Cortanas inställningar för att ändra ditt namn, lära Cortana din röst, ändra dina sekretessinställningar och andra inställningar.
  1. Öppna Cortana genom att välja ikonen för Cortanai aktivitetsfältet.
  2. Klicka på ikonen Inställningar.
    Fönstret för Cortana-inställningar visas.
    Fönstret Datorinställningar

Använda Cortana i Microsoft Edge

När du utför en sökning i adressfältet i Microsoft Edge använder Microsoft Edge anpassad information som du har angivit till Cortana för att göra sökresultatet mer relevant för dig. Om du till exempel skriver lokalt väder i sökfältet för Bing visar sökresultaten väderinformation för din plats. Ändra din plats genom att klicka på Ändra bredvid den plats som visas på skärmen.
Exempel på Cortana visar lokalt väder
Om du till exempel hittar ett ämne som du vill veta mer om, kan du markera ordet eller frasen, högerklicka på den och sedan klicka vad du villl att Cortana ska göra:
Markera och högerklicka på ett ord på en webbsida i Edge
  • Kopiera: Kopierar det markerade ordet eller den markerade frasen.
  • Markera alla: Markerar hela webbsidan.
  • Sök på Internet efter “...”, där “...” representerar det markerade ordet eller den markerade frasen: En ny flik eller fönster med mer information och tillhörande länkar öppnas.
  • Fråga Cortana om “...”, där “...” representerar det markerade ordet eller den markerade frasen: Ett Cortana-fönster med mer information och tillhörande länkar öppnas.
  • Högläsning: Cortana läser upp informationen på sidan. Du kan avsluta, pausa, spola tillbaka, spola snabbt framåt eller ändra Cortanas röst i Högläsning-verktygsfältet.
    Cortana läses upp högt verktygsfältet