HP- surfplattor - Arbeta med filer (Android 5.0/Lollipop)

Det här dokumentet gäller HP- och Compaq-surfplattor med operativsystemet Android 5.0/Lollipop.
Din surfplatta har intern lagring, samt alternativ för expanderad lagring med minneskort eller online-molnlagringslösningar. Använd det här dokumentet för att bekanta dig med lagringsalternativ för filer på din surfplatta.

Använda en minneskortsläsare

Minneskort skapar mer utrymme på surfplattan. Du kan skapa säkerhetskopior av filerna eller kan överföra filer och mappar mellan flera enheter med minneskort. En app kan läsa, skriva och ta bort data i en mapp på minneskortet som du ger åtkomst till appen. Du kan välja minneskortet som den önskade installationsplatsen för hämtade appar.

Sätta in och ta ut ett minneskort

Platsen och konfigurationen av kortläsaren varierar beroende på surfplattumodellen. En kortläsare kan vara i en ledig kortplats, en plats som finns under en flik eller en plats med ett flyttbart fack.
Följ anvisningarna för kortläsarentypen på surfplattan:

Kortläsaren med ett flyttbart fack

Ett minneskortläsarfack finns på sidan av surfplattan. Följ dessa steg för att sätta i ett minneskort i en modell som använder ett kortläsarfack:
  1. Sätt spetsen på en böjda gemet eller liknande föremål i hålet i kortläsarfacket och skjut fram kortkortfacket.
    Figur : Kortläsarfack
    Kortläsarfack
  2. Dra ut kortet facket och lägg i microSD-kortet i facket med de guldfärgade kontakterna vända nedåt.
    Figur : Placera kortet i facket
    Placera kortet i facket
  3. Tryck tillbaka kortfacket i hållaren på surfplattan tills det låser fast.
Följ dessa steg för att ta ur minneskortet från kortläsarplatsen:
  1. Demontera minneskortet med hjälp av stegen i avsnittet Demontera ett minneskort.
  2. Sätt spetsen på en böjda gemet eller liknande föremål i hålet i kortläsarfacket och skjut fram kortkortfacket.
  3. Dra ut kortfacket och ta bort minneskortet.
  4. Tryck tillbaka det tomma kortfacket i hållaren tills det låses fast.

Demontera ett minneskort

Innan du tar bort ett minneskort, använd stegen i det här avsnittet för att avmontera kortet på ett säkert sätt från surfplattan:
  varning!
Avmontera minneskorten innan du tar bort dem från surfplattan för att förhindra dataförlust.
  1. På startskärmen trycker du på ikonen Alla appar och sedan på Inställningar.
  2. I avsnittet Enhet trycker du på Lagring.
    Figur : Lagring
    Lagring
  3. Lokalisera SD-kortlistorna.
  4. Tryck på Avmontera SD-kortet.
    Figur : Avmontera SD-kort
    Avmontera SD-kort
    Om alternativet Avmontera SD-kort inte är tillgängligt, finns det inget installerat kort. Om alternativet är Avmontera SD-kortär kortet redan avmonterat och kan tas bort.
  5. Klicka på OK för att bekräfta.
    Figur : Bekräfta avmontera SD-kort
    Bekräfta avmontera SD-kort

Använda HP Connected Drive (molnlagringslösning)

Med molnlagringstjänster, t.ex. HP Connected Drive, kan du spara dina filer på webben så att du kan komma åt dem varifrån som helst. HP Connected Drive-appen är förinstallerad på surfplattan och finns också tillgänglig att hämta från Google Play Store (på engelska). För mer information, se HP:s supportdokument Använda HP Connected Drive för att lagra och dela filer.
Figur : HP Connected Drive-ikon
Ikonen HP Connected Drive i applistan

Vanliga frågor och svar

Mer information finns i följande svar på vanliga frågor (Vanliga frågor) om att arbeta med filer på din surfplatta.

Kan jag ansluta surfplattan till en dator för att överföra filer?

Ja, du kan ansluta surfplattan till en dator med en USB-kabel som har en USB-kontakt i ena änden och en micro USB-anslutning på den andra änden. Anslut den USB-kontakten på kabeln till en av USB-porten på datorn. Anslut änden av micro-USB-kontakten till micro-USB-porten på surfplattan. Vänta tills USB-drivrutinen installeras på din dator. Om metoden för låst skärm (till exempel mönster, en PIN-kod eller ett lösenord) är inställd, låser du upp surfplattan. Surfplattan visas som en extern lagringsenhet på din dator.
obs!
Vissa surfplattor har en nätadapter med en USB-kabel som kan kopplas bort från nätadaptern. För att använda, koppla från USB-kabeln från nätadaptern och anslut USB-kabeln till en av USB-portar på din dator. Anslut den andra änden av kabeln till micro-USB-porten på surfplattan.

Varför kan jag inte se mina filer när jag ansluter min surfplatta till en dator?

Du kan endast komma åt lokalt sparade filer och mappar på det konto som du loggar in på. Logga in på ägarkontot för att komma åt lokalt sparade filer och mappar på ägarens konto. Logga in på ett användarkonto för att komma åt lokalt sparade filer och mappar på användarkontot. Kontrollera att skärmen är låst (vid en låsmetod, till exempel mönster, en PIN-kod eller lösenord är inställd) när du loggar in på surfplattan för ägarens konto eller ett användarkonto.

Varför ser jag inte filerna på mitt minneskort?

Om du har satt i ett microSD-kort, men du kan inte hitta filerna på surfplattan, kan appen du använder för att försöka få åtkomst till filerna inte ha tillstånd att använda minneskortet. Prova en annan app för att öppna filerna.
Om du har tidigare använt samma app för åtkomst till minneskortfiler i Android 5.0/Lollipop och den inte fungerar längre, använd följande steg för att felsöka minneskortet:
  1. Om möjligt testar du minneskortet med hjälp av en annan dator, för att kontrollera att den fungerar som den ska.
    Om du inte kan få åtkomst till kortet på den andra datorn kan det vara fel på kortet. Kontakta minneskortets tillverkare för support eller byt ut kortet. Om kortet fungerar ordentligt fortsätter du med nästa steg.
  2. Ta ut och sätt tillbaka minneskortet i surfplattan.
    Om surfplattan nu kan se enheten och filerna är du klar. Om surfplattan inte kommer åt kortet, går du vidare till nästa steg.
  3. På startskärmen trycker du på ikonen Alla appar och sedan på Inställningar.
  4. I avsnittet Enhet trycker du på Lagring.
    Figur : Lagring
    Lagring
  5. Tryck på Montera SD-kortet.
    Figur : Anslut ett SD-kort
    Anslut ett SD-kort
    Om alternativet Montera inte finns tillgängligt för kortet fortsätter du till nästa steg.
  6. Starta om din surfplatta med anslutet kort: Håll ström-knappen nedtryckt och tryck sedan på Stäng av. När surfplattan är helt avstängd trycker och håller du strömbrytaren nedtryckt igen tills HP-logotypen visas på skärmen.
    Om kortet fortfarande inte är tillgängligt kan surfplattan behöva service. Kontakta HP via fliken Kontakta support längst upp på den här skärmen.