HP-datorer - Felsökning för långsamt internet (Windows 10, 8)

Detta dokument avser HP-datorer med Windows 10 eller Windows 8.
Datorn slutar svara eller är mycket trög efter att du har kopplat upp dig på internet. Med hjälp av det här dokumentet löser du de vanligaste problemen till att datorn slutar svara eller arbetar långsamt när du surfar på internet.
obs!
Det här dokumentet innehåller anvisningar för att starta om datorn. Sätt ett bokmärke på den här sidan så att du enkelt kan hitta den senare.

Testa din internetanslutnings hastighet

Använd någon av följande metoder för att testa hastigheten på din internetuppkoppling, både före och efter felsökningsstegen i det här dokumentet, för att se om din anslutningshastighet förbättras.

Felsökning

Med hjälp av följande steg löser du de vanligaste problemen till att datorn slutar svara eller arbetar långsamt när du surfar på internet.

Steg 1: Upptäcka och avlägsna spion- och annonsprogram

Om datorn börjar bli långsam efter att du har kopplat upp dig på internet, startsidan plötsligt ändras (till en som du inte har valt själv), oönskade länkar visas på skrivbordet eller annonsfönster öppnas upprepade gånger har datorn antagligen drabbats av ett spion- eller annonsprogram. Spion- och annonsprogram kan vara mycket svåra att avinstallera manuellt. Mer information om spionprogram och hur du tar bort spionprogram från datorn finns på Datorn kan ha infekterats av ett virus eller skadlig programvara (Windows 10, 8).

Steg 2: Söka efter och avlägsna virus

Många virus utnyttjar internet-anslutningen när du öppnar webbläsaren. Det kan då hända att datorn blir trög eller helt slutar svara. Mer information om hur du söker efter och tar bort virus finns på Datorn kan ha infekterats av ett virus eller skadlig programvara (Windows 10, 8).
obs!
Kör Windows Update på datorn när du har sökt efter och tagit bort spionprogram och virus.

Steg 3: Blockera popup-fönster i webbläsaren

Ett popup-fönster är ett litet fönster i webbläsaren som visas ovanpå den webbplats du har öppen. Popup-fönster öppnas ofta när du besöker en webbplats och skapas vanligen av annonser. Webbläsare har popup-blockerare som kan förhindra att popup-fönster visas. I de flesta blockeringsprogram kan du välja nivå av filtrering som du vill ha, välja vilket popup-fönster du vill visa och skapa en lista på dem som du inte vill se. Se Blockera popup-fönster eller annonser för mer information.

Steg 4: Rensa webbläsarens historik, ta bort temporära internetfiler och återställa webbläsarinställningarna

Vissa objekt i historiken eller inställningarna för en webbläsare kan göra din anslutning till internet mycket långsam. Rensa webbläsarhistorik, ta bort temporära filer som kanske orsakar problem och återställa internetinställningarna.

Steg 5: Uppdatera nätverksdrivrutinerna

Vissa problem med låsning har identifierats och lösts via uppdateringar av nätverksdrivrutiner. Om du uppdaterar nätverksdrivrutinen kan internethastigheten öka.
  1. Om du uppmanas väljer du land/region och följer sedan anvisningarna på skärmen för att identifiera produkten.
  2. Välj Programvara, drivrutiner och inbyggd programvara.
  3. På sidan för drivrutiner och nedladdningar väljer du operativsystem från menyn Välj ditt operativsystem och klickar sedan på Nästa.
  4. Välj tecknet + (plus) intill Drivrutin - Nätverk för att expandera listan över tillgängliga nätverksenheter.
  5. Välj uppdatering av drivrutin för nätverk eller modem. Till exempel Realtek RTL8139 LAN Driver Update.
  6. Klicka på knappen Hämta.
  7. När nedladdningsfältet visas längst ned på skärmen klickar du på Spara.
  8. När hämtningen har slutförts klickar du på Kör.
  9. Följ anvisningarna på skärmen för att slutföra hämtningen.
  10. Starta om datorn och anslut sedan till internet.
    Gå vidare till nästa steg om datorn slutar svara eller har låga prestanda.

Steg 6: Inaktivera programvara som startas tillsammans med Windows

I felsökningssyfte kan du minska det antal program som öppnas när du startar Windows för att försöka ta reda på om det finns programkonflikter som gör din internetanslutning långsam.
För att avaktivera programvara som öppnas automatisk, använd Microsofts systemkonfigurationsprogram (Msconfig) på följande sätt:
  1. I Windows söker du efter och öppnar msconfig.
  2. På fliken Allmänt väljer du Selektiv start, avmarkerar markeringen bredvid Läs in startobjekt och klickar sedan på OK.
    Knappen Selektiv start i fönstret Systemkonfiguration
  3. Starta om datorn och anslut sedan till internet.
    Gå vidare till nästa steg om datorn slutar svara eller har låga prestanda.

Steg 7: Kontakta din internetleverantör

Ring din lokala internetleverantör eller besök deras webbplats för att ta reda på om leverantören för tillfället har tekniska problem. Om leverantören för tillfället har tekniska problem, t.ex. långa fördröjningar eller väntetider måste du vänta tills problemen lösts av internetleverantören. Om din internetleverantör kräver speciell programvara för att ansluta till internet ska du fråga om du behöver installera om programvaran. Om så är fallet följer du anvisningarna från internetleverantören för att ta bort och installera om programvaran från internetleverantören.
När du har varit i kontakt med internetleverantören startar du om datorn och ansluter sedan till internet. Om datorn slutar svara eller prestandan minskar, inaktivera eller ändra hur programmen på din dator ansluter till internet.

Steg 8: Inaktivera eller ändra inställningarna för hur program ansluter till internet

Vissa program ansluts automatiskt till internet. Det sker normalt i syfte att hålla programvaran uppgraderad och för att förse användaren med information om nya produkter. Ibland kan den programvara som används för åtkomst till internet låsa sig, t.ex. när ett program försöker ansluta till en webbplats som inte finns längre.
Bland annat följande program ansluts till internet automatiskt:
  • Java-uppdateraren
  • Windows Media Center
  • Windows Update
  • Symantec Live Update
  • Adobe Acrobat
Följande är symptom på och lösningar för program- och internet-anslutningsproblem:
  • Anslutningen till internet går väldigt långsamt eller hänger sig vid en viss tid på dagen: Många program försöker hämta uppdateringar eller information på regelbundet schemalagda tider. Exempelvis kan Windows Update försöka att automatiskt hämta och installera viktiga uppdateringar för Windows varje natt vid midnatt. Problemet kan förvärras när två eller flera program samtidigt försöker ansluta till internet. För lösning av problemet inaktiverar du för varje sådant program den automatiska uppdateringen i programmets inställningar eller ändrar tiden då programmet automatiskt hämtar uppdateringar (om det finns ett sådant alternativ).
  • Anslutningen till internet går väldigt långsamt eller hänger sig när ett program öppnas: Vissa program försöker ansluta till internet när de öppnas. Du kan antingen inaktivera anslutningsfunktionen i programmets inställningar eller söka efter en lösning på programtillverkarens supportwebbplats. När du söker efter en lösning ser du till att använda programmets exakta namn och programversion, om du känner till det.
  • Anslutningen till internet går väldigt långsamt eller hänger sig när Windows startas: När Windows startas och en internetanslutning blir tillgänglig försöker många program ansluta till internet så snart internetanslutningen blir tillgänglig. För lösning av problemet förhindrar du program som använder internet från att startas med Windows (på samma sätt som i ett tidigare steg), inaktivera den automatiska uppdateringen i programmens inställningar eller ändra tiden då programmen automatiskt installerar uppdateringar (om det finns ett sådant alternativ).