HP-datorer - Felsäkert läge i Windows (Windows 10, 8)

Detta dokument avser HP- och Compaq-datorer med Windows 10 eller Windows 8.
Felsäkert läge är ett diagnostiskt läge som gör att du kan använda Windows med de grundläggande drivrutinerna. Om du stöter på problem i Windows, kan du fortsätta arbeta och felsöka problemet om du startar om i felsäkert läge. Funktionen Felsäkert läge installerar inte någon programvara.
I felsäkert läge, kan Windows se annorlunda ut eftersom ett felsäkert läge använder sig av ett låggrafiksläge för bildskärmen. Orden i felsäkert läge visas också i skärmens fyra hörn.
obs!
Beroende på din version av Windows, kan viss grafik och information i det här dokumentet skilja sig något åt.

Öppna det felsäkra läget från Windows

Välj aktuellt operativsystem för att se hur du ska gå in i felsäkert läge.
  1. Beroende på vilket operativsystem du har ska du göra något av följande:
    • Windows 10: Sök efter och öppna Återställningsalternativ.
    • Windows 8: Sök efter och öppna Datorinställningar. Klicka på Uppdatering och återställning och klicka sedan på Återställning.
  2. Under Avancerad start klickar du på Starta om nu.
  3. Klicka på Felsök.
    Klicka på Felsök på skärmen Välj ett alternativ
  4. Klicka på Avancerade alternativ.
  5. Beroende på vilket operativsystem du har ska du göra något av följande:
    • Windows 10: Klicka på Se fler återställningsalternativ och klicka sedan på Startinställningar.
    • Windows 8: Klicka på Startinställningar.
  6. Klicka på Starta om.
     Klicka på knappen Starta om på skärmen Startinställningar
    Datorn startar om och en annan skärm med startinställningar öppnas med en lista över andra startalternativ.
  7. Välj det felsäker-läge du vill ha från menyn Startinställningar:
    • Tryck på tangenten F4 för att Aktivera felsäkert läge. Felsäkert läge startar Windows med en minimal uppsättning av drivrutiner och tjänster.
    • Tryck på tangenten F5 för att Aktivera felsäkert läge med nätverk. Felsäkert läge med nätverk startar Windows i felsäkert läge och tillåter åtkomst till internet och nätverket.
    • Tryck på tangenten F6 för att Aktivera felsäkert läge med kommandotolk. Felsäkert läge med kommandotolk startar Windows i felsäkert läge med en kommandotolk. Vanligtvis används detta läge bara av IT-personal.
     Skärmen Startinställningar visar en meny med tillgängliga startalternativ
  8. Logga in på datorn med kontonamn och lösenord.
    obs!
    Du måste ange Windows-användarnamn och lösenord för att logga in i felsäkert läge. Du kan inte logga in med någon annan metod, till exempel genom att använda en PIN-kod eller en fingeravtrycksläsare.
    Datorn öppnas i felsäkert läge.
  9. När felsökningen har slutförts går du ur felsäkert läge genom att klicka på Start.
  10. Klicka på Strömknappen och välj sedan Starta om.
    Datorn startas på normalt sätt.

Öppna det felsäkra läget utanför Windows

När Windows inte lyckas starta på rätt sätt, kan du uppmanas att starta i läget återhämtning. När detta händer kan visas skärmen Välj ett alternativ.
Om skärmen Välj ett alternativ inte visas, stäng av datorn. Sätt på datorn och tryck upprepade gånger på tangenten esc tills startmenyn öppnas. Starta en systemåterställning genom att trycka på tangenten F11 och använd sedan följande steg för att öppna Windows i felsäkert läge.
  1. Om du uppmanas, väljer du layouten för tangentbord och klickar sedan från skärmen Välj ett alternativ och klickar på Felsök.
    Felsökning vald i fönstret Avancerade alternativ
  2. Klicka på Avancerade alternativ.
  3. Klicka på Startinställningar. Om alternativet Startinställningar inte visas, utför de stegen i avsnittet Gå över i felsäkert läge utan åtkomst till startinställningar.
    Startinställningar valda i fönstret Avancerade alternativ
  4. Klicka på Starta om.
     Skärmen Startinställningar med knappen Starta om markerad
    Datorn startar om och en annan skärm med startinställningar öppnas med en lista över andra startalternativ.
  5. Välj det felsäker-läge du vill ha från menyn Startinställningar:
    • Tryck på tangenten F4 för att Aktivera felsäkert läge. Felsäkert läge startar Windows med en minimal uppsättning av drivrutiner och tjänster.
    • Tryck på tangenten F5 för att Aktivera felsäkert läge med nätverk. Felsäkert läge med nätverk startar Windows i felsäkert läge och tillåter åtkomst till internet och nätverket.
    • Tryck på tangenten F6 för att Aktivera felsäkert läge med kommandotolk. Felsäkert läge med kommandotolk startar Windows i felsäkert läge med ett fönster med kommandotolk. Vanligtvis används detta läge bara av IT-personal.
     Skärmen Startinställningar visar en meny med tillgängliga startalternativ
  6. Om du uppmanas till det väljer du typ av tangentbordspråk och loggar in med ett användarkontonamn som har administratörsrättigheter.
    obs!
    Du måste ange Windows-användarnamn och lösenord för att logga in i felsäkert läge. Du kan inte logga in med någon annan metod, till exempel genom att använda en PIN-kod eller en fingeravtrycksläsare.
    Datorn öppnar skrivbordet i Felsäkert läge.
  7. När felsökningen har slutförts går du ur felsäkert läge genom att klicka på Start.
  8. Klicka på Strömknappen och välj sedan Starta om.
    Datorn startas på normalt sätt.

Öppna det felsäkra läget utan åtkomst till startinställningar

I vissa fall visas inte alternativet startinställningar. Öppna Windows i felsäkert läge med hjälp av kommandotolken.
  1. Sätt på datorn och tryck upprepade gånger på tangenten esc tills startmenyn öppnas.
  2. Starta en systemåterställning genom att trycka på tangenten F11. Om du uppmanas till det, välj din tangentbordslayout.
  3. Fönstret Välj ett alternativ visas. Klicka på Felsök.
  4. Klicka på Avancerade alternativ.
  5. Klicka på Kommandotolk för att öppna ett fönster med kommandotolk. Du kan behöva välja ditt konto och ange lösenord för att fortsätta.
    Kommandotolk valt i fönstret Avancerade alternativ
  6. Ange kommandot för det alternativ av felsäkert läge du vill ha. Ange informationen exakt.
    • Aktivera felsäkert läge - typ:
      bcdedit /set {default} safeboot minimal och tryck på Retur.
    • Aktivera felsäkert läge med nätverk - typ:
      bcdedit /set {default} safeboot network och tryck på Retur.
    • Aktivera felsäkert läge med kommandotolk - typ:
      bcdedit /set {default} safeboot minimal och tryck på Retur. Skriv sedan:
      bcdedit /set {default} safebootalternateshell yes och tryck på Retur.
    Åtgärden har avslutats visas när du har angett kommandot korrekt.
     Felsäkert läge aktiverad från kommandotolken
  7. Stäng fönstret med kommandotolken genom att klicka på X i det övre högra hörnet.
  8. Fönstret Välj ett alternativ visas. Välj Fortsätt och logga in i Windows med kontonamn och lösenord.
    obs!
    Du måste ange Windows-användarnamn och lösenord för att logga in i felsäkert läge. Du kan inte logga in i felsäkert läge med någon annan metod, till exempel genom att använda en PIN-kod eller en fingeravtrycksläsare.
    Datorn öppnar skrivbordet i Felsäkert läge.

Avsluta felsäkert läge

I de flesta fall kan du avsluta felsäkert läge genom att starta om datorn. När du har angett felsäkert läge med kommandotolken avslutas inte felsäkert läge genom att datorn startas om.

Se en video om hur du lämnar felsäkert läge i Windows 8

1. Stäng av datorn och slå sedan på datorn och tryck upprepade gånger på tangenten esc tills startmenyn öppnas.
  2. Starta en systemåterställning genom att trycka på tangenten F11. Om du uppmanas, välj din tangentbordsspråktyp.
  3. Fönstret Välj ett alternativ visas. Klicka på Felsök.
  4. Klicka på Avancerade alternativ.
  5. Klicka på Kommandotolk för att öppna ett fönster med kommandotolk. Du kan behöva välja ditt konto och ange lösenord för att fortsätta.
    Inställningar för Autostart valda i fönstret Avancerade alternativ
  6. Ange följande kommando för att avsluta felsäkert läge:
    bcdedit /deletevalue {default} safeboot och tryck sedan på Retur.
     Kommandotolk med kommandot Avsluta felsäkert läge
  7. Stäng fönstret med kommandotolken genom att klicka på X i det övre högra hörnet.
  8. Fönstret Välj ett alternativ visas. Välj Fortsätt.
    Datorn startas på normalt sätt.