Stationära HP- och Compaq-datorer - Datorn stängs inte av (Windows 7 eller Vista)

Det här dokumentet avser Windows 7 och Vista.
Det finns olika orsaker till att Windows inte stängs av ordentligt. Följande avsnitt innehåller programfixar för de vanligaste orsakerna.
  obs!
Spara arbetet och stäng alla öppna program innan du felsöker.
Steg 1: Skanna efter senaste virus, spionprogramvaror och skadlig kod.
Använd uppdateringsfunktionen i ditt antivirusprogram för att hämta de senaste definitionsfilerna för virus, spionprogram och skadlig kod och gör sedan en fullständig systemsökning för ta bort eventuella hot som hittas på datorn.
Om virusprogrammet inte hittar några problem, hoppar du till nästa steg.
Om hot togs bort, klicka på Startoch sedan på Stäng av. Om Windows fortfarande inte avslutas fortsätter du med nästa steg.
Steg 2: Använd Windows Update för att hämta de senaste uppdateringarna
Microsoft släpper uppdateringar för att ta hand om problem med programdrivrutiner och program. Använd Windows Update för att hämta servicepackar för Windows 7 eller Vista, samt alla de senaste viktiga och valfria uppdateringarna för datorn.
När du har hämtat de senaste uppdateringarna från Microsoft, klickar du på Startoch sedan på Stäng av. Om Windows fortfarande inte avslutas fortsätter du med nästa steg.
Steg 3: Förhindra att programvara öppnas
Under avstängning försöker Windows stänga alla öppna program och tjänster. För att se om ett program eller en tjänst bidrar till avstängningsproblemet, följer du de här stegen:
  1. Klicka på Start och skriv msconfig i fältet Påbörja sökning.
  2. Klicka på msconfig från Program-listan för att öppna fönstret Systemkonfiguration.
    Figur : Öppna msconfig
    msconfig i Program-listan
  3. Om ett UAC-meddelande visas klickar du på OK för att fortsätta.
  4. Från fliken Allmänt tar du bort markeringen från Läs in startobjekt.
    Figur : Läs in startobjekt är inte markerat
     Selektiv start: Läs in startobjekt
  5. Klicka på fliken Tjänster.
  6. Välj Dölj Microsoft-tjänster och ta sedan bort markeringarna bredvid varje objekt i listan.
    Figur : Fliken Tjänster
    Tjänster som listas i fliken Tjänster med Microsoft-tjänster dolda och alla andra tjänster omarkerade
  7. Klicka på OK och därefter på Starta om.
  8. Efter att datorn har startats om utan startprogram och tjänster, klickar du på Start och sedan på Stäng av.
  9. Notera vad som händer när datorn försöker stänga av och gör följande beroende på vad som händer:
    • Om Windows fortfarande inte kan stängas av, öppna msconfig igen och ersätt markeringen Normal start på fliken Allmänt.fliken. Starta om datorn och gå vidare till nästa steg.
    • Om Windows kan stängas av, fastställ vilket startobjekt eller tjänst som hindrar Windows 7 eller Vista från att stängas av. Program som troligen kan orsaka avstängningsproblem är:
      • Virus, spionprogram och skadlig kod
      • Antivirus-program
      • Programvara för webbkamera
      • Programvara associerad med grafikdrivrutiner (inte de grafiska drivrutinerna i sig)
      Sök efter det program eller den tjänst som orsakar problemet genom att upprepade gånger använda msconfig för att inaktivera det misstänkta startobjektet eller tjänsten och försök sedan stänga av datorn. För mer information, se Förhindra program från att öppnas när Windows Vista startar eller Förhindra program från att öppnas när Windows 7 startar.
      När programmet har hittats, uppdatera, avinstallera eller förhindra att startobjektet eller tjänsten öppnas för att rätta till problemet.
Steg 4: Uppgradera BIOS
Basic Input/Output System (BIOS) är kod som används för att initialt starta upp och stänga av datorn. Kontrollera HP:s supportwebbplats för att se om det finns en BIOS-uppgradering tillgänglig. Mer information finns i HP-supportdokumentet Uppdatera BIOS.