HP-datorer - förstå och felsöka Bluetooth-teknik (Windows 8.1, 8, 7, Vista, XP)

Dokumentet avser stationära HP- och Compaq-datorer med Bluetooth.
Den trådlösa Bluetooth-tekniken ger trådlös kommunikation mellan en Bluetooth-förberedd dator och andra Bluetooth-förberedda enheter och finns förinstallerad på vissa HP-datorer. Det här dokumentet innehåller allmän information om Bluetooth-tekniken, dess användning, terminologi och grundläggande inställningsprocesser. Du hittar mer specificerad information genom att följa länkarna som ges i varje avsnitt.
Om du är nybörjare när det gäller Bluetooth kanske du undrar varför du ska använda det. Syftet med Bluetooth är att möjliggöra enkel trådlös kommunikation mellan två Bluetooth-förberedda enheter. I följande lista finns några exempel på hur du kan använda Bluetooth.
  • Trådlös mus och tangentbord – Anslut en mus och ett tangentbord trådlöst till din dator.
  • Handdator (PDA) – För över filer mellan datorn och handdatorn.
  • Mobiltelefoner – För över filer mellan mobiltelefonen och datorn.
  • Digitalkamera – För över filer från digitalkameran till datorn.
  • Skrivare – Skriv ut från datorn till din Bluetooth-förberedda skrivare.
  • Headset – Lyssna på musik utan att störa andra eller behöva använda sladdar.
  • Datorer – Dela filer mellan två Bluetooth-förberedda datorer.
Bluetooth är ett mycket säkert trådlöst protokoll som använder radiofrekvenser för att ansluta Bluetooth-förberedda datorer och enheter till varandra. Bluetooth förenklar kommunikationen mellan Bluetooth-förberedda datorer och enheter genom att skapa PAN-nätverk (Personal Area Network). För att skapa ett Bluetooth PAN måste du ha minst två enheter med Bluetooth-chip.
Räckvidden för en enhet avgörs av enhetsklassen. En typ av Bluetooth används i första hand för kringutrustningsenheter, till exempel headset, mus eller tangentbord. Räckvidden är cirka 1 meter. En annan typ används i första hand i datorer och mobila enheter, till exempel mobiltelefoner, handdatorer eller MP3-spelare. Räckvidden är cirka 10 meter. Se tillverkarens dokumentation eller webbplats för specifik information om räckvidden för just din Bluetooth-enhet.
Inte alla Bluetooth-gränssnitt är desamma. Det finns olika versioner av Bluetooth-drivrutinerna med olika gränssnitt. När du använder Bluetooth på HP-datorer måste du ladda ned och använda de senaste Bluetooth-drivrutinerna. Se avsnittet Ladda ned Bluetooth-drivrutiner i det här dokumentet för mer information.

Identifiera Bluetooth-förberedda datorer

Programmet Bluetooth är en del av operativsystemet Windows. Det innebär dock inte att Bluetooth-maskinvara finns installerad på en viss HP-dator. För att avgöra om Bluetooth-maskinvara finns installerad på din dator, se produktspecifikationerna för din datormodell.
Du kan också följa stegen nedan för att avgöra om datorn har Bluetooth-maskinvara installerad.
  1. Windows 8.1, 8 – Tryck på Windows + W-tangenten på tangentbordet, skriv enhetshanteraren i sökfältet för Inställningar och klicka sedan på Enhetshanteraren i listan med resultat.
    Windows 7 och Vista – Klicka på Start , skriv enhetshanteraren i sökfältet och välj sedan Enhetshanteraren i listan.
    Windows XP – Klicka på Start, Kör, skriv devmgmt.msc i fältet Öppna och klicka sedan på OK.
  2. I fönstret Enhetshanteraren expanderar du listan Nätverkskort genom att dubbelklicka på den och tittar sedan efter Bluetooth.
    Figur : Enhetshanteraren
    Bild på Enhetshanteraren med kategorin för nätverkskort expanderad så att Bluetooth-enheter visas
  3. Om det finns Bluetooth-enheter i listan i Enhetshanteraren har din dator Bluetooth-maskinvara installerad.
    Om det inte finns Bluetooth-enheter i listan i Enhetshanteraren har din dator inte Bluetooth-maskinvara installerad. Du kan lägga till Bluetooth på datorn genom att installera Bluetooth-maskinvara. Installation av Bluetooth-maskinvara kan vara så enkel som att sätta i en Bluetooth USB-dongel i en ledig USB-port och sedan vänta på att Windows upptäcker och installerar den nya maskinvaran.

Ladda ned Bluetooth-drivrutiner

Alla HP-datorer är inte kompatibla med alla Bluetooth-enheter. Du kanske upplever anslutningsproblem på nyare Bluetooth-enheter om du använder äldre Bluetooth-enhetsdrivrutiner på datorn. HP rekommenderar att du laddar ned och installerar de senaste Bluetooth-drivrutinerna för din Bluetooth-förberedda dator.
Gå till webbsidan Drivrutiner och nedladdningar för din HP-produkt och ladda ned och installera den senaste Bluetooth-drivrutinen.
Om du har installerat Bluetooth-maskinvara från tredje part på datorn, går du till maskinvarutillverkarens webbplats för att kontrollera om det finns uppdateringar av Bluetooth-drivrutinerna.
I supportdokumentet Hämta programvara och drivrutiner finns mer information om att hålla datorns programvara och drivrutiner aktuella.

Köpa Bluetooth-förberedda enheter

Innan du köper en enhet att använda med din Bluetooth-förberedda dator ska du kontrollera att enheten du köper är Bluetooth-förberedd. Allt du behöver göra är att leta efter Bluetooth- symbolen på enhetsförpackningen. Om symbolen finns på enheten, har den Bluetooth.
Bluetooth-produkter har Bluetooth-ikoner på förpackningen för att göra det enkelt att avgöra vilka Bluetooth-förberedda enheter som fungerar tillsammans.
Det finns fem olika Bluetooth-ikoner, enligt nedan:
  • Utskrift - Utskriftsikonen betyder att du kan skriva ut trådlöst från enheten via Bluetooth. Du kan till exempel skicka en fil till en skrivare från en mobiltelefon.
  • Inmatning - Inmatningsikonen betyder att du kan kontrollera och mata in information trådlöst till en Bluetooth-förberedd enhet. Du kan till exempel ansluta ett tangentbord till din dator.
  • Headset - Headsetikonen betyder att du kan tala i telefon med händerna fria. Du kan till exempel delta i en telefonkonferens på arbetet, medan du har händerna fria att göra anteckningar eller skriva på datorn.
  • Överföring - Ikonen för överföring betyder att du kan skicka och ta emot data, text och bilder trådlöst. Du kan till exempel skicka en bild från din kameratelefon till datorn.
  • Musik - Musikikonen betyder att du kan lyssna på musik trådlöst. Du kan till exempel lyssna på din mp3-spelare via ditt headset.
För mer information om tillgängliga Bluetooth-enheter, gå till webbsidan Med Bluetooth-produkter (på engelska).

Konfigurera en Bluetooth-enhet

Innan du konfigurerar Bluetooth-enheter är det bra att förstå nedanstående termer:
  • Identifierbart läge – Gör det möjligt för en Bluetooth-enhet att sända en signal som gör att den kan identifieras av andra Bluetooth-enheter i närheten.
  • Sökning – Processen där en Bluetooth-enhet försöker att hitta en annan Bluetooth-enhet som sänder en signal i identifierbart läge.
  • Koppling – En process där två Bluetooth-förberedda enheter använder en nyckel för att skapa en länk emellan sig för första gången.
  • Nyckel – En nyckel, kallas ibland lösenord eller kopplingskod, är en serie unika siffror som gör det möjligt för två Bluetooth-förberedda enheter att kommunicera med varandra på ett säkert sätt.
För att konfigurera en ny Bluetooth-förberedd enhet på din dator måste du göra den nya enheten identifierbar, söka efter den nya enheten från datorn och sedan koppla datorn till den nya enheten. För vissa enheter krävs det att du använder en nyckel för att upprätta en anslutning, men inte för alla. När du har kopplat Bluetooth-enheten till datorn är det viktigt att du går tillbaka och inaktiverar identifieringsläget, så att din dator inte är synlig för andra Bluetooth-enheter i närheten.
Detaljerad information om att konfigurera Bluetooth-enheter på datorn finns i:

Särskilda funktioner för HP- och Compaq-datorer med Windows 8.1

Vissa modeller av HP-datorer med de senaste drivrutinerna för Windows 8.1 kan utföra särskilda funktioner när de är kopplade till en Bluetooth-mobiltelefon. Dessa funktioner inkluderar bland annat:
  1. Spela upp ljudet från ett samtal på datorns högtalare via Bluetooth.
  2. Styr ljudet från en mobiltelefon genom datorn när telefonen är ansluten till Bluetooth via ett headset.
  3. Överföra filer från olika format via Bluetooth.
obs!
Dessa funktioner är bara tillgängliga när du har hämtat de senaste uppdateringarna för Windows 8.1. Drivrutiner för Windows 8 kan eventuellt inte använda funktionerna 1 och 2.

Lösa problem med Bluetooth på mobiltelefonen

Följ dessa riktlinjer om du har problem med att spela upp ljud, ringa samtal eller överföra filer från en mobiltelefon till datorn via Bluetooth.
  • Windows 8.1: Kontrollera först att du har rätt Bluetooth-drivrutiner för Windows 8.1 installerade på datorn. Gå till webbsidan Drivrutiner och nedladdningar för din HP-produkt och ladda ned och installera den senaste Bluetooth-drivrutinen för Windows 8.1.
  • Elektromagnetisk störning: Se till att det inte finns elektromagnetiska störningar från andra enheter, till exempel en mikrovågsugn, sladdlös telefon eller babyövervakare. Alla enheter som kommunicerar trådlöst, däribland Bluetooth, som använder radiofrekvenser för att ansluta till varandra är känsliga för elektromagnetisk störning. Du kan minimera den elektromagnetiska störningen genom att flytta andra enheter från området.
  • Avstånd: Flytta den Bluetooth-förberedda datorn och den Bluetooth-förberedda enheten närmare varandra. Bluetooth-förberedda enheter fungerar inom specifika avståndsriktlinjer. Se tillverkarens dokumentation eller webbplats för specifik information om räckvidden för just din Bluetooth-enhet.
  • Flera Bluetooth-enheter: Använd bara en Bluetooth-förberedd enhet i taget. Om du använder många Bluetooth-förberedda enheter samtidigt kan det leda till att enheterna förlorar anslutningen. Om du till exempel försöker använda ett Bluetooth-headset för att lyssna på musik på din dator samtidigt som du skickar bilder från en Bluetooth-kamera, och det inte fungerar, försöker du förmodligen använda för många Bluetooth-anslutningar på en gång. Prova med att endast använda en Bluetooth-tjänst i taget.