Stationära HP-datorer - Skapa och använda en systemreparationsskiva (Windows 7)

Detta dokument avser HP- och Compaq-datorer med Windows 7.
En systemreparationsskiva kan användas för att starta datorn. Den innehåller även Windows-verktyg för systemåterställning som hjälper dig återställa Windows vid allvarliga fel och att återställa datorn från en systemavbildning.

Skapa en systemreparationsskiva i Windows 7

En systemreparationsskiva innehåller verktyg för att återställa din dator, utan att förlora personliga filer. Följ anvisningarna nedan om du vill skapa en systemavbildning:
  1. Klicka på Start och klicka sedan på Kontrollpanelen.
  2. Under System och säkerhet klickar du på Säkerhetskopiera datorn.
    Säkerhetskopiering och återställning öppnas.
  3. Klicka på Skapa en systemreparationsskiva.
    Figur : Skapa en systemreparationsskiva
    Skapa en systemreparationsskiva
  4. Välj en CD/DVD-enhet och sätt i en tom skiva. Klicka sedan på Skapa skiva.
    Figur : Skapa CD-skivan
    Skapa en systemreparationsskiva
    Windows börjar skapa reparationsskivan.
    Figur : Skapa CD-skivan
    Skapa en systemreparationsskiva
  5. När reparationsskivan är klar klickar du på Stäng. Märk sedan skivan enligt följande:
    Reparationsskiva Windows 7 64-bitars
    Figur : Märka skivan
    Märka reparationsskivan
  6. Förvara systemreparationsskivan på en säker plats.

Använda systemreparationsskivan

Skivan för systemreparation innehåller flera verktyg för att hjälpa till att lösa problem med din dator. Följ dessa steg för att skapa en systemreparationsskiva:
  1. Stäng av datorn.
  2. Sätt i systemreparationsskivan i datorns CD/DVD-enhet och slå på datorn igen.
  3. Om du uppmanas till det trycker du på valfri tangent för att starta datorn från systemreparationsskivan.
  4. Välj dina språkinställningar och klicka sedan på Nästa.
  5. I fönstret Alternativ för systemåterställning klickar du på Nästa.
    Verktyget Alternativ för Systemåterställning öppnas.
    Figur : Alternativ för systemåterställning
    Alternativ för systemåterställning

Alternativet Startreparation i Systemåterställning

Startreparation korrigerar automatiskt vissa problem, till exempel systemfiler som saknas eller är skadade, som kan förhindra att Windows startar korrekt. Startreparation kan endast korrigera vissa problem, till exempel systemfiler som saknas eller är skadade. Maskinvaruproblem kan inte korrigeras på det här sättet, till exempel en hårddisk som kraschar eller ett inkompatibelt minne, och virusattacker undviks inte.
Om ett startproblem upptäcks startar Startreparation automatiskt och försöker att korrigera problemet. Om problemet är så allvarligt att Startreparation inte startar på egen hand, kör du Startreparation via systemreparationsskivan.
Om du vill köra Startreparation klickar du på Startreparation. Om problem upptäcks korrigerar Windows dem automatiskt. Din dator kan starta om flera gånger under processen. Denna process kan ta några minuter.

Alternativet Systemåterställning i Systemåterställning

Systemåterställning återställer systemfiler till en tidigare tidpunkt. Detta påverkar inte dina personliga filer, till exempel e-post, dokument eller foton.
Om du använder Systemåterställning via menyn Alternativ för systemåterställning, kan du inte ångra återställningen. Du kan dock köra Systemåterställning igen och välja en annan återställningspunkt, om en sådan finns.
Om du behöver hjälp med Systemåterställning, se HP:s supportdokument Använda Microsoft Systemåterställning (Windows 7).

Alternativet Återställning av systemavbildning i Systemåterställning

En systemavbildning är en personlig säkerhetskopia av den partition som innehåller Windows och inkluderar program och personliga data, som dokument, bilder och musik. Återställning av systemavbildning ersätter alla data på en enhetspartition med en annan avbildning av denna enhetspartition. Du måste ha skapat en systemavbildning för att kunna använda detta alternativ.
Om du behöver hjälp med Återställning av systemavbildning, se HP:s supportdokument Skapa och använda en systemavbildning för att återställa datorn.

Alternativet Diagnostikverktyget för minne i Windows i Systemåterställning

Använd verktyget för diagnos av minnet för att söka efter fel i datorminnet. Du kan välja att köra testet direkt eller vänta och köra testet nästa gång Windows startar. Om du väljer att starta om datorn och köra testet direkt, sparar du ditt arbete och stänger alla öppna program. Det kan ta flera minuter innan testet har kontrollerat hela datorns minne. När testet är klart startar Windows om automatiskt.
Om du nyligen har installerat minne, kontrollerar du att den nya minnestypen matchar minneskraven för ditt moderkort. Om minnet matchar minneskraven för moderkortet eller om minnet tidigare fungerade korrekt och testet misslyckas, följer du dessa steg:
  1. Ta bort en minnesmodul och sätt sedan tillbaka minnet i sockeln för att se om anslutningen var problemet.
  2. Avlägsna minnesmodulerna en i taget och sätt tillbaka den som avlägsnats innan du går vidare till nästa modul.
  3. När du har tagit bort och satt tillbaka modulerna kör dig diagnostestet av minnet igen.
  4. Om testet misslyckas igen, byter du ut de defekta minnet.

Alternativet Kommandotolken i Systemåterställning

Avancerade konsumenter kan använda kommandotolken i en WinRE-miljö för att ange kommandorader för att diagnostisera och felsöka problem. Klicka på Kommandotolk för att öppna ett kommandotolkfönster. Det finns många kommandorader att mata in. Kontrollera att du vet vilka kommandon du skriver in och de risker som medföljer. Om du vill visa en lista med tillgängliga kommandon och beskrivningar av dessa skriver du help i kommandotolken.

Alternativet Återställningshanteraren i Systemåterställning

Med HP Recovery Manager kan du ominstallera program eller maskinvarudrivrutiner som medföljde datorn vid leverans.
Om du vill ha hjälp med Återställning av systemavbildning, se HP:s supportdokument Använda Recovery Manager för att återställa programvara och drivrutiner i Windows 7.