Stationära HP- och Compaq-datorer - Om det grafiska gränssnittet Aero (Windows 7)

Detta dokument avser HP:s och Compaqs stationära datorer med Windows 7.

Windows Aero-funktioner

I Windows 7 finns en visuell effektfunktion som kallas Aero. Windows Aero kan användas för att ändra fönsterfärger och göra fönsterkanter transparenta, som glas.
obs!
Aero finns endast i Windows 7 Home Premium, Windows 7 Professional, Windows 7 Enterprise och Windows 7 Ultimate. Om du vill använda Aero, men inte har någon av dessa versioner av Windows 7, uppgraderar du till en annan version av Windows 7.
Figur : Fönster i Kontrollpanelen med Aero-kant
Fönster i Kontrollpanelen med Aero-kant

Förhandsgranskningsfönster

Aero har även ett praktiskt glidreglage som du kan använda för att förhandsgranska en miniatyrversion av ett fullständigt fönster genom att dra muspekaren över ikonen i aktivitetsfältet. Klicka på fönstret för att växla till det.
Figur : Förhandsgranskning av Hjälp och Support
Förhandsgranskning i miniatyr av Hjälp och Support

Växla program

För att snabbt växla till ett annat öppet program håller du tangenten Alt nedtryckt och trycker på Tabbtangenten för att bläddra genom programmen tills du hittar det du vill använda.
Figur : Växla program
Växla program med Alt och Tabbtangenten

Aero Peek

Med Aero Peek kan du göra alla öppna fönster transparenta och visa skrivbordet. För att använda Aero Peek för du muspekaren över den lilla rektangeln på aktivitetsfältet, bredvid datum och tid.
Figur : Visa skrivbordet
Visa skrivbordsrektangeln på aktivitetsfältet
Figur : Aero Peek
Aero Peek

Aero Shake

Med Aero Shake kan du minimera alla öppna fönster förutom det du använder. För att använda Aero Shake klickar du på det fönster som du vill använda, håller vänster musknapp nedtryckt och skakar på musen.

Anpassa inställningarna i Windows Aero

Du kan anpassa inställningarna i Windows Aero, till exempel fönstrets kant. Följ stegen nedan för att anpassa utseendet och känslan i Aero-miljön:
  1. Högerklicka på en fri yta på skrivbordet och välj Anpassa.
    Fönstret Anpassning öppnas.
    Figur : Fönstret Anpassning
    Fönstret Anpassning
  2. Välj ett Aero-tema.
  3. Klicka på Fönsterfärg.
    Fönstret Färg och utseende på fönster öppnas.
    Figur : Färg och utseende på fönster
    Färg och utseende på fönster
  4. Markera eller avmarkera rutan Aktivera genomskinlighet för att aktivera eller inaktivera Aero-effekten i hörnen på alla fönster.
    Om genomskinlighet inte är aktiverat använder skrivbordstemat de klassiska inställningarna från tidigare versioner av Windows, men de andra funktionerna i Windows Aero fungerar fortfarande.
  5. Välj en färg från listan med fönsterfärger som visas eller klicka på pilen bredvid Visa färgblandaren för att skapa en anpassad färg för fönsterkantlinjerna.
  6. Klicka på Spara ändringar när du är klar.

Inaktivera Windows Aero

Aero är aktiverat som standard. Windows Aero förhöjer upplevelsen när du använder datorn, men nackdelen är att det påverkar systemets prestanda negativt. Om du inte vill använda Windows Aero-funktionerna följer du dessa steg för att avaktivera Windows Aero och använda ett annat tema.
  1. Högerklicka på en fri yta på skrivbordet och välj Anpassa.
    Fönstret Anpassning öppnas.
    Figur : Fönstret Anpassning
    Fönstret Anpassning
  2. Bläddra genom temana tills du kommer till Grundläggande teman och högkontrastteman. Klicka på ett tema för att aktivera det nya grundläggande temat och avaktivera Aero.
    Figur : Grundläggande teman och högkontrastteman
    Grundläggande teman och högkontrastteman

Inaktivera Windows Aero

Aero är aktiverat som standard. Om du har ändrat temat på datorn följer du dessa steg för att aktivera Windows Aero:
  1. Högerklicka på en fri yta på skrivbordet och välj Anpassa.
    Fönstret Anpassning öppnas.
    Figur : Fönstret Anpassning
    Fönstret Anpassning
  2. Klicka på ett av Aero-temana för att aktivera temat.

Kontrollera bildskärmsinställningar

Windows 7 har specifika grafikinställningar för användning av Aero. Följ dessa steg för att kontrollera att displayfärgen är inställd på 32-bitars eller högre.
  1. Högerklicka på en fri yta på skrivbordet och välj Skärmupplösning.
    Fönstret Skärmupplösning öppnas.
    Figur : Skärmupplösning
    Fönstret Skärmupplösning
  2. Klicka på Avancerade inställningar.
  3. Klicka på fliken Bildskärm.
    Figur : Fliken Bildskärm
    Fliken Bildskärm
  4. Välj alternativet True Color (32 bitar) i listrutan Färger.
    • Windows Aero stängs automatiskt av om en lägre grafikinställning väljs.
    • Om det inte går att ställa in en högre skärmupplösning, kontrollera att de senaste drivrutinerna för grafikkortet är installerade.

Uppdaterade grafikdrivrutiner

Windows 7 kräver specifika grafikdrivrutiner för Aero för att fungera korrekt. Om färginställningen med 32 bitar inte visas i fönstret Skärminställningar eller om datorn uppgraderats från Windows XP till Windows 7, kan du behöva uppdatera grafikdrivrutinerna. Följ dessa steg för att uppdatera till de senaste grafikdrivrutinerna:
  1. Gå till sidan för drivrutiner och hämtningar.
  2. Skriv in datorns modellnummer i fältet Sök och tryck sedan Retur.
  3. Välj Windows 7.
  4. Under Drivrutiner – Grafik väljer du länken till den senaste versionen av skärmdrivrutin.
  5. Klicka på Endast hämtning.
  6. För att installera drivrutinen klickar du på Kör när du blir ombedd att göra det.
  7. När installationen av grafikdrivrutinen är avslutad kontrollerar du systemet och se om Aero-miljön nu är tillgänglig.