HP Deskjet 3000 Printer Series (J310) - Kan inte skriva ut

Kan inte skriva ut
Om du har problem med att skriva ut kan du ladda ned HP Verktyg för skrivardiagnostik som kan göra en automatisk felsökning av problemet. Du når detta verktyg genom att klicka på länken till det:
  obs!
HP Verktyg för skrivardiagnostik är kanske inte tillgängligt på alla språk.
Som ett alternativ till att använda HP Verktyg för skrivardiagnostik (eller om du inte lyckas lösa ditt problem med hjälp av detta verktyg) kan du prova följande lösningar. Lösningarna räknas upp i tur och ordning med den troligaste lösningen först. Om den första lösningen inte åtgärdar problemet ska du prova de återstående lösningarna tills problemet är löst.
Lösning 1: Kontrollera att skrivaren är påslagen
  1. Kontrollera om På-knappen på framsidan av skrivaren lyser. Om den inte lyser är skrivaren avstängd. Kontrollera att strömsladden är ordentligt ansluten till skrivaren och till ett vägguttag. Tryck på På-knappen när du vill slå på skrivaren.
  2. Gör ett nytt försök att använda skrivaren.
Lösning 2: Kontrollera om skrivaren är inställd på paus eller är offline
  1. Beroende på vilket operativsystem du har, gör något av följande:
    Windows 7
    1. I Aktivitetsfältet i Windows klickar du på och sedan på Enheter och skrivare.
      Högerklicka på skrivarikonen och välj Se vad som skrivs ut.
    Windows Vista
    1. Gå till aktivitetsfältet i Windows och klicka på , Kontrollpanelen och Skrivare.
      Dubbelklicka på ikonen för din skrivare så att skrivarkön visas.
    Windows XP
    1. Gå till aktivitetsfältet i Windows och klicka på Start, Kontrollpanelen och Skrivare och fax.
      Dubbelklicka på ikonen för din skrivare så att skrivarkön visas.
  2. Gå till menyn Skrivare och kontrollera att det inte är några markeringar bredvid Pausa utskrift eller Använd skrivaren offline.
  3. Om du gjort några ändringar ska du göra ett nytt försök att skriva ut.
Lösning 3: Kontrollera att enheten är inställd som standardskrivare
  1. Beroende på vilket operativsystem du har, gör något av följande:
    Windows 7
    1. I Aktivitetsfältet i Windows klickar du på och sedan på Enheter och skrivare.
    Windows Vista
    1. Gå till aktivitetsfältet i Windows och klicka på , Kontrollpanelen och Skrivare.
    Windows XP
    1. Gå till aktivitetsfältet i Windows och klicka på Start, Kontrollpanelen och Skrivare och fax.
  2. Kontrollera att rätt enhet är inställd som standardskrivare.
    Bredvid standardskrivaren finns det en markering i en svart eller grön cirkel.
  3. Om fel enhet är inställd som standardskrivare ska du högerklicka på rätt enhet och välja Använd som standardskrivare.
  4. Gör ett nytt försök att använda skrivaren.
Lösning 4: Kontrollera att papperet är rätt placerat i inmatningsfacket
  1. Välj en pappersstorlek för att fortsätta.
    Fylla på papper i fullstorlek
    1. Fäll upp inmatningsfacket.
      Figur : Fäll upp inmatningsfacket
      Fäll ned utmatningsfacket och dra ut förlängningsdelen.
      Figur : Fäll ned utmatningsfacket
      Skjut pappersledaren för bredd åt vänster.
      Figur : Skjut pappersledaren för bredd åt vänster
      Fyll på papper:
      • Lägg i en pappersbunt i inmatningsfacket med kortsidan framåt och utskriftssidan uppåt.
        Figur : Lägg i en pappersbunt
      • Skjut pappersbunten nedåt tills det tar stopp.
      • Skjut pappersledaren för bredd åt höger tills det tar stopp vid kanten av papperet.
        Figur : Skjut pappersledaren för bredd åt höger
    Fylla på papper i litet format
    1. Fäll upp inmatningsfacket.
      Figur : Fäll upp inmatningsfacket
      Fäll ned utmatningsfacket och dra ut förlängningsdelen.
      Figur : Fäll ned utmatningsfacket
      Skjut pappersledaren för bredd åt vänster.
      Figur : Skjut pappersledaren för bredd åt vänster
      Ta bort alla papper från huvudfacket.
      Fyll på papper:
      • Lägg i en pappersbunt med kortsidan nedåt och utskriftssidan uppåt.
      • Skjut pappersbunten nedåt tills det tar stopp.
          obs!
        Om du använder fotopapper med perforerade flikar fyller du på fotopapperet så att flikarna hamnar överst.
      • Skjut pappersledaren för bredd åt höger tills det tar stopp vid kanten av papperet.
        Figur : Skjut pappersledaren för bredd åt höger
    Fylla på kuvert
    1. Fäll upp inmatningsfacket.
      Figur : Fäll upp inmatningsfacket
      Fäll ned utmatningsfacket och dra ut förlängningsdelen.
      Figur : Fäll ned utmatningsfacket
      Skjut pappersledaren för bredd åt vänster.
      Figur : Skjut pappersledaren för bredd åt vänster
      Ta bort alla papper från huvudfacket.
      Fyll på kuvert:
      • Lägg i ett eller flera kuvert längst till höger i inmatningsfacket. Utskriftssidan ska vara vänd uppåt. Fliken ska vara på vänster sida och vänd nedåt.
      • Skjut kuvertbunten nedåt tills det tar stopp.
      • Skjut pappersledaren för bredd åt höger mot bunten med kuvert tills det tar stopp.
        Figur : Fylla på kuvert
  2. Gör ett nytt försök att använda skrivaren.
Lösning 5: Starta om utskriftshanteraren
  1. Beroende på vilket operativsystem du har, gör något av följande:
    Windows 7
    1. Gå till aktivitetsfältet i Windows och klicka på , KontrollpanelenSystem och säkerhet och Administrationsverktyg.
      Dubbelklicka på Tjänster.
      Högerklicka på Utskriftshanterare och klicka sedan på Egenskaper.
      På fliken Allmänt, bredvid Startmetod, kontrollerar du att Automatiskt är valt.
      Om tjänsten inte redan är igång klickar du på Starta under Tjänststatus och klickar sedan på OK.
    Windows Vista
    1. Gå till aktivitetsfältet i Windows och klicka på , KontrollpanelenSystem och underhåll och Administrationsverktyg.
      Dubbelklicka på Tjänster.
      Högerklicka på Utskriftshanterare och klicka sedan på Egenskaper.
      På fliken Allmänt, bredvid Startmetod, kontrollerar du att Automatiskt är valt.
      Om tjänsten inte redan är igång klickar du på Starta under Tjänststatus och klickar sedan på OK.
    Windows XP
    1. I aktivitetsfältet i Windows klickar du på Start och högerklickar sedan på Den här datorn.
      Klicka på Hantera och därefter på Tjänster och tillämpningar.
      Dubbelklicka på Tjänster och därefter på Utskriftshanterare.
      Högerklicka på Utskriftshanterare och klicka sedan på Starta om för att starta om tjänsten.
  2. Vänta tills tjänsten startats om och gör sedan ett nytt försök att skriva ut.
Lösning 6: Kontrollera om du behöver uppdatera dina skrivardrivrutiner
  1. Följ nedanstående länk till sidan för nedladdning av programvara och drivrutiner.
    Det finns en länk som du kan klicka på för att avgöra om dina skrivardrivrutiner är av den mest aktuella versionen, under förutsättning att denna funktion är tillgänglig för ditt språk.
  2. Om en uppdaterad skrivardrivrutin finns tillgänglig ska du följa anvisningarna för att installera den och därefter göra ett nytt försök att skriva ut.
Lösning 7: Starta om datorn
  1. Märk den här sidan med ett bokmärke så att du enkelt kan gå tillbaka till den om du skulle behöva och starta därefter om datorn.
  2. Gör ett nytt försök att använda skrivaren.
Lösning 8: Rensa skrivarkön
  1. Beroende på vilket operativsystem du har, gör något av följande:
    Windows 7
    1. I Aktivitetsfältet i Windows klickar du på och sedan på Enheter och skrivare.
    Windows Vista
    1. Gå till aktivitetsfältet i Windows och klicka på , Kontrollpanelen och Skrivare.
    Windows XP
    1. Gå till aktivitetsfältet i Windows och klicka på Start, Kontrollpanelen och Skrivare och fax.
  2. Dubbelklicka på ikonen för din skrivare så att skrivarkön visas.
  3. Gå till menyn Skrivare, klicka på Avbryt alla dokument eller Töm utskriftsdokument och klicka sedan på Ja för att bekräfta.
  4. Om det fortfarande finns dokument i kön ska du starta om datorn och göra ett nytt försök att skriva ut när den startat om.
  5. Gå till skrivarkön igen och kontrollera att den är tom och försök sedan skriva ut igen.
    Om skrivarkön inte är tom, eller om den är tom men det fortfarande inte går att skriva ut, ska du gå vidare till nästa lösning.
Lösning 9: Kontrollera om det är programmet som orsakar problemet
  1. Stäng det program som du skriver ut från och öppna det igen.
  2. Gör ett nytt försök att skriva ut från programmet.
      obs!
    Skrivaren stöder kanske inte utskrift från ett DOS-program. Ta reda på om programmet är Windows-baserat eller DOS-baserat genom att kontrollera systemkraven för programmet.
  3. Försök skriva ut från Anteckningar för att se om problemet ligger hos programmet eller drivrutinen.
    Så här skriver du ut från Anteckningar
    1. I aktivitetsfältet i Windows klickar du på Start och sedan på Program eller Alla program.
      Klicka på Tillbehör och sedan på Anteckningar.
      Skriv en kort text i Anteckningar.
      Klicka på Arkiv och sedan på Skriv ut.
  4. Om det går bra att skriva ut från Anteckningar men inte från programmet ska du kontakta programmets tillverkare för support.
  5. Gör ett nytt försök att använda skrivaren.
Lösning 10: Kontrollera att rätt skrivarport används
  1. Beroende på vilket operativsystem du har, gör något av följande:
    Windows 7
    1. I Aktivitetsfältet i Windows klickar du på och sedan på Enheter och skrivare.
    Windows Vista
    1. Gå till aktivitetsfältet i Windows och klicka på , Kontrollpanelen och Skrivare.
    Windows XP
    1. Gå till aktivitetsfältet i Windows och klicka på Start, Kontrollpanelen och Skrivare och fax.
  2. Högerklicka på skrivarikonen och välj Egenskaper.
  3. Klicka på fliken Portar och verifiera att skrivaren använder rätt port.
    Den port som skrivaren nu använder är märkt med en bockmarkering. Skrivaren ska vara inställd för att använda USB00X-porten (där X motsvaras av en siffra).
  4. Om skrivaren använder fel port väljer du rätt port genom att klicka på den.
    Den port som skrivaren nu använder är märkt med en bockmarkering.
  5. Gör ett nytt försök att använda skrivaren.
Lösning 11: Kontrollera att rätt skrivardrivrutin är vald
  1. Beroende på vilket operativsystem du har, gör något av följande:
    Windows 7
    1. I Aktivitetsfältet i Windows klickar du på och sedan på Enheter och skrivare.
    Windows Vista
    1. Gå till aktivitetsfältet i Windows och klicka på , Kontrollpanelen och Skrivare.
    Windows XP
    1. Gå till aktivitetsfältet i Windows och klicka på Start, Kontrollpanelen och Skrivare och fax.
  2. Högerklicka på ikonen bredvid skrivaren och välj Egenskaper.
  3. Klicka på fliken Avancerat.
  4. Gå till listrutan Drivrutin och kontrollera att skrivaren använder rätt drivrutin.
    Namnet på skrivaren ska vara angivet som drivrutin.
  5. Om fel drivrutin är vald väljer du den rätta drivrutinen i listrutan Drivrutin.
  6. Klicka på OK om du vill spara ändringarna.
  7. Gör ett nytt försök att använda skrivaren.
Lösning 12: Kontakta HP Support
  1. Om ingen av dessa lösningar var till hjälp erbjuder HP flera olika alternativ för assisterad support för din produkt.
    För att ditt samtal med support ska gå snabbare bör du ha följande information till hands:
    • Produktnamn (HP Deskjet 3000 J310 series)
    • Modellnummer (anges på insidan av bläckpatronsluckan)
      Figur : Bild – Lokalisera modellumret
    • Serienummer för skrivaren (en kod på 10 tecken)
      Serienumret står angivet på en etikett på baksidan eller undersidan av skrivaren. Serienumret är den kod på etiketten som består av 10 tecken. Det innehåller siffror och bokstäver men inga streck.
  2. Gå till supportsidan för din skrivare genom att följa länken nedan.
    Välj ditt land/region om du blir uppmanad till det och klicka sedan på Kontakta HP för information om hur du får tillgång till teknisk support.
  3. Besök HPs supportforum och kom i kontakt med andra HP-användare som kan ge synpunkter, tips och svar på frågor om din skrivare. Följ länken nedan för att komma till forumen. (HPs supportforum är kanske inte tillgängliga på alla språk.)