HP Notebook-datorer - Undersöka om en LCD-skärm är skadad

Det här dokumentet avser HP:s notebook-datorer med LCD-bildskärmar.
Om du har en sprucken eller trasig LCD-skärm, använd ett av följande alternativ för att reparera eller byta ut den. Du bör inte reparera den själv.
LCD-skärmar på bärbara datorer görs av två tunna lager av glas med en mörk vätska av flytande kristaller däremellan. Glaset täcks på utsidan av ett lager med plastmaterial. Kunder tycker ofta att LCD-skärmen inte kan vara trasig eftersom de inte kan känna någon spricka. Men sprickor i glaset kan eventuellt inte kännas på grund av att det täckande plastmaterialet sällan bryts eller spricker.
När LCD-skärmens glas har spruckit kan något av följande hända:
  • Linjer eller mönster kan synas på skärmen. Många linjer eller bara några få linjer kan visas.
  • Svarta ”prickar” kan också visas. Det kan läcka ut en vätska med flytande kristaller ur en spricka. En spricka som har uppstått kan göra att det syns linjer, men inga prickar med vätska med flytande kristaller syns. Prickarna kan vara små, kan synas senare eller kan med tiden växa sig större. Kunder säger ofta att det inte fanns några svarta prickar när enheten skickades för lagning och att skadan måste ha inträffat under eller efter att den skickades.
  • Skärmen kanske är helt svart, men något slags mönster kan vanligtvis synas om du ser efter tillräckligt nära.
Det är viktigt att förstå att linjer på LCD-skärmen även kan orsakas av problem med videodrivrutiner eller med mediet du använder. Problem med videodrivrutiner kan vanligen lösas genom att du laddar ned och installerar de senaste videodrivrutinerna. Men om skadan beror på att LCD-skärmen gått sönder ska du sätta dig in i följande policyer.
Oavsiktligt skadeskydd
HP erbjuder kunder att köpa tillägget Oavsiktligt skadeskydd. Detta skydd måste köpas innan någon skada inträffar. Kunder kanske köper skadeskyddet hos återförsäljaren där de köpte datorn.
Kundorsakade skador på en LCD-skärm (CID)
Kundorsakade skador omfattas inte av standardgarantin. Ingår endast i Oavsiktligt skadeskydd. De flesta skadade eller trasiga LCD-skärmar betraktas som kundorsakade skador.
Det finns vissa undantag. Du kan därför vilja kontakta en servicerepresentant för ytterligare information. Även då kunder tagit emot en dator som är skadad efter service, kommer lagningen att utföras som ett undantag.
Exempel på kundorsakade skador på en LCD-skärm (CID)
Följande tabell visar exempel på skadade paneler och vanliga beskrivningar av skadan.
Alla dessa exempel är på skadade paneler som inte täcks av standardgarantin.
CID-defekt
Beskrivning
Exempel på skadad LCD-panel
Diagonala eller spetsiga linjer och/eller förekomsten av både horisontella och vertikala linjer
Diagonala eller spetsiga linjer (vitt område i 1) och både vågräta och vertikala ränder indikerar en panelskada. En uppsättning av antingen vågräta eller vertikala ränder kan vara en skadad panel, men kan också orsakas av grafiksystemfel eller en lös inre videokabel.
Diagonala eller horisontella linjer
Diagonala eller horisontella linjer
Missfärgat, ljusare eller mörkare område på skärmen
Vätska har trängt in i visningspanelen.
Missfärgade, ljusa och mörkare områden på skärmen
Vita prickar eller vissa ljusare områden
Ljusare områden eller vita prickar syns på skärmen. Det händer vanligen när ett vasst föremål eller kant kommer i kontakt med skärmen.
Vita prickar på skärmen.
Mörka prickar i områdena, till exempel Mura-defekter
Svarta prickar på skärmen. Dessa bildpunktsdefekter på breda områden orsakas vanligen av ett vasst föremål som slår vid skärmen.
Mörka prickar på skärmen
Mörka prickar på skärmen
Mörka prickar på skärmen
Svarta ”fläckar” med ljusa vita områden
Det inre glaset har spruckit, vilket gör att vätskekristallerna delas in i olika områden (svarta fläckar). När det händer, är områdena utan kristaller helt vita.
Svarta fläckar med ljusa vita områden
Svarta fläckar och vita områden
Svarta fläckar och ljusvita områden
Svarta fläckar och ljusvita områden
Svarta fläckar tvärs över skärmen
Det inre glaset har spruckit och vätskekristaller läcker (kallas ibland blödning) inne i visningspanelen längs sprickan.
Svarta fläckar tvärs över skärmen
Svarta fläckar tvärs över skärmen
Svarta fläckar tvärs över skärmen
Sprucket glas
I extrema fall kan det trasiga glaset synas, liksom svartvita fläckar.
Sprucket glas med svartvita fläckar
Sprucket glas med svartvita fläckar
Skador på LCD-skärmen omfattas inte av standardgarantin. Vad gör jag nu?
I de flesta fall ses denna skada som kundorsakad och täcks inte av någon standardgaranti. Därför faller det på ägarens ansvar att täcka kostnaderna för lagning om de inte tidigare har köpt Oavsiktligt skadeskydd (ADP). Om datorn inte täcks av garanti kan en avgiftsbaserad service begäras vid kontakt med HP.
Om du inte har ADP och inte vill betala för reparation av en skadad LCD-skärm kan du använda en extern skärm eller använda den bärbara datorn som den är. Eller så kan du köpa ett tangentbord, mus och skärm och använda den bärbara datorn på samma sätt som en stationär dator. En skada på LCD-skärmen påverkar vanligtvis den bärbara datorns funktion. Du kan även ta bort hårddisken och använda som ett externt hölje på en annan dator.
Laga på egen hand
Att laga en bärbar dator på egen hand rekommenderas inte för de flesta användare. Felaktiga åtgärder kan skada datorn permanent. Alla reparationer bör utföras av auktoriserade serviceställen. Om du väljer att utföra reparationen själv bör du göra på följande sätt och beställa rätt reservdelar.
  1. Öppna en webbläsare och gå till hemsidan www.hp.com, klicka på Supportoch välj Support & felsökning.
  2. På sidan HP:s kundsupport, ange produktnamn/nummer och tryck sedan på Retur.
    Figur : Hemsida för HP:s kundsupport
    Hemsida för HP:s kundsupport med sökfältet är markerat
  3. Om mer än en träff returneras i sökresultaten väljer du din specifika modell.
  4. På produktens supportsida, klicka på Användarhandböcker.
    Figur : Användarhandböcker
    Produktsupport med användarhandböcker markerat
  5. Klicka på handboken Underhåll och service för att öppna den.
    Figur : Underhålls- och servicehandbok
    Produkten användarhandböcker med handboken markerat
  6. Sök rätt på artikelnumret och anvisningarna för att ta ut och ersätta enheter.
    Figur : Hitta spart artikelnummer
    Optisk enhet avsnittet med reservdel nummer kolumnen markerat
  7. När du har hittat rätt artikelnumret, se Beställa HP certifierade reservdelar. Använd anvisningarna i det här dokumentet för att beställa en reservdel.
    Du kan också klicka på Kontakta HP i sidans överkant om du vill kontakta en representant eller ett auktoriserat servicecenter.
Vi rekommenderar att du bara beställer reservdelar från auktoriserade HP-leverantörer. Delar som beställs från tredjepartsföretag kanske inte fungerar som förväntat och kan orsaka ytterligare driftproblem.