HP Notebook-datorer - Felsöka en Internet- eller e-postanslutning som slutat fungera i ett trådlöst nätverk (Windows 7).

Läs detta dokument om du har använt datorn för att ansluta till Internet och ta emot e-post, men plötsligt visar datorn ett felmeddelande i webbläsaren:
  • webbsidan kan inte visas
  • dns_unresolved_hostname
  • eller ett liknande felmeddelande.
Det här dokumentet visar hur du felsöker problemsymptom och snabbtipsen för att återupprätta en anslutning.
Fastställ om det är ett nätverksproblem eller Internetproblem.
Din första åtgärd är att fastställa om det förekommer ett problem med anslutningen mellan datorn och nätverket (router), eller anslutningen mellan nätverket och Internetleverantören.
För att fastställa vilken anslutning som inte fungerar, titta på nätverksikonen i systemfältet, och vidta följande åtgärder.
Trådlös enhet är avstängd eller avaktiverad
Strömmen till trådlösa nätverk och Bluetooth-enheter styrs vanligtvis med en omkopplare eller knapp på de flesta datorer. Det är möjligt att knappen stöts till av misstag och den trådlösa enheten stängs av.
På de flesta datorer finns det en LED-lampa som lyser med blått sken när en trådlös enhet är påslagen och aktiverad och orange när den är avstängd eller inaktiverad. En del nyare modeller använder ett annat färgschema.
Så här sätter du på och aktiverar den trådlösa enheten:
  1. Sätt på den trådlösa enheten genom att ställa omkopplaren i läget På. På en del datorer är brytaren en beröringspunkt på panelen ovanför tangentbordet.
  2. Aktivera den trådlösa enheten genom att högerklicka på ikonen HP Wireless Assistant (avaktiverad) och välj Open Wireless Assistant. Klicka på Aktivera. Ikonen HP Wireless Assistant (aktiverad) visas.
IP-adresser ändras
Enheterna i nätverket kommunicerar med hjälp av IP-adresser som tillhandahålls dynamiskt av Internetleverantören. Om det skulle bli strömavbrott hos Internetleverantören ändras IP-adresserna och Internetanslutningen bryts.
Så här löser du IP-konflikter och upprättar nya dynamiska IP-adresser:
  1. Stäng av strömmen till routern och modemet.
  2. Sätt på modemet och vänta tills dess anslutning med Internetleverantören återupprättats.
  3. Sätt på routern och vänta tills dess anslutning med modemet återupprättats.
  4. Starta om datorn.
Statisk IP används istället för dynamisk IP
Om du konfigurerar en ny nätverksanslutning via en guide är det möjligt att ställa in en statisk IP-adress för den trådlösa enheten. Anslutningen fungerar tills signalen från Internetleverantören ändras. Många företag och allmänna WiFi-leverantörer ändrar adresser regelbundet varvid anslutningen bryts. Det bästa är att konfigurera den trådlösa enheten så att den accepterar en dynamisk IP-adress som ändras när nätverket återställs.
  1. Högerklicka på nätverksikonen och välj Nätverks- och delningscenter. Välj därefter Ändra inställningar för nätverkskort i den vänstra rutan.
  2. Högerklicka på den trådlösa nätverksanslutningen och välj Egenskaper.
  3. På nätverksfliken i fönster Egenskaper för trådlös nätverksanslutning väljer du alternativet Internet Protocol Version 6 (TCP/IPv6) och klickar på Egenskaper.
  4. Markera alternativen Erhåll en IPv6-adress automatiskt och Erhåll adress till DNS-servern automatiskt och klicka på OK. Upprepa för IPv4 (Internet Protocol Version 4).
  5. Gå tillbaka till nätverksfliken i fönstret Egenskaper för trådlös nätverksanslutning och välj Konfigurera. Om det finns en flik för energihantering för enheten ska du avmarkera alternativet Tillåt att datorn stänger av den här enheten för att spara ström.
  6. Starta om datorn.
Säkerhetsnyckel ändras
När du konfigurerar en anslutning till ett trådlöst nätverk sparar datorn säkerhetsinformationen inklusive lösenordet. I datorn sparas en lista över alla nätverken den varit ansluten till. Du kan manuellt ta bort poster i den här listan. Även om säkerhetslösenordet för ditt hemnätverk troligen inte ändras ändrar de flesta företag och allmänna WiFi-nätverk lösenord regelbundet.
När datorn befinner sig inom nätverkets räckvidd försöker den automatiskt att ansluta med de gamla säkerhetskoderna varvid anslutningen misslyckas. Även om du klickar på nätverksikonen och manuellt väljer nätverket används de gamla koderna.
Så här tar du bort en anslutning som har felaktig information och återupprättar därefter en ny anslutning till det trådlösa nätverket:
  1. Klicka på nätverksikonen i systemfältet och välj Öppna Nätverks- och delningscenter. Grafiken visar om det finns en anslutning eller inte.
    Figur : Ingen Internetanslutning
  2. Klicka på Hantera trådlösa nätverk. Högerklicka på det nätverk som inte ansluter ordentligt och välj Ta bort nätverk.
  3. Upprätta en ny anslutning till det trådlösa nätverket genom att gå tillbaka till fönstret Nätverks- och delningscenter och välj Konfigurera en anslutning till ett nätverk.
  4. Välj Anslut till ett trådlöst nätverk manuellt och klicka på Nästa för att fortsätta.
  5. Ange nödvändig säkerhetsinformation. Detta är informationen du använde när du konfigurerade ditt hemnätverk.
    • Nätverksnamn (SSID)
    • Säkerhetstyp (WEP och WAP är vanliga typer)
    • Krypteringstyp (extra funktion för en del säkerhetstyper)
    • Säkerhetsnyckel eller lösenfras
    • Starta den här anslutningen automatiskt Välj det här alternativet om du vill att datorn ska logga in automatiskt när den är inom räckhåll för det trådlösa nätverket.
  6. Verifiera att den trådlösa anslutningen är slutförd genom att klicka på nätverksikonen för att visa en lista med tillgängliga nätverk.
Använd Windows och HP:s diagnostikprogram för felsökning
I Windows 7 finns flera diagnostikverktyg med vilka du kan reparera felaktiga nätverksanslutningar. Du kan kontrollera nätverks- och Internetanslutningarna genom att klicka på ikonen för trådlöst nätverk och välja alternativet Nätverks- och delningscenter.
Figur : Visning av Nätverks- och delningscenter i Windows 7.
I detta exempel visar ikonerna för visning av Nätverks- och delningscenter ett problem med nätverksanslutningen och ingen anslutning till Internet. Dubbelklicka på en av ikonerna om du vill visa mer information och klicka på länkarna när du vill utföra automatiska tester och reparationer.
Om du har flera problem, anslut datorn tillfälligt till nätverket med en nätverkskabel för att köra Microsoft felsökare och Windows Update. Du bör även köra HP Support Assistant för att genomföra diagnostiska test och installera alla tillgängliga uppdaterade drivrutiner och program.
Installera uppdaterade nätverksdrivrutiner för bättre prestanda
Installera de senaste uppdaterade drivrutinerna för trådlösa nätverksenheter om du har återkommande problem med anslutningen.
  obs!
Om en trådlös Internet-anslutning saknas kan du tillfälligt ansluta datorn till nätverket med en nätverkskabel. Om du inte har en trådbunden internetanslutning bör du använda en annan dator och gå till HP:s webbplats för nedladdning av programvara och drivrutiner för att söka efter drivrutiner för den trådlösa enheten och Ethernet-kretsuppsättningen. Ladda ned drivrutinerna till en extern enhet och installera dem på datorn med anslutningsproblem.
Den ursprungliga fabriksbilden till HP-datorn har alla nödvändiga drivrutiner till den inbyggda trådlösa nätverksenheten och HP Wireless Assistant. Om du har bytt operativsystem (OS) ska du ladda ned och installera den senaste versionen av drivrutinen till det trådlösa nätverket och HP Wireless Assistant till din modell och ditt operativsystem.
Vi rekommenderar att du använder de senaste drivrutinerna för ditt operativsystem. Om du däremot har bytt operativsystem, antingen uppgraderat eller nedgraderat, och har problem med intermittenta anslutningar gör du på följande sätt:
  1. Klicka på Start, skriv system i sökfältet och välj Systeminformation i listan.
  2. Klicka på Komponenter > Nätverk > Adapter och leta rätt på Ethernet-adapterns tillverkare.
  3. Gå HP webbplats och klicka på Support och drivrutiner.
  4. Ange produktens namn och nummer och klicka på Sök.
  5. Om en drivrutin inte är tillgänglig eller inte kan laddas ned för enheten går du till tillverkarens webbplats och laddar ned den senaste tillgängliga drivrutinen.
Kontrollera status för det trådlösa nätverkskortet i Enhetshanteraren
Om det inte finns någon nätverks- eller Internetanslutning, titta på nätverksikonerna i systemfältet. Om nätverksikonen inte visas i systemfältet eller om Nätverks- och delningscenter inte visar både en trådbunden Ethernet-anslutning och en trådlös anslutning, använder du Enhetshanteraren för att kontrollera om det är problem med nätverksdrivrutinerna innan du installerar de nya drivrutinerna.
  1. Klicka på Start, skriv enhetshanterare i sökfältet och välj Enhetshanteraren på listan.
  2. Dubbelklicka på Nätverkskort för att expandera enhetslistan.
    Om trådlösa nätverksenheter inte visas, drar du ur Ethernet-nätverkskabeln och sätter på den trådlösa enheten. Enheterna bör nu visas.
    Vissa enheter visas inte när trådlös kommunikation är inaktiverat
    Trådlös enhet är avstängd
    Trådlös enhet är påslagen
Flytta datorn närmare routern för att minimera störningarna
Routrar till trådlösa nätverk har begränsad räckvidd. Signalen blir svagare ju längre bort från datorn routern är. Fasta föremål som väggar, metallmöbler och elutrustning kan störa signalen och minska räckvidden.
Prova därför att flytta datorn närmare routern och minimera störningar från andra elektriska apparater. Om anslutningen fungerar när datorn flyttas närmare routern kan du sedan flytta datorn längre bort och se hur stor räckvidden är.
Kontrollera om följande elektriska apparater finns i närheten:
  • 2,4 GHz trådlösa telefoner
  • Mikrovågsugnar
  • Elektriska stängsel
  • Elektriska transformatorer i närheten av routern
  • Säkerhetssystem
  • Andra trådlösa nätverkssändare i närheten av routern
Kan inte aktivera trådlös
Om du trycker på knappen för trådlöst från datorn aktiveras inte trådlöst, utan du kan bara öppna trådlös HP-programvara Alternativ att aktivera trådlös nätverksanslutning visas inte i Windows mobilitetscenter. Alternativ för att aktivera trådlöst och bluetooth avaktiveras och kan inte väljas från trådlös HP-programvara: HP Wireless Assistant eller HP Connection Manager.
Om du vill aktivera de här alternativen för den trådlösa programvaran trycker du på knappen för trådlöst på datorn en gång till Alternativen blir tillgängliga i programvaran. Aktivera trådlöst med Windows mobilitetscenter, HP Wireless Assistant eller HP Connection Manager och stäng sedan programvaran. Den trådlösa nyckeln eller knappen fungerar som avsett.
Figur : Exempel: Trådlösa avaktiverade alternativ
Windows med trådlös programvara med avaktiverade alternativ