• Information
    CORONAVIRUS (COVID19) Påverkan:

Vi upplever längre än förväntade väntetider för att nå en agent. Vänligen använd våra digitala tjänster som Virtual Agent (på engelska) och Diagnostik verktyg (på engelska) eller ditt HP Konto för snabbare service. Instant Ink kunder vänligen gå till instantink.com.

Information

Åtgärda intermittenta utskriftsspolerservicefel som kan orsaka att utskriftsjobb misslyckas efter en Windowsuppdatering. Klicka här

hp-concentra-wrapper-portlet

Åtgärder
Läser in...

HP:s bärbara datorer - Felmeddelandet "Operativsystem saknas" visas på en svart skärm

HP rekommenderar följande lösningar till felmeddelandena "Operativsystem saknas" eller "Operativsystemet kunde inte hittas" som kan förekomma innan Windows XP eller Windows 2000 startar.

Operativsystem saknas

Det här felmeddelandet kan visas av en eller flera av följande orsaker:
  • Den bärbara datorns BIOS identifierar inte hårddisken.
  • Hårddisken är fysiskt skadad.
  • Windows MBR-avsnittet (Master Boot Record) på hårddisken är skadat.
  • Den partitionen eller del av hårddisken som innehåller Windows MBR är inte längre aktiv.
Följ dessa anvisningar i tur och ordning för att åtgärda felet:

Steg 1. Testa hårddisken

Följ anvisningarna nedan för att testa hårddisken i en bärbar dator med hjälp av HP:s självtest av hårddisk.
  1. Koppla in nätadaptern till den bärbara datorn.
  2. Håll in strömbrytaren i fem sekunder för att stänga av datorn.
  3. Håll ner F10 samtidigt som du trycker på strömbrytaren för att starta datorn. Släpp upp F10 när text visas på bildskärmen.
  4. När BIOS-inställningsverktyget öppnas väljer du menyn Tools (Verktyg) med hjälp av höger piltangent.
  5. Välj Hard Drive Self Test (Självtest av hårddisk).
  6. Tryck på Retur för att starta testet.
Vid självtestet av hårddisken visas en uppskattad testtid. Ett snabbtest, ett omfattande test och ett SMART-test utförs när du trycker på Retur.
Om något av testerna misslyckas kontaktar du HP:s service och support och beställer en ny hårddisk.
Om alla tester får godkänt resultat är hårddisken inte skadad. I regel byter HP inte ut en hårddisk som omfattas av garantin om den klarar HP:s självtest av hårddisk.
obs!
Många datorproblem beror på enkla fel på hårddisken. Vid den omfattande delen av HP:s självtest av hårddisken repareras enkla fel på hårddisken. Någon rapport genereras dock inte. Starta om datorn när testet är klart för att se om testet reparerade problemet med datorn.
Om alla tester är godkända trycker du på strömbrytaren för att starta om datorn. Om problemet kvarstår går du vidare med steg 2.

Steg 2. Reparera Master Boot Record

MBR (Master Boot Record) är en del av hårddisken som används av datorn för att starta operativsystemet. Om MBR är skadad startar inte datorn. Windows-skivan som medföljer den bärbara HP-datorn kan användas för att reparera MBR. Följ anvisningarna nedan noggrant för att reparera MBR.
  1. Sätt i Windows-skivan i CD- eller DVD-enheten.
  2. Håll in strömbrytaren i fem sekunder för att stänga av datorn. Starta datorn genom att trycka på strömbrytaren igen.
  3. Tryck på Retur när du uppmanas att starta från CD.
  4. Från inställningsmenyn i Windows trycker du på R för att starta återställningskonsolen.
  5. Vid C:\> skriver du FIXMBR och trycker sedan på Retur för att fortsätta.
  6. Tryck på Y och sedan på Retur när du tillfrågas om du vill skriva en ny MBR.
  7. När MBR har skrivits startar du om datorn genom att trycka på strömbrytaren.
obs!
För mer detaljerad information om hur du använder Windows återställningskonsol, se Microsoft: Learn more about the Windows Recovery Console ([Lär dig mer om Windows återställningskonsol], på engelska).

Steg 3. Installera om Windows

Om du vill installera om Windows XP på en bärbar HP-dator följer du anvisningarna i dokumentet HP:s bärbara datorer – Reparera eller installera om Windows XP.

Steg 4. Kontakta HP:s service och support

Om föregående steg inte löser problemet kontaktar du HP:s service och support för vidare assistans.