• Information

Åtgärda intermittenta utskriftsspolerservicefel som kan orsaka att utskriftsjobb misslyckas efter en Windowsuppdatering. Klicka här

hp-concentra-wrapper-portlet

Åtgärder
Läser in...

HP stationära datorer - Skapa skivetiketter med LightScribe

Det här dokumentet avser HP-datorer med en LightScribe-aktiverad DVD-enhet.
LightScribe är en teknik för direkt skivetikettering som gör det enkelt att skapa exakta skivetiketter av screentryckskvalitet. Allt du behöver göra är att bränna, vända på skivan och så bränna igen.
Figur : Exempel på skivor som är märkta med LightScribe-processen
LightScribe-skivor
När en etikett skapas används datorns LightScribe-aktiverade DVD-enhet med ett utökat program för skivetiketter och specialbestrukna CD- eller DVD-skivor (säljs separat).
En LightScribe-aktiverad DVD-enhet använder en optisk laserstråle för att bränna en bild på den tunna färgbeläggningen på etikettsidan av en LightScribe-skiva. Etikettsystemet LightScribe har inget bläck som kladdar, inget papper som böjer sig och inget klibbigt klister som kan orsaka problem.
LightScribe-skivor kan kännas igen på LightScribe-logotypen på förpackningen och på den inre delen av själva skivan.
Figur : LightScribes logotyp
 LightScribes logotyp
obs!
Hewlett-Packard LightScribe-webbplats är inte längre aktiv. LightScribe-programvara och -skivverktyg kan finnas på ett antal offentliga webbplatser. Sök på Internet efter LightScribe för att hitta dessa sidor.

Vanliga frågor

Hur vet jag om min dator har en LightScribe-enhet?
Om det står LightScribe på luckan till enheten eller om logotypen finns på den är den LightScribe-kompatibel. Om det inte finns någon logotyp på den eller om det inte står LightScribe på den, är den inte LightScribe-kompatibel.
På en del tunna LightScribe-aktiverade enheter finns det inte tillräckligt mycket plats för LightScribe-logotypen eller -namnet på utsidan, men det bör finnas en dekal med LightScribe-logotypen (se ovan) på alla LightScribe-aktiverade datorer. Dessutom, om det finns en omkodarsensor för skivor är det ett tecken på att en tunn enhet är LightScribe-aktiverad.
Kan jag uppgradera min befintliga DVD-enhet utan LightScribe så att den fungerar med LightScribe-media?
Du kan inte uppgradera din befintliga optiska enhet så att den blir LightScribe-kompatibel.
Vad behöver jag för att kunna skapa LightScribe-etiketter?
För att du ska kunna skapa en LightScribe-etikett krävs följande fyra saker:
  • En LightScribe-aktiverad enhet.
  • LightScribe-systemprogram. Det finns förinstallerat i den LightScribe-aktiverade datorn.
  • Etikettprogram – Det här är programmet som skapar innehållet för etiketten och som skickar etikettbilden till LightScribe-enheten för bränning. Exempel är bl.a. Sonic Express och Intervideo DiscLabel som medföljer vissa system.
  • LightScribe-media – CD- och DVD-skivor med en beläggning som är utformad för att svara på laserstrålen från LightScribe-aktiverade enheter.
Hur lång tid tar det att bränna en LightScribe-etikett?
Hur lång tid det tar bero på bildläget (Utkast, Normal eller Bästa) och inställningen för ytområdet (smalt band med svängd text, mellanstort band med svängd text eller hela skivytan). I bildlägena Utkast och Normal tar bränningen kortare tid, men det resulterar också i en ljusare etikett. I de flesta fall gäller att ju mindre område du använder, desto kortare tid tar det att bränna etiketten.
När du börjar bränna en etikett får du en uppskattning av hur lång tid det tar att slutföra etiketten. En förloppsindikator visar återstående tid under brännprocessen.
Var säljs LightScribe-skivor?
Du kan köpa Lightscribe-media från många onlinebutiker och från lokala dator- och kontorsmaterialbutiker.
Är LightScribe kompatibelt med högkapacitets-DVD:er med dubbla lager?
Även om de flesta LightScribe-aktiverade enheterna kan läsa och skriva data till DVD-skivor med dubbla lager (DL) finns det för närvarande inga LightScribe-aktiverade DL DVD-skivor.
Kan jag använda LightScribe för att bränna en färgetikett?
För närvarande skapar LightScribe-tekniken en gråskalebild som liknar ett svartvitt fotografi.
Kan jag utföra andra saker på datorn när jag bränner en LightScribe-etikett?
Ja. LightScribe kräver inte din uppmärksamhet när etiketter bränns. Du kan fortsätta att använda datorn till andra saker medan etiketten bränns.
Blir LightScribe-bilden blekare eller mörkare med tiden eller när den utsätts för ljus?
LightScribe-skivor är optimerade för att säkerställa att etikettytan håller. Ytan kan blekas något med tiden. Om du vill säkerställa längsta möjliga livslängd både för etiketten och data ska du undvika att utsätta optiska skivor för direkt solljus.
Är det säkert att hantera LightScribe-ytan/beläggningen?
Ja, LightScribe-skivor är säkra att hantera, precis som andra optiska skivor.
Kan jag göra om en LightScribe-etikett?
LightScribe-etiketten är permanent och kan inte raderas. Även om du inte kan ersätta en LightScribe-etikett med en ny design kan du lägga till mer innehåll på en etikett som redan har bränts.
Varför känner inte LightScribe-enheten av de LightScribe-skivor jag köpt?
Om du inte använder en LightScribe-skiva, om LightScribe-skivan är smutsig eller om LightScribe-skivan innehåller uppdaterade brännfunktioner kan du få följande felmeddelande när du försöker skapa en etikett:
Det här är inte en LightScribe-skiva.
Kan inte skapa LightScribe-etikett.
Fel i LightScribe-motor: Ett kommunikationsfel har uppstått med LightScribe-enheten. Starta om datorn och prova att skapa etiketten igen.
Se till att du bränner etiketter med guldskivor med LightScribe-logotypen.
Skivans yta måste vara ren och fri från fläckar (särskilt runt skivans mittparti).
Se till att du bränner etiketter med guldskivor med LightScribe-logotypen.
Figur : LightScribes logotyp
 LightScribes logotyp
Vad händer om jag glömmer att vända på skivan innan jag bränner etiketten?
LightScribe-programmet meddelar dig att skivan inte känns igen och du blir ombedd att vända på skivan. Skivan måste läggas i med etikettsidan nedåt i det optiska skivfacket.
Vad är utskrift i generiskt läge?
Generisk utskrift är ett etikettläge som du kan använda för att skapa en etikett när nya LightScribe-medier används utan att du behöver uppdatera LightScribe-systemprogrammet. LightScribe-systemprogrammet kan uppdateras senare, om det passar dig bättre. När utskrift sker i det generiska läget är kanske inte hastigheten och bildkvaliteten optimal.
Mina DVD-etiketter ser bleka ut. Kan jag öka kontrasten på något sätt?
Det finns ett Verktyg för utökad etikettkontrast inbyggt i LightScribe-programvaran. Med det här verktyget kan du får högre kontrast, men det tar längre tid att bränna. Du kan också bränna etiketten igen. För varje ny etikettering blir svärtan mörkare och bilden i allmänhet bättre.
När jag försöker hämta uppdateringen av LightScribe-systemprogrammet händer inget när jag klickar på "uppdatera" eller "hämta". Vad ska jag göra?
Du måste ha administratörsbehörighet innan du gör några systemändringar på datorn. Om du inte har administratörsbehörighet loggar du in på ett konto som har lämplig behörighet, eller kontaktar någon som har det för att få hjälp.
I vissa fall kan inställningarna i säkerhetsprogrammet eller webbläsaren störa när du laddar ner och installerar uppdateringen. Inaktivera antivirusprogram, spionprogram eller popup-blockerare tillfälligt. Se till att du godkänner och väljer att fortsätta när eventuella meddelanden visas. Säkerhetsprogram har vanligtvis små ikoner i det nedre högra hörnet på skrivbordet, bredvid klockan. Det kan hjälpa att tillfälligt inaktivera säkerhetsprogrammet. Högerklicka på säkerhetsikonen för brandväggen eller antivirusprogrammet och välj "inaktivera". Kom ihåg att återaktivera de här inställningarna när uppdateringen är slutförd. Om du arbetar bakom en brandvägg kontrollerar du säkerhetsinställningarna för brandväggen innan du börjar hämtningen eller kontaktar systemadministratören för att få hjälp.

Tips och knep

Innan du börjar bör du ägna en stund åt att läsa dessa praktiska förslag.
Välj en design som passar dina behov. LightScribe-programmet som medföljde datorn har ett antal fördesignade mallar för alla tillfällen.
Använd egen text, egna foton eller designer. Öppna ditt favoritprogram för grafisk design, skapa din egen bild och spara den i .bmp-, .tif- eller .jpg-format. Från LightScribe-programmet väljer du filen som bakgrund och slutför etiketten genom att lägga till önskad text.
Spara varje CD eller DVD så att du kan arbeta vidare med dem sedan. Du kan lägga till ny text och nya bilder (t.ex. fler låttitlar eller filnamnet) på en etikett som du redan bränt. Läs bara in etikettdesignen som du använde från början, ta bort den befintliga texten och bilderna som finns för att undvika att samma information bränns flera gånger och lägg sedan till den nya etikettinformationen och bränn igen.
Förhandsgranska etiketten. För att säkerställa att etiketten ser ut precis som du vill att den ska göra använder du förhandsgranskningsfunktionen (om tillämplig) eller så skriver du ut på papper för att kontrollera den innan du bränner.
Förkorta bränntiden. Välj läget Normal i stället för Bästa: Du bränner färre spår per tum, vilket gör att det tar kortare tid att bränna, men bilden blir ljusare. Alternativt kan du använda titel- eller innehållsmallar i stället för Full skiva. Eftersom LightScribe bränner från skivans mitt och utåt i koncentriska cirklar, kan du spara tid med mallarna Titel och Innehåll genom att de begränsar etiketten till smalare band. Av samma anledning kan du också använda cirkelformad text i stället rak text för att förkorta bränntiden.
Välj kontrast. Ett foto eller en bild med hög kontrast sticker ut mer än en bild med mestadels mjuka mellantoner. Använd förhandsgranskningsfunktionen i programmet för att se hur bilder ser ut på skivan.
Arbeta med datorn. Medan etiketten skapas kan du fortsätta att arbeta med andra saker på datorn. LightScribe-programmet visar hur lång tid som kvarstår av bränningen.
Undvik plötsliga stötar eller vibrationer. Medan skivetiketten skrivs ut undviker du att utsätta datorn för plötsliga stötar eller vibrationer.

Skapa en LightScribe-etikett

Att bränna en etikett med LightScribe är en process som skiljer sig från att bränna data, musik eller skivor på en skiva. Beroende på vilket LightScribe-program du använder kan du skapa en etikett innan eller efter du bränner filer på en skiva.
obs!
Om du vill bränna etiketten när du bränt skivinnehållet måste du vända på skivan och lägga den med etikettsidan nedåt i den optiska enheten.
Etiketter kan vara en enkel titel med en innehållsförteckning eller så kan du vara mer kreativ genom att lägga till bakgrunder och bilder.
Du kan designa och skapa etiketten med InterVideo Disc Labeler, Sonic Express Labeler eller iTunes (endast tillgängligt med vissa versioner av LightScribe-programmet). I följande avsnitt får du anvisningar för hur du skapar LightScribe-etiketter:

Med LightScribe Template Labeler kan du skapa en LightScribe-etikett

Om du vill ha anvisningar för hur du skapar skivetiketter med LightScribe Template Labeler går du till Använda LightScribe Template Labeler för att skapa etiketter till dina skivor (på engelska).

Använda InterVideo DiscLabel för att skapa en LightScribe-etikett

1. Klicka på Start, Alla program, InterVideo DiscLabel och klicka sedan på InterVideo DiscLabel igen.
  2. Välj en mallstil från menyn Mall och klicka på Tillämpa.
  3. Dubbelklicka på titeltextrutan, om en sådan finns, eller klicka på Lägg till text.
  4. Skriv texten i fönstret Redigera och klicka sedan på OK.
  5. När textrutan är markerad (klicka på rutan en gång) använder du verktygsfältet Text för att ändra teckensnitt, färg och andra textegenskaper.
  6. Dubbelklicka på listtextrutan, om en sådan finns, eller klicka på Lägg till lista för att lägga till en innehållsförteckning på etiketten.
  7. Klicka på Lägg till för att lägga en rad i listan.
  8. Om du vill ange text för ett objekt i listan flyttar du markören över en av rutorna med objekt (Titel, Artist eller Längd). Klicka i rutan och ange sedan text.
  9. Upprepa steg 7 och 8 för varje objekt som du vill lägga till i innehållsförteckningen.
  10. Klicka på OK när du är klar med listan.
  11. Så här väljer du en bakgrund för skivetiketten:
    • Klicka på menyn Tema och välj en av temabilderna som medföljer. Klicka på Tillämpa.
      Alternativt
    • Klicka på Redigera bakgrund och klicka sedan på Ändra bakgrund för att lägga till en bakgrundsbild på etiketten. Följ anvisningarna på skärmen för att bläddra till en bildfil och välja den. InterVideo DiscLabel stöder bildfiler i formaten .jpg, .bmp och .png.
    obs!
    Om du använder bilder eller teman i färg skriver LightScribe ut dem i gråskala (enfärgat).
  12. Klicka på Lägg till bild och följ anvisningarna på skärmen för att bläddra till och välja en bildfil.
  13. Klicka på bilden och dra den till önskad plats på etiketten. Du kan ändra storlek på bilden genom att klicka på och dra i sidorna eller hörnen på bilden.
    obs!
    Om du vill ta bort en bild från etiketten klickar du på den och trycker sedan på Delete på tangentbordet.
  14. När du är nöjd med hur etiketten ser ut klickar du på LightScribe-utskrift.
  15. Klicka på Skriv ut, sätt i LightScribe-skivan (etikettsidan nedåt) i skivfacket och klicka sedan på OK. Den uppskattade tid det tar att färdigställa etiketten visas, tillsammans med en förloppsindikator. Du kan fortsätta att arbeta med datorn medan LightScribe bränner etiketten.
obs!
Om datorn plötsligt stöts till eller vibrerar när etiketten bränns kan etikettens kvalitet påverkas.

Använda Sonic Express Labeler för att skapa en LightScribe-etikett

1. Klicka på Start, Alla program, Sonic RecordNow! och klicka sedan på Express Labeler.
    obs!
    Du kan också öppna Express Labeler från RecordNow! genom att klicka på Skapa skivetikett.
  2. Kontrollera att du har valt Skivetikett i Steg 1: Välj Projekt.
  3. Klicka på Skivtitlar för att öppna fönstret Redigera skivtitel. Ange text för titeln och undertiteln.
  4. Klicka på Spår för att öppna fönstret Redigera spår. Klicka på Nytt för att visa fönstret Spår. Ange text för att identifiera det första spåret eller den första filen (om du vill kan du välja artist och datum eller längd) och klicka sedan på OK.
  5. Upprepa steg 4 för varje spår eller fil på skivan.
  6. Klicka på vänster- eller högerpilarna bredvid Layout och Bakgrund för att välja designelement för skivan. Du kan förhandsgranska dina val i skivfönstret.
    obs!
    Om du använder en färgbild skriver LightScribe ut den i gråskala (enfärgat).
  7. När du är nöjd med hur etiketten ser ut sätter du i LightScribe-skivan (etikettsidan nedåt) i skivfacket och klickar sedan på Skriv ut.
  8. I meny Skivetikett väljer du LightScribe 12 cm skiva.
  9. Välj en kontrastnivå och klicka sedan på OK för att börja bränna etiketten. Den uppskattade tid det tar att färdigställa etiketten visas, tillsammans med en förloppsindikator. Du kan fortsätta att arbeta med datorn medan LightScribe bränner etiketten.
obs!
Om datorn plötsligt stöts till eller vibrerar när etiketten bränns kan etikettens kvalitet påverkas.

Skapa en LightScribe-etikett med iTunes

iTunes fungerar med Sonic Express Labeler för att bränna etiketter på en data-CD eller ljud-CD från iTunes. Spellistan du skapar i iTunes för att bränna en skiva importeras automatiskt till Express Labeler, så att den här informationen är tillgänglig så att du kan använda den på LightScribe-etiketten.
obs!
Om du vill använda Express Labeler från iTunes måste de data eller musikspår i spellistan som du använder få plats på en enda CD.
  1. Klicka på Start, Alla program, iTunes och klicka sedan på iTunes igen.
  2. Bränn en skiva med data eller ljud med iTunes. När brännprocessen är slutförd klickar du på Ja i fönstret Skapa LightScribe-etikett.
  3. Kontrollera att du har valt Skivetikett i Steg 1: Välj Projekt.
  4. Välj en etikettmall genom att klicka på vänster- eller högerpilarna bredvid Layout och välj en layout.
    obs!
    De olika layouterna visar olika mycket information om spellistan. En del visar endast spellistetiteln, andra visar spellistetiteln och spårnamnen. Du kan redigera spellisteinformationen genom att klicka på Skivtitel för att öppna fönstret Redigera skivtitel.
  5. Klicka på Spår för att öppna fönstret Redigera spår. Klicka på Nytt för att visa fönstret Spår. Ange text för att identifiera det första spåret eller den första filen (om du vill kan du välja artist och datum eller längd) och klicka sedan på OK.
  6. Upprepa steg 5 för varje spår eller fil på skivan.
  7. Klicka på vänster- eller högerpilarna bredvid Bakgrund för att välja designelement för skivan. Du kan förhandsgranska dina val i skivfönstret.
    obs!
    Om du använder en färgbild skriver LightScribe ut den i gråskala (enfärgat).
  8. När du är nöjd med hur etiketten ser ut sätter du i LightScribe-skivan (etikettsidan nedåt) i skivfacket och klickar sedan på Skriv ut.
  9. I meny Skivetikett väljer du LightScribe 12 cm skiva.
  10. Välj en kontrastnivå och klicka sedan på OK för att börja bränna etiketten. Den uppskattade tid det tar att färdigställa etiketten visas, tillsammans med en förloppsindikator. Du kan fortsätta att arbeta med datorn medan LightScribe bränner etiketten.
    obs!
    Om datorn plötsligt stöts till eller vibrerar när etiketten bränns kan etikettens kvalitet påverkas.