• Information
    CORONAVIRUS (COVID19) Påverkan:

Vi upplever längre än förväntade väntetider för att nå en agent. Vänligen använd våra digitala tjänster som Virtual Agent (på engelska) och Diagnostik verktyg (på engelska) eller ditt HP Konto för snabbare service. Instant Ink kunder vänligen gå till instantink.com.

Information

Åtgärda intermittenta utskriftsspolerservicefel som kan orsaka att utskriftsjobb misslyckas efter en Windowsuppdatering. Klicka här

hp-concentra-wrapper-portlet

Åtgärder
Läser in...

HP Notebook-datorer - Använda pekskärmen för att styra program och ange text

Detta dokument avser HP Notebook-datorer med Windows Vista.

Konfigurera en dator för att använda pekskärmsfunktionen

Vissa notebook-datorer från HP är utrustade med en pekskärm som gör att du kan styra datorn och ange text genom att skriva på skärmen med fingret eller med en pekpenna, som är en specialpenna utan bläck. Genom att lära datorn att känna igen din handstil kan du ange information utan att använda tangentbordet och musen som du brukar göra. Du kanske känner till en liknande inmatningsenhet som används i butiker för att registrera din signatur när du handlar.
Funktioner för handstilsigenkänning och pekskärmskommandon är endast tillgängliga på bärbara Tablet-datorer med specialpekskärm. Av bekvämlighetsskäl kan locket på HP:s Tablet-datorer öppnas och roteras för att täcka tangentbordet. Bilden på skärmen kan roteras så att alla sidor kan vara vända "uppåt" för enklare visning. Pennan kan användas för att "knacka" på objekt på skärmen för att öppna program och ange kommandon. Funktionen för handstilsigenkänning gör att du kan "skriva" på skärmen i stället för att använda det vanliga tangentbordet.
Innan du kan använda de här funktionerna måste datorn konfigureras så att den känner igen dina rörelser. Alla igenkänningsfunktioner är kopplade till ditt användarnamn och din inloggningsinformation. Om flera personer använder samma bärbara Tablet-dator måste varje person ha ett eget användarnamn och egna inloggningsuppgifter och varje person måste följa procedurerna för att konfigurera datorn.
  • Välj önskad riktning för skärmen
  • Kalibrera skärmen
  • Aktivera personlig handstilsanpassning
  • Träna funktionen för handstilsigenkänning
  • Välj ett inmatningsblock
Av bekvämlighetsskäl finns ett interaktivt träningsprogram för Tablet-datorpennan tillgängligt på datorn som du hittar genom att klicka, eller knacka, på Start > Alla program > Table PC > Tablet PC Pennträning.

Välj önskad riktning för skärmen

LCD-skärmslocket kan roteras i flera olika riktningar. Bildens standardriktning är den horisontella, liggande vyn. Det här är samma riktning, i förhållande till tangentbordet, som när datorn står på ett skrivbord. Om skärmen roteras över tangentbordet och datorn står på en arm som en skrivskiva, måste bilden roteras till vertikal, stående vy.
Om du vill rotera bilden trycker du på knappen för skärmrotation som finns på kanten av skärmen.

Kalibrera pekskärmen

Kommandoknapparna och -fälten visas som skärmbilden vid specifika pixelpunkter. Om du vill initiera ett svar måste pekskärmsgränssnittet identifiera exakt var fingret eller pennan vidrör skärmen i förhållande till skärmens pixelposition. Varje person har något olika koordinationsrespons mellan hand och öga. Att kalibrera pekskärmen ger gränssnittet möjlighet att kompensera skillnaden mellan var programmet förväntar sig att användaren rör vid skärmen och var han/hon faktiskt vidrör den.
Om du vill kalibrera pekskärmen placerar du notebook-datorn i önskad riktning och gör följande.
  1. Klicka eller knacka på Start > Kontrollpanelen > Tablet PC-inställningar för att öppna fönstret Table PC-inställningar.
  2. På fliken Allmänt väljer du alternativet för att visa menyer i antingen positionen Högerhänt eller Vänsterhänt.
  3. På fliken Allmänt väljer du önskad skärmriktning i den nedrullningsbara menyn och klickar eller knackar på Kalibrera.
    Följ anvisningarna för att röra vid skärmen på de angivna punkterna.
    Upprepa den här kalibreringsåtgärden för alla fyra skärmriktningar och klicka eller knacka sedan på Tillämpa.
  4. På fliken Handstilsigenkänning väljer du alternativet Använd personlig handstilsanpassning.
  5. Vid ett senare tillfälle kan du återgå för att granska alternativen Gå till penna och inmatningsenheter och Gå till inställningarna för inmatningspanelen för att göra användningen av pekskärmen och styrningen av program och inmatningen av text enklare och mer exakt.

Aktivera personlig handstilsanpassning

Funktionen för handstilsanpassning kan aktiveras eller inaktiveras. Ett av stegen som bör utföras när pekskärmen kalibreras är att aktivera funktionen enligt följande.
  1. Klicka eller knacka på Start > Kontrollpanelen > Tablet PC-inställningar för att öppna fönstret Table PC-inställningar.
  2. På fliken Handstilsigenkänning väljer du alternativet Använd personlig handstilsanpassning.
  3. Klicka eller knacka på Ok för att aktivera funktionen för handstilsanpassning.

Ge några skrivexempel för att träna funktionen för handstilsanpassning

Om du vill lära programmet att känna igen din handstil använder du pekpennan för att göra följande.
  1. Med pekpennan knackar du på Start > Alla program.
  2. Placera pennan på den vertikala rullningslisten och för den nedåt för att visa hela listan.
  3. Knacka på Tablet PC och sedan på Anpassa handstilsigenkänningen för att öppna fönstret Handstilsanpassning.
  4. Knacka på stilalternativet Lär igenkänningsprogrammet din handstil.
    • Välj Meningar för den mest fullständiga igenkänningsproceduren. Rekommenderas för personer med viss erfarenhet av att använda en pekpenna.
    • Välj Siffror, symboler och bokstäver för den första igenkänningsproceduren. Du får veta hur du matar in enkel text och enkla kommandon.
  5. Följ anvisningarna för att lära programmet att känna igen din handstil.
När du blir bekvämare med att använda pekpennan ändras din handstil något. Du kan med jämna mellanrum upprepa igenkänningsprocessen.
obs!
Pekskärmen fungerar bäst om bara pekpennan, och inte din hand, rör vid skärmen. Om du vilar handflatan på skärmen av bekvämlighetsskäl måste du trycka pennan hårdare mot skärmen.

Välj ett inmatningsblock

När du har konfigurerat funktionen för handstilsigenkänning kan du välja olika typer av inmatningsblock för att ange ett kommandovärde eller text med fingret eller pekpennan. När du väljer en funktion som kräver inmatning, t.ex. utföra en sökning, visas ikonen för inmatningsenheten på skärmen.
Tryck på ikonen för inmatningsenheten två gånger för att öppna ett inmatningsblock.
    Figur : Inmatningsblock
    Bild av inmatningsblocket med skrivblocket, teckenblocket och skärmtangentbordet.
  1. Skrivblock – för ord och meningar
  2. Teckenblock – för korta strängar med enskilda tecken eller symboler
  3. Tangentbord på skärmen – för inmatning av standardtecken i stället för med tangentbordet