• Information

Åtgärda intermittenta utskriftsspolerservicefel som kan orsaka att utskriftsjobb misslyckas efter en Windowsuppdatering. Klicka här

hp-concentra-wrapper-portlet

Åtgärder
Läser in...

HP bärbara datorer - Datorn låser sig eller fryser när man spelar spel

Detta dokument avser HP:s bärbara datorer med Windows 7 och Windows Vista.
Datorn låser sig när man spelar spel. Indikatorlamporna på musen och tangentbordet fortsätter lysa, men skärmen låser sig och systemet svarar inte på tangent- eller knapptryckningar. Detta problem kan uppstå efter några timmars spel eller innan spelet har hunnit slutföra startprocessen helt. I vissa fall kan spelet stoppas och startas om. I andra fall måste datorn stängas och startas om.
De åtgärder som du kan vidta varierar beroende på om datorn låser sig i ett visst spel eller problemet gäller flera spel. Följ nedanstående felsökningsrutiner beroende på problemet.

Om problemet uppstår med bara ett spel:

Utför en eller flera av följande åtgärder för att lösa problemet att datorn låser sig vid spel med ett speciellt spel:

Uppgradera spelets programvara

Speltillverkare släpper ofta patchar på sina webbsidor för att reparera kända buggar, brister, kompatibilitet och spelproblem.
  1. Kontrollera på speltillverkarens webbplats om det finns uppdateringar, patchar och annan supportinformation.
  2. Om det inte finns några patchar på tillverkarens webbplats eller annan support för spelet, gå till Microsoft webbplats och sök på texten "problem med spelets namn."
  3. Ladda hem och installera patcharna eller uppdateringarna enligt anvisningarna.
  4. Efter att du installerat tillverkarens uppdatering, försök att köra spelet igen för att se om problemet kvarstår.
  5. Om Microsofts eller tillverkarens webbplats inte erbjuder någon lösning, eller om problemet kvarstår, fortsätt till en annan del av detta dokument för fler tips för felsökning.

Kontrollera kraven för programvaran

Innan du spelar ett spel ska du läsa det tryckta materialet som följer med programmet för att se systemkraven för spelet.
  • Ta reda de minsta systemkraven i den tryckta dokumentationen som följde med spelet.
  • Jämför datorns specifikationer med spelets minsta systemkrav.
  • Om datorn inte uppfyller minimikraven, kan du behöva uppgradera vissa komponenter, eller hitta ett spel som är kompatibelt med datorn.
  • Om datorn uppfyller minimikraven och problemet kvarstår, fortsätt till ett annat avsnitt i det här dokumentet för flera tips för felsökning.

Visa Viktigt-filen

Innan du spelar ett spel, läs Viktigt-filen till spelet för kända problem och lösningar.
  1. Sätt i skivan med spelet. Stäng spelet om det börjar laddas automatiskt.
  2. Klicka på Start > Dator.
  3. Högerklicka på disken med spelskivan och välj Utforska.
  4. Dubbelklicka på filen Viktigt och följ anvisningarna i filen. (Filen kan heta något i likhet med readme.txt, readme.doc, etc.).
  5. Om filen Viktigt inte erbjuder någon lösning, eller om problemet kvarstår, fortsätt till en annan del av detta dokument för fler tips för felsökning.

Uppdatera systemets programvara

Om du råkar ut för ett konstant problem med flera spel på datorn, kan det finns en programpatch tillgänglig för att uppdatera BIOS och videokortets program.
För information om hur du söker efter uppgraderingar och drivrutiner med hjälp av HP Support Assistant, se Använda HP:s supportverktyg för att uppgradera HP:s programvara, drivrutiner och BIOS i Windows 7 (på engelska).
Om det inte finns några uppdateringar till BIOS eller videokortet, eller om problemet kvarstår, fortsätt till en annan del av detta dokument för fler tips för felsökning.

Ändra inställningarna för videovisning

Många spel kräver en speciell skärmupplösning eller färginställning. För att ändra visningsinställningarna för video så att de uppfyller minimikraven för spelet, gör du följande:
  1. Du öppnar bildskärmsinställningarna genom att högerklicka på en fri yta på skrivbordet i Windows (inte en ikon) och klicka på Anpassa > Bildskärmsinställningar.
  2. Ändra färginställningen och bildskärmens upplösning så att de passar de rekommenderade inställningarna för spelet. Se kartongen till spelet för minimikrav på bildskärmens upplösning.
  3. Klicka på OK för att godkänna ändringen. Om du blir ombedd, accepterar du de nya inställningarna. Bildskärmen återgår till de tidigare inställningarna om ändringarna inte accepteras.
  4. Om du blir ombedd,startar du om datorn och försöker spela spelet igen. Om problemet kvarstår, fortsätt till ett annat avsnitt i det här dokumentet för flera tips för felsökning.

Om problemet uppstår med fler än ett spel:

Utför en av eller båda åtgärderna nedan för att lösa problemet med att datorn låser sig när du spelar dataspel:

Stäng program du inte behöver för att öka systemets resurser

Det går att öka systemets resurser utan att installera mera minne. Många program och processer startar i bakgrunden när datorn startas. De flesta av dessa processer används av gemensamma program, men kan minska spelprestandan. Följ nedanstående steg för att stänga alla onödiga program.
  1. Stäng alla program som inte behövs för att spela spelet. Se till at du stänger och inte bara lägger ner alla ordbehandlings-, e-post- eller IM-program.
  2. För att tillfälligt stänga program som körs i bakgrunden (vilka startar igen när datorn statas om), följ stegen nedan.
    1. Tryck på Ctrl+Alt+Delete. Klicka på Starta Aktivitetshanteraren.
    2. Välj ett program och klicka på Avsluta aktivitet för att stänga alla program, utom spelet du vill spela.
    3. Om problemet kvarstår, fortsätt till ett annat avsnitt i det här dokumentet för flera tips för felsökning.

Ta bort och installera om bildskärmskortet

Genom flitig användning, kan det hända att program eller filer kan ha ändrat inställningarna för bildskärmskortet. För att återgå till standardinställningarna, ta bort bildskärmskortet från enhetshanteraren och ominstallera det.
  1. Klicka på Start, skriv maskinvara i sökfältet och välj Maskinvara och ljud från listan.
  2. Klicka på Visa maskinvara och enheter i enhetshanteraren.
  3. Klicka på Fortsätt om du ombeds göra det.
  4. Dubbelklicka på Grafikkort i enhetshanteraren för att expandera listan. Välj det grafikkort som visas i den.
  5. Högerklicka på grafikkortet och välj Avinstallera från snabbmenyn.
  6. Klicka på OK när bekräftelsemeddelandet visas.
  7. Klicka på Sök efter maskinvaruförändringar i Enhetshanterarens aktivitetsfält.
  8. Windows Vista söker igenom datorn efter maskinvara och installerar standarddrivrutiner för all maskinvara som saknar drivrutiner.
  9. Efter att du installerat kortet, försök att köra spelet igen för att se om problemet kvarstår. Om problemet kvarstår, fortsätt till ett annat avsnitt i det här dokumentet för flera tips för felsökning.

Installera de senaste drivrutinerna till grafik-chipsetet

En uppgradering av grafikdrivrutinerna kan lösa en hel rad grafikproblem och problem med programvarukompatibilitet. Följ anvisningarna nedan för att installera de senaste uppgraderingarna av grafikkortet.
  1. Anslut nätadaptern till datorn och därefter till ett vägguttag innan du installerar drivrutinerna.
  2. Gå in på HP:s webbplats för hämtning av programvara och drivrutiner för den aktuella bärbara datormodellen.
  3. Välj operativsystem och rulla ner till avsnittet Driver – Graphics (Drivrutiner – grafik).
  4. Ladda ner och installera den senaste grafikdrivrutinen.
Om tipsen för felsökning i det här dokumentet inte löst problemet, kontakta programtillverkaren för support.