HP Notebook-datorer - Felsöka batteridriften i Windows XP

Det kan finnas många orsaker till att batteriet i en bärbar dator inte fungerar som det ska. Läs genom listan över symptom och följ rekommendationerna för att felsöka batteriet.

Står det aktuella symptomet inte med här?

Om problemet med din dator inte står med här, ta hjälp av en eller flera av följande allmänna metoder för att åtgärda felet.

Metod 1: Kontrollera batteriets status

År 2005 lade HP till stöd för smart batteriteknik i sina bärbara datorer. På en bärbar HP-dator kan användaren kontrollera batteristatus med hjälp av ett nedladdningsbart verktyg som HP tillhandahåller från HP Batterivårdscenter. Verktyget fastställer batteriets status på ett enkelt men korrekt sätt och betecknar den som Godkänd, Underkänd eller Kalibrera. Felsökningsanvisningar finns i Kontrollera batteriets status.

Metod 2: Uppdatera styrenheten till tangentbordsbatteriet

Sök regelbundet efter uppdaterade versioner av datorns BIOS-inställningar och styrenheten till tangentbordsbatteriet. Fastställ om det finns någon uppdatering till din bärbara dator genom att gå in på sidan Support & Drivrutiner. Skriv in datormodell och nyckelorden Update BIOS. Följ anvisningarna för just din datormodell.

Metod 3: Testa nätadaptern

Nätadaptern måste vara ansluten till datorn och fungera ordentligt för att batteriet ska laddas.
  1. Dra ur nätadaptern, ta ur batteriet och håll ström-knappen intryckt i 30 sekunder. Då laddas datorns kondensatorer ur.
  2. Anslut nätadaptern till ett fungerande eluttag eller överspänningsskydd och anslut den sedan till datorn.
  3. Tryck på strömknappen för att starta datorn.
    • Om datorn inte startar betyder det att nätadaptern är trasig. Byt ut adaptern.
    • Om datorn startar och fungerar normalt, sätt i batteriet igen och prova andra metoder för att lösa problemet.

Metod 4: Mät hur länge batteriet räcker i Felsäkert läge

Vissa program som körs i Windows drar mer batteri än andra. Om du tycker att batteriet laddas ur snabbt, ta reda på hur länge batteriet räcker vid drift i Felsäkert läge och jämför det med den tid batteriet brukar räcka när du kör ett program i Windows.
  1. Anslut nätadaptern och ladda batteriet tills det är fulladdat.
  2. Tryck på ström-knappen för att starta om datorn och tryck på F8-tangenten när HP- eller Compaq-logotypen visas. Välj Felsäkert läge på Start-menyn med piltangenterna.
    obs!
    På några modeller som använder UEFI istället för BIOS visas ingen HP- eller Compaq-logotyp under uppstart. Om du måste trycka på en tangent under de första stegen av uppstarten (när logotypen normalt visas på andra modeller), gör du det så snart datorn startat. Det kan även hända att ett textmeddelande visas som uppmanar dig att trycka på en viss tangent när meddelandet visas.
  3. När Felsäkert läge öppnas, dra ur nätadaptern från datorn.
  4. Mät hur länge batteriet räcker när du kör i Felsäkert läge.
  5. När datorn slutar fungera, ladda batteriet igen enligt anvisningarna i steg 1 och starta sedan om Windows som vanligt för att jämföra hur länge batteriet räcker då.
Om skillnaden är avsevärd (minst 30 minuter) kan det hända att det går åt onödigt mycket batteri i Windows. Stora skillnader kan bero på det program du använder just nu eller på att ett program du inte använder körs i bakgrunden.

Metod 5: Uppdatera energiinställningarna i Windows

Energiinställningarna i Windows styr datorns batterianvändning. Ominstallera energiinställningarna genom att följa stegen nedan.
  1. Anslut nätadaptern till datorn och ta sedan ur batteriet.
  2. Tryck på ström-knappen för att starta om datorn och tryck på F8-tangenten när HP- eller Compaq-logotypen visas. Välj Felsäkert läge på Start-menyn med piltangenterna.
    obs!
    På några modeller som använder UEFI istället för BIOS visas ingen HP- eller Compaq-logotyp under uppstart. Om du måste trycka på en tangent under de första stegen av uppstarten (när logotypen normalt visas på andra modeller), gör du det så snart datorn startat. Det kan även hända att ett textmeddelande visas som uppmanar dig att trycka på en viss tangent när meddelandet visas.
  3. I Felsäkert läge klickar du på Start och högerklickar sedan på Den här datorn. Välj Egenskaper i listan.
  4. Klicka på fliken Maskinvara och klicka sedan på knappen Enhetshanteraren.
    • Om datorn är försedd med ACPI-knappar, klickar du på plustecknet bredvid Systemenheter. Ta bort objekten ACPI Power-knapp och ACPI System-knapp.
    • Om det finns en funktion som heter Advanced Power Management Support måste du ta bort alla objekt som är kopplade till den.
  5. När du har markerat och tagit bort ett objekt ombeds du sedan starta om datorn.
  6. När datorn startas om ominstalleras också de ACPI-drivrutiner som behövs. Om du blir ombedd att sätta i CD-skivan till Windows-operativsystemet, välj Ange platsoch skriv sedan in C: så att Windows automatiskt kan leta upp de drivrutiner som behövs.
    obs!
    Om du har tagit bort flera ACPI-drivrutiner kan du behöva starta om datorn flera gånger för att säkerställa att alla drivrutiner installeras om.
  7. När enheterna har installerats om, stänger du av datorn och sätter i batteriet igen. Testa om batteriet laddas mer effektivt nu.

Metod 6: Schemalägga en reparation

Om föregående metoder inte löser felet, kontaktar du HP för att beställa reparation.
Kundsupport. Olika länder och regioner har sina egna rutiner för produktsupport och kundservice. Gå till sidan Hewlett Packard teknisk support, välj ett land eller en region och klicka sedan på Kontakta HP. Eller klicka på länken Kontakta HP i det övre vänstra hörnet på den här sidan.