• Information

HP är medvetna om den senaste typen av sårbarheter som benämns "spekulativ exekvering sidokanalsattacker" som kan påverka många moderna processorer, (Intel, AMD, and ARM) och även operativsystem. HP kommer att tillhandahålla uppdaterad information angående problemet på den här support sidan så fort som den blir tillgänglig.

hp-concentra-wrapper-portlet

Åtgärder
Läser in...

HP Notebook-datorer - Översikt över HDMI- och DVI-anslutningar för datorer

Det här dokumentet gäller HP Notebook-datorer som konfigurerats med HDMI- eller DVI-utgångar.
Datorn kan användas för att spela upp ljud och videofiler på externa ljudsystem och digitala TV-apparater med hjälp av HDMI- (High-Definition Multimedia Interface) eller DVI-utgångar (Digital Visual Interface) och -kablar. Alla datorer och externa systemkomponenter stöder inte HDMI eller DVI, så det är viktigt att du tar reda på vilka kablar som krävs för varje system före den första installationen. Kontrollera tillverkarens specifikationer för de olika komponenterna i systemet för att avgöra vilka typer av anslutningar och format som stöds. Det här dokumentet ger en översikt över HDMI- och DVI-anslutningar och hur du ansluter datorns HDMI-port till din digital-TV (DTV).
  obs!
Om du upplever ljudproblem med HDMI ska du se till att använda rätt HDMI-kabel, som beskrivs nedan. Se också till att den bärbara datorn har de senaste ljuddrivrutinerna och BIOS installerade. Om du använder WinDVD eller MediaSmart för uppspelning, uppdaterar du den senaste versionen. Mer information finns i Lösa visnings- och ljudproblem med HDMI.
Vad är DVI?
DVI (Digital Visual Interface) är en äldre anslutningstyp utformad för att ansluta en utdataenhet, t.ex. en dator, till en LCD-skärm eller digital-TV. DVI-anslutningar och -kablar kan bara överföra videoinformation. Därför måste du ha separata ljudkablar när DVI-enheter används.
DVI är en gränssnittstandard för video som täcker överföring av video mellan en källenhet (till exempel en dator) och en visningsenhet (till exempel en bildskärm eller digital-TV). DVI-standarden används i större delen av datorbranschen, både vad gäller stationära datorer och skärmar. De flesta stationära datorer och LCD-skärmar har idag ett DVI-gränssnitt, och flera andra enheter (till exempel projektorer och TV-apparater) har DVI-funktioner indirekt via HDMI, en annan gränssnittstandard för video. Många notebook-datorer har äldre VGA-portar och, i vissa modeller, HDMI-portar. Färre notebook-datorer har DVI-portar.
Vad är HDMI?
HDMI (High-Definition Multimedia Interface) är ett gränssnitt för okomprimerade och digitala ljud-/videosignaler. Med HDMI får du kristallklara och digitala ljud-/videosignaler via en enda kabel, så att du får enklare kabeldragning och bästa möjliga hemmabioupplevelse. Med HDMI kan mycket stora okomprimerade dataströmmar av digital ljud- och videoinformation överföras med hög hastighet. Det minskar antalet kablar som behövs i ett hemmabiosystem eftersom en kabel hanterar både ljud- och videosignaler.
HDMI är ett gränssnitt mellan valfri ljud-/videokälla, till exempel en digitaldekoder, DVD-spelare eller A/V-mottagare, och en skärm för ljud och/eller video, till exempel en digital-TV, via en enda kabel. HDMI kan användas för video i vanlig, förbättrad eller HD-kvalitet samt flerkanaligt, digitalt ljud i en enda kabel. Det överför alla ATSC HDTV-standarder och har stöd för 8-kanals, 192 kHz, okomprimerat digitalt ljud och alla för närvarande tillgängliga komprimerade format, till exempel Dolby Digital och DTS. HDMI 1.3 lägger till extra stöd för nya förlustfria digitala ljudformat, till exempel Dolby® TrueHD och DTS-HD Master Audio™, med extra bandbredd som ger utrymme för att hantera framtida förbättringar och krav.
HDMI har även funktioner för digital upphovsrättshantering. Om dina HDMI-komponenter är gamla (före 2005) och din utdataenhet inte har HDCP-funktioner (High-bandwidth Digital Content Protection), kan du kanske visa HDCP-skyddat innehåll på den bärbara datorns skärm, men inte på en LCD- eller projektions-TV.
Vad är skillnaden mellan HDMI och DVI?
Bildkvaliteten är ungefär densamma med HDMI och DVI. DVI-videosignaler kan överföras via en HDMI-anslutning med hjälp av en adapter och vice versa. DVI är en äldre typ av anslutning som ursprungligen utformades för användning med datorer och därför har den inte stöd för ljud. Du måste ha separata ljudkablar när DVI-enheter används.
HDMI är helt kompatibelt med DVI, vilket innebär att du kan ansluta via HDMI-porten till en datorbildskärm utan problem.
Är HDMI bakåtkompatibelt?
Ja. HDMI har funnits i flera olika versioner. För varje ny version läggs fler funktioner till. HDMI 1.0 har t.ex. en maximal skärmupplösning på 1920 x 1080 p60, medan HDMI 1.3b har en maximal skärmupplösning på 2560 x 1600 p60.
HDMI 1.3b har alla funktioner som finns i HDMI 1.0, men om ditt hemmabiosystem har en äldre version av HDMI kanske vissa av de nya funktionerna, t.ex. Deep Color, inte är tillgängliga.
Vilka typer av HDMI- och DVI-kontakter finns det?
Det finns tre typer av de båda kontakterna.
HDMI
DVI
Typ A. HDMI-kontakt med 19 stift
DVI-D. Leder digitalsignaler.
Typ B. HDMI-kontakt med 29 stift.
DVI-A. Leder analoga signaler med hög upplösning.
Typ C. HDMI-kontakt med 19-stift, men med ett mycket mindre anslutningshuvud för bärbara enheter.
DVI-I. Integrerad DVI som leder både analoga och digitala signaler.
Det finns adaptrar som gör att du kan ansluta olika HDMI- och DVI-kontakter med varandra. Din dator och ditt hemmabiosystem kan ha olika typer av kontakter. Kontrollera tillverkarens specifikationer för de olika komponenterna i systemet för att avgöra vilka typer av anslutningar och format som stöds innan du köper kablar.
Figur : HDMI-port och kontakt
Bild på HDMI-port och kontakt.
Vad innebär HDCP för HDMI och DVI?
HDCP (High-Bandwidth Digital Content Protection) har utformats för att förhindra kopiering av upphovsrättsskyddat material. De flesta TV-apparater och DVD-spelare med hög definition som tillverkats efter 2005 är klassificerade som DVI/HDCP eller HDMI/HDCP. Det innebär att de har DVI- eller HDMI-portar för anslutning av andra utrustningar och att HDCP används för att skydda upphovsrättsskyddat material.
Om din HD-bildskärm eller TV tar emot information från en satellit eller HD DVD-spelare som kodats för HDCP, och HDMI- eller DVI-kablarna som överför signalen inte är kompatibla med HDCP, kan signalen nedgraderas när den visas på skärmen. En högdefinitionssignal på 1080i konverteras t.ex. automatiskt till 480i, vilket innebär att du inte får en bild med hög definition. I extrema fall kanske ingen bild alls visas.
Hur ansluter jag min dator till en TV med en HDMI-kabel?
Så här ansluter du datorn till din högupplösta TV via en HDMI-kabel:
  1. Leta rätt på HDMI-porten på baksidan av din TV. Det bör finnas fler än en, så välj en som inte används. Notera vilken port du väljer.
  2. Anslut ena änden av HDMI-kabeln till TV:ns HDMI-port.
  3. Anslut andra änden av HDMI-kabeln till datorns HDMI-port.
  4. Använd TV:ns fjärrkontroll och välj HDMI-indata som motsvarar den port du anslöt kabeln till.
  5. Tryck på huvudströmbrytaren för att starta datorn och se till att Windows startar.
    Windows skrivbord ska nu visas på TV:n. Om inte, trycker du in och håller kvar tangenten fn och trycker sedan på tangenten f4 för att växla visningen från datorn till TV:n.
  6. Med hjälp av datortangentbordet eller annan styrenhet kan du spela upp en film eller onlinevideo.
  7. Kontrollera kvaliteten på bild och ljud. Om ljudet inte spelas upp automatiskt måste du ändra ljudinställningarna så att uppspelningen ändras från datorns till TV:ns högtalare när HDMI-kabeln är ansluten.
    1. Klicka på Start, skriv ljud och välj Ljud från den listan som visas.
    2. Klicka på fliken Uppspelning och välj önskade högtalare från listan som visas.
      Figur : Ljud
      Bild som visar fönstret Ljudinställningar
Nu ska du kunna njuta av HD-video som Blu-ray, om du har en Blu-ray-enhet i datorn, på din HDTV. Kontrollera att du har ett uppspelningsprogram som WinDVD, MediaSmart eller PowerDVD så att du kan spela upp dina DVD-skivor.