HP Deskjet-skrivare - Skillnaden mellan en USB- och en parallellkabel

LÄS DET HÄR FÖRST: Anslut inte en produkt till en dator med en USB- eller parallellkabel förrän du ombeds göra det. Om kabeln ansluts för tidigt kanske produkten inte fungerar eller alla funktioner inte kan användas.
Inledning
I det här dokumentet beskrivs skillnaderna mellan USB- (universal serial bus) och parallellkablar. Det är inte alla datorer eller tillbehörsenhet som har båda. Bilderna och beskrivningarna nedan visar vilka anslutningar som finns på datorn och tillbehörsenheten. En tillbehörsenhet kan vara en skrivare, kamera, skanner eller någon annan enhet som ansluts med de här två typerna av kabel.
Har jag en USB- eller en parallellkabel?
Kabeltyp
Kabelns datorände
Kabelns kringutrustningsände
USB-kabel
Parallellkabel
Viktiga saker att känna till om USB-anslutningar
Saker att hålla utkik efter
Om kabeln ansluts vid fel tillfälle kanske skrivaren inte fungerar eller alla funktioner inte kan användas.
Fördelar med USB
Med USB-kabeln kan man ansluta många olika enheter, t.ex. skrivare, skannrar, kameror och drivrutiner, med en enda anslutningstyp.
Operativsystem som stöds
HP Deskjet-skrivare stöder USB i följande operativsystem:
  • Microsoft(R) Windows XP
  • Windows Me
  • Windows 98
  • Windows 2000
Så här ansluter du USB-kabeln till datorn
Den här kabeländen ansluts till USB-porten på datorn.
Kontakten i kabeländen är utformad så att den bara kan anslutas på ett sätt till datorn.
  1. Jämför insidan av kabelkontakten med porten på datorn.
  2. Anslut kabeln genom att skjuta in den i porten på datorns baksida.
Så här ansluter du USB-kabeln till skrivaren eller annan tillbehörsenhet
Den här kabeländen ansluts till tillbehörsenheten.
Kontakten i kabeländen är utformad så att den bara kan anslutas på ett sätt till tillbehörsenheten.
Anslut kabeln genom att sätta in den i USB-porten på baksidan av enheten som ska anslutas.
Viktiga saker att veta om parallellanslutningar
Saker att hålla utkik efter
  • Kabeltypen är viktig. Skrivarkabeln måste vara IEEE1284-kompatibel, vilket betyder att kabeln stämmer överens med vissa standarder som angetts av IEEE (Electrical and Electronics Engineers). Vanligtvis kan du kontrollera om kabeln är kompatibel genom att leta efter markeringen "IEEE1284-kompatibel" på kabeln. Om kabeln inte är IEEE1284-kompatibel, kanske skrivaren och datorn inte kan kommunicera med varandra. Det här kan resultera i att skrivaren skriver ut konstiga tecken eller att följande felmeddelanden visas:
    • Ett fel inträffade vid skrivning till LPT1
    • Tvåvägskommunikation kan inte upprättas
    • Skrivaren har slut på papper
    • Skrivaren svarar inte
    • Ingen respons från skrivaren
  • Om kabeln ansluts vid fel tillfälle och du kör Windows XP, så kanske inte alla skrivarfunktioner fungerar.
Operativsystem som stöds
Anslutning med en parallellkabel är kompatibel i alla Microsoft Windows-operativsystem.
Fördelar med parallellanslutningar
Parallellkabeln är den vanligaste kabeln för anslutning av dator till skrivare. De flesta skrivare och datorer har en parallellkontakt.
Så här ansluter du parallellkabeln till datorn
Den här änden av kabeln ansluts till skrivaren.
Kontakten i kabeländen är utformad så att den bara kan anslutas på ett sätt till datorn.
  1. Anslut kabeln genom att skjuta in den i porten på datorns baksida.
  2. När kabeln är isatt, drar du försiktigt åt skruvarna som håller kabeln på plats.
Så här ansluter du parallellkabeln till tillbehörsenheten
Den här kabeländen ansluts till enheten.
Kontakten i kabeländen är utformad så att den bara kan anslutas på ett sätt till anslutningen på tillbehörsenheten.
  1. Anslut kabeln genom att sätta in den i parallellporten på baksidan av den enhet som du ansluter.
  2. När kabeln är ansluten trycker du fast klämmorna på vardera sida om porten på kabeln så att den låses fast.
Kan jag använda USB- och parallellanslutningar samtidigt?
Skrivare i serien HP Deskjet 960C, 980C och 990C kan skriva ut på både parallell- och USB-porten samtidigt, men bara den ena porten behövs för utskrift. Du kan ansluta dessa skrivare till en dator med USB-kabel och till en annan dator med parallellkabel. Skrivarna kan växla mellan olika typer av datamottagning (USB och parallell) automatiskt.
Skrivare i serien HP Deskjet 640C, 810C, 830C, 840C, 880C, 895C, 930C, 950C och 970C kan bara skriva ut till en port i taget.