• Opplysning

• Tilbakemelding

Stasjonære HP-PC-er – Informasjon om BIOS-oppsettsverktøyet og -menyalternativer

Lær hvordan du åpner og navigerer i generelle BIOS-menyer og -innstillinger. Spesifikke menyer og funksjoner varierer etter PC-modell.

BIOS (Basic Input Output System) kontrollerer kommunikasjonen mellom systemenheter som diskstasjon, skjerm og tastatur. Det lagrer også konfigurasjonsinformasjon om eksterne typer, oppstartssekvensen, systemet og utvidede minnestørrelser med mer. Hver BIOS-versjon er tilpasset basert på datamaskinmodellens maskinvarekonfigurasjon, og har et innebygd oppsettsverktøy som kan brukes til å få tilgang til og endre visse datamaskininnstillinger.

Merk:

Hvis du må oppdatere BIOS for å løse et bestemt problem, forbedre ytelsen eller støtte en ny maskinvarekomponent eller Windows-oppgradering, kan du gå til Stasjonære HP-PC-er – Oppdatering av BIOS (Basic Input Output System). Du kan oppdatere BIOS uansett om Windows starter opp eller ikke.

Filmeny i BIOS-oppsettsverktøyet

Åpne BIOS-oppsettverktøyet

Få tilgang til BIOS-oppsettverktøyet ved hjelp av en rekke tastetrykk under oppstartsprosessen.

1. Slå av datamaskinen, og vent i fem sekunder.

2. Slå på datamaskinen, og trykk umiddelbart på Esc-tasten gjentatte ganger til oppstartmenyen vises.

3. Trykk på f10 for å åpne BIOS-oppsettverktøyet.

Trykk på F10 for å åpne BIOS-oppsettverktøyet

Menyer og innstillinger i BIOS-oppsettverktøyet

Bruk menylinjen øverst til å få tilgang til datamaskininformasjon, sikkerhetsinnstillinger og alternativer for systemkonfigurasjon. Tilgjengelige innstillinger varierer etter datamaskinmodell.

• Fil: Se gjennom systeminformasjon, angi dato og klokkeslett og lagre eller forkast endringer.

• Lagring: Få informasjon om lagringsenheter, konfigurer og test lagringsenheter og velg oppstartsalternativer.

• Sikkerhet: Angi passord og sikkerhetsinnstillinger for systemenheter, og vis system-ID-ene for datamaskinen.

• Av/på: Konfigurer funksjoner for strømstyring.

• Avansert: Velg oppstarts-, buss- og enhetsalternativer som num lock-tastens virkemåte.

ADVARSEL:

Informasjon som lagres av BIOS-oppsettverktøyet er viktig. Vær forsiktig når du gjør endringer i BIOS. En feil kan føre til at datamaskinen ikke fungerer som forventet.

Filmeny i BIOS-oppsettsverktøyet

Se gjennom systeminformasjon, en systemlogg og alternativer for hvordan du lagrer endringer i BIOS-innstillinger.

Filmeny i BIOS-oppsettsverktøyet
  • Systeminformasjon: Viser generell BIOS-relatert systeminformasjon, datamaskinmodell- og serienumre og prosessortypen.

• Om: Les informasjon om BIOS-oppsettsverktøyet.

• Systemlogg: Se gjennom en logg over BIOS-oppdateringer.

• Angi klokkeslett og dato: Angi datamaskinens klokkeslett og dato.

• Standardoppsett: Lagre endringer av BIOS-innstillinger som nye standardinnstillinger, eller gjenopprett innstillingene til standardinnstillingene.

• Bruk standarder og avslutt: Gjenopprett datamaskinen til standardinnstillinger og avslutt oppsettsprogrammet.

• Ignorer endringer og avslutt: Ignorer alle endringer av innstillinger og avslutt oppsettsprogrammet.

• Lagre endringer og avslutt: Lagre nye innstillinger og avslutt oppsettsprogrammet.

Lagringsmeny i BIOS-oppsettsverktøyet

Se gjennom spesifikasjonene og alternativene for lagring på datamaskinen, og gjør endringer i konfigurasjonsinnstillingene.

Lagringsmeny i BIOS-oppsettsverktøyet
  • Enhetskonfigurasjon: Bruk piltastene til å velge en lagringsenhet, og trykk deretter på Enter for å se gjennom modellnummeret, fastvareversjonen og serienummerinformasjon.

Konfigurasjonsmeny for lagringsenheten
  • Lagringsalternativer: Endre fra SATA-emulering til AHCI.

Meny for lagringsalternativer
  • Oppstartsrekkefølge: Endre rekkefølgen for bruk av oppstartsenheter på datamaskinen. Bruk piltastene til å flytte til elementet du vil endre, og trykk deretter på Enter for å dra enheten til en ny plassering.

Skjermbildet Boot Order

Sikkerhetsmeny i BIOS-oppsettsverktøyet

Administrer systemrelaterte sikkerhetsinnstillinger og passord.

Sikkerhetsmeny i BIOS-oppsettsverktøyet
  • Oppsettspassord: Opprett et passord for å få tilgang til BIOS-oppsettsverktøyet.

• Oppstartspassord: Opprett et passord som brukes til å slå på datamaskinen.

• Enhetssikkerhet: Velg om enkelte enheter, for eksempel Systemlyd, Nettverkskontroller og SATA, skal være skjulte eller tilgjengelige.

Merk:

Hvis datamaskinen bruker integrert lyd på hovedkortet, vises ikke Systemlyd. Systemlyd vises bare hvis et separat lydkort er installert.

Meny for enhetssikkerhet i BIOS-oppsettsverktøyet
  • USB-sikkerhet: Aktiver eller deaktiver USB-portene til datamaskinen.

• Sporsikkerhet: Aktiver eller deaktiver datamaskinens PCI Express-spor.

• Nettverksoppstart: Aktiver eller deaktiver funksjonen for nettverksoppstart.

• System-ID-er: Vis datamaskinens system-ID-er, inkludert UUID (Universally Unique Identifier), SKU-nummer, funksjonsbyte og versjons-ID-en for maskinvare- og programvarekonfigurasjon.

System-ID-meny i BIOS-oppsettsverktøyet
  • Systemsikkerhet: Endre systemets sikkerhetsinnstillinger, for eksempel virtualiseringsteknologi, Software Guard Extensions og Data Execution Prevention. Inkluderer et alternativ for å gjenopprette sikkerhetsinnstillingene til standardinnstillingene.

Systemsikkerhetsmeny i BIOS-oppsettsverktøyet
  • Sikker oppstartskonfigurasjon: Aktiver eller deaktiver sikker oppstart eller eldre oppstart, og velg nøkkeltypen Sikker oppstart.

Meny for sikker oppstartskonfigurasjon i BIOS-oppsettsverktøyet

Strømmeny i BIOS-oppsettsverktøyet

Administrer systemrelaterte strøminnstillinger for maskinvare og operativsystem, og se prosessorens viftehastighet.

BIOS Power-menyen
  • Strømstyring av operativsystemet: Aktiver eller deaktiver strømstyringen for driftstid, og endre innstillingene for strømsparing ved inaktivitet.

Meny for strømstyring av operativsystemet i BIOS-oppsettsverktøyet
  • Strømstyring av maskinvaren: Aktiver eller deaktiver innstillinger for strømstyring for enheter som SATA, S4 og S5.

Meny for strømstyring av maskinvaren i BIOS-oppsettsverktøyet
  • Temperatur: Vis prosessorens viftehastighet.

Temperaturmenyen i BIOS-oppsettverktøyet

Avansert meny i BIOS-oppsettsverktøyet

Administrer avanserte strøm- og bussalternativer samt enhetsalternativer, inkludert nummerlås-tasten ved oppstart.

Avansert meny i BIOS-oppsettsverktøyet
  • Power On-alternativer: Endre hva som skjer når strømmen til datamaskinen blir brutt, og virkemåten til POST (Power On Self Test).

Power-On Options-menyen
  • BIOS Power-On: Velg dager og klokkeslett for å slå på datamaskinen automatisk.

Meny for BIOS Power-On-alternativer
  • Bussalternativer: Aktiver eller deaktiver avanserte bussalternativer.

Meny for bussalternativer
  • Enhetsalternativer: Endre enhetsalternativer, for eksempel virkemåten til nummerlås-tasten.

Meny for enhetsalternativer

Navigering i menyene til BIOS-oppsettsverktøyet

Identifiser tastaturtasten som brukes til å navigere til og velge menyer og innstillinger i oppsettsverktøyet.

Tastaturtaster og funksjoner

Tastaturtast

Beskrivelse av funksjon

Pil venstre eller pil høyre

Velger en annen menyskjerm (markøren flyttes til venstre eller høyre).

Pil opp eller pil ned

Velger et element (markøren flyttes opp eller ned).

enter

Utfører en kommando eller velger en undermeny.

f10

Lagrer gjeldende verdier og går tilbake til forrige meny.

esc

Avslutter menyen eller BIOS-oppsettsverktøyet uten å lagre endringer.

Lokalisering av gjeldende BIOS-versjon

Åpne systeminformasjonen i BIOS-oppsettsverktøyet for å finne den installerte BIOS-versjonen.

1. Slå av datamaskinen, og vent i fem sekunder.

2. Slå på datamaskinen, og trykk umiddelbart på Esc-tasten gjentatte ganger til oppstartmenyen vises.

3. Trykk på f10 for å åpne BIOS-oppsettverktøyet.

4. Velg Fil-fanen, bruk ned-pilen for å velge Systeminformasjon, og trykk deretter på Enter for å finne BIOS-revisjonen (versjonen) og datoen.

Lokalisering av BIOS-versjonen

Gjenoppretting av standardinnstillinger for BIOS-oppsettsverktøyet

Bruk BIOS-oppsettverktøyet til å gjenopprette de fabrikkinstallerte BIOS-innstillingene.

1. Velg fanen Fil i BIOS-oppsettsverktøyet.

2. Velg Bruk standarder og avslutt.

BIOS-oppsettsverktøyet lukkes, og datamaskinen starter opp i Windows.

Slik oppdaterer du BIOS

Du kan oppdatere BIOS uansett om Windows starter opp eller ikke.

Hvis du må oppdatere BIOS for å løse et bestemt problem, forbedre ytelsen eller støtte en ny maskinvarekomponent eller Windows-oppgradering, kan du gå til Stasjonære HP-PC-er – Oppdatering av BIOS (Basic Input Output System).

Løs problemer som oppstår under en BIOS-oppdatering

Hvis det oppstår et problem når du oppdaterer BIOS, for eksempel om systemet henger eller en feilmelding vises, vil en automatisk BIOS-gjenoppretting forsøkes.

Systemet er ikke skadet hvis det kan starte opp i Windows. Hvis dette skjer, laster du ned og installerer den nyeste BIOS-oppdateringen fra HP-programvare- og drivernedlastinger.

Under en oppstart etter en BIOS-oppdatering vises en svart skjerm og automatisk gjenoppretting mislykkes

Hvis en svart skjerm vises og automatisk gjenoppretting mislykkes under en omstart etter en BIOS-oppdatering, finnes det to måter å gjenopprette BIOS manuelt på.

• Bruk sikkerhetskopifilen som er lagret på harddisken: Slå på datamaskinen, og trykk umiddelbart på Windows-tasten og B-tasten samtidig til du hører 8 pip. BIOS-oppdateringsverktøyet åpnes for å utføre en BIOS-gjenoppretting.

• Last ned samme eller nyere BIOS-fil: Gå til Stasjonære HP-PC-er – Gjenoppretting av BIOS, og følg instruksjonene for å opprette en minnepinne for BIOS-gjenoppretting på en annen datamaskin. Sett minnepinnen inn i datamaskinen med BIOS-problemet for å starte gjenopprettingen. Hvis det ikke skjer noe etter at du har satt inn minnepinnen, starter du datamaskinen på nytt, og umiddelbart deretter trykker og holder du inne Windows-tasten og B-tasten samtidig for å starte gjenopprettingen.