• Opplysning

• Tilbakemelding

HP PCer - CD/DVD-stasjonen leser ikke plater i Windows 10

Når du legger inn en plate i CD/DVD-stasjonen og platen ikke kjører eller spiller. En skitten eller ripete plate er den vanligste årsaken til at det oppstår problemer ved avspilling på en datamaskin. Hvis den optiske stasjonen ikke kan lese filer på noen CD-/DVD-plater, må du feilsøke CD/DVD-stasjonen i stedet for platene og programvaren. Du må kanskje også installere enhetsdriveren på nytt for å løse eventuelle feil, eller aktivere Autokjør-innstillingen til å starte plater automatisk når de lastes inn.

Bekreft om platen er årsaken til problemet

En skitten eller ripete plate er den vanligste årsaken til at det oppstår problemer ved avspilling på en datamaskin. Kontrollere platen for skader, og kontroller platen er kompatibel med datamaskinen.

• Rengjør platen og se etter skader: Rengør platen med filtrert vann og en ren klut. Hvis det er stor skade på overflaten, bytter du ut platen.

• Prøv flere forskjellige platetyper: Legg CDer og DVDer som er kjent for å fungere på andre CD-spillere. Hvis alle platene av samme type ikke kan spilles av, må du kontrollere at stasjonen støtter platetypen.

• Blu-ray- eller DVD-filmplater vil ikke spilles av: Sjekk at stasjonen støtter platetypen. Hvis det støttes, installer en kompatibel avspillingsprogramvare. Gå til Alternativer for avspilling av DVD for Windows (på norsk) for mer informasjon.

• Kan ikke spille av plater brent på en annen datamaskin: Brenn platen igjen ved å bruke en tom plate fra en annen leverandør. Bruk en mindre (4x) brennhastighet, og bekreft brennøkten lukket når fullført.

Test CD/DVD-stasjonen for maskinvarefeil

Hvis den optiske stasjonen ikke kan lese filer på noen CD-/DVD-plater, må du feilsøke CD/DVD-stasjonen i stedet for platene og programvaren.

Over lengre tid vil vibrasjon, støv og mekanisk slitasje påvirke CD/DVDen sin kjøreytelse. Bruk HP PC Hardware Diagnostics UEFI for å teste maskinvarekomponentene.

1. Slå av datamaskinen.

2. Trykk på strøm-knappen igjen for å starte datamaskinen, og trykk umiddelbart på Esc gjentatte ganger til Oppstart-menyen vises.

Åpne oppstartsmenyen
  3. Trykk på f2-tasten for å åpne HP PC Hardware Diagnostics UEFI-menyen.

4. Klikk på Komponenttester.

Velge Komponenttester fra hovedmenyen
  5. Klikk Optisk stasjon, og deretter kjøre alle testene som er tilgjengelig. Ha en fungerende CD eller DVD plate tilgjengelig for å fullføre testene. Disse testene tar 1 til 2 minutter å kjøre.

Velge optisk stasjon i menyen for Komponenttester
  6. Følg alle instruksjoner for å løse alle problemer funnet, og test deretter en plate i stasjonen.

Kontroller enhetsstatus i Enhetsbehandling

Hvis den optiske stasjonen ikke kan lese filene på noen CD-/DVD-plater, må du bekrefte at stasjonen er oppført i Enhetsbehandling.

Kontroller at stasjonen er oppført i Enhetsbehandling, og installer enheten på nytt for å løse eventuelle feiltilstander.

1. Kontroller at det ikke er en plate i DVD/CD-ROM-stasjonen.

2. Søk og åpne Enhetsbehandling i Windows.

3. Dobbeltklikk på DVD/CD-ROM-stasjoner for å utvide kategorien.

DVD/CD-ROM-stasjoner i Enhetsbehandling
  4. Høyreklikk på stasjonsnavnet, og velg Avinstaller enhet eller Avinstaller.

Vinduet Enhetsbehandling med Avinstaller DVD/CD-ROM-stasjon
  5. Klikk på Avinstaller eller lignende for å avinstallere.

6. Lukk alle åpne programmer, og start deretter datamaskinen på nytt. Windows konfigurerer enheten automatisk.

7. Test platen i diskstasjonen.

Aktivere Autokjør

Aktivere Autokjør innstillingen for å starte plater automatisk når de er lagt inn.

1. Søk etter og åpne Kontrollpanel i Windows.

2. Klikk på Maskinvare og lyd > Autokjør.

3. Velg Bruk Autokjør for alle media og enheter.

Autokjør-vinduet, Bruk Autokjør for alle medier og enheter
  4. Ved siden av hver DVD-, Blu-ray- og CD-type, klikk på rullegardin-menyen, velg spør meg hver gang, og klikk deretter på Lagre.

Velg Spør meg hver gang i Autokjør-innstillingene
  5. Test platen i diskstasjonen.

Utføre en systemgjenoppretting for å løse et problem i Windows

Hvis problemet er nytt, kan du gjenopprette datamaskinen til et punkt før problemet oppsto, for å løse det.

Du finner mer informasjon under HP-PC-er – Bruke Microsoft Systemgjenoppretting.