• Opplysning

• Tilbakemelding

HP-datamaskiner – Forstå og bruke Windows 10

Oppdag funksjonene i Windows 10. Lær hvordan du navigerer i Windows 10 og bruker Windows 10-apper, for eksempel Cortana, Microsoft Edge og Microsoft store.

Merk:

Windows 10 er et dynamisk miljø der startskjermen enkelt kan endres, og grafikken oppdateres ofte. Noen illustrasjoner i denne artikkelen kan avvike fra din Windows 10-opplevelse.

Oppgradere til Windows 10

Det er ting du må gjøre før og etter oppgradering til Windows 10, som å sikkerhetskopiere de viktige filene dine, eller oppdatere maskinvaredriverne.

Windows 10-funksjoner

Finn ut mer om funksjonene som er tilgjengelige i Windows 10.

Windows 10-funksjon: Tips-appen

Tips-appen inneholder oversikter over grunnleggende funksjoner i Windows 10 og en Hva er nytt-del og korte videoer og hjelpeemner. I Tips-appen kan du lære om Start-menyen, Cortana, Bilder og mange flere emner. For å åpne Tips-appen kan du bruke søkeboksen på oppgavelinjen for å søke etter og åpne Tips.

Merk:

Dette programmet utvikler seg med Windows 10, så kom tilbake for å finne de nyeste tipsene for enheten.

Tips-flisen

For instruksjoner om hvordan du bruker tips-appen, kan du gå til bruke Windows 10-programmer: Tips.

Tips-appen

Windows 10-funksjon; Få hjelp-appen

Hvis du trenger hjelp med Windows 10, tilbyr Microsoft Få hjelp-appen for å hjelpe deg med problemet. Du får tilgang til appen ved å søke etter og åpne Få hjelp.

Få hjelp-flis

Når appen åpnes, skriver du en beskrivelse i tekstboksen om problemet du har og hvilket produkt du bruker, og klikker deretter på pil-ikonet .

Få hjelp-appen

Windows 10-funksjon: Start-meny

Start har en rekke fliser for appene dine. Det tar bare ett klikk eller trykk for å åpne en app fra en flis. Fliser er vanligvis større og mer fargerike enn skrivebordsikoner. Mange fliser er animerte og kan vise oppdatert informasjon direkte på Start-menyen. Du kan da holde deg oppdatert uten å åpne appen.

For å åpne Start-menyen i Windows 10 klikker du på Start på oppgavelinjen.

Startmeny i Windows 10

Du kan tilpasse Start-menyen ved å feste apper og innhold, sortere elementer i grupper eller endre størrelsen på flisene.

På venstre side av Start er det en meny med ny design. Fra den kan du enkelt hoppe til de mest brukte funksjonene i Windows. De mest brukte appene er oppført øverst på menyen, over listen over alle applikasjonene dine.

Venstre side av Start-menyen i Windows 10

Ikonene helt til venstre av Start-menyen er Brukerkonto, Innstillinger og Strøm. For å endre eller legge til andre ikoner, slik som Dokumenter-mappen, søker du etter og åpner Velg hvilke mapper som vises på Start.

Brukerkonto, Innstillinger og Strøm-ikonene på Start-menyen

Windows 10-funksjoner: Tilgjengelighetsfunksjoner

Få anbefalinger for å gjøre datamaskinen enklere å bruke, eller velg alternativer som gjør datamaskinen enklere å se eller som gjør musen enklere å bruke.

Hvis du vil åpne tilgjengelighetsfunksjonene, trykker du på Windows-logoen + U på tastaturet.

Hvis du vil ha mer informasjon om å bruke hjelpemiddelinnstillingene, kan du se Tilgjengelighetsalternativer i Windows 10.

Hjelpemiddelinnstillinger

Windows 10-funksjon: Handlingssenter

Windows 10 har en ny metode for varsler kalt Handlingssenter. Fra Handlingssenter kan du gå til Innstillinger-appen og andre innstillinger for datamaskinen.

For å åpne det trykker du på Windows-logoen + A på tastaturet.

Du kan også klikke på ikonet Handlingssenter på oppgavelinjen.

Handlingssenter

Windows 10-funksjon: Deling med nærliggende enheter

Deling med nærliggende enheter-funksjonen lar deg dele nettsider over Bluetooth til datamaskiner i nærheten som har Windows 10. Dette fungerer i alle apper med del-funksjonen, som for eksempel Bilder eller Filutforsker. Du kan også dele nettsider i Microsoft Edge.

For mer informasjon om Deling med nærliggende enheter-funksjonen, kan du se Sende filer til Bluetooth-enheter ved hjelp av Deling med nærliggende enheter

Windows 10-funksjon: Apper

Windows 10 leveres med apper utformet for å kjøre fra Start-menyen, og er kompatibel med ett trykk og rulleinnstillinger.

Klikk på Start for å finne apper som Musikk, Bilder, Vær og mange flere. Bruk Microsoft Store-appen for enkelt å laste ned og installere flere apper.

Klikk Start for å vise appene dine

Windows 10-funksjon; Edge-nettleser

Edge er den nyutformede nettleseren for Windows 10. Med Edge kan du søke direkte fra adresselinjen, og du kan også utheve og ta notater direkte på nettsider.

Windows 10-funksjon: Familiesikkerhetsfunksjoner

Ved å legge til familiemedlemmer i Microsoft-kontoen kan du bidra til familiens sikkerhet på nettet. Du kan angi tidsbegrensninger og blokkere upassende nettsider, apper eller spill.

Hvis du vil ha mer informasjon og instruksjoner, går du til Microsofts Family-side (på engelsk).

Windows 10-funksjon: Microsoft-konto: Hva er dette? Hvorfor må jeg bruke det?

Microsoft-kontoen din består av en e-postadresse, passord, profilinformasjon, personverninnstillinger, kontaktpreferanser og fakturerings- og betalingsopplysninger.

Når du logger på en Windows 10-enhet som er koblet til Internett med Microsoft-kontoen din (datamaskin, nettbrett eller telefon), får du automatisk opp din egen informasjon. Det er ikke nødvendig å angi kontakter eller konfigurere e-posten på nytt. Microsoft-kontoen lar deg bruke Microsoft Office online på tvers av enheter slik kan du flytte fra oppgave til oppgave. Windows 10 kobler også sammen e-postkontaktene, Twitter-kontaktene og LinkedIn-nettverket på ett sted. Bruk OneDrive-appen for enkel lagring av og tilgang til de viktige filene dine fra hvilken som helst datamaskin du er logget på.

Hvis du glemmer passordet til Microsoft-kontoen og ikke kan logge på, kan du tilbakestille passordet fra en annen enhet. Gå til Microsoft Gjenopprett kontoen din -siden (på engelsk), og følg instruksjonene på skjermen for å tilbakestille passordet.

Windows 10-funksjon: Enhetskryptering (BitLocker)

Enhetskryptering hindrer uautoriserte individer å få tilgang til enheten og dataene. Hvis enhetskryptering ikke er tilgjengelig på enheten, kan du slå på BitLocker-kryptering i stedet.

Merk:

Enhetskryptering er tilgjengelig på støttede enheter som kjører en Windows 10-utgave. BitLocker-kryptering er tilgjengelig på støttede enheter som kjører Windows 10 Pro-, Enterprise- eller Education-utgaven.

Aktivere enhetskryptering eller BitLocker i Windows 10

Kontroller om enheten støtter enhetskryptering eller om du må bruke standard BitLocker-kryptering i stedet.

1. I Windows søker du etter Systeminformasjon, høyreklikke på appen i søkeresultatene og velg deretter Kjør som administrator.

2. I vinduet Systeminformasjon, velg Systemsammendrag og rull nedover listen for å finne Enhetskrypteringsstøtte.

3. Gå til trinn fire hvis enhetskryptering ikke er tilgjengelig: Hvis enhetskryptering er tilgjengelig og «Oppfyller kravene» er oppført i verdikolonnen, aktiverer du kryptering:

1. Logg på Windows med en administratorkonto.

2. Søk etter og åpne Innstillinger i Windows, velg Oppdatering og sikkerhet, og velg Enhetskryptering.

3. Hvis enhetskryptering er slått av, kan du velge å Slå på.

4. Aktiver Bitlocker hvis enhetskryptering ikke er tilgjengelig:

1. Logg på Windows med en administratorkonto.

2. Søk etter og åpne Administrere BitLocker i Windows.

3. Velg Slå på BitLocker, og følg deretter instruksjonene på skjermen.

Windows 10-funksjon: Appen Windows-innstillinger

Windows 10 har en ny Innstillinger-app, slik at du enkelt kan administrere datamaskinens innstillinger.

Søk etter og åpne Innstillinger i Windows.

Innstillinger er organisert i følgende kategorier: system, enheter, telefon, nettverk og Internett, personlig tilpasning, programmer, kontoer, tid og språk, spill, tilgjengelighet, søk, personvern og oppdatering og sikkerhetskategorier. Klikk på en kategori for å vise og endre innstillinger i den kategorien.

Appkategorier for Windows-innstillinger

Windows 10-funksjon: Fliser som holder deg oppdatert

Start-menyen i Windows 10 har fliser i stedet for skrivebordsikoner. Med fliser kan du enkelt åpne programvare med et trykk eller klikk.

Ruter er som regel større og mer fargerike enn ikoner, og noen av dem er i sanntid og kan gi animerte, synkroniserte oppdateringer som vises direkte fra ruten. For eksempel viser E-post-flisen nye meldinger når de mottas, Kalender-flisen viser hendelser som nærmer seg i tid, Vær-flisen viser oppdatert værmelding, og Store-flisen viser varsler om tilgjengelige oppdateringer for alle apper.

Startskjermen i Windows 10 i delvis skjermmodus

Windows 10-funksjon: Flere skrivebord

I Windows 10 kan du opprette egendefinerte skrivebord for å ordne appene dine i grupper etter dine behov.

1. Hvis du vil legge til et virtuelt skrivebord, klikker du på Oppgavevisning, og legger deretter til et plusstegn (+) ved siden av Nytt skrivebord.

2. Åpne appene du vil bruke på skrivebordet.

3. Velg Oppgavevisning igjen for å veksle mellom virtuelle skrivebord.

Windows 10-funksjon: Nettbrettmodus

Optimaliser systemet for nettbrett og berøring ved å aktivere Nettbrettmodus. Her er startskjermen og Windows-appene i fullskjermmodus, slik at de er enklere å se og bruke på mindre skjermer.

1. Hvis du vil aktivere nettbrettmodus, klikker du på Windows-logotasten + A på tastaturet for å åpne handlingssenteret. Klikk deretter på Nettbrettmodus.

Sette PC-en i Nettbrettmodus
  2. Hvis du vil velge hva som skjer når du logger på, kan du søke etter og åpne Nettbrett-innstillinger. Velg deretter et av følgende:

• Når jeg bruker denne enheten som et nettbrett: Åpne rullegardinmenyen for å velge hva som skjer når enheten bytter modus.

Velge bytteatferd for nettbrettmodus
      • Ikke bytt til nettbrettmodus

• Spør meg før bytting av modus

• Bytt alltid til nettbrettmodus

Merk:

Standard bytting fungerer kanskje ikke optimalt på enkelte bærbare HP-datamaskiner.

3. Klikk på Endre flere nettbrettinnstillinger for å åpne menyen Endre tilleggsinnstillinger for nettbrett.

4. Aktiver eller deaktiver nettbrettmodus, og gjør ditt valg for følgende innstillinger:

Endre ytterligere nettbrettmodus-innstillinger
    • Når jeg bruker nettbrettmodus: Konfigurer hvordan skrivebordet vises i nettbrettmodus.

• Skjul applikasjonsikoner på oppgavelinjen

• Skjul oppgavelinjen automatisk

• Når jeg ikke bruker nettbrettmodus: Konfigurer skrivebordet til å bruke valgte nettbrettmodus-innstillinger når de ikke er i nettbrettmodus.

• Gjør det lettere å trykke på app-ikoner på oppgavelinjen

• Vis søkeikonet uten søkeboksen

• Gjør det lettere å trykke på knappene i Filutforsker

• Vis berøringstastaturet når det ikke er noe tastatur tilkoblet

Windows 10-funksjon: Windows Hello

Med Windows Hello kan du få umiddelbar tilgang til Windows 10-enhetene ved å logge på med fingeravtrykk, ansikt eller øye. Denne teknologien er mye sikrere enn tradisjonelle passord siden både du og enheten autentiserer for Windows, apper og data.

For mer informasjon kan du se HP-støttedokumentet:Sette opp påloggingsalternativer for Windows Hello (Windows 10).

Merk:

Windows Hello-alternativene varierer etter datamaskin. For å bruke fingeravtrykk-, ansikt- eller øyegjenkjenning godkjenning må datamaskinen støtte en fingeravtrykksleser eller infrarødt nettkamera.

Windows 10-funksjon: Windows Ink-arbeidsområde

Oppdateringen for Windows 10 har en funksjon kalt Windows Ink-arbeidsområdet som fungerer med en digital penn. Hvis du har en digital penn koblet til datamaskinen, kan du få tilgang til Windows Ink-funksjoner som klistrelapper, Skisseblokk og Skjermsskisse. Windows Ink er integrert i apper som Maps, OneNote, Microsoft Edge og Office.

For å åpne Windows Ink-arbeidsområdet klikker du på Windows Ink-arbeidsområde-ikonet på oppgavelinjen.

Windows Ink-arbeidsområde
Merk:

Ikonet for Windows Ink-arbeidsområdet vises bare hvis du har en aktiv digital penn koblet til enheten. Men hvis du ikke har en penn, kan du slå på arbeidsområdet manuelt og skrive med en mus eller fingrene ved å høyreklikke eller trykke på oppgavelinjen, og deretter velge knappen Vis Windows Ink-arbeidsområdet..

Hvis du vil ha mer informasjon om bruk av Windows Ink-arbeidsområdet, kan du se HP-støttedokumentet HP-datamaskiner – Bruke en penn med Windows Ink-arbeidsområdet.

Windows 10-funksjon: Din mobil

Din mobil er et program som gjør det mulig å laste opp bilder fra Android 7.0 (Nougat) eller nyere smarttelefoner direkte til datamaskinen. Du kan også lese og respondere i sanntid på tekstmeldinger på telefonen når du er på datamaskinen.

Merk:

Hvis du har en iPhone, kan du bruke Din mobil-appen til å sende nettsider fra telefonen til datamaskinen ved hjelp av Microsoft Edge.

For å laste opp bilder og tekst kan du koble en telefon og datamaskinen ved hjelp av Din mobil-appen.

Se Microsoft-dokumentet Your Phone app help for mer informasjon (på engelsk)

Navigere i Windows 10

Finn ut hvordan du utfører oppgaver i Windows 10.

Forstå låseskjermen (velkomstskjerm) i Windows 10

Låseskjermen dekker påloggingsskjermen og viser dato og klokkeslett samt varsler for e-post, kalender og andre apper.

Låseskjermen kan vise følgende informasjon:

• Dato og klokkeslett

• Statusikoner for nettverkstilkobling og strømtilførsel

• Detaljert status fra kalenderappen

• Statusoppdateringer som varsler om nye meldinger fra apper som Meldinger og E-post

• Mediekontroller slik at du kan spille av musikk når enheten er låst

Merk:

Hvis du går vekk fra datamaskinen, kan du trykke på Windows-logoknappen + L på tastaturet for å åpne låseskjermen.

Logge på datamaskinen din fra låseskjermen

Tilpasse låseskjermen i Windows 10

Du kan tilpasse låseskjermen ved å endre bildet og velge hvilke apper det vises varsler for.

1. I Windows kan du søke etter og åpne Innstillinger for låseskjerm.

Innstillinger for låseskjerm
  2. Hvis du vil endre bakgrunnsbilde, velger du et av de tilgjengelige bildene, blar for å finne et bilde på datamaskinen eller velger en lysbildefremvisning.

3. I området Låseskjerm-apper velger du hvilke apper som skal kjøre i bakgrunnen for å gi status og varsler.

4. For å vise Windows bakgrunnsbilde på påloggingsskjermen kan du endre innstillingen til . Når dette er deaktivert, viser påloggingsskjermen bare en vanlig bakgrunn.

Velge apper og bakgrunnsbilde for låseskjermen
  5. Hvis du vil endre innstillingene for tidsavbrudd eller skjermsparer, klikker du på riktig del og gjør et valg.

Endre skjermen tidsavbrudd og skjermsparerinnstillinger

Logge på Windows

Du kan velge mellom ulike metoder for å lukke låseskjermen og logge på Windows.

1. Bruk en av de følgende metodene.

• Trykk på tasten Enter eller mellomromstasten.

• Før musepekeren nederst på skjermen, og klikk.

• På en berøringsskjerm sveiper du oppover fra bunnen av skjermen.

2. På påloggingsskjermen skriver du inn passord, og klikker på pilen eller trykker på Enter for å åpne Windows.

Logge på datamaskinen din fra låseskjermen

Logge på Windows med en PIN-kode

Du kan opprette en PIN-kode du kan bruke i stedet for et passord, for å logge på Windows. Hvis du har en PIN-kode, er det enklere å logge på Windows, apper og tjenester.

1. Søk etter og åpne Påloggingsalternativer i Windows og velg deretter Windows Hello PIN-koden.

Velge Windows Hello PIN-alternativet på skjermbildet Påloggingsalternativer
  2. Klikk på Legg til og deretter på Neste. Hvis det vises et vindu som ber deg om å bekrefte identiteten din, skriver du inn ønskede påloggingsopplysninger.

Velge Legge til i Windows Hello PIN-området
  3. I vinduet for Windows-sikkerhet skriver du inn en PIN-kode i feltet PIN-kode (1). Skriv inn PIN-koden på nytt for å bekrefte i feltet Bekreft PIN-koden (2). Klikk deretter på OK.

Finn PIN-koden og bekreft PIN-feltene. Klikk deretter på OK

Konto-PIN-koden din er satt opp, og du kan bruke den til å logge deg på.

Bruke Start-menyen i Windows

Start-menyen i Windows har fliser som er snarveier til apper. Mange av disse flisene er i sanntid, det vil si at de kan rapportere data fra appen. For eksempel kan du bruke Vær-appflisen til å se gjeldende temperatur og værmelding. På E-postappflisen kan du se hvor mange uleste meldinger du har.

Hvis du vil åpne Start-menyen, klikker du på Start i oppgavelinjen.

Du kan åpne Start i full eller delvis skjermvisning.

Startskjermen i Windows 10 i delvis skjermmodus

Klikk på ikonet Alle apper i øvre venstre hjørne for å vise alle appene dine. Bla ned for å se mer. Klikk på ikonet Festede fliser for å vise flisene.

Finn ikonene Alle apper og Festede fliser med Start-flisene i fullskjermmodus

Du kan tilpasse og organisere Start etter eget behov. Følgende liste viser noen av de mulige fremgangsmåtene for dette:

• Legge til en flis for nesten hva som helst: Windows 10-apper, skrivebordsapper, nettsider, personer og filmapper er noen eksempler.

• Legge til nye flisegrupper for lignende eller ofte brukte apper, endre rekkefølge for gruppene og gi gruppene navn.

• Endre størrelsen på flisene, og angi at de skal vise oppdatert informasjon om appen.

• Endre bakgrunn og farge for startskjermen.

Åpne Start-menyen i Windows i fullskjermmodus

Du kan angi at Start-menyen alltid skal åpnes i fullskjermmodus.

1. Høyreklikk på et hvilket som helst område på skrivebordsbakgrunnen, og klikk deretter på Tilpass.

2. Klikk på Start, og slå deretter på Bruk fullskjermmodus for Start.

Endre til fullskjermmodus for Start

Start åpnes i fullskjermmodus.

Startskjermen i Windows 10 i fullskjermsmodus

Tilpasse Start-menyen i Windows

Slik tilpasser du fliser.

• Høyreklikk på en flis for å vise flisekommandoene. Ikke alle kommandoer finnes for alle fliser.

Fliskommandomenyer på start
    • Fest fra Start eller fest til Start: Legger til eller fjerner flisen fra Start. Dette vil ikke avinstallere appen fra datamaskinen.

• Fest fra oppgavelinjen eller fest til oppgavelinjen: Fester (eller løsner) fliser for skrivebordsapper som klokken og kalenderen til oppgavelinjen på skrivebordet.

• Avinstaller: Fjern USB-stasjonen fra datamaskinen.

• Slå Live-flisen av eller på: Viser informasjon fra appen når slått på. Vær-flisen viser for eksempel gjeldende temperatur og værmelding.

• Kjør som administrator: Tilgjengelig for apper som Paint og Notisblokk. Brukes ved behov for tilgang til eller endring av systemkonfigurasjoner.

• Endre størrelse: Endre størrelse – øker eller reduserer størrelsen på flisen. Avhengig av flisen kan du velge mellom stor, bred, mellomstor og liten.

• Åpne filplassering: Åpne filplassering – åpner Filutforsker til filens eller snarveiens plassering.

• Vurdering og evaluering: Vurder og skriv en evaluering av appen i Microsoft Store.

• Del: Tilgjengelig for apper som bilder og Skype. Dele et bilde, filen eller koblingen med andre ved hjelp av e-post, i nærheten deling, eller sosiale kontoer som Facebook og Twitter.

• Feste en app til startskjermen: I listen over apper finner du appen du vil feste til Start, høyreklikker på den og klikker på Fest til Start.

Feste en applikasjon til Start fra kommandomeny for Apper-listen
  • Du kan flytte en flis ved å dra den med musen.

• For å flytte en flis med berøring drar du den først opp eller ned, og drar den deretter til den nye posisjonen.

• Du kan sortere flisene i grupper, arrangere gruppene og gi dem navn.

Organisere grupper med fliser på Start-menyen i Windows

Du kan sortere flisene i grupper, arrangere gruppene og gi dem navn.

1. Hvis du vil opprette en ny gruppe, velger du en flis, drar den til et åpent område og slipper den. Du kan ha mange grupper på Start-menyen. Hvis gruppene ikke får plass på én skjerm, kan du rulle sidelengs til høyre eller vertikalt ved å klikke og dra på rullefeltet.

2. Hvis du vil gi navn til den nye gruppen, holder du musepekeren over flisen, klikk på navneboksen og skriv inn et navn. Klikk utenfor navneboksen for å vise det nye gruppenavnet.

Navngi en gruppe
  3. Hvis du vil flytte en gruppe, klikker du på tittelen og drar gruppen til den nye plasseringen.

Finne filer, innstillinger og programmer fra Start-menyen i Windows

Hvis du vil finne filer, innstillinger eller apper fra Start-menyen (i fullskjerm- eller delvis skjerm-modus), kan du bare begynne å skrive. Du kan søke etter alt mulig fra Start ved å skrive med tastaturet. Hvis du for eksempel vil søke etter en HP-app, skriver du inn HP med tastaturet. Det vises en liste over alle HP-apper.

Bruk følgende fremgangsmåte for å søke etter filer, innstillinger og apper:

1. Skriv inn navnet på elementet du vil åpne, eller søk etter informasjon i Skriv her for å søke-boksen i oppgavelinjen.

Søkeboksen på nettstedet for Windows 10
  2. Klikk på elementet i søkeresultatene for å åpne det.

Slå av datamaskinen i Windows

Trykk på og slipp av/på-knappen for å slå av datamaskinen. Windows 10 registrerer at av/på-knappen trykkes, og avslutter på en sikker måte, basert på de gjeldende strøminnstillingene. Eller du kan bruke Start-menyen.

1. Klikk på Start nede i det venstre hjørnet av skrivebordet, og klikk deretter på Av/på.

2. Velg et av følgende fra listen.

Av/på-alternativer
    • Hvilemodus: Setter datamaskinen i hvilemodus.

• Dvalemodus: Setter datamaskinen i dvalemodus.

• Avslutt: Slår av datamaskinen.

• Start på nytt: Slår datamaskinen av og starter den automatisk på nytt.

Navigere Windows med en berøringsskjerm

Bruk følgende informasjon for å navigere på en datamaskin med berøringsskjerm.

Windows berøringsbevegelser og deres beskrivelser

Bevegelse

Handling

Resultat

Trykkebevegelse

Trykk/dobbelttrykk

Velg et element.

Høyresveip-bevegelse

Sveip fra høyre kant av styreplaten.

Åpne Handlingssenter.

Venstresveip-bevegelse

Sveip fra venstre kant av styreplaten.

Se alle åpne apper i oppgavevisningen.

Nedoversveip-bevegelse

Sveip fra øvre kant av styreplaten.

Sveip fra nedre kant av styreplaten.

Vis oppgavelinjen for apper i fullskjerm.

Vis oppgavelinjen for apper i fullskjerm.

Skyve-bevegelse

Skyv to fingre mot høyre og venstre eller opp og ned.

Rull mot høyre eller venstre og opp eller ned.

Knipe-bevegelse

Bruk to fingre til å knipe eller strekke.

Zoom inn og ut.

Navigere i Windows ved hjelp av tastaturet

Bruk følgende informasjon for å navigere i Windows 10 med tastatur.

Windows-tastetrykk og deres beskrivelser

Tastetrykk

Resultat

Windows-tast

Bytt mellom Start og skrivebordet.

Windows-tasten + A

Åpne Handlingssenter.

Windows-tasten +ctrl + D

Legg til skrivebord.

Windows-tasten + X

Åpne den avanserte menyen.

Windows-tasten + tab

Viser nylige brukte åpne apper i oppgavevisning.

Windows-tasten + prt sc (Print Screen)

Ta skjermdumper, og lagre dem umiddelbart. Windows lagrer skjermdumpen i mappen Bilder som en PNG-bildefil.

Windows-tasten + .

Åpne emoji-bibliotek.

Arbeide med flere apper i Windows

Bruk Windows Tidslinje og Oppgavevisning for å vise og veksle mellom flere programmer.

Bruk Windows tidslinje for å se alle åpne programmer eller aktiviteter. På oppgavelinjen klikker du på ikonet Oppgavevisning. Klikk på en app for raskt å bytte mellom åpne apper.

Nylige aktiviteter vises i Windows tidslinje

For å se flere aktiviteter samtidig kan du dra en aktivitet til venstre, høyre, toppen eller nederste kanten av skjermen. Når en gjennomsiktig ramme er synlig bak aktiviteten, er det klar til å feste. Slipp aktiviteter for å nappe den til den nye plasseringen.

Eksempel på en smekklinje

Når appen er festet, vises også andre apper som automatisk kan festes ved siden av den. Klikk på en app for å feste den.

Aktivitet flyttet til venstre side av skjermen

Dra appen til venstre eller høyre for å vise to apper. Dra apper til hjørnene av skjermen for å vise opptil fire apper samtidig.

To apper festet til skjermen

Bruke Windows 10-apper

Lær å bruke Windows 10-apper:

Bruke Windows 10-apper: Alarmer og klokke

Alarmer og klokke er en app som inneholder alarmer, en verdensklokke, tidtaker og en stoppeklokke, slik at du kan administrere og holde oversikt over tiden.

Bruk følgende fremgangsmåte for å åpne og bruke Alarmer og Klokke-appen.

1. Bruk søkeboksen på oppgavelinjen til å søke etter og åpne Alarmer og klokke.

Alarmer og klokke-flis
  2. Hvis du vil legge til en alarm, klikker du på plussymbolet (+) nederst til høyre.

Legge til en alarm
  3. Velg en gang og skriv inn et navn for alarmen. Velg om alarmen bør ringe én gang eller flere ganger, og velg lyden. Angi deretter slumretiden.

Velge alarminnstillinger
  4. Klikk på ikonet Lagre nede i det høyre hjørnet.

Bruke Windows 10-apper: Kalkulator

Kalkulator-appen består av standard kalkulatorer, vitenskapelige kalkulatorer og programmeringskalkulatorer i tillegg til mange forskjellige omformere, for eksempel for volum, lengde, vekt og temperatur.

Kalkulator-flis

Ved hjelp av søkeboksen på oppgavelinjen søker du etter og åpner Kalkulator.

Standard kalkulator

Klikk på Mer øverst til venstre for å bytte til en annen kalkulatortype eller for å bruke en omformer.

Konvertering som viser vekt og massekonvertering

Bruke Windows 10-apper: Kalender

Kalender-appen er del av kommunikasjonsappene i Windows. De er utformet for å hjelpe deg med å organisere og holde kontakten med personer i livet ditt.

Bruk følgende trinn for å lære hvordan du kan bruke denne appen:

1. Ved hjelp av søkeboksen på oppgavelinjen søker du etter og åpner Kalender.

Kalenderapp

HP Gallery åpnes. Når du åpner kalender-appen for første gang, kan appen be deg om å velge en kalender.

Velg en kalender når du blir bedt om
  2. Velg visning.

• Dag: Velg å vise 1-6 dager.

• Uke: Velg å vise arbeidsuke, din agenda eller en uke.

• Måned: Velg for å vise en måned.

• År: Velg for å vise et år.

3. Hvis du vil legge til et element, klikker du på Ny hendelse.

Legge til en ny hendelse
  4. Skriv inn navn, sted, tidspunkt og notater for hendelse. Klikk på Lagre i øvre venstre hjørne.

5. Hvis du har mer enn én kalender, som for eksempel Hotmail, Outlook eller Google, kan du vise alle ved å legge til kontoen i Kalender-appen.

Hvis du vil legge til en kalender, klikker du på ikonet Innstillinger nederst til venstre og deretter på Administrer kontoer.

Åpne Administrere kontoer i Kalender-innstillinger
  6. Klikk på Legg til konto, klikk på typen konto du vil legge til, og følg instruksjonene på skjermen for å legge til en konto.

Alternativer for kontotype

Bruke Windows 10-apper: Kamera

Med Kamera-appen kan du ta bilder eller filme med kameraet til datamaskinen. Kameraet viser en forhåndsvisning når du åpner appen.

Finn ut hvordan du åpner og bruker kamera-appen.

1. I søkeboksen på oppgavelinjen, søk etter og åpne Kamera.

Kamera-flis

Når du åpner kamera-appen for første gang, kan appen spørre om du vil tillate tilgang til posisjonen din.

Velg din preferanse for å gi kamera-appen tilgang til posisjonen
  2. Klikk på Ta bilde-ikonet eller Bytt til Video-modus-ikonet på skjermen for å ta et bilde eller en video. For å vise bildene og videoene dine, klikker du på Kamerarull.

Startskjermbildet til Kamera-appen
    • Innstillinger

• Bytte til Video-modus

• Ta video

• Ta bilde

• Bytte til Bilde-modus

• Kamerabilder:

• Selvutløser

• HDR (høydynamisk skala)

3. Velg Innstillinger-ikonet for å endre bilde- eller videoinnstillinger:

• Kamera: Slå av eller på avanserte kontrollere, eller velg et rammenett for bilder eller videoer.

• Bilder: Velg bildekvalitet, eller slå på tidsforkortelse.

• Videoer: Velg videokvaliteten eller sett støyreduksjonsfrekvensen for flimmer.

• Relaterte innstillinger: Endre hvor bilder og videoer lagres, velg om kameraet kan bruke posisjonsinformasjon, endre innstillinger for personvern eller velg å prøve ut nye eksperimentelle funksjoner.

Bruke Windows 10-apper: Cortana

Cortana er den personlige assistenten som er inkludert i Windows 10. Cortana kan hjelpe deg med å søke på Internett, finne det du leter etter på datamaskinen, og holde et øye med kalenderen.

Cortana-funksjonen funker som en personlig assistent og bruker spesifikk maskinvare, som mikrofon, høyttalere, GPS og Internett-tilkobling. Mikrofonen i datamaskinen må kanskje konfigureres for å fungere med Cortana, og resultatene varierer basert på den spesifikke mikrofonen.

Cortana-rute
Merk:

Cortana og enkelte Cortana-funksjoner kan ikke være tilgjengelig i ditt land eller region. Men hvis Cortana ikke er tilgjengelig eller er slått av, kan du fortsatt bruke søk. For informasjon om Cortana-tilgjengelighet, kan du se Microsofts Cortanas regioner og språk-side (på engelsk).

For mer informasjon om konfigurering og bruk av Cortana kan du gå til HP-datamaskiner – Bruke Cortana personlig digital assistent

1. Sørg for at datamaskinen er koblet til et nettverk med en aktiv Internett-tilkobling.

2. I Windows åpner du Cortana ved å velge ikonet Cortana på oppgavelinjen.

Finne Cortana-ikonet på oppgavelinjen
  3. I Cortana-vinduet klikker du på Konto-ikonet , og deretter velg Logg på.

Logge på kontoen din for å bruke Cortana
  4. Når du blir bedt om det, logger du deg på Microsoft-kontoen din og klikker deretter Fortsett.

5. Skriv inn eller si kommandoer for å konfigurere Cortana-enheter og -funksjoner.

6. Velg ikonet Mer for å logge deg ut, konfigurere innstillingene, sende tilbakemelding eller finne ut mer om Cortana.

Bruke Windows 10-apper: Groove Music

Med Groove Music kan du spille av musikkfiler fra datamaskinen eller legge til musikk i OneDrive, slik at du kan spille den av hvor som helst.

Merk:

Groove Music Pass-strømmetjenesten ble avsluttet 31. desember 2017. Groove Music-appen fortsetter å støtte avspilling av innhold du har kjøpt og lastet ned tidligere, i tillegg til innholdet du har lastet opp til OneDrive. Se Groove Music og Spotify: FAQ (I engelsk) Vanlige spørsmål fra Microsoft Kundestøtte for mer informasjon.

Musikk-appen spiller ikke av CD-musikk. Hvis du vil høre på sanger fra CD-ene dine ved hjelp av Musikk-appen, konverterer du sporene på platen til musikkfiler slik som WMA eller MP3 ved hjelp av Windows Media Player og lagrer dem på datamaskinen eller OneDrive. Deretter kan du spille dem av med Musikk-appen.

1. Ved hjelp av søkeboksen på oppgavelinjen søker du etter og åpner Groove Music.

Groove Music-app
  2. Første gang du åpner Groove Music, viser appen hjelpekoblinger og alternativer for å laste inn musikk.

Merk:

Hvis du har musikk som er lagt inn på din datamaskin, finner appen den og legger den til musikkbiblioteket ditt.

Legge til musikksamlingen din til Groove Music
  3. Hvis du vil lytte, klikk Sanger, Artister, eller Album, og klikk på Spill av-knappen .

4. Klikk på Mer oppe i det venstre hjørnet for å vise Musikk-menyen. Du kan vise anbefalte musikk, butikk og opprette og dele spillelister.

Merk:

For å bruke Radio og dele spillelister med Din Groove-funksjonen må du kjøpe Groove Music Pass.

Bruke Windows 10-apper: E-post

Mail-appen er en del av Windows kommunikasjonsappene og er koblet til med Kalender-appen. Mail-appen fungerer med flere e-postleverandører, som Exchange, Outlook, Google, iCloud med mer. Mail og andre.

1. I Windows søker du etter og åpner E-post.

E-postapp – bred flis
  2. Første gang du åpner e-post-appen, må du velge din konto. Velg Microsoft-kontoen din, eller klikk på Legg til konto, og følg instruksjonene på skjermen for å legge til en ny konto.

Merk:

Du kan også legge til nye kontoer når som helst ved å klikke Administrere konto i menyen Innstillinger.

Legge til en konto
  3. Etter at du har lagt til en ny e-postkonto, vises den nye kontoen i den venstre ruten av E-postappen. Klikk på Synkronisere for å hente inn dine e-postelementer.

Synkronisering av e-post
  4. Klikk på Innboks for å vise dine meldinger. Klikk på en melding for å lese den.

Vise meldinger-listen i innboksen
  5. Send en melding ved å klikke på Ny e-post i menyen.

Klikk på ny e-post for å opprette en ny melding
  6. Skriv et navn i feltet Til, eller klikk på kontakter-ikonet for å vise kontaktene dine. Skriv deretter tittel og meldingstekst.

For å legge til en emoji til meldingen trykker du på Windows-logotasten + . (punktum), og velg deretter en emoji.

Når du er ferdig, klikker du på Send.

Opprette og sende en ny melding
  7. Hvis du vil åpne E-post-innstillinger, klikker du på ikonet Innstillinger i menyen. I innstillinger kan du administrere e-postappen, inkludert å legge til en annen e-postkonto, tilpasse fargene og konfigurere en signatur.

Åpne e-post-innstillinger ved å klikke på Innstillinger-ikonet

Bruke Windows 10-apper: Kart

Med Kart-appen kan du søke etter steder for å få anvisninger, bedriftsinfo og omtaler. Last ned kart for å bruke når du er frakoblet eller finne veien med talenavigering og kjøreinstruksjoner. Når Cortana er aktivert, får du sving-for-sving-instruksjoner i Cortanas stemme. Hvis du har Windows Ink-arbeidsområdet aktivert, kan du tegne ruten og deretter måle avstanden.

Bruk følgende anvisninger for å lære hvordan du kan bruke Kart.

1. I Windows søker du etter og åpner Kart.

Kart-flis
  2. Første gang du åpner Kart, ber Windows om tilgang til posisjonen din. Klikk på Ja for å tillate dette.

Kart-appen ber om tilgang til posisjonen din
  3. For å søke etter en posisjon skriver du inn søkeforespørselen i søkeboksen, og klikker deretter plasseringen i listen over søkeresultater.

Søke etter en plassering

Bruke Windows 10-apper: Microsoft Edge-nettleser

Microsoft Edge er den nyutformede nettleseren for Windows 10. Søk direkte fra adresselinjen, fest faner for å holde dem på samme sted hver gang du åpner nettleseren, og uthev og ta notater direkte på nettsider. Med en berøringsskjerm sveiper du for å gå tilbake eller forover i nettleseren.

Bruk følgende instruksjoner for å finne ut hvordan du bruker Microsoft Edge.

Microsoft Edge-flis

Hvis du vil ha mer informasjon om hvordan du bruker Microsoft Edge, kan du se HP-datamaskiner – Bruke Microsoft Edge-nettleseren.

1. I Windows søker du etter og åpner Microsoft Edge.

Microsoft Edge nettleser
  2. For å åpne i en ny fane klikker du på plusstegnet (+) på topplinjen.

3. Hvis du vil søke, skriver du inn søkeordet i adressefeltet.

Søke fra adressefeltet
  4. Hvis du vil legge til notater og uthevinger på en nettside, klikker du på Legg til notater.

Ikon for å legge til notater
  5. Velg et av verktøyene i menyen. Du kan bruke pennen, merkepennen, taste inn et notat eller skrive et notat for hånd. Når du er ferdig, klikker du på Lagre.

Legge til notater og utheve
  6. Velg hvor du vil lagre nettnotatet ditt: OneNote, Favoritter eller Lese-listen, og klikk deretter på Lagre. Når du er ferdig med å lage nettnotater, klikker du på X i menyen for å gå tilbake til Microsoft Edge.

Lagre et nettnotat i Favoritter
  7. Hvis du vil åpne ditt lagrede nettnotat, klikker du på Favoritter (eller mappen der du lagret den), og klikk deretter på nettnotatet.

Åpne et lagret nettnotat

Bruke Windows 10-apper: Filmer og TV

Med Filmer og TV-appen kan du spille av filmer på datamaskinen og kjøpe eller leie filmer og TV-serier. Du kan også se HD-programmer.

Bruk følgende fremgangsmåte for å bruke Filmer og TV-appen.

Filmer og TV-appen i Windows 10 støtter følgende filformater.

• .3g2

• .3gp

• .3gp2

• .3gpp

• .3gpp2

• .avi

• .divx

• .m2t

• .m2ts

• .m4v

• .mkv

• .mod

• .mov

• .mp4

• .mp4v

• .mpe

• .mpeg

• .mpg

• .mpv2

• .mts

• .tod

• .ts

• .tts

• .wm

• .wmv

• .xvid

1. I Windows søker du etter og åpner Filmer og TV.

Filmer og TV-flis
  2. For å søke etter en video velger du en kategori, klikker på Søk, og skriv deretter inn søkeordet i søkefeltet.

Klikk på ikonet Søk i Filmer og TV
  3. Velg en flis fra søkeresultatene, og klikk for å spille av videoen.

Bruke Windows 10-apper: Nyheter

Nyheter-appen tilbyr nyheter som er samlet inn fra en rekke ulike kilder på Internett. Se toppnyhetene for dagen, og store nyheter fra hele verden. Nyheter er sortert i kategorier som utenriks, økonomi og teknologi, eller velg dine egne interesser.

1. I Windows søker du etter og åpner Nyheter.

Nyheter-flis
  2. Rull over for å se siste nytt i kategorier som verden, teknologi, sport og underholdning.

Eksempel på fanen Gode nyheter i Nyheter-appen
  3. Velg en kategori for å vise nyheter fra den kategorien. Velg en flis for å åpne og lese nyhetsartikkelen.

Bruke Windows 10-apper: Personer

Med Personer-appen kan du holde orden på alle kontaktene dine fra e-postkontoer, LinkedIn og Twitter på ett sted som sikkerhetskopieres automatisk. Når du logger på fra en ny Windows 10-enhet, er kontaktene dine tilgjengelige – du trenger ikke å legge dem inn på nytt. Du kan feste kontaktene du bruker mest til oppgavelinjen.

Personer-appen har bufferminne, så du kan legge til og redigere kontakter i frakoblet modus. Når du kobler til igjen, synkroniseres og sikkerhetskopieres endringene.

1. I Windows søker du etter og åpner Personer.

Personer-app – stor flis
  2. Klikk på Importer kontakter for å importere kontaktene dine fra e-postkontoen.

3. Velg kontotype. Velg fra Microsoft-konto, Outlook.com, Exchange, Google eller iCloud, og følg instruksjonene på skjermen for å legge til kontoen.

Alternativer for kontotype
  4. Når du er ferdig med å legge til kontoer, klikker du på Alt er klart.

5. Klikk på en kontakt for å vise vedkommendes informasjon. Fra denne siden kan du, avhengig av hvilke tjenester du har koblet til Personer, gjøre følgende:

• Ringe dem

• Sende dem en e-post

• Vise profiler

• Finne adresser

• Redigere profilen deres

• Koble dem til en annen kontakt

• Dele kontakten

6. Klikk på plussymbolet (+) for å legge til en kontakt.

Åpne skjermbildet Legg til kontakt
  7. Skriv deretter inn informasjonen i skjemaet for ny kontakt og lagre endringene.

8. Hvis du vil koble en kontakt til oppgavelinjen, høyreklikker du på en kontakt og velger deretter Fest til oppgavelinjen.

Kontakten vises på oppgavelinjen.

Kontakter festet til oppgavelinjen

Bruke Windows 10-apper: OneDrive

Filene er lagret på harddisken til enheten som standard. Windows 10 inkluderer OneDrive, som gir deg gratis lagringsplass i nettskyen. Dette er valgfritt, men gir deg muligheten til å få tilgang til personlige filer fra hvor som helst.

Hvis du vil ha mer informasjon og registrere deg, kan du gå til Microsoft OneDrive.com -siden (på engelsk).

Bruke Windows 10-apper: Bilder

Med Bilder-appen kan du ha alle bildene dine på ett sted. Når du tar et bilde med Kamera-appen, lagres det i Bilder-appen. Du kan også laste opp bilder fra andre enheter som mobiltelefon, ekstern harddisk, minnepinne eller digitalkamera.

I tillegg kan du også koble Bilder-appen til OneDrive. Det gjør du ved å åpne menyen Innstillinger i applikasjonen Bilder, og bla deretter ned til OneDrive-innstillingene.

Legge til bilder og videoer fra OneDrive

Hvis bildene dine lagres i på en sekundær stasjon, legg dem til bildebiblioteket ved hjelp av Filutforsker. Hvis du har bilder på OneDrive, kan du legge OneDrive til i Kilder-listen fra bildeinnstillingene.

Bruk følgende informasjon for å lagre og arbeide med bildene dine i Bilder-appen.

Bilder-flis
  1. I Windows søker du etter og åpner Bilder. Bilder åpnes for bildesamlingen din sortert etter dato. Bla ned for å se mer.

Bilder-appen viser en bildesamling
  2. Klikk på miniatyrbildet for å arbeide med et bilde. Velg et ikon for å åpne bilderedigeringsverktøy som zoom, slette, rotere, redigere eller tegn på bildet, del, eller skriv ut. Velg ikonet for Mer for flere alternativer som for eksempel, opprette en lysbildefremvisning, lagre bildet, åpne bildet med en annen app, eller angi bildet som bakgrunn eller lås skjermen.

Finne bilderedigeringsverktøyet og flere alternativer
  3. Klikk på Rediger for å åpne flere bilderedigeringsverktøy. For eksempel du kan beskjære, rette opp, rotere, fikse røde øyne, retusjere og bruke spesialeffekter.

Åpne ekstra bilderedigeringsverktøy
  4. Når du er ferdig med å redigere, klikk på Lagre eller Lagre en kopi.

Klikk Angre alle endringer hvis du ikke ønsker å lagre endringene.

Klikk på Del for å dele det redigerte bildet. Du kan sende den e-post, eller dele den med OneNote, Twitter, Box, Dropbox eller Line.

Bruke Windows 10-apper> Microsoft Store

Hvis du vil oppdatere Windows eller få flere apper, kan du gå til Microsoft Store og laste ned kjøpte eller gratis apper.

Bruk følgende fremgangsmåte for å laste ned apper fra Microsoft Store.

1. I Windows søker du etter og åpner Microsoft Store

Microsoft Store-flis

Microsoft Store åpnes til startsiden.

Hovedsiden for Windows Store
  2. Bla etter kategori eller skriv inn et søk.

Fliser for individuelle elementer viser elementets navn, samt pris og gjeldende stjernevurdering og informasjon.

3. Hvis du vil ha mer informasjon om et element, klikker du på flisen.

På denne siden kan du finne mer informasjon eller kjøpe og installere elementet.

Vise detaljene til en app i Microsoft Store

Bruke Windows 10-apper: Tips

Tips-appen inneholder oversikter over grunnleggende funksjoner i Windows 10 og en Hva er nytt-del og korte videoer og hjelpeemner. I Tips-appen kan du lære om Start-menyen, Cortana, Bilder og mange flere emner.

Merk:

Dette programmet utvikler seg med Windows 10, så kom tilbake for å finne de nyeste tipsene for enheten.

Bruk følgende fremgangsmåte for å bruke Tips-appen.

1. I Windows søker du etter og åpner Tips.

Tips-flisen
  2. Klikk en kategori for å få mer informasjon, eller Vis videoer eller hjelpeemner.

Tips-appen
  3. Klikk på flere alternativer for å endre visningen eller åpne innstillinger-menyen.

4. Klikk på pilene for å vise en lysbildefremvisning av tips i den valgte kategorien.

Bruke Windows 10-apper: Xbox Console-kompanjong

Med Windows 10 får du bedre kontroll over Xbox-opplevelsen.

1. Søk etter og åpne Xbox Console-kompanjong i Windows.

Flis for Xbox Console-kompanjong

Velkomstskjermen vises.

2. Logg inn på Velkomst-skjermbildet eller opprett en Xbox-påloggingskonto, og klikk deretter på La oss spille.

Merk:

Hvis du allerede har en Xbox-pålogging og har logget på Windows med Microsoft-kontoen din, vil Xbox logge deg inn automatisk.

Xbox velkomstskjerm
  3. På Hjem-skjermbildet klikker du på ikonet meny for å vise flere alternativer.

Xbox-startskjermen

Den følgende listen viser noen av funksjonene.

• Strømme musikk eller videoer til din Xbox.

• Spille inn spillklipp og ta skjermbilder av spillene dine med spill-linjen. Hvis du vil åpne spillinjen, trykker du på Windows-logoen + G på tastaturet.

• Bruke Beam til å kringkaste gameplay og lage turneringer.

• Ta skjermbilder av Windows-PC-spill ved å trykke på Windows-logoen + prt sc samtidig. Du kan også gjøre dette ved å klikke på Skjermbilde-knappen på spillinjen.

• Flisen Xbox Console-kompanjong i Windows 10-startmenyen er en dynamisk flis. Den ønsker deg velkommen tilbake, viser gamerbildene dine, og varsler deg om nye meldinger og ny aktivitet.

• Klubber-funksjonen gjør det mulig å lage en moderert fellesskapsgruppe basert på tilpassede kriterier. Finn en klubb-funksjonen lar deg formulere et bestemt søk knyttet til spill eller type spill.

• Bruk Mer info-siden for å se andre spilleres biografi, posisjon og annen informasjon.

• Med ekte deling av navn kan du velge å dele det ordentlige navnet ditt på Xbox-appen med venner eller alle.

Vanlige spørsmål om Windows 10

Se gjennom de vanlige spørsmålene (FAQ) for å lære mer om funksjonene i Windows 10.

Hva gjør jeg hvis jeg glemmer Windows-passordet mitt?

Hvis du glemmer passordet til Microsoft-kontoen og ikke kan logge på Windows, kan du tilbakestille passordet fra en annen enhet.

Gå til Microsoft Gjenopprett kontoen din -siden (på engelsk), og følg instruksjonene på skjermen for å tilbakestille passordet.

Hvordan åpner jeg dokument-mappen min i Windows?

Hvis du vil åpne dokumenter-mappen, skriver du Dokumenter i søkeboksen i oppgavelinjen. Klikk på mappen i listen over søkeresultater.

Søke etter dokumenter

Hvordan endrer jeg standardappene for filene mine i Windows?

Søk etter og åpne Standardapper i Windows. Bla gjennom Velg standardapper-listen, og gjør eventuelle endringer.

Endre standardappene

Hvordan endrer jeg standard nettleser i Windows?

Søk etter og åpne Standardapper i Windows. Bla gjennom Velg standard programmer-listen, klikk på appen under Nettleser, og velg deretter nettleseren du vil bruke.

Endre standard nettleser

Hvordan endrer jeg bakgrunnsbildet i Windows?

Du kan endre bakgrunnsbildet for Start-skjermen og Lås-skjermen.

Endre Windows-skrivebordsbakgrunn

Du kan tilpasse mønsteret eller bildet på startskjermens bakgrunn.

1. Søk etter og åpne Bakgrunnsbildeinnstillinger i Windows. Du kan også høyreklikke på et tomt område på skrivebordet og deretter velge Tilpass.

2. For å endre bildet eller fargen som vises i bakgrunnen, velger du Bilde, Heldekkende farge eller Lysbildefremvisning fra rullegardinmenyen.

Alternativer for bakgrunn og farge
  3. Velg et bilde, en farge eller en lysbildefremvisning, eller klikk på Bla gjennom for å velge et av bildene eller lysbildefremvisningene dine.

4. Hvis du vil endre måten bildet vises på i bakgrunnen, velger du Fyll, Tilpassing, Strekk, Flis, Midtstill, eller Utvid fra rullegardinmenyen. Endringene trer i kraft umiddelbart.

Endre bakgrunnstilpasningen.

Endre bakgrunnsbilde for låseskjermen i Windows

Følg denne fremgangsmåten for å tilpasse datamaskinens bakgrunn til låseskjermen.

1. Høyreklikk på et tomt område på skrivebordet, og deretter velg Tilpass.

2. I Låseskjerm-alternativene, under Bakgrunn, velger du fra Windows-søkelys, Bilde, eller Lysbildefremvisning.

Velge et bilde for låseskjermen
  3. Velg et bilde eller en lysbildefremvisning, eller klikk på Bla gjennom for å velge et av bildene eller lysbildefremvisningene dine.

Hvordan endrer jeg Windows-kontobildet mitt?

Slik endrer du kontobilde:

1. I Windows søker du etter og åpner Administrer kontoen din.

2. I vinduet Kontoer velger du Din informasjon.

3. Under Opprett bilde klikker du på Kamera for å ta et bilde, eller klikker på Bla etter ett for å velge et lagret bilde.

Endre kontobilde

Hvordan legger jeg til en mappe til Start i Windows?

Bruk følgende trinn for å legge til en mappe på startskjermen.

1. Søk etter og åpne Filutforsker i Windows.

2. Naviger til mappen du vil feste til Start-skjermen, høyreklikk på mappen, og klikk deretter på Fest til Start.

Feste Dokumenter-mappen til startskjermen

Mappe-flisen vises på startskjermen.

Dokumenter-flis
Eksempel på en mappeflis på Start-skjermen

Hvor er det blitt av miniprogrammer på skrivebordet i Windows?

Miniprogrammer på skrivebordet støttes ikke i Windows 10.

Hvor er Windows Media Center?

Windows Media Center er ikke en del av Windows 10 og er ikke lenger tilgjengelig etter en oppgradering til Windows 10. Hvis enheten ble levert med en DVD-spiller, var det antakelig inkludert en DVD-avspillingsapp. Microsoft har også en DVD-player-app som du kan kjøpe i Windows Store-appen.

Hvor er kontrollpanelet?

Bruk søkeboksen på oppgavelinjen for å åpne kontrollpanel og søk etter og åpne Kontrollpanel.

Åpne Kontrollpanel

Hvor er Enhetsbehandling?

Du kan høyreklikke på Start eller bruke en hurtigtast for å åpne Enhetsbehandling.

For å åpne Enhetsbehandling trykker du på Windows-logotasten + X, og deretter Enhetsbehandling.

Åpne Enhetsbehandling

Hvor er Windows Movie Maker?

Windows Movie Maker er ikke inkludert i Windows 10. Hvis du vil lage dine egne filmer, bruker du et annet program, for eksempel CyberLink Media Suite.

Hvor er Windows DVD Maker?

Windows DVD Maker er ikke inkludert i Windows 10. Du kan lage dine egne videoplater i DVD-format ved hjelp av en annen programvare, som CyberLink Media Suite.