HP bærbare datamaskiner - Feilmeldingen "Operativsystem ikke funnet" vises på svart skjerm

Dette dokumentet gjelder for bærbare PC-er med Windows XP og Windows 2000. For informasjon om Windows Vista og Windows 7, kan du se HP bærbare PCer - Løse oppstartsenhet ikke funnet feilmelding.
HP anbefaler følgende løsninger for "oppstartsfeil" eller "svart skjerm"-feilmeldinger som kan oppstå før Windows XP eller Windows 2000 starter.

Operativsystem ikke funnet

Denne feilmeldingen vises kanskje av en eller flere av følgende årsaker:
  • BIOS-en til den bærbare datamaskinen registrerer ikke harddisken.
  • Harddisken er fysisk skadet.
  • Windows Master Boot Record (MBR) på harddisken er ødelagt.
  • Partisjonen eller delen av harddisken som inneholder Windows MBR er ikke lenger aktiv.
Bruk et av følgende trinn for å løse feilen:

Trinn 1: Test harddisken

Bruk fremgangsmåten nedenfor for å teste harddisken i en bærbar datamaskin ved hjelp av HPs harddiskselvtest.
  1. Koble strømadapteren til den bærbare datamaskinen.
  2. Hold strømknappen inne i 5 sekunder for å slå datamaskinen av.
  3. Trykk og hold på F10-tasten mens du trykker på strømknappen for å slå på PCen. Slipp F10-tasten når tekst vises på skjermen på PCen.
  4. Når BIOS-Oppsettverktøyet vises, bruker du pil Høyre til å velge Verktøy-menyen.
  5. Velg Harddiskselvtest.
  6. Trykk på Enter-tasten for å starte testen.
Harddiskselvtesten vil gi deg en Beregnet testtid. En rask test, en omfattende test og en SMART-test vil utføre når Enter-tasten trykkes.
Hvis en av testene mislykkes, må du ta kontakt med HP service og support for instruksjoner om hvordan du bestiller en ny harddisk.
Harddisken er ikke skadet hvis alle testene er vellykket. Som regel vil HP ikke erstatte en harddisk i garantiperioden hvis den ikke svikter i HPs harddiskselvtest.
merknad:
Mange problemer med datamaskiner er knyttet til såkalte korrigerbare feil på harddisken. Den omfattende delen av HPs harddiskselvtest vil reparere såkalte korrigerbare feil på harddisken, men vil ikke rapportere feilene. Når testen er utført, må du starte datamaskinen på nytt for å se om testen har reparert det aktuelle problemet med PCen.
Hvis alle de testene blir bestått, trykk på strømbryteren for å starte datamaskinen. Hvis operativsystem ikke funnet-feilen fortsatt oppstår går du videre til trinn 2.

Trinn 2: Reparer Master Boot Record

Master Boot Record (MBR) er en del av harddisken som brukes av datamaskinen for å starte Windows-operativsystemet. Hvis MBR er ødelagt, vil ikke datamaskinen starte. Du må ha Windows-operativsystemplaten (OSD) som ble levert med den bærbare HP-datamaskinen for å reparere Master Boot Record (MBR). Følg trinnene nedenfor nøye for å reparere MBR.
  1. Sett Windows-operativsystemplaten inn i den optiske (CD eller DVD)-stasjonen.
  2. Hold strømknappen inne i 5 sekunder for å slå datamaskinen av. Trykk på Av/på-knappen for å slå på datamaskinen igjen.
  3. Trykk på Enter-tasten når du blir bedt om å starte opp fra CD.
  4. På Windows-oppsett-menyen trykker du på R-tasten for å starte gjenopprettingskonsollen.
  5. På C:\>-ledeteksten, skriv FIXMBR og trykk Enter-tasten for å fortsette.
  6. Trykk på y-tasten og trykk Enter når du blir bedt om du vil skrive en ny MBR.
  7. Når MBR er vellykket skrevet, start den bærbare PCen på nytt ved å trykke på strøm-knappen.
merknad:
For mer avansert informasjon om hvordan du bruker Windows gjenopprettingskonsollen se Microsoft: Lær mer om Windows gjenopprettingskonsollen (på engelsk).

Trinn 3: Installere Windows-operativsystemet på nytt på harddisken

For å installere Windows XP-operativsystemet på nytt på en HP bærbar PC, følger du instruksjonene i dokumentet for HP bærbare PCer - Oversikt over reparering eller reinstallering av Windows XP.

Trinn 4: Kontakt HP

Hvis de foregående trinnene ikke løser problemet, må du kontakte HP-service og støtte for mer hjelp.