• Opplysning

• Tilbakemelding

Bærbare datamaskiner fra HP - Oversikt over HDMI- og DVI-tilkoblinger for datamaskiner

Dette dokumentet gjelder for HPs bærbare datamaskiner med HDMI- eller DVI-utganger.
Datamaskinen kan brukes til å spille av lyd- og videofiler på eksterne lydsystemer og digitale fjernsyn ved å bruke High-Definition Multimedia Interface (HDMI)- eller Digital Visual Interface (DVI)-utganger og -kabler. Ikke alle datamaskiner eller eksterne systemkomponenter støtter HDMI eller DVI, så det er viktig å fastslå hvilke typer kabler som er påkrevde for hvert system før første oppsett. Se produsentens spesifikasjoner for hver systemkomponent for å finne ut hvilke typer tilkoblinger og formater som støttes. Dette dokumentet inneholder en oversikt over HDMI- og DVI-tilkoblinger, og hvordan du kobler datamaskinens HDMI-port til ditt digitale fjernsyn (DTV).
merknad:
Hvis du opplever problemer med lyd over HDMI, kontrollerer du at du bruker riktig HDMI-kabel, som beskrevet nedenfor. Kontroller også at den bærbare datamaskinen har de nyeste lyddriverne og den nyeste BIOSen installert. Hvis du bruker WinDVD eller MediaSmart for avspilling, må du oppdatere til den nyeste versjonen. For mer informasjon, se Løse problemer med HDMI-skjerm og -lyd.

Hva er DVI?

Digital Visual Interface (DVI) er en eldre tilkoblingstype som er ment for å koble sammen utgangsenheter, for eksempel en datamaskin til en LCD-skjerm eller et digitalt fjernsyn. DVI-kontakter og -kabler kan kun sende videoinformasjon. Derfor trenger DVI-enheter separate kabler for lyd.
Digital Visual Interface-standarden er en videogrensesnittstandard som dekker overføring av video mellom en kildeenhet (for eksempel en personlig datamaskin) og en skjermenhet (for eksempel en skjerm eller et digitalt fjernsyn). DVI-standarden har oppnådd utbredt aksept i datamaskinbransjen for både stasjonære datamaskiner og skjermer. De fleste moderne stasjonære datamaskiner og LCD-skjermer for detaljhandel inneholder et DVI-grensesnitt, og mange andre enheter, slik som projektorer og fjernsyn for forbrukere, støtter DVI indirekte via HDMI, en annen videogrensesnittstandard. Mange bærbare datamaskiner har eldre VGA-porter og enkelte modeller har HDMI-porter. Færre bærbare datamaskiner har DVI-porter.

Hva er HDMI?

High-Definition Multimedia Interface (HDMI) er et ukomprimert, fullstendig digitalt lyd/video-grensesnitt. Det gir krystallklar, fullstendig digital lyd og video via en enkelt kabel - HDMI forenkler kablingen drastisk og bidrar til å gi en hjemmekino-opplevelse av høyest mulig kvalitet. Med HDMI kan du overføre store mengder med digital, ukomprimert lyd- og videoinformasjon ved høy hastighet. Dette reduserer antallet kabler som er nødvendige for å konfigurere hjemmekinosystemet, siden både lyd- og videosignaler styres av én kabel.
HDMI oppretter et grensesnitt mellom en lyd/video-kilde, for eksempel en dekoder, DVD-spiller eller A/V-mottaker, og en lyd- og/eller videoskjerm, slik som et digitalt fjernsyn, over én kabel. HDMI støtter standard, forbedret eller HD-video, i tillegg til flerkanals digital lyd på én kabel. Den overfører alle ATSC HDTV-standarder og støtter 8-kanals, 192 kHz, ukomprimert digital lyd og alle tilgjengelig komprimerte formater, for eksempel Digital Dolby og DTS. HDMI 1.3 gir ekstra støtte for nye tapsfrie, digitale lydformater, for eksempel Dolby® TrueHD og DTS-HD Master Audio™, med ekstra båndbredde for å tilrettelegge for fremtidige forbedringer og krav.
HDMI spiller også en del i håndheving av digital rettighetsforvaltning. Hvis HDMI-komponentene er eldre (før 2005), og utgangsenheten ikke har muligheter for High-bandwidth Digital Content Protection (HDCP), kan du kanskje se HDCP-beskyttet innhold på datamaskinens interne skjerm, men ikke på LCD-fjernsynet eller projeksjonsfjernsynet.

Hva er forskjellen mellom HDMI og DVI?

Både HDMI og DVI kan sende lignende bildekvalitet. DVI-videosignaler kan sendes gjennom en HDMI-kontakt med en adapter, og omvendt. DVI er en eldre tilkoblingstype som opprinnelig ble laget for bruk med datamaskin, og derfor støtter den ikke lyd. DVI-enheter krever egne lydkabler.
HDMI er fullstendig kompatibel med DVI, noe som betyr at du kan koble via HDMI-porten til en datamaskinskjerm uten problemer.

Er HDMI bakoverkompatibel?

Ja. HDMI har gått gjennom flere forskjellige versjoner. Hver nye versjonen la flere forskjellige funksjoner til i teknologien. For eksempel har HDMI 1.0 en maksimal skjermoppløsning på 1920 x 1080 p 60, mens HDMI 1.3b har en maksimal oppløsning på 2560 x 1600 p 60.
HDMI 1.3b har alle de samme funksjonene til HDMI 1.0. Men hvis hjemmesystemet ditt hjem er konfigurert med en eldre HDMI-versjon, er kanskje ikke alle de nyeste alternativene, slik som Dyp farge, tilgjengelig på systemet.

Hvilke typer HDMI- og DVI-kontakter finnes?

Begge kontakttypene har tre ulike undertyper.
HDMI
DVI
Type A. HDMI-kontakt med 19 pinner
DVI-D. Overfører digitale signaler.
Type B. HDMI-kontakt med 29 pinner.
DVI-A. Overfører analoge signaler med høy oppløsning.
Type C. HDMI-kontakt med 19 pinner, men med et mye mindre kontakthode for bærbare enheter.
DVI-I. Integrert DVI overfører både analoge og digitale signaler.
Det finnes adaptere som gjør at du kan koble andre HDMI-kontakter til hverandre, og ulike DVI-kontakttyper til hverandre. Datamaskinen og hjemmeunderholdningssystemet kan ha forskjellige tilkoblingstyper. Se produsentens spesifikasjoner for hver systemkomponent for å fastslå hvilke typer tilkoblinger og formater som støttes før du kjøper kabler.
Figur : HDMI-port og -kontakt
Bilde av HDMI-port og -kontakt

Hva betyr HDCP når det gjelder HDMI og DVI?

High-Bandwidth Digital Content Protection (HDCP) er utformet for å hindre reproduksjon av opphavsrettsbeskyttet materiale. De fleste HD-fjernsyn og HD DVD-spillere før 2005 er klassifisert som DVI/HDCP eller HDMI/HDCP. Dette betyr at de har DVI- eller HDMI-porter for å koble til annet utstyr, og at de bruker HDCP for å beskytte opphavsrettsbeskyttet innhold.
Hvis din HD-skjerm eller ditt fjernsynssett mottar informasjon fra satellitt eller en HD DVD som er kodet for HDCP, men HDMI- eller DVI-kablene som overfører signalet ikke er kompatible med HDCP, kan signalet bli dårligere når det sendes til skjermen. For eksempel vil et HD-signal på 1080i automatisk konverteres til 480i, slik at du ikke vil motta fordelene ved HD. I verste fall kan du kanskje ikke se et bilde i det hele tatt.

Hvordan kobler jeg min datamaskin til fjernsynet med HDMI-kabel?

For å koble datamaskinen til et HD-fjernsyn med en HDMI-kabel, må du gjøre følgende:
  1. Finn HDMI-porten bak på fjernsynet. Det skal være flere enn én port, så velg en som står ubrukt. Merk hvilken port du velger.
  2. Koble en av HDMI-kabelens ender til porten på fjernsynet.
  3. Koble den andre enden av HDMI-kabelen til HDMI-porten på datamaskinen.
  4. Bruk fjernsynets fjernkontroll og velg den HDMI-inngangen som tilsvarer porten du koblet kabelen til.
  5. Trykk på av/på-knappen for å starte datamaskinen, og la den starte opp i Windows.
    Windows-skrivebordet skal vises på fjernsynet ditt. Hvis ikke, trykk og hold nede Fn-tasten, og trykk deretter på F4-tasten for å skifte skjermbildet fra datamaskinskjermen til fjernsynet.
  6. Bruk datamaskinens tastatur eller en annen kontrollenhet for å spille av en film eller video på Internett.
  7. Kontroller kvaliteten på bildet og lyden. Hvis lyden ikke spiller automatisk av, må innstillingene for avspilling av lyd konfigureres til å bytte fra datamaskinens høyttalere til fjernsynets høyttalere når HDMI-kabelen er tilkoblet.
    1. Klikk på Start, skriv inn lyd og velg Lyd fra listen som vises.
    2. Velg fanen Avspilling og velg de ønskede høyttalerne fra listen som vises.
      Figur : Lyd
      Bilde av vinduet for lydinnstillinger
Dette skal gjøre det mulig for deg å nyte godt av HD-video, slik som en Blu-Ray, på din HDTV hvis datamaskinen har en Blu-Ray-disk. Kontroller at programmet for medieavspilling, slik som WinDVD, MediaSmart, eller PowerDVD, er tilgjengelig for å spille av DVD-plater.