HP bærbare PCer - Diagnostisering av en flytende krystallskjerm (LCD) for skader

Dette dokumentet gjelder HP bærbare PC-er med LCD-skjerm.
Hvis du har en når du sprukket et eller ødelagt LCD-skjerm, bruk et av følgende alternativer for å reparere eller skifte den ut. Det anbefales ikke å utføre reparasjonen selv.
LCD-skjermer på bærbare datamaskiner er laget av to tynne lag av glass med et mørkt krystallmateriale i mellom. Glasset er dekket på utsiden av et lag av plast. Kunder mener ofte at det ikke kan være en ødelagt LCD-skjerm fordi de ikke føler sprekken. Sprekker i glasset merkes dog vanligvis ikke fordi plastlaget sjeldent får sprekker.
Når LCD-skjermglasset sprekker kan følgende skje:
  • Streker eller mønstre kan vises på skjermen. Det kan være mange linjer eller bare noen få linjer.
  • Svarte "flekker" kan også vises. Dette kan være flytende krystallmateriale som lekker ut av en sprekk. En sprekk kan være til stede gjør at linjen vises, men det vises ikke noen flytende flekker. Flekker kan være små eller kan vises senere eller bli større over tid. Kundene sier ofte at det var ingen svart(e) flekk(er) da enheten ble sendt for reparasjon, så det må ha skjedd under eller etter levering.
  • Skjermen kan være helt svart. men et slags mønster kan dog vanligvis sees hvis du ser nøye etter.
Det er viktig å forstå at linjene på LCD-skjermen også kan være forårsaket av problemer med videodriveren eller med mediet du bruker. Problemer med videodriveren kan vanligvis løses ved å laste ned og installere en ny videodriver. Men hvis skaden skyldes en ødelagt LCD, bør du forstå følgende retningslinjer.
Beskyttelse mot skader ved ulykker (ADP)
HP gir kundene muligheten til å kjøpe en plan for beskyttelse mot skader ved ulykker (ADP). Denne planen må kjøpes før det oppstår skade. Kunder kan kjøpe ADP-planen gjennom forhandleren der de kjøpte datamaskinen.
Kundeforårsaket skade på en LCD-skjerm (CID)
Kundeforårsakede skader dekkes ikke av standard garanti. Den er kun inkludert i beskyttelse mot skade ved ulykker. De fleste skadede eller ødelagte LCD-skjermer regnes som CID.
Noen ganger finnes det unntak. Derfor kan du kontakte en serviceagent for mer informasjon. Også for kunder som mottar sin enhet fra service med skade, vil reparasjonen bli satt opp som et unntak.
Eksempler på kundeforårsaket skade på en LCD-skjerm (CID)
Tabellen nedenfor viser eksempler på skade på paneler og felles beskrivelser for skaden.
Alle eksemplene er skadede paneler som ikke ville være dekket av standardgaranti.
CID-skade
Beskrivelse
Eksempel på skadet LCD-panel
Diagonale eller hakkete linjer og/eller tilstedeværelse av både vannrette og loddrette linjer
Diagonale eller hakkete linjer (hvite området i 1) og både vannrette og loddrette linjer angir panelskade. Ett sett med horisontale eller vertikale linjer kan være et skadet panel, men kan også være forårsaket av grafikk-maskinvarefeil eller en løs intern videokabel.
Diagonale eller vannrette linjer
Diagonale eller vannrette linjer
Misfarget, lysere eller mørkere område på skjermen
Væske har kommet inn i skjermpanelet.
Misfarget, lysere og mørkere områder på skjermen
Hvite flekker eller lysere områder
Lysere eller hvite flekker er synlig på skjermen. Dette skjer vanligvis når en skarp gjenstand eller kant har kommet i kraftig kontakt med skjermen.
Hvite flekker på skjermen
Mørke flekker i lokaliserte områder, et eksempel på Mura-defekter
Svarte punkter vises på skjermbildet. Disse feilene over et bredt område forårsakes vanligvis av en skarp gjenstand som treffer skjermen.
Mørke flekker på skjermen
Mørk flekk på skjermen
Mørk flekk på skjermen
Svarte "klatter" eller "flekker" med lysere hvite områder
Det interne glasset har sprukket og lekker ut flytende krystall som samler seg i områder (de svarte flekkene). Når dette skjer, er områdene som ikke har flytende krystall hvite.
Svarte klatter med lyse hvite områder
Svarte klatter og hvite områder
Svarte klatter og lyse hvite områder
Svarte klatter og lyse hvite områder
Svarte klatter som går gjennom skjermen
Det interne glasset har sprukket og flytende krystall lekker (noen ganger kalles det blødning) i skjermen langs sprekken.
Svarte klatter som går gjennom skjermen
Svarte klatter som går gjennom skjermen
Svarte klatter som går gjennom skjermen
Knust glass
I ekstreme tilfeller kan det knuste glasset være synlig, samt svarte og hvite flekker.
Knust glass med svarte og hvite klatter
Knust glass med svarte og hvite klatter
Skaden min LCD-skjerm er ikke dekket av standardgaranti. Hva kan jeg gjøre nå?
I de fleste tilfeller anses denne skaden som forårsaket av kunden og omfattes ikke av noen standard garanti. Det vil derfor være eierens ansvar å dekke kostnadene for reparasjon med mindre de tidligere har kjøpt beskyttelse mot skade ved ulykker (ADP). Hvis datamaskinen er utenfor garantien, kan en betalingsbasert tjeneste startes ved å kontakte HP.
Hvis du ikke har en ADP-polise og ønsker ikke å betale for reparasjon av en skadet LCD, kan du koble til en ekstern skjerm og bruke den bærbare datamaskinen som den er. Eller du kan kjøpe en skjerm med tastatur og mus, og bruke den bærbare datamaskinen som om den er en stasjonær datamaskin. LCD-skjermens skader påvirke vanligvis ikke driften av den bærbare PCen. Du kan også fjerne harddisken og bruke den i et eksternt kabinett på en annen datamaskin.
Forsøke å reparere det selv
Det er ikke anbefalt for de fleste kunder å forsøke å reparere den bærbare datamaskinen selv. En feil kan føre til ubotelig skade på datamaskinen. Det anbefales at alle reparasjoner utføres av en erfaren og autorisert tjenesteleverandør. Hvis du velger å utføre reparasjoner selv, gjør du følgende for å finne og bestille de riktige reservedelene.
  1. Åpne en nettleser og gå til hjemmesiden www.hp.com, klikk Støtte, og velg Støtte og feilsøking.
  2. Angi produktets navn/nummer fra HP Customer Support-siden, og trykk på Enter-tasten.
    Figur : HP Customer Support-hjemmesiden
    HP Customer Support-hjemmesiden med søkefeltet markert
  3. Hvis du får flere treff i søkeresultatene, velger du den spesifikke modellen din.
  4. På produktstøttesiden klikker du på Brukerveiledninger.
    Figur : User Guides
    Produktstøttesiden med Brukerveiledninger markert
  5. Klikk Vedlikehold og service-håndbok for å åpne håndboken.
    Figur : Vedlikehold og serviceveiledning
    Produktets brukerveiledning med vedlikehold og serviceveiledning markert
  6. Finn delenummeret, og instruksjonene for fjerning og utskifting.
    Figur : Finne reservedelenumrene
    Optisk stasjon-delen med reservedelenummer-kolonnen markert
  7. Når du har funnet riktig delenummer, se Bestille HP-sertifiserte reservedeler. Bruk instruksjonene i dette dokumentet for å bestille en ny del.
    Du kan også klikke Kontakt støtte øverst på siden for å kontakte en representant eller finne et autorisert verksted.
Vi anbefaler at du bare bestiller deler fra en autorisert HP reservedelsforhandler. Deler bestilt fra tredjeparter yter kanskje ikke som forventet og kan føre til ekstra driftsproblemer.