HP-PCer - Størrelsen på harddisken stemmer ikke med spesifikasjonene (Windows 10, 8, 7)

Dette dokumentet gjelder for HP- og Compaq-datamaskiner med Windows 10, 8 eller 7.
HP-datamaskiner som leveres med Windows forhåndsinstallert kan se ut til å ha en harddisk som er mindre enn hva er angitt i produktspesifikasjonene, dokumentasjonen eller det er angitt på esken. Windows ser ut til å rapportere en mindre harddiskkapasitet fordi det viser informasjon om én partisjon på harddisken om gangen, og det er to vanlige brukte rapporteringssystemer for binærdata. For mer informasjon, kan du se Hva er forskjellen mellom desimal og binært?

Forstå harddiskpartisjoner og plassbruk

Antall harddiskpartisjoner og deres etiketter varierer avhengig av datamaskinens operativsystem:
HP-datamaskiner med Windows 10, 8 eller 7 har harddisker som inneholder to partisjoner. Den første partisjonen inneholder plass som kan brukes. Dette er vanligvis C: -stasjonen og kan være merket Lokal Disk, OS eller Windows.
Den andre partisjonen inneholder informasjon om gjenoppretting av systemet, og kan være merket Recovery, Gjenopprettingsavbildning eller HP_Recovery.
merknad:
Noen HP-datamaskiner med Windows 10, 8 eller 7 har harddisker som inneholder en tredje partisjon merket SYSTEM. Denne partisjonen er beskyttet plass som brukes av Windows. Informasjonen som er lagret på systempartisjonen brukes til å lagre viktige systemfiler inkludert oppstartsgjenoppretting og systemgjenopprettingspunkter.

Vise total diskplass

Bruk Systeminformasjon til å vise den totale størrelsen på harddisken. Systeminformasjon rapporterer den totale plassen i både binær betydning og totale bytes (desimal); dette er to målinger som du kan bruke til å forstå den reelle diskplassen.
  1. For å åpne Systeminformasjonsvinduet, kan du gjøre følgende avhengig av datamaskinens operativsystem:
    • I Windows 10, kan du søke etter msinfo og åpne Systeminformasjon.
    • I Windows 8 og 7, kan du søke etter msinfo32 og åpne msinfo32.
    Vinduet Systeminformasjon åpnes.
    Figur : Vinduet Systeminformasjon
    Vinduet Systeminformasjon
  2. Klikk Komponenter under Systemsammendrag.
  3. Klikk på Lagring.
  4. Velg Disker.
  5. Se informasjonen som er tilgjengelig. For eksempel vises den totale diskplassen og to partisjoner på harddisken. I dette eksempelet den totale diskstørrelsen 596,17 GB (gigabyte) som rapportert av Windows. Dette er lik litt under 640 milliard byte i nøyaktige størrelse ved bruk av desimalmåling. Harddisken som vises er en typisk 640 GB harddisk.
      Figur : Eksempel, harddiskplass vist for en datamaskin med Windows 10
      Eksempel: Harddiskplass vist for en datamaskin med Windows 10
    1. Total harddiskplass
    2. Beskyttet plass som brukes av Windows
    3. Plass for normal bruk i et operativsystem
    4. Plass som er reservert for systemgjenoppretting

Aktivere ikke-allokert plass

Noen ganger er ikke den totale størrelsen med diskplass gjort tilgjengelig og en del av plassen på harddisken er stående som ikke-allokert. Dette kan forekomme hvis en ekstra harddisk er lagt til og ikke er partisjonert på riktig måte, eller det fabrikkinstallerte programvarebildet ikke stemmer overens med størrelsen på harddisken.
Hvis harddisken inneholder en betydelige mengde ikke-allokert plass, kan du bruke følgende fremgangsmåte for å legge til ledig plass på harddisken.
  forsiktig:
Ikke bruk RECOVERY eller FACTORY_IMAGE-partisjonen! Dette allokerer ubrukt plass til systemgjenopprettingspartisjonen som bare brukes til å gjenopprette datamaskinen.
  forsiktig:
Ikke bruk SYSTEM-partisjonen! Windows bruker denne partisjonen til å lagre viktige systemfiler inkludert oppstartsgjenoppretting og systemgjenopprettingspunkter.
  1. For å åpne Datamaskinbehandling, kan du gjøre følgende avhengig av datamaskinens operativsystem:
    • I Windows 10 og 8, høyreklikker du Start og velg Datamaskinbehandling.
    • I Windows 7 kan du søke etter og velge Datamaskinbehandling.
    Hvis du blir bedt om et administratorpassord eller -bekreftelse, må du skrive inn passordet eller gi bekreftelse.
    Vinduet Datamaskinbehandling åpnes.
    Figur : Vinduet Datamaskinbehandling
    Vinduet Datamaskinbehandling
  2. Klikk på Diskbehandling på venstre side.
  3. Du kan se ikke-allokert plass på stasjonen fra skjermbildet Datamaskinbehandling. Ikke-allokert plass vises i en del uten en partisjonsetikett og med en svart linje øverst. Ikke-allokert plass er ledig plass på harddisken som ikke kan brukes.
    Figur : Eksempel på en 250 GB harddisk med 11,72 GB ikke-allokert plass
    250 GB harddisk vises med 11,72 GB ikke-allokert plass
    merknad:
    Hvis ikke-allokert plass ikke er oppført for en diskett, er disken riktig allokert.
  4. Fra Datamaskinbehandling-skjermbildet, høyreklikk på harddisk-volumet som du vil øke (for denne eksempel Disk 0 (C:)) og velg Utvid volum. Ikke velg SYSTEM, RECOVERY eller FACTORY_IMAGE-partisjonen.
    Figur : Volumutvidelse valgt i vinduet Datamaskinbehandling
    Volumutvidelse valgt i vinduet Datamaskinbehandling
  5. Klikk på Neste når veiviseren for Utvid volum åpnes.
  6. Velg harddisken du vil øke, angi hvor mye plass du vil øke med og klikk deretter på Neste. For å godta den maksimale mengden av tilgjengelig ikke-allokert plass, ikke endre noen av størrelsesverdiene som vises.
    Figur : Utvid volum-veiviseren
    Utvid volum-veiviseren
  7. Klikk på Fullfør for å fullføre.
  8. Den tidligere ikke-allokerte plassen kan nå brukes og de riktige verdiene for stasjonens kapasiteter vises nå i vinduet for Datamaskinbehandling.
    Figur : 250 GB harddisk med fullt allokert plass
    250 GB harddisk med fullt allokert plass

Hva er forskjellen mellom desimal og binært?

Annen programvare og maskinvare og leverandører kan bruke andre målemetoder for å måle en gigabyte. Det Windows viser som størrelsen på harddisken kan være mindre enn den faktisk størrelsen.

Definisjon av desimal harddiskstørrelse

Harddisker beskrives og markedsføres av produsentene med desimal (eller base 10) kapasitet. I desimal betydning er én megabyte (MB) lik 1 000 000 bytes og en gigabyte (GB) er lik 1 000 000 000 byte. Desimalsystemet er det vi er kjent med til vanlig.

Definisjon av binær harddiskstørrelse

Windows og andre programmer har rapporteringsfunksjoner som bruker binær (eller base 2) nummersystem. I binært nummersystem er én MB lik 1 048 576 byte og en gigabyte er lik 1 073 741 824 bytes.

Konvertere binær størrelse til desimal størrelse

For å fastslå harddiskens kapasitet med programvare som rapporterer i base 2 tallsystem, multipliser base 2-verdien med 1 048 576 for å fastslå tilsvarende desimalverdi.

Hvorfor er det en gjenopprettings- eller Fabrikkavbildningspartisjon?

Informasjonen som er lagret på gjenopprettings- eller fabrikkimagepartisjoner er viktig informasjon om består av en sikkerhetskopi av Windows og opprinnelig fabrikkinstallert programvaren.
For HP-datamaskiner som er produsert før Windows Vista, ble gjenopprettingsinformasjon lever på plate(r). HP inkluderer ikke lenger gjenopprettingsplater med de fleste datamaskiner fordi:
  • Plater kan bli ødelagt av riper.
  • Plater kan gå tapt.
  • Platene kan svikte etter lengre perioder av eksponering mot sollys.
  • Plater øke kostnadene til prisen på datamaskinen.
  • Gjenoppretting fra harddisken er i betydelig grad raskere enn gjenoppretting fra plater, og krever ingen utskifting av plate.
Du bør fremdeles lage gjenopprettingsplater ved hjelp av Recovery-programmet som er levert av HP. For mer informasjon, kan du se Få et gjenopprettings-CD- eller DVD-sett.