• Opplysning

HP er oppmerksom på den siste klasse av sikkerhets-sårbarheter som kalles "spekulativ kjøring av side-kanalsangrep" som påvirker mange moderne prosessorer (Intel, AMD og ARM) og operativsystemer. HP vil gi oppdatert informasjon om dette på kundestøttesiden så snart den blir tilgjengelig.

hp-concentra-wrapper-portlet

Handlinger
Laster inn...

HP PC-er - Bruke Windows Defender til å hindre problemer på grunn av virus og spionprogrammer (Windows 8)

Dette dokumentet gjelder for HP- og Compaq-datamaskiner og nettbrett med Windows 8 og Windows Defender.
Windows Defender hjelper til med å beskytte datamaskinen mot popup-vinduer, treg ytelse og sikkerhetsrisikoer på grunn av spionprogrammer. Denne typen skadelige programvarer kan infisere datamaskinen din uten at du vet om det: De kan installere seg selv fra en e-postmelding, når du kobler til Internett eller når du installerer enkelte applikasjoner ved bruk av en USB-flash-stasjon, CD, DVD eller annet flyttbart media. Dette dokumentet forklarer hvordan du kan bruke Windows Defender til å finne og fjerne skadelig programvare.
Windows Defender hindrer at datamaskinen din infiseres av skadelig programvare på to måter:
  • Beskyttelse i sanntid. Du får en melding fra Windows Defender hvis skadelig programvare prøver å installere seg selv eller prøver å kjøre på datamaskinen din. Du får også en melding hvis applikasjoner prøver å endre på viktige innstillinger.
  • Alternativer for skanning. Du kan bruke Windows Defender til å skanne etter skadelig programvare som kan ha blitt installert på datamaskinen din, og til å fjerne (eller sette i midlertidig karantene) alt som oppdages under en skanning automatisk.
  merknad:
På enkelte HP-datamaskiner har Windows Defender allerede blitt installert, aktivert og kjører automatisk.
  merknad:
Hvis du ikke bruker den nyeste versjonen av Windows 8, kan en del av illustrasjonene og informasjonen i dette dokumentet være annerledes. Du kan skaffe den nyeste versjonen fra Microsoft Store.
Aktivere Windows Defender
Når du skal aktivere Windows Defender, må du koble deg til Internett, og deretter gjøre følgende:
  1. Skriv Windows Defender på startskjermen for å åpne Søk-perlen, og velg deretter Windows Defender fra søkeresultatene.
    Figur : Søkeresultater for Windows Defender
    Søkeresultater for Windows Defender
    Applikasjonen Windows Defender åpnes.
      merknad:
    Hvis du får en feilmelding som sier at Windows Defender ikke beskytter datamaskinen, og du ikke kan åpne Windows Defender-programmet, fortsetter du til neste del.
  2. Hvis PC-status: Beskyttet-melding vises øverst i vinduet, er Windows Defender aktivert og sanntidsbeskyttelse er slått på.
    Figur : PC-status: Meldingen Beskyttet
    PC-status: Meldingen Beskyttet
    Hvis PC-status: I faresonen-melding vises øverst i vinduet, kan det hende at sanntidsbeskyttelse er slått av. Gå til neste trinn.
    Figur : PC-status: I faresonen-melding
    PC-status: I faresonen-melding
  3. Aktiver Windows Defender ved å klikke på knappen Slå på.
    Windows Defender-vinduet viser PC-statusen: Beskyttet-melding.
Kan ikke aktivere Windows Defender
Hvis du ikke kan aktivere Windows Defender og du får en feilmelding som sier at Windows Defender ikke beskytter datamaskinen, kan det være fordi datamaskinen fortsatt har et annet antivirusprogram installert. Du løser dette problemet ved å fjerne det gamle antivirusprogrammet før du aktiverer Windows Defender. Hvis du trenger hjelp med å avinstallere det gamle antivirusprogrammet, kan du se HP-dokumentet Avinstallere programvare (Windows 10, 8).
Når du har avinstallert antivirusprogrammet, blir du bedt om å starte PC-en på nytt. Start PC-en på nytt, og bruk deretter følgende fremgangsmåte for å aktivere Windows Defender:
  1. Skriv inn handlingssenter på startskjermen for å åpne Søk-perlen, og velg deretter Handlingssenter fra søkeresultatene.
    Figur : Søkeresultater for Handlingssenter
    Velge Handlingssenter
  2. Klikk på pilen på Sikkerhet-fanen for å utvide listen over sikkerhetselementer.
    Figur : Sikkerhetsdelen av Handlingssenter-vinduet.
  3. Klikk på Slå på nå ved siden av Beskyttelse mot spionprogrammer og uønsket programvare eller Virusbeskyttelse for å aktivere Windows Defender
    Figur : Sikkerhetselementer i Handlingssenter-vinduet
    Slå på sikkerhetselementer i Handlingssenter
    Applikasjonen Windows Defender åpnes.
  4. Kontroller om Windows Defender er aktivert.
    Hvis PC-statusen: Beskyttet-melding vises øverst i vinduet, er Windows Defender aktivert og sanntidsbeskyttelse er slått på.
    Figur : PC-status: Beskyttet-melding
    PC-status: beskyttet-melding
    Hvis PC-statusen: I faresonen-melding vises øverst i vinduet, kan det hende at sanntidsbeskyttelse er slått av.
    Figur : PC-status: I faresonen-melding
    PC-status: Risikomelding vises
  5. Du aktiverer Windows Defender ved å klikke på Slå på-knappen.
    Windows Defender-vinduet viser PC-statusen: Beskyttet-melding
Åpne Windows Defender
Slik åpner du Windows Defender:
  1. Skriv Windows Defender på startskjermen for å åpne Søk-perlen, og velg deretter Windows Defender fra søkeresultatene.
    Figur : Søkeresultater for Windows Defender
    Søkeresultater for Windows Defender
  2. Applikasjonen Windows Defender åpnes.
    Figur : startskjerm for Windows Defender
    startskjerm for Windows Defender
    • Hvis Windows Defender oppdager programvare som kan være skadelig eller uønsket, vises navnet på programvaren på startskjermen sammen med informasjon om programvaren. Bruk denne informasjonen til å avgjøre om du vil fjerne programvaren eller deaktivere den midlertidig.
    • Hvis Windows Defender ikke oppdager programvare som kan være skadelig eller uønsket, trenger du ikke å gjøre noe.
Skanne etter skadelig programvare
Du kan bruke Windows Defender til å kjøre en hurtigskanning på datamaskinen din, eller du kan kjøre en fullstendig skanning. Hvis du mistenker at det finnes skadelig programvare på en spesiell del av datamaskinen, kan du bruke Windows Defender til å kjøre en tilpasset skann av enkelte stasjoner og mapper.
Figur : Skannealternativer i Windows Defender-vinduet
Skannealternativer i Windows Defender-vinduet
Velge elementer som skal tas med når Windows Defender skanner
Arkiverte elementer og flyttbare stasjoner kan inkluderes i skanning med Windows Defender.
Velge elementer som skal utelukkes når Windows Defender skanner
For at skanningen skal gå fortere, kan du utelate spesifikke filer, plasseringer, filtyper og prosesser.
  forsiktig:
Når elementer utelates fra skanningen, er datamaskinen din sårbar overfor de nyeste skadelige programvarene.
Fjerne skadelig programvare
Når Windows Defender har skannet datamaskinen din, vises resultatene av skanningen. Hvis Windows Defender ikke oppdager noen skadelig programvare, trenger du ikke å gjøre noe.
Figur : Meldingen Søk fullført
Meldingen Søk fullført
Hvis Windows Defender oppdager programvare som kan være skadelig eller uønsket, kan du velge mellom å ignorere, fjerne eller sette hvert enkelt element i karantene. Når du velger å sette programvare i karantene, flytter Windows Defender den til et annet sted på datamaskinen, og hindrer programvaren fra å kjøre helt til du velger å gjenopprette den eller fjerne den fra datamaskinen. For mer informasjon, kan du lese Arbeide med elementer som er satt i karantene.
Arbeide med elementer som er satt i karantene
Windows Defender flytter programvare som er satt i karantene, til et annet sted på datamaskinen, og hindrer programvaren fra å kjøre helt til du velger å gjenopprette den eller fjerne den fra datamaskinen. I Windows Defender kan du også angi hvor lang tid det skal gå før elementer som er satt i karantene fjernes automatisk.
Oppdatere definisjoner for spionvare, virus og annen skadelig programvare
Definisjoner for virus, spionvare og annen skadelig programvare er filer som brukes av Windows Defender til å identifisere og varsle deg om skadelig eller uønsket programvare på datamaskinen. Windows Defender bruker Windows Update til å installere nye definisjoner etter hvert som de utgis, for å sikre at disse definisjonene stadig er oppdaterte. Du kan imidlertid sjekke på Internett manuelt etter oppdaterte definisjoner før du skanner.
Bruk følgende fremgangsmåte når du skal oppdatere definisjonene for spionprogrammer, virus og skadelig programvare manuelt:
  1. Klikk på kategorien Oppdater.
  2. Klikk på Oppdater.
    Figur : Oppdater-knappen i kategorien Oppdater
    Oppdater-knappen i kategorien Oppdater
    Windows Defender søker etter og laster ned definisjoner for virus og spionvare.
    Figur : Fremdriftslinje for installasjon
    Fremdriftslinje for installasjon
    Når søket er ferdig, og de nye definisjonene er lastet ned, vises skjermbildet Definisjoner for virus- og spionprogrammer: Oppdatert-melding.
    Figur : Oppdatert-melding
    Oppdatert-meldingDefinisjonene er nå oppdaterte.
Bruke Microsoft Active Protection Services (MAPS)
Ved bruk av Microsoft Malware Protection Center (MAPS) kan du automatisk rapportere skadelig programvare og andre typer programvare som kan være skadelige, til Microsoft. På MAPS-siden kan du velge et av følgende alternativer:
  • Jeg vil ikke bruke MAPS. Hvis du velger dette alternativet, vil ingen informasjon sendes til Microsoft, og du vil ikke motta varsel om det oppdages uklassifisert programvare på datamaskinen din.
  • Enkelt medlemskap. Hvis du velger dette alternativet, sendes kun enkel informasjon om skadelig og uønsket programvare til Microsoft. Denne informasjonen inneholder programvarens opphav, handlinger du har valgt eller som velges automatisk, og om disse handlingene var vellykket.
  • Avansert medlemskap. Hvis du velger dette alternativet, sendes enkel informasjon til Microsoft sammen med programvarens plassering, filnavn, informasjon om hvordan programvaren fungerer og hva det har gjort med datamaskinen din.
Figur : Valget MAPS i kategorien Innstillinger
Valget MAPS i kategorien Innstillinger