• Informatie

• Feedback

Een slechte afdrukkwaliteit oplossen op HP LaserJet MFP M139-M142 printers

De kwaliteit van een afgedrukt document voldoet niet aan de verwachtingen. Afdrukken hebben vegen, zijn onscherp, vaag of donker, of er is losse toner te zien.

Voer de volgende taken uit in de aangegeven volgorde. Gebruik na elke taak de printer om te zien of het probleem is opgelost.

Het papier controleren

De kwaliteit en het soort papier kunnen van invloed zijn op de afdruktaak. Gebruik de volgende richtlijnen om na te gaan of het papier geschikt is. Als dat niet het geval is, plaatst u het juiste papiertype.

• Gebruik papier dat in de HP LaserJet printers mag worden gebruikt. Gebruik geen papier dat alleen voor gebruik in inkjetprinters is ontwikkeld.

• Gebruik geen papier met een te ruw oppervlak. Gladder papier kan leiden tot een betere afdrukkwaliteit.

Het tonerniveau controleren en de cartridge controleren

Een laag tonerniveau of problemen met de cartridge kunnen een slechte afdrukkwaliteit veroorzaken.

1. Controleer toner- en cartridgetype. HP raadt u aan om originele tonerproducten van HP te gebruiken. HP kan de kwaliteit of betrouwbaarheid van cartridges van andere fabrikanten of opnieuw gevulde cartridges niet garanderen. Als u geen originele HP supplies gebruikt, werken HP+ printers niet zoals verwacht (alleen draadloze modellen) en de stappen voor probleemoplossing op de HP ondersteuningssite lossen het probleem mogelijk niet op.

Ga naar Antivirus- en antifraudeprogramma van HP (in het Engels) als u de echtheid van uw cartridges wilt controleren. Koop vervangende cartridges en andere supplies via de HP Store of bij een lokale winkel.

2. Het tonerniveau controleren en cartridges vervangen die leeg of bijna leeg zijn.

• HP Smart-app: Open de app en bekijk het tonerniveau naast de printernaam of afbeelding.

• Configuratiepagina: Druk op de knop Annuleren op het bedieningspaneel van de printer om deze in te schakelen. Houd de knop Start kopiëren/hervatten vijf seconden ingedrukt en laat daarna de knop los. Het Gereed-lampje knippert. Bekijk het tonerniveau op de afdruk.

Ga verder met deze stappen om de cartridges te controleren op beschadigingen als u originele HP cartridges gebruikt en de tonerniveaus niet bijna of helemaal leeg zijn.

3. Open de klep van de tonercartridge en verwijder de cartridge.

De klep van de tonercartridge openen en de tonercartridge verwijderen
  4. Controleer de geheugenchip op beschadigingen. Als de geheugenchip ontbreekt of beschadigd is, vervangt u de tonercartridge.

De locatie van de geheugenchip van een tonercartridge
  5. Controleer het oppervlak van de fotogevoelige rol. Vervang de tonercartridge als u krassen, vingerafdrukken of beschadigingen ziet.

Let op!:

Raak de fotogevoelige rol niet aan. Vingerafdrukken op de rol kunnen problemen met de afdrukkwaliteit veroorzaken.

De fotogevoelige rol onderzoeken op krassen of vingerafdrukken
  6. Plaats de cartridge terug en sluit de cartridgeklep.

De cartridge uitlijnen met de geleiders in de printer

De afdrukinstellingen controleren

Soms kunnen de afdrukinstellingen van invloed zijn op de afdrukkwaliteit. Controleer de afdrukinstellingen om te kijken of ze geschikt zijn voor uw afdruktaak.

De cartridge reinigen

Gebruik de cartridgereinigingsmodus om stof van de papierrollen te verwijderen en de afdrukkwaliteit te verbeteren.

1. Open de Geavanceerde instellingen, de startpagina van de printer of de HP Device Toolbox.

• HP Smart-app (Windows, Mac, iOS, Android): Open de app en klik op de naam of afbeelding van uw printer. Selecteer indien nodig printerinstellingen en selecteer vervolgens Geavanceerde instellingen.

• HP Printer Assistant (Windows 7): Zoek en open HP en open vervolgens HP Printer Assistant. Selecteer Afdrukken en klik vervolgens op Printer Home Page (EWS) of HP Device Toolbox.

2. Klik op Systeem > Service.

3. Voer desgevraagd uw gebruikersnaam en wachtwoord in.

Opmerking:

Als het wachtwoord niet is gewijzigd, vindt u de gebruikersnaam en pincode (wachtwoord) onder de tonerklep.

Voorbeeld van de locatie van de gebruikersnaam en pin-sticker
  4. Zoek de cartridgereinigingsmodus en klik vervolgens op Start.

De printer reinigt nu de cartridges.

Een reinigingspagina afdrukken

Gebruik de tonerreinigingsmodus om stof van de papierrollen te verwijderen.

1. Controleer of er papier in de hoofdlade is geplaatst en schakel vervolgens de printer in.

2. Open de Geavanceerde instellingen, de startpagina van de printer of de HP Device Toolbox.

• HP Smart-app (Windows, Mac, iOS, Android): Open de app en klik op de naam of afbeelding van uw printer. Selecteer indien nodig printerinstellingen en selecteer vervolgens Geavanceerde instellingen.

• HP Printer Assistant (Windows 7): Zoek en open HP en open vervolgens HP Printer Assistant. Selecteer Afdrukken en klik vervolgens op Printer Home Page (EWS) of HP Device Toolbox.

3. Klik op Systeem > Service.

4. Voer desgevraagd uw gebruikersnaam en wachtwoord in.

Opmerking:

Als het wachtwoord niet is gewijzigd, vindt u de gebruikersnaam en pincode (wachtwoord) onder de tonerklep.

Voorbeeld van de locatie van de gebruikersnaam en pin-sticker
  5. Zoek de Fuserreinigingsmodus, klik op Start en klik vervolgens op OK.

Het waarschuwingslampje op het bedieningspaneel knippert.

6. Druk op het bedieningspaneel van de printer op de knop Hervatten/Annuleren.

De printer gebruikt één vel papier om de fuser te reinigen.

7. Gooi het papier weg in de uitvoerlade.

Verander de instelling van de afdrukdichtheid

Pas de instellingen voor de afdrukdichtheid aan om problemen met de afdrukkwaliteit te helpen verbeteren.

1. Open de Geavanceerde instellingen, de startpagina van de printer of de HP Device Toolbox.

• HP Smart-app (Windows, Mac, iOS, Android): Open de app en klik op de naam of afbeelding van uw printer. Selecteer indien nodig Printerinstellingen en selecteer vervolgens Geavanceerde instellingen.

• HP Printer Assistant (Windows 7): Zoek en open HP en open vervolgens HP Printer Assistant. Selecteer Afdrukken en klik vervolgens op Printer Home Page (EWS) of HP Device Toolbox.

2. Klik op Systeem > Systeeminstallatie.

3. Voer desgevraagd uw gebruikersnaam en wachtwoord in.

Opmerking:

U vindt de gebruikersnaam en pincode (wachtwoord) onder de tonerklep.

Voorbeeld van de locatie van de gebruikersnaam en pin-sticker
  4. Verhoog de instelling van de afdrukdichtheid en klik op Toepassen.

De printerfirmware bijwerken

Controleer op beschikbare firmware-updates voor printers die nieuwe functies bevatten of los problemen op.

De printer laten nakijken

Laat uw HP printer nakijken of vervangen als het probleem zich blijft voordoen nadat alle voorgaande stappen zijn voltooid.

Ga naar Contact opnemen met HP Klantenondersteuning om een productenreparatie of -vervanging te plannen. Als u in Azië/het Pacifisch gebied bent, wordt u verwezen naar een lokaal servicecentrum in uw regio.

Ga naar HP productgarantie statuscontrole om de garantiestatus te bevestigen. Als uw product geen garantie meer heeft, zijn er mogelijk reparatiekosten van toepassing.

Opmerking:

Bewaar een voorbeeldafdruk waarop het probleem zichtbaar is. Als de printer, de inkt- of tonercartridges of de fotogevoelige rol binnen de garantieperiode worden vervangen, vraagt de ondersteuningsagent mogelijk om een afdrukvoorbeeld.