• Informatie

• Feedback

HP pc's - Problemen met de webcam oplossen (Windows 10)

Volg deze stappen om problemen met de webcam op te lossen.

Opmerking:

Afhankelijk van uw versie van Windows 10 kunnen sommige afbeeldingen en informatie in dit document afwijken van uw situatie. U kunt de nieuwste versie verkrijgen via de Microsoft Store.

Sommige HP notebooks en All-in-One-computers worden geleverd met geïntegreerde webcams die kunnen worden gebruikt om video's of stilstaande beelden op te nemen. Een webcam is een video-invoerapparaat vergelijkbaar met een scanner of camera en vereist software om te functioneren. De twee meest voorkomende soorten software die webcams gebruiken zijn software voor online-berichtenuitwisseling (voor het maken van video-oproepen via internet) en software voor het bewerken van video's (voor het maken en delen van videobestanden).

Instellen van de webcamhardware en -software

Als u moet bevestigen dat u een webcam hebt en uw webcamsoftware moet installeren, volgt u de volgende stappen. Als u al hebt bevestigd dat u een webcam hebt en de webcamsoftware hebt geïnstalleerd, zorgt u ervoor dat u alle beschikbare updates uitvoert voor uw software.

Kijk of u webcamhardware hebt

Neem de tijd om de bovenkant van het beeldscherm van de computer te inspecteren. Als uw computer een webcam heeft zou u een kleine lens midden bovenin het scherm moeten zien. Sommige modellen worden niet met een webcam geleverd en het gebied waar de webcam zich normaal zou bevinden is dan vervangen door een kleine plastic plug.

Opmerking:

Vaak zijn er kleine gaten ergens bovenin het midden van uw beeldscherm. Deze gaten zijn voor de microfoon of andere sensoren en bevatten geen webcam.

• Als uw computer geen ingebouwde webcam heeft, moet u een externe webcam gebruiken.

• Als uw computer een ingebouwde webcam heeft, maar kunt u deze niet gebruiken, zoekt en gebruikt u de webcamsoftware die bij uw computer is geleverd.

Webcamlocatie vervangen door een plug

Vind en gebruik de webcamsoftware die bij uw computer werd geleverd

Als uw computer met een ingebouwde webcam werd geleverd, kunt u de app Camera gebruiken om webcamvideo's op te nemen en te delen. De app Camera is vooraf geïnstalleerd op computers met Windows 10. Het is ook gratis te downloaden via de Microsoft Store.

Zoek met behulp van het zoekvak op de taakbalk naar Camera en open dit programma.

Klik op 'Camera' in de zoekresultaten

Basisprocedure voor het oplossen van webcamproblemen

Gebruik basisstappen voor probleemoplossing om uw webcam naar de standaardfunctionaliteit te herstellen, inclusief het gebruik van de webcam-privacyschakelaar, het configureren van uw antivirussoftware en controleren of de app die u gebruikt uw webcam kan gebruiken.

Opmerking:

Wellicht moet u uw firewallinstellingen aanpassen om de webcamsoftware als toegestane toepassing toe te voegen. Meer informatie vindt u in de documentatie van de antivirussoftware.

De webcam privacyschakelaar opzoeken en in-/uitschakelen of op de sluitertoets voor de webcam drukken

Bepaalde notebookmodellen van HP worden geleverd met een webcam privacyschakelaar of een webcam-sluitertoets waarmee de webcam wordt in-en uitgeschakeld. De camera is standaard ingeschakeld. Mogelijk moet u de webcam inschakelen als deze is uitgeschakeld.

Controleer of uw app de webcam kan gebruiken (alleen Windows 10)

Volg deze stappen om ervoor te zorgen dat uw app toegang heeft tot uw webcam.

1. Klik in het menu Start op Instellingen > Privacy > Camera.

2. Kies in het gedeelte Toegang tot uw camera door apps in het menu de instelling te kiezen die het meest van toepassing is voor uw webcam.

3. Onder Kiezen welke apps toegang tot uw camera kunnen krijgen, stelt u de gewenste individuele instellingen in op Aan of Uit.

De video wordt niet weergegeven in de webcamsoftware (zoals Zoom, Skype, Messenger enz.)

U kunt webcamsoftware, zoals YouCam, Skype en Zoom openen, maar er verschijnt geen video in het hoofdweergavevenster. U kunt dit probleem oplossen door ervoor te zorgen dat de webcam het geselecteerde apparaat is, de software te verwijderen en opnieuw te installeren, uw webcam te testen en vervolgens de webcamstuurprogramma's bij te werken.

Opmerking:

Zorg ervoor dat andere programma's of toepassingen die de webcam gebruiken volledig zijn gesloten of niet in gebruik zijn.

Opmerking:

De webcam is mogelijk aan een ander softwareprogramma gekoppeld of reageert niet. Vaak kan alleen al het opnieuw opstarten van de computer het probleem verhelpen. Start de computer opnieuw op en open uw webcamsoftware zodra Windows klaar is met laden.

Controleer of de webcam het geselecteerde video-/opnameapparaat is voor uw webcamsoftware

Uw webcam moet worden geselecteerd als het video-opnameapparaat in uw webcamsoftware. Als de computer meerdere videobronnen heeft, kan uw webcamsoftware zijn aangesloten op iets anders dan uw webcam .

Om de webcam als uw videobron te selecteren, dient u uw webcamsoftware te openen en de videocamera, videobron of video-opname in de eigenschappen of voorkeuren van de software te zoeken.

Opmerking:

De naam van uw webcam kan als USB-videoapparaat, HP webcam, USB 2.0 Camera, HP Pavilion Webcam of iets vergelijkbaars verschijnen. Zo niet, probeert u andere videoapparaatnamen tot u de video van uw webcam in het venster ziet verschijnen.

CyberLink YouCam-webcaminstellingen configureren

U moet mogelijk uw app-instellingen configureren om uw webcam te selecteren.

1. Klik in YouCam op het pictogram Instellingen en klik vervolgens op het pictogram Configureren.

2. Selecteer de naam van uw webcam uit de vervolgkeuzelijst Opnameapparaat.

CyberLink‑voorbeeld
  3. Selecteer Ok en start de YouCam-applicatie opnieuw.

Skype-webcaminstellingen configureren

U moet mogelijk uw app-instellingen configureren om uw webcam te selecteren.

Opmerking:

Deze stappen zijn van toepassing op Skype versie 5. De versie op uw computer ziet er mogelijk anders uit.

1. Zoek in Windows naar Skype en open deze functie.

2. Klik in Skype op Hulpmiddelen en vervolgens op Opties.

3. Klik links op de pagina op Video-instellingen.

4. Selecteer de naam van uw webcam in de lijst Selecteer een webcam.

De webcam instellen in Skype
  5. Wanneer de video wordt weergegeven in het deelvenster, klikt u op Opslaan.

De webcamsoftware verwijderen en opnieuw installeren

Uw webcamsoftware moet mogelijk opnieuw worden geïnstalleerd om een software- of hardwareconflict te herstellen.

1. Zoek in Windows naar Een programma wijzigen of verwijderen en open dit.

2. Selecteer uw webcamsoftware en klik op Volgende.

3. Ga naar de website van de software om de nieuwste versie van de software te installeren.

Uw webcam testen (Zoom)

Test uw webcam met Zoom, in of uit een meeting.

Uw webcam testen terwijl u niet in een Zoom-meeting bent

Volg deze stappen om te controleren of uw webcam werkt terwijl u niet in een Zoom-meeting werkt.

1. Meld u aan bij de Zoom-client.

2. Klik op uw profielafbeelding en selecteer Instellingen.

3. Klik op het tabblad Video.

4. Als uw webcam werkt, wordt er een voorbeeld van de webcam weergegeven. U kunt ook een andere webcam kiezen als deze beschikbaar is.

Uw webcam testen tijdens een Zoom-meeting

Volg deze stappen om te controleren of uw webcam werkt terwijl u in een Zoom-meeting bent.

1. Klik op de pijl (^) naast Start Video of Stop Video.

2. Klik op Videoinstellingen.

3. Als uw webcam werkt, wordt er een voorbeeld van de webcam weergegeven. U kunt ook een andere webcam kiezen als deze beschikbaar is.

Het webcamstuurprogramma bijwerken of wijzigen

Voor sommige softwareapplicaties hebt u bijgewerkte of juist minder geavanceerde stuurprogramma's nodig, zodat uw webcam video kan weergeven. Gebruik de onderstaande stappen als u het stuurprogramma voor uw webcam wilt wijzigen.

1. Ga naar de pagina HP Klantenondersteuning - Software en stuurprogramma's downloaden.

2. Als een pagina met Uw product identificeren om aan de slag te gaan wordt weergegeven, klikt u op Laptop of Desktop.

3. Typ de modelnaam van uw computer in het veld Of voer uw serienummer in en klik vervolgens op Verzenden. Typ bijvoorbeeld Pavilion HPE h8-1360t Desktop en klik vervolgens op Verzenden.

Typ de modelnaam van uw HP computer in het zoekveld
  4. Als er een webpagina met Overeenkomende producten wordt geopend, selecteert u uw modelnummer uit de lijst.

5. De softwareresultatenpagina voor uw computer wordt weergegeven met het standaardbesturingssysteem geselecteerd. Als u het besturingssysteem moet wijzigen, klikt u op Wijzigen, selecteert u uw versie en klikt u vervolgens op Wijzigen.

Opmerking:

Als u het gewenste besturingssysteem niet kunt vinden in de lijst, heeft HP geen stuurprogramma's voor dat besturingssysteem.

Het besturingssysteem van uw computer wijzigen
  6. Zoek het webcamstuurprogramma in de lijst met beschikbare software- en stuurprogrammacategorieën.

• Als er een update voor het webcamstuurprogramma van HP beschikbaar is, downloadt u het bestand naar uw computer en installeert de software volgens de instructies op de webpagina. Start de computer na het bijwerken opnieuw op en probeer uw software nog een keer te gebruiken. Als het probleem zich blijft voordoen, voltooit u de rest van deze stappen om het algemene Windows USB-videostuurprogramma te installeren.

• Als er geen webcamstuurprogramma van HP beschikbaar is of u hebt geen toegang tot internet, gaat u verder met deze stappen voor de installatie van een algemene Windows USB-videostuurprogramma.

7. Zoek in Windows naar en open Apparaatbeheer.

8. Dubbelklik op Beeldapparaten om de lijst met webcamstuurprogramma's uit te vouwen.

Beeldapparaten
    • Als er geen categorie Beeldapparaten is vermeld in Apparaatbeheer, stopt u met het gebruiken van deze stappen en raadpleegt u Webcam wordt niet vermeld in Apparaatbeheer .

• Als er meerdere webcamstuurprogramma's worden vermeld, klikt u met de rechtermuisknop op het stuurprogramma en selecteert u Installatie ongedaan maken voor andere stuurprogramma's dan HP Webcam-101 of Microsoft USB -videoapparaat. Zodra de andere stuurprogramma's verwijderd zijn, start u uw computer opnieuw op en opent u uw software. Als het probleem aanhoudt, voert u de volgende stappen uit.

9. Klik met de rechtermuisknop op de naam van de webcam in de categorie Beeldapparaten (HP webcam-101 of Microsoft USB-videoapparaat) en selecteer Stuurprogramma's bijwerken.

10. Klik op Bladeren op de computer om een specifieke USB-videostuurprogramma te selecteren.

Dubbelklik op Beeldapparaten om de lijst met webcamstuurprogramma's uit te vouwen, klik met de rechtermuisknop op het webcamstuurprogramma en selecteer Eigenschappen.

Noteer de bestaande naam van de webcamstuurprogramma (bijvoorbeeld HP Webcam), aangezien deze na de update kan veranderen.

Apparaatbeheer eigenschappen videoapparaat
  11. Selecteer in het venster met webcameigenschappen Stuurprogramma bijwerken.

12. Selecteer Bladeren op de computer.

13. Klik op Ik wil kiezen uit een lijst met apparaatstuurprogramma's op mijn computer.

14. Verwijder het vinkje voor Compatibele hardware weergeven.

15. Selecteer Microsoft in het veld van de fabrikant en selecteer USB-videoapparaat in het veld Model.

16. Klik op Volgende om het webcamstuurprogramma te installeren.

17. Sta de installatie van het USB-videoapparaat toe en klik op Sluiten.

18. Nadat het apparaat is bijgewerkt naar USB-videoapparaat in Apparaatbeheer, start u uw computer opnieuw op en opent u de software.

Als de problemen zich blijft voordoen, installeert u de nieuwste BIOS-update van HP voor de laatste Windows-updates van Microsoft.

Webcam wordt niet vermeld in Apparaatbeheer

De stuurprogramma's voor Beeldapparaten, waaronder de webcam valt, worden niet weergegeven in Apparaatbeheer. Ga als volgt te werk om dit probleem op te lossen.

1. Start de computer opnieuw op. Als het probleem aanhoudt, gaat u verder met deze stappen.

2. Zoek in Windows naar en open Apparaatbeheer.

3. Als er geen categorie Beeldapparaten is vermeld, selecteert u Actie en vervolgens > Zoeken naar gewijzigde apparaten.

Zoeken naar gewijzigde apparaten
  4. Als Apparaatbeheer de webcam na de scan niet herkent, gebruikt u Microsoft Systeemherstel om terug te gaan naar een tijdstip waarop de webcam goed werkte. Raadpleeg HP pc's - Microsoft Systeemherstel gebruiken voor meer informatie.

Als de problemen blijven optreden, is de webcam mogelijk intern losgekoppeld en moet de computer mogelijk worden nagekeken om het probleem op te lossen.

Webcam werkt niet meer na een update

Soms komt het voor dat een webcam die in een van de vooraf geïnstalleerde programma's werkte, plotseling niet meer werkt na de installatie van Windows-updates of na de installatie van de aanbevolen update naar YouCam of MediaSmart. Om dit probleem op te lossen, moet u het oorspronkelijke HP Webcam-101- of Microsoft USB-videostuurprogramma opnieuw installeren.

1. Zoek in Windows naar en open Apparaatbeheer.

2. Dubbelklik op Beeldapparaten om de lijst met webcamstuurprogramma's uit te vouwen.

3. Als HP Webcam-101 of Microsoft USB-videoapparaat wordt vermeld, klikt u met de rechtermuisknop op het stuurprogramma, selecteert u Stuurprogramma's bijwerken en volgt u de instructies op het scherm.

4. Start de computer opnieuw op en open de webcamsoftware om te zien of het probleem is opgelost.

Als het probleem blijft optreden, gebruikt u HP pc's - Microsoft Systeemherstel om terug te gaan naar een tijdstip waarop de webcam goed werkte.

De webcam werkt niet na de installatie van andere webcamprogramma's

De installatie van meerdere webcamstuurprogramma's en -programma's kan conflicten veroorzaken.

Als u meer dan een softwareprogramma hebt dat compatibel is met uw webcam, zoals Skype voor instant messaging en YouCam voor het opslaan van video's, zorgt u ervoor dat er maar één programma open staat als u de webcam gebruikt. Probeer niet beide programma's tegelijkertijd te openen en sluit de webcamsoftware als u klaar bent. Wacht 5 tot 10 seconden na het sluiten van de webcamsoftware voordat u een ander webcamsoftwareprogramma opent.

De computer opnieuw opstarten lost de meeste softwareproblemen op. Als de problemen blijven optreden, verwijdert u een van de webcamapplicaties en installeert u de software die u wilt gebruiken opnieuw.

De resolutie van de webcam instellen

In dit deel wordt beschreven hoe u de resolutie-instellingen voor de webcam op uw HP computer kunt vinden.

Nadat u een foto of video hebt genomen en opgeslagen (of u kunt een eerder opgeslagen foto of video gebruiken), volgt u de stappen hieronder om de resolutie van de webcam te bepalen.

1. Open de Verkenner en ga naar de foto of video.

2. Klik met de rechtermuisknop op de foto of video.

3. Klik op Eigenschappen.

4. Selecteer het tabblad Details en controleer de resolutie van de webcam.

Tabblad Details met de resolutie

Problemen met de beeldkwaliteit van webcams

De webcam werkt, maar de afbeelding is te donker of de video te schokkerig.

Als de afbeelding te donker is, voert u de volgende acties uit:

• Zorg ervoor dat de opnameomgeving goed is verlicht.

• Wijzig de beeldkwaliteit, helderheid, het contrast en andere aanpassingen in de webcamsoftware.

Voer de volgende handelingen uit om problemen op te lossen met schokkerige weergave:

• Verklein het format van het videobeeld in de webcamsoftware.

• Gebruik een internetverbinding met hoge snelheid.

• Gebruik geen andere snelle USB-apparaten terwijl u de webcam gebruikt.

De oorspronkelijke webcamsoftware die bij uw computer werd geleverd opnieuw installeren

Als uw computer met een ingebouwde webcam werd geleverd, bieden Microsoft en HP software die u met uw webcam kunt gebruiken. Als dit softwareprogramma is verwijderd, kunt u het opnieuw installeren.

Afhankelijk van de webcamsoftware die bij uw computer is geleverd, kunt u de software mogelijk downloaden van de Microsoft Store, HP of de website van de fabrikant.

Opmerking:

Als het besturingssysteem op uw computer bijgewerkt werd, werken deze stappen niet. Ga in plaats daarvan direct naar HP Klantenondersteuning - Software en stuurprogramma's downloaden of de website van de softwarefabrikant.

• Controleer de Microsoft Store. Veel van de apps die vooraf zijn geïnstalleerd op uw computer, zijn gratis te downloaden in de Microsoft Store-app.

• Ga naar de pagina HP Klantenondersteuning - Software en stuurprogramma's downloaden. Als een pagina met Uw product identificeren om aan de slag te gaan wordt weergegeven, selecteert u uw computertype, typt u de modelnaam van uw computer en klikt u op Verzenden. In de lijst met beschikbare software en stuurprogrammacategorieën, zoekt u de gewenste software, klikt u op de categorienaam en vervolgens op Downloaden.

• Ga naar de website van de softwareproducent.

De webcam uitschakelen

Schakel het apparaat uit in Apparaatbeheer om de webcam uit te schakelen zodat deze niet kan worden gebruikt.

1. Koppel alle externe USB-apparaten los.

2. Zoek in Windows naar en open Apparaatbeheer.

3. Klik op het plusteken (+) naast Beeldapparaten.

4. Klik met de rechtermuisknop op de naam van de webcam en selecteer Uitschakelen.

Apparaatbeheer weergeeft een imagingapparaat (dat van u kan anders zijn)
  5. Klik op Ja om te bevestigen.

6. Open de camera-app uit menu Start om er zeker van te zijn dat de webcam is uitgeschakeld. De tekst Sluit een camera aan moet worden weergegeven op het scherm. Als de webcam nog steeds video toont in de camera-app, is het verkeerde apparaat uitgeschakeld en moet u deze stappen herhalen om de apparaatnaam die bij uw webcam hoort uit te schakelen.

Opmerking:

Herhaal deze stappen maar selecteer Inschakelen in plaats van Uitschakelen om de webcam opnieuw in te schakelen.