• Informatie

• Feedback

HP pc's - Problemen oplossen met de webcam (Windows 11 en Windows 10)

Volg deze stappen om problemen met de webcam op te lossen.

Opmerking:

Afhankelijk van uw versie van Windows kunnen sommige afbeeldingen en informatie in dit document afwijken van uw situatie. U kunt de nieuwste versie verkrijgen via de Microsoft Store.

Sommige HP notebooks, monitoren en All-in-One computers worden geleverd met geïntegreerde webcams die kunnen worden gebruikt om video's of stilstaande beelden op te nemen. Een webcam is een video-invoerapparaat vergelijkbaar met een scanner of camera en vereist software om te functioneren. De twee meest voorkomende soorten software die webcams gebruiken zijn software voor online-berichtenuitwisseling (voor het maken van video-oproepen via internet) en software voor het bewerken van video's (voor het maken en delen van videobestanden).

De webcam privacyschakelaar opzoeken en in-/uitschakelen of op de sluitertoets voor de webcam drukken

Bepaalde notebookmodellen van HP worden geleverd met een webcam privacyschakelaar of een webcam-sluitertoets waarmee de webcam wordt in-en uitgeschakeld. De camera is standaard ingeschakeld. Mogelijk moet u de webcam inschakelen als deze is uitgeschakeld.

Opmerking:

Uw HP notebook heeft mogelijk ook een privacyschuif voor de webcam. Schuif naar rechts om de webcam te openen.

Vind en gebruik de webcamsoftware die bij uw computer werd geleverd

Als uw computer met een ingebouwde webcam werd geleverd, kunt u de app Camera gebruiken om webcamvideo's op te nemen en te delen. De app Camera is vooraf geïnstalleerd op computers met Windows. Het is ook gratis te downloaden via de Microsoft Store.

Zoek met behulp van het zoekvak op de taakbalk naar Camera en open dit programma.

Klik op 'Camera' in de zoekresultaten

Specifieke problemen met uw webcam oplossen

Als u een van de volgende problemen ondervindt, gebruik dan de procedure om te proberen dit probleem op te lossen.

De video wordt niet weergegeven in de webcamsoftware (zoals Zoom, Skype, Messenger enz.)

U kunt webcamsoftware, zoals YouCam, Skype en Zoom openen, maar er verschijnt geen video in het hoofdweergavevenster. U kunt dit probleem oplossen door ervoor te zorgen dat de webcam het geselecteerde apparaat is, de software te verwijderen en opnieuw te installeren, uw webcam te testen en vervolgens de webcamstuurprogramma's bij te werken.

Opmerking:

Zorg ervoor dat andere programma's of toepassingen die de webcam gebruiken volledig zijn gesloten of niet in gebruik zijn.

Opmerking:

De webcam is mogelijk aan een ander softwareprogramma gekoppeld of reageert niet. Vaak kan alleen al het opnieuw opstarten van de computer het probleem verhelpen. Start de computer opnieuw op en open uw webcamsoftware zodra Windows klaar is met laden.

Controleer of uw app de webcam kan gebruiken

Volg de procedure voor uw besturingssysteem om ervoor te zorgen dat uw app de webcam kan gebruiken.

Controleer of de webcam het geselecteerde video-/opnameapparaat is voor uw webcamsoftware

Uw webcam moet worden geselecteerd als het video-opnameapparaat in uw webcamsoftware. Als de computer meerdere videobronnen heeft, kan uw webcamsoftware zijn aangesloten op iets anders dan uw webcam.

Om de webcam als uw videobron te selecteren, dient u uw webcamsoftware te openen en de videocamera, videobron of video-opname in de eigenschappen of voorkeuren van de software te zoeken.

Opmerking:

De naam van uw webcam kan als USB-videoapparaat, HP webcam, HP 4K Webcam, HP HD Camera, USB 2.0 Camera, HP Pavilion Webcam of iets vergelijkbaars verschijnen. Zo niet, probeert u andere videoapparaatnamen tot u de video van uw webcam in het venster ziet verschijnen.

Raadpleeg de ondersteuningsdocumentatie voor uw webcamsoftware voor instructies.

De webcamsoftware verwijderen en opnieuw installeren

Uw webcamsoftware, zoals Zoom, Teams of Skype, moet mogelijk opnieuw worden geïnstalleerd om een software- of hardwareconflict te herstellen.

1. Zoek in Windows naar Een programma wijzigen of verwijderen en open dit.

2. Selecteer uw webcamsoftware en klik op Volgende.

3. Ga naar de website van de software om de nieuwste versie van de software te installeren.

Het webcamstuurprogramma bijwerken of wijzigen

Voor sommige softwareapplicaties hebt u bijgewerkte of juist minder geavanceerde stuurprogramma's nodig, zodat uw webcam video kan weergeven. Gebruik de volgende stappen om problemen op te lossen met uw webcam.

Webcam wordt niet vermeld in Apparaatbeheer

De stuurprogramma's voor Beeldapparaten, waaronder de webcam valt, worden niet weergegeven in Apparaatbeheer. Ga als volgt te werk om dit probleem op te lossen.

1. Start de computer opnieuw op. Als het probleem aanhoudt, gaat u verder met deze stappen.

2. Zoek in Windows naar en open Apparaatbeheer.

3. Als er geen categorie Beeldapparaten is vermeld, selecteert u Actie en vervolgens > Zoeken naar gewijzigde apparaten.

Zoeken naar gewijzigde apparaten
  4. Als Apparaatbeheer de webcam na de scan niet herkent, gebruikt u Microsoft Systeemherstel om terug te gaan naar een tijdstip waarop de webcam goed werkte. Ga naar HP pc's - Microsoft Systeemherstel gebruiken voor meer informatie.

Als de problemen blijven optreden, is de webcam mogelijk intern losgekoppeld en moet de computer mogelijk worden nagekeken om het probleem op te lossen. Controleer of de privacyschakelaar of de webcam sluitertoets de webcam niet heeft uitgeschakeld en voer dan de verbindingstest van de webcam uit in HP PC Hardware Diagnostics. Zie HP-pc's - Testen op hardwareproblemen in Windows 10.

Webcam werkt niet meer na een update

Soms komt het voor dat een webcam die in een van de vooraf geïnstalleerde programma's werkte, plotseling niet meer werkt na de installatie van Windows-updates of na de installatie van een aanbevolen update. Om dit probleem op te lossen, moet u het oorspronkelijke HP Webcam-101- of Microsoft USB-videostuurprogramma opnieuw installeren.

1. Zoek in Windows naar en open Apparaatbeheer.

2. Dubbelklik op Beeldapparaten om de lijst met webcamstuurprogramma's uit te vouwen.

3. Als HP Webcam-101 of Microsoft USB-videoapparaat wordt vermeld, klikt u met de rechtermuisknop op het stuurprogramma, selecteert u Stuurprogramma's bijwerken en volgt u de instructies op het scherm.

4. Start de computer opnieuw op en open de webcamsoftware om te zien of het probleem is opgelost.

Als het probleem blijft optreden, gebruikt u HP pc's - Microsoft Systeemherstel om terug te gaan naar een tijdstip waarop de webcam goed werkte.

De webcam werkt niet na de installatie van andere webcamprogramma's

De installatie van meerdere webcamstuurprogramma's en -programma's kan conflicten veroorzaken.

Als u meer dan één softwareprogramma hebt dat compatibel is met uw webcam, zoals een programma voor instant messaging en voor het opslaan van video's, zorg er dan voor dat er maar één programma open staat als u de webcam gebruikt. Probeer niet beide programma's tegelijkertijd te openen en sluit de webcamsoftware als u klaar bent. Wacht 5 tot 10 seconden na het sluiten van de webcamsoftware alvorens u een ander webcamsoftwareprogramma opent.

De computer opnieuw opstarten lost de meeste softwareproblemen op. Als de problemen blijven optreden, verwijdert u een van de webcamapplicaties en installeert u de software die u wilt gebruiken opnieuw.

Problemen met de beeldkwaliteit van webcams

De webcam werkt, maar de afbeelding is te donker of de video te schokkerig.

Als de afbeelding te donker is, voert u de volgende acties uit:

• Zorg ervoor dat de opnameomgeving goed is verlicht.

• Wijzig de beeldkwaliteit, helderheid, het contrast en andere aanpassingen in de webcamsoftware.

Voer de volgende handelingen uit om problemen op te lossen met schokkerige weergave:

• Verklein het format van het videobeeld in de webcamsoftware.

• Gebruik een internetverbinding met hoge snelheid.

• Gebruik geen andere snelle USB-apparaten terwijl u de webcam gebruikt.

De oorspronkelijke webcamsoftware die bij uw computer werd geleverd opnieuw installeren

Als uw computer met een ingebouwde webcam werd geleverd, bieden Microsoft en HP software die u met uw webcam kunt gebruiken. Als dit softwareprogramma is verwijderd, kunt u het opnieuw installeren.

Afhankelijk van de webcamsoftware die bij uw computer is geleverd, kunt u de software mogelijk downloaden van de Microsoft Store, HP of de website van de fabrikant.

Opmerking:

Als het besturingssysteem op uw computer bijgewerkt werd, werken deze stappen niet. Ga in plaats daarvan direct naar HP Klantenondersteuning - Software en stuurprogramma's downloaden of de website van de softwarefabrikant.

• Controleer de Microsoft Store. Veel van de apps die vooraf zijn geïnstalleerd op uw computer, zijn gratis te downloaden in de Microsoft Store-app.

• Ga naar de pagina HP Klantenondersteuning - Software en stuurprogramma's downloaden. Als een pagina met Uw product identificeren om aan de slag te gaan wordt weergegeven, selecteert u uw computertype, typt u de modelnaam van uw computer en klikt u op Verzenden. In de lijst met beschikbare software en stuurprogrammacategorieën, zoekt u HP Webcam Control Center, klikt u op de categorienaam en vervolgens op Downloaden.

• Ga naar de website van de softwareproducent.

De webcam uitschakelen

Schakel het apparaat uit in Apparaatbeheer om de webcam uit te schakelen zodat deze niet kan worden gebruikt.

1. Koppel alle externe USB-apparaten los.

2. Zoek in Windows naar en open Apparaatbeheer.

3. Klik op het plusteken (+) naast Beeldapparaten.

4. Klik met de rechtermuisknop op de naam van de webcam en selecteer Uitschakelen.

Apparaatbeheer weergeeft een imagingapparaat (dat van u kan anders zijn)
  5. Klik op Ja om te bevestigen.

6. Open de camera-app uit menu Start om er zeker van te zijn dat de webcam is uitgeschakeld. De tekst Sluit een camera aan moet worden weergegeven op het scherm. Als de webcam nog steeds video toont in de camera-app, is het verkeerde apparaat uitgeschakeld en moet u deze stappen herhalen om de apparaatnaam die bij uw webcam hoort uit te schakelen.

Opmerking:

Herhaal deze stappen maar selecteer Inschakelen in plaats van Uitschakelen om de webcam opnieuw in te schakelen.