• Informatie

HP pc's - Problemen met USB-verbindingen oplossen (Windows 10)

Dit document beschrijft algemene fouten en tips voor het oplossen van problemen voor USB-apparaten (Universal Serial Bus), zoals hubs, thumbdrives, printers en camera's.

Afhankelijk van uw versie van Windows kunnen sommige afbeeldingen en informatie in dit document enigszins afwijken van uw situatie.

Voordat u problemen met een USB-verbinding gaat oplossen

Voor sommige USB-apparaten, zoals printers, scanners en kopieerapparaten, moet u software en drivers installeren voordat u het USB-apparaat op een computer aansluit. Volg bij de installatie altijd de aanwijzingen op van de fabrikant van het USB-apparaat.

Tijdens het oplossen van problemen met het USB-apparaat, moet u mogelijk het USB-apparaat loskoppelen van de computer.

Let op!:

Volg altijd de aanwijzingen van de fabrikant bij het ontkoppelen van USB-apparaten van de computer. Sommige USB-apparaten moeten worden uitgeschakeld en/of uitgeworpen voordat ze worden ontkoppeld van de computer. Sommige andere USB-apparaten ondersteunen de functie Hardware veilig verwijderen van Windows.

Stappen om problemen met een USB-verbinding op te lossen

Voer de volgende stappen uit, indien van toepassing, voor het oplossen van problemen met USB-apparaten die niet goed werken.

1. Aan/uit: Als het USB-apparaat op accustroom werkt, controleer dan of de batterijen goed zijn geplaatst en functioneren. Als het USB-apparaat op de netvoeding werkt, controleert u of alle aansluitingen goed zijn bevestigd en het netsnoer is aangesloten op een stopcontact.

2. De USB-aansluiting testen: Soms is het ontkoppelen en opnieuw aansluiten van het USB-apparaat op de computer voldoende om het probleem op te lossen:

1. Ontkoppel alle USB-apparaten die zijn aangesloten op de computer, met uitzondering van een USB-muis en toetsenbord (indien aanwezig). Inclusief hubs, thumbdrives, printers en camera's.

2. Als alle USB-apparaten ontkoppeld zijn, doet u het volgende:

• Als u een desktopcomputer hebt, sluit dan het apparaat dat niet naar behoren werkt aan op een van de USB-poorten aan de achterkant van de computer (de poorten die rechtstreeks op het moederbord zijn aangesloten).

• Als u een notebook hebt, sluit dan het apparaat dat niet naar behoren werkt aan op een van de USB-poorten van de notebook. Gebruik geen USB-poortreplicator (zoals een dockingstation of een USB-hub).

Wat gebeurt er wanneer het apparaat is aangesloten?

• Het apparaat werkt goed: Het probleem houdt hoogstwaarschijnlijk verband met stroomproblemen of een slechte algemene systeemprestatie.

Opmerking:

Doe het volgende om te verhinderen dat het USB-apparaat in de toekomst niet naar behoren werkt: Sluit niet teveel apparaten aan op de computer; wacht 5 seconden nadat u een apparaat hebt aangesloten voordat u het gebruikt; gebruik hubs met een voeding om andere apparaten aan te sluiten; en sluit geen USB-apparaten aan als het systeem druk bezig is (langzamer is dan normaal).

• Het apparaat werkt niet: Ga verder naar de volgende stap als het apparaat goed werkt.

3. Software van de fabrikant van het USB-apparaat installeren. Bij sommige USB-apparaten moet u software van de fabrikant installeren voordat het USB-apparaat werkt.

1. Als er software bij het USB-apparaat is geleverd en dit is niet vooraf geïnstalleerd, installeer dan nu de software aan de hand van de instructies van de fabrikant.

2. Na het installeren van de software van de fabrikant, sluit u het USB-apparaat dat problemen gaf opnieuw aan.

Het apparaat zou nu weer goed moeten werken. Als de problemen aanhouden, gaat u naar de volgende stap.

4. Probeer een eenvoudige oplossing voor Microsoft. Microsoft biedt een web-gebaseerde automatische diagnose- en hersteltoepassing. Ga naar de webpagina Eenvoudige oplossingen voor Microsoft gebruiken (in het Engels) en selecteer de probleemoplosser die het meest overeenkomt met uw probleem. Volg vervolgens de instructies op het scherm. Als het apparaat nog steeds niet werkt, ga dan verder naar de volgende stap.

5. Als u Windows Update uitvoert, controleert de toepassing op updates van het besturingssysteem die vereist zijn voor uw computer. Gaat u naar Windows Update en volg de stappen op het scherm op om te controleren op updates. Selecteer alle aanbevolen en optionele updates voor drivers. Als het apparaat nog steeds niet werkt, ga dan verder naar de volgende stap.

6. Als het USB-apparaat eerder wel werkte maar vervolgens onbruikbaar werd, probeert u met behulp van Microsoft Systeemherstel terug te keren naar een tijdstip voordat het apparaat het niet meer deed. Zie HP pc's - Microsoft Systeemherstel gebruiken (Windows 10) voor meer informatie. Als het apparaat nog steeds niet werkt, ga dan verder naar de volgende stap.

7. Mogelijk kunt u het probleem oplossen met behulp van Apparaatbeheer. Zoek in Windows naar Apparaatbeheer en open dit. Volg de onderstaande instructies op, afhankelijk van hoe uw apparaat wordt weergegeven in Apparaatbeheer:

• Onbekend apparaat: Er is geen driver geïnstalleerd of deze is niet correct ingesteld. (Bijvoorbeeld wanneer een USB-apparaat werd verwijderd terwijl Windows het nog steeds instelt als nieuw gevonden hardware.) Verwijder de driver voor het apparaat en installeer deze opnieuw om dit probleem op te lossen. Dit doet u als volgt:

1. Koppel het apparaat los.

2. Klik met de rechtermuisknop op Onbekend apparaat en klik vervolgens op Verwijderen.

Het venster Verwijderen van apparaat bevestigen wordt weergegeven.

3. Klik op het selectievakje naast De stuurprogramma's voor dit apparaat verwijderen (indien dit wordt weergegeven).

4. Klik op OK.

5. Start de computer opnieuw op.

6. Installeer het apparaat opnieuw volgens de instructies van de fabrikant.

• Ander apparaat: De USB-poorten werken wel, maar apparaatdrivers moeten worden geïnstalleerd. Ga als volgt te werk om dit probleem op te lossen:

1. Koppel het USB-apparaat los en wacht 20 seconden.

2. Installeer de stuurprogramma's volgens de instructies van de fabrikant.

• De naam van apparaat wordt weergegeven: USB-poorten en standaard plug-en-play-apparaten werken goed. Er is een fysiek probleem met het apparaat of er is een probleem met de apparaatdrivers. Voer de volgende stappen uit om het probleem op te lossen:

1. Start de computer opnieuw op en probeer het USB-apparaat opnieuw aan te sluiten.

2. Koppel het USB-apparaat los, verwijder de software van het apparaat (indien van toepassing) en installeer vervolgens de software opnieuw.

3. Verwijder het apparaat en installeer het opnieuw:

1. Terwijl het apparaat is aangesloten, klikt u in Apparaatbeheer met de rechtermuisknop op de naam van het apparaat en selecteert u Verwijderen.

Het venster Verwijderen van apparaat bevestigen wordt weergegeven.

2. Klik op het selectievakje naast De stuurprogramma's voor dit apparaat verwijderen (indien dit wordt weergegeven).

3. Klik op OK.

4. Nadat de naam van het apparaat is verwijderd, koppelt u het apparaat los en start u de computer opnieuw op.

5. Installeer het apparaat opnieuw volgens de instructies van de fabrikant.

4. Als het apparaat een communicatieapparaat is, dubbelklikt u op de naam van het apparaat en stelt u de COM-poort in op een ander nummer; COM4 of COM3, bijvoorbeeld.

• Apparaat wordt niet weergegeven: Als het apparaat helemaal niet in de lijst voorkomt, gaat u verder naar de volgende stap.

8. Na verwijdering van USB-hoofdhubs wordt het systeem gedwongen om de hoofdhubs de volgende keer dat de computer wordt opgestart opnieuw te installeren. Voer de volgende stappen uit om de USB-hoofdhubs te verwijderen:

1. Ontkoppel alle USB-apparaten die zijn aangesloten op de computer, met uitzondering van een USB-muis en -toetsenbord (indien aanwezig). Inclusief hubs, thumbdrives, printers en camera's.

2. Zoek in Windows naar Apparaatbeheer en open dit.

Het venster Apparaatbeheer wordt geopend.

3. Dubbelklik op Universal Serial Bus-controllers om de lijst te openen.

Lijst met Universal Serial Bus-controllers in Apparaatbeheer
    4. Klik met de rechtermuisknop op de eerste USB-hoofdhub in de lijst en selecteer vervolgens Verwijderen.

Selectie Verwijderen in Apparaatbeheer
    5. Klik op OK om te bevestigen.

6. Ga door met de verwijdering van alle vermelde USB-hoofdhubs.

7. Sluit Apparaatbeheer en start de pc opnieuw op.

8. Als er software is geleverd bij het USB-apparaat dat problemen geeft en dit is niet vooraf geïnstalleerd, installeert u nu de software aan de hand van de instructies van de fabrikant.

9. Sluit het USB-apparaat dat problemen heeft opnieuw aan en controleer of het werkt.

Het USB 2.0-apparaat wordt niet door Windows herkend (apparaatnaam niet in Apparaatbeheer)

Als het USB-apparaat niet wordt weergegeven in Apparaatbeheer, kan er een probleem zijn met de energietoevoer. Volg de onderstaande stappen totdat het apparaat is gedetecteerd.

1. Koppel het apparaat los.

2. Start de computer opnieuw op.

3. Sluit het apparaat aan en wacht 5 seconden. Als het apparaat niet wordt herkend, koppelt u het los en gaat u verder met de volgende stap.

4. Zoek in Windows naar Apparaatbeheer en open dit.

Het venster Apparaatbeheer wordt geopend.

5. Dubbelklik op Universal Serial Bus-controllers om de lijst te openen.

Lijst met Universal Serial Bus-controllers in Apparaatbeheer
  6. Dubbelklik op een USB-hoofdhub, klik op het tabblad Voeding en klik vervolgens op Eigenschappen van energiebeheer (indien weergegeven).

Opmerking:

Het tabblad Voeding wordt alleen weergegeven in USB 2.0. Er is geen tabblad Voeding in USB 3.0.

De apparaten die aangesloten zijn op de hub worden weergegeven, evenals de energie die ze vereisen. Verwijder de apparaten en gebruik een hub met eigen voeding als het weergegeven stroomverbruik hoger is dan 500 mA.

Venster Eigenschappen voor energiebeheer van USB-hoofdhubs
  7. Bekijk verder de eigenschappen van energiebeheer van iedere USB-hub. Indien de totale Vereiste voeding meer bedraagt dan de Totale voeding die beschikbaar is voor de hub, dient u een apparaat te verwijderen op die hub om de hoeveelheid Vereiste voeding te verlagen.

8. Sluit het apparaat aan en wacht 5 seconden. Als het apparaat niet wordt herkend, koppelt u het los en gaat u verder met de volgende stap.

9. Verwijder hogesnelheids-USB-kabels met een lengte van meer dan 3 meter en gebruik hogesnelheidskabels met een lengte van minder dan 3 meter.

Gebruik voor USB-apparaten met een hoge snelheid (multifunctionele printers, scanners en camera's) alleen hogesnelheidskabels van minder dan 3 meter.

10. Als het USB-apparaat is aangesloten op een USB-poort op een toetsenbord, koppelt u het los en sluit u het vervolgens aan op een USB-poort op de computer of op een hub met een eigen voeding.

11. Er kan een probleem zijn met de USB-poort. Gebruik een andere USB-poort. Als het USB-apparaat in Apparaatbeheer wordt weergegeven nadat de kabel op een andere poort is aangesloten, moet u de softwaredriver van het USB-apparaat verwijderen en opnieuw installeren.

12. Neem contact op met de fabrikant van het apparaat als het apparaat nog steeds niet wordt weergegeven.

USB-opslagapparaat wordt niet weergegeven in het venster Hardware veilig verwijderen

Als u een USB-opslagapparaat zoals een flashdrive aansluit, verschijnt het apparaat mogelijk niet in het venster Hardware veilig verwijderen wanneer u op het pictogram Hardware veilig verwijderen klikt in het systeemvak van Windows.

Venster Hardware veilig verwijderen

Mogelijk verschijnt het USB-apparaat niet als het eerder werd stopgezet en niet werd losgekoppeld van de USB-poort.

Om dit probleem oplossen, ontkoppelt u het apparaat, wacht u ongeveer 20 seconden en sluit u vervolgens het apparaat opnieuw aan om het weer te geven in het venster Hardware veilig verwijderen.

Als het apparaat nog steeds niet wordt weergegeven in het venster Hardware veilig verwijderen, start u de computer opnieuw op en herhaalt u dit proces.

Geheugenkaart wordt niet weergegeven in het venster Hardware veilig verwijderen

Als het apparaat dat niet wordt weergegeven in het venster Hardware veilig verwijderen een geheugenkaart in een USB-kaartlezer is, zou het probleem opgelost moeten zijn door de computer opnieuw op te starten. Gebruik niet het pictogram Hardware veilig verwijderen om een geheugenkaart te verwijderen. Als u een geheugenkaart wilt verwijderen, gebruik dan Windows om de kaart via de volgende stappen uit te werpen.

Venster Hardware veilig verwijderen
  1. Als het lampje op de lezer niet knippert, plaatst u een geheugenkaart.

Het venster Automatisch afspelen verschijnt. Indien dit niet het geval is, opent u de kaart via Windows Verkenner.

2. Aan de geheugenkaart is een stationsletter gekoppeld, net zoals bij een diskette, cd-rom of vaste schijf. Gebruik de geheugenkaart zoals u een station op de computer zou gebruiken. Dubbelklik bijvoorbeeld op het pictogram van de geheugenkaart om een nieuw venster te openen dat de bestanden op de CompactFlash-kaart toont.

3. Wanneer u klaar bent met de bestanden op een geheugenkaart, klikt u met de rechtermuisknop op het pictogram van de geheugenkaart en selecteer Uitwerpen.

Selectie Verwisselbare schijf uitwerpen
  4. Wacht tot het lampje op de geheugenkaartlezer is uitgeschakeld of stopt met knipperen.

5. Verwijder de geheugenkaart uit de kaartsleuf.

USB-poorten aan de voorzijde werken niet bij een desktop-pc

Als uw desktopcomputer USB-poorten aan de voorzijde heeft en deze poorten werken niet, is er mogelijk een kabel in de computer losgeraakt.

Controleer eerst of de USB-poorten aan de achterkant van de computer werken door een USB-apparaat aan te sluiten op deze poorten. Als het apparaat niet wordt herkend in de poort aan de achterzijde, zie Stappen om problemen met een USB-verbinding op te lossen. Ga als volgt te werk om te controleren of de voorste USB-poorten losgeraakt zijn van de systeemkaart.

Let op!:

Dit product bevat onderdelen die beschadigd kunnen raken door elektrostatische ontlading (ESD). Teneinde het risico op elektrostatische ontlading te beperken, kunt u het beste in een ruimte zonder tapijt werken. Gebruik bovendien een antistatisch oppervlak (bijvoorbeeld een geleidende schuimmat) en draag een antistatische polsband die is verbonden met een geaard oppervlak.

1. Schakel de computer uit, koppel de voedingskabel los en plaats de computer op een plaats waar u er gemakkelijk bij kunt. Zo nodig maakt u de kabels los en verplaatst u de computer naar een tafel boven een vloer zonder vloerbedekking.

2. Verwijder het zijpaneel. Zo nodig vindt u instructies die specifiek van toepassing zijn op uw computer door te zoeken in HP Klantenondersteuning (bovenaan op deze pagina) met behulp van het modelnummer van uw computer en de zoektermen 'openen van de behuizing'.

3. Kijk binnenin de computer. Kabels die van de USB-printplaat aan de voorzijde van de computer komen, worden naar een reeks USB-pinnen op de systeemkaart geleid. Controleer of alle kabels goed zijn aangesloten. Als de kabels niet of slechts gedeeltelijk aangesloten zijn, bevestigt u de kabels aan de correcte USB-aansluiting op de systeemkaart.

Om te weten waar de USB-connector zich op de systeemkaart bevindt, moet u 5 paar pinnen zoeken met een label dat begint met USB, JUSB, FRONT_USB of F_USB. Als de systeemkaart twee reeksen pinnen heeft, bijvoorbeeld FUSB1 en USB2, moet u eerst de reeks pinnen met het laagste cijfer gebruiken. U kunt ook de systeemkaartspecificatie raadplegen die overeenkomt met uw specifieke computermodel. Zoek de systeemkaartspecificatie voor uw computermodel op bij HP Klantenondersteuning.

Afbeelding van USB-aansluiting op de systeemkaart
  4. Plaats het zijpaneel terug nadat de voorste USB-kabels stevig zijn aangesloten.

5. Zorg dat er geen apparaten of kabels aangesloten zijn op de voorste USB-poorten.

6. Sluit de voedingskabel (en de muis en het toetsenbord indien deze eerder zijn losgekoppeld) aan.

7. Schakel de computer in en wacht totdat Windows de nieuwe hardware gevonden heeft.

8. U kunt de voorste poorten gebruiken nadat Windows drivers geïnstalleerd heeft voor de USB-poorten.

De muis werkt langzaam of helemaal niet

Als uw computer de muis niet herkent of als de muis zeer traag reageert, download en installeer dan de nieuwste USB 3.0-driver.

Opmerking:

Niet elke computer of muis heeft deze update nodig.

1. Ga naar de webpagina HP drivers en ondersteuning.

2. Gebruik een van de beschikbare methoden om uw computermodel te identificeren. De resultatenpagina met software en drivers wordt weergegeven wanneer het computermodel wordt herkend.

3. Klik op Driver – Chipset.

4. Download de USB 3.0-driver en volg de instructies op het scherm om de installatie uit te voeren.

5. Start de computer opnieuw op nadat de driver is gedownload en geïnstalleerd.

USB 2.0-apparaat werkt niet in een USB 3.0-poort

Sommige USB 2.0-apparaten werken niet in USB 3.0-poorten. Om dit op te lossen moet u de USB 3.0-driver verwijderen in Apparaatbeheer.

1. Zoek in Windows naar Apparaatbeheer en open dit.

2. Dubbelklik op Universal Serial Bus-controllers om de lijst uit te klappen en zoek vervolgens de USB 3.0-hoofdhubs op.

De USB 3.0-hoofdhub zoeken
  3. Klik met de rechtermuisknop op de naam van de USB 3.0-hoofdhub en klik vervolgens op Verwijderen.