• Informatie

HP pc’s – Foutmeldingen en problemen met weinig schijfruimte oplossen (Windows 10)

Wanneer er onvoldoende schijfruimte op de vaste schijf van uw computer beschikbaar is, worden Windows-updates mogelijk niet geïnstalleerd, worden apps en bestanden mogelijk niet gedownload, en worden er mogelijk foutmeldingen over onvoldoende schijfruimte weergegeven. Bovendien kunnen de prestaties van de computer of de tablet onbetrouwbaar worden. Gebruik deze procedures om deze problemen en fouten op te lossen.

Opmerking:

Als u een HP notebook met een vaste schijf van 32 GB gebruikt en niet kunt upgraden vanwege onvoldoende schijfruimte, gaat u naar HP notebooks – Opslagruimte vrijmaken op een vaste schijf van 32 GB (Windows 10).

Ruimte vrijmaken op de vaste schijf

Maak de prullenbak leeg, verwijder ongewenste bestanden en programma’s en pas de instellingen voor systeemherstel aan om ruimte vrij te maken op uw vaste schijf.

HP Performance Tune-up Check uitvoeren om schijfruimte vrij te maken

Problemen met weinig schijfruimte oplossen met HP Performance Tune-up Check.

1. Zoek in Windows naar HP Support Assistant en open dit, of klik op het pictogram van de app in de taakbalk.

Als de app niet is geïnstalleerd op uw computer, kunt u de nieuwste versie downloaden van de website van HP Support Assistant.

Opmerking:

HP Support Assistant is vereist om HP Performance Tune-up Check uit te voeren.

2. Ga naar om het hulpprogramma te openen.

Als het hulpprogramma niet automatisch wordt geopend, zoek dan naar HP Support Assistant en open dit hulpprogramma. Selecteer uw apparaat en klik vervolgens op Prestaties optimaliseren in het gedeelte Fixes & Diagnostics.

Als u het hulpprogramma niet kunt uitvoeren, gaat u verder naar de volgende sectie Ongewenste bestanden verwijderen met Storage Sense.

3. Selecteer onder Extra optiesPrullenbak leegmaken en Geschiedenis, cookies en cache van webbrowsers wissen en klik op Optimaliseren.

Het hulpprogramma verwijdert ongewenste bestanden van de vaste schijf.

Het beginscherm van HP Performance Tune-up Check

Als het probleem zich blijft voordoen, verwijdert u ongewenste bestanden met Storage Sense.

Ongewenste bestanden verwijderen met Storage Sense

Met Storage Sense kunt u ruimte vrijmaken op uw computer. Als Storage Sense juist is ingesteld, kunt u met deze functie automatisch ongewenste bestanden verwijderen, zoals tijdelijke bestanden, oude items in de prullenbak en bestanden in de map downloads die niet recent zijn geopend of gebruikt, waaronder oude versies van Windows.

1. Zoek naar Opslaginstellingen en open deze functie.

2. Selecteer in het venster OpslagTijdelijke bestanden.

Selecteren van tijdelijke bestanden in het venster Opslag
  3. Selecteer de tijdelijke bestanden die u wilt verwijderen en klik op Bestanden verwijderen.

Let op!:

HP raadt aan om de optie Downloads niet te selecteren. Hierdoor kunnen persoonlijke bestanden worden verwijderd.

Selecteren van tijdelijke bestanden om te verwijderen van de computer
  4. Keer terug naar het venster Opslag, schakel Storage SenseIn en selecteer vervolgens Configureren Storage Sense of uitvoeren.

Storage Sense inschakelen en Storage Sense configureren of nu uitvoeren
  5. In het venster Storage Sense configureren, selecteer hoe vaak Storage Sense wordt uitgevoerd, tijdelijke bestanden verwijdert, de prullenbak en de map downloads leegmaakt.

Storage Sense-instellingen configureren
  6. Scrol omlaag naar Nu plaats vrijmaken en klik vervolgens op Nu opschonen om Storage Sense onmiddellijk uit te voeren met de geselecteerde instellingen.

Met de knop Nu opschonen wordt Storage Sense onmiddellijk uitgevoerd met de geselecteerde instellingen

Verwijderen van ongewenste programma’s in Windows 10

U kunt ongebruikte of ongewenste programma’s van de computer verwijderen om de hoeveelheid ruimte op de vaste schijf te vergroten.

1. Zoek naar Programma’s en onderdelen en open dit item.

2. Selecteer in het venster Programma’s en onderdelen het programma dat u wilt verwijderen en klik op Verwijderen.

Klik op Verwijderen in Apps en onderdelen
  3. Klik op Verwijderen om de verwijdering te bevestigen.

Windows verwijdert het programma van de computer.

Instellingen voor systeemherstel aanpassen om de hoeveelheid vrije schijfruimte te vergroten

Systeemherstel is een functie van Windows waarmee systeemsoftware en -instellingen naar een bepaalde datum kunnen worden teruggezet. Systeemherstel doet dit door de wijzigingen in systeembestanden op te slaan in een herstelpunt. Herstelpunten nemen veel ruimte op de vaste schijf in beslag. Door het aanpassen van de instellingen voor Systeemherstel kunt u ruimte op de vaste schijf vrijmaken.

1. Zoek naar het Configuratiescherm en open deze functie.

2. In het Zoekveld van het configuratiescherm type systeem en selecteer vervolgens Systeem.

De optie systeem in het configuratiescherm kiezen
  3. Selecteer in het beginscherm van systeem Systeembeveiliging.

Systeembeveiliging in het beginscherm van het systeem selecteren
  4. Klik op het tabblad Systeembeveiliging op Configureren.

Klik op Configureren op het tabblad Systeembeveiliging
  5. U kunt de hoeveelheid ruimte op de vaste schijf verminderen die het systeem voor systeemherstelpunten reserveert door de schuifbalk Max gebruik: te verslepen naar een lager percentage. U kunt een hoger of lager percentage kiezen, afhankelijk van het gewenste aantal herstelpunten en de capaciteit van de vaste schijf.

De schuifregelaar Max gebruik wijzigen in een lager percentage
  6. Klik op OK om de instellingen op te slaan en klik nogmaals op OK om het venster Systeemeigenschappen te sluiten.

Als het probleem zich blijft voordoen, controleer dan of er genoeg ruimte op de vaste schijf beschikbaar is.

Bevestigen dat er genoeg vasteschijfruimte beschikbaar is

Controleer de hoeveelheid vrije ruimte op de vaste schijf. Als de vrije ruimte minder is dan 5% van de totale schijfruimte, moet u ruimte vrijmaken op de schijf.

1. Open Verkenner en ga naar Deze computer.

2. Klik bij Apparaten en stations met de rechtermuisknop op de primaire vaste schijf, dit is meestal (C:), en klik op Eigenschappen.

Eigenschappen selecteren in het vervolgkeuzemenu van de primaire vaste schijf
  3. Klik op het tabblad Algemeen en kijk hoeveel vrije schijfruimte er beschikbaar is op de vaste schijf.

Controleer de hoeveelheid vrije ruimte op de vaste schijf
  4. Als er minder dan 5% van de totale schijfruimte beschikbaar is, voer dan HP Performance Tune-up Check uit, verwijder bestanden met Storage Sense en verwijder ongewenste programma’s om meer schijfruimte beschikbaar te maken.

Extra tips voor het vrijmaken van ruimte

De volgende procedures kunnen opslagproblemen helpen voorkomen.

Efficiëntere opslaginstellingen gebruiken in Windows 10

Als uw pc twee of meer stations heeft, kan de opslag van persoonlijke bestanden op de hoofdschijf ertoe leiden dat de pc langzamer wordt. Verplaats persoonlijke bestanden naar een secundaire vaste schijf als u prestaties wilt verbeteren.

1. Zoek naar Opslaginstellingen en open deze functie.

2. In het venster Opslag controleert u de resterende opslagruimte van het primaire station en bekijkt u de verschillende soorten bestanden en de ruimte die ze gebruiken. Deze informatie kan u helpen beslissen welke inhoud u op een ander station kunt opslaan. Klik op Meer categorieën weergeven om extra bestanden te bekijken.

Opslaggebruik per type inhoud
  3. Scrol naar Meer opslag instellingen en selecteer vervolgens Wijzigen waar het nieuw materiaal wordt opgeslagen.

Selecteren “Wijzigen waar het nieuwe materiaal wordt opgeslagen”
  4. Klik in de lijst op de vervolgkeuzelijst onder het type inhoud dat u op een andere vaste schijf wilt laten opslaan. Selecteer vervolgens het station waarop u wilt dat nieuwe inhoud wordt opgeslagen.

Let op!:

Sla geen inhoud op het Herstelstation op. Als u inhoud op dit station opslaat, dan kan dat ertoe leiden dat het besturingssysteem niet kan worden hersteld bij een probleem.

Station-keuzes om ruimte op de primaire schijf te besparen
  5. Klik na het wijzigen van de stationsaanduiding op Toepassen om de wijzigingen op te slaan.

Storage Sense configureren om automatisch ruimte vrij te maken.

Met Storage Sense kunt u ruimte vrijmaken op uw computer. Wanneer Storage Sense juist is ingesteld, kan deze functie automatisch ongewenste bestanden verwijderen, zoals tijdelijke bestanden, oude items in de prullenbak en bestanden in de map downloads die niet recent zijn geopend of gebruikt.

Storage Sense verwijdert niet alle onnodige bestanden. Naast de bestanden die automatisch worden verwijdert, moet u mogelijk andere bestanden verwijderen, zoals logbestanden voor updates.

1. Zoek naar Opslaginstellingen en open deze functie.

2. Selecteer in het venster Opslag de optie Aan onder de informatie over Storage Sense en selecteer Storage Sense configureren.

Storage Sense inschakelen en Storage Sense configureren of nu uitvoeren
  3. In het venster Storage Sense configureren, selecteer hoe vaak Storage Sense wordt uitgevoerd, tijdelijke bestanden verwijdert, de prullenbak en de map downloads leegmaakt.

Opmerking:

Afhankelijk van uw versie van Windows, kunnen de opties voor Storage Sense variëren.

• Storage Sense uitvoeren: Gebruik het vervolgkeuzemenu om te selecteren wanneer u wilt dat Storage Sense wordt uitgevoerd.

• Tijdelijke bestanden: Schakel het selectievakje in om tijdelijke bestanden die niet door apps worden gebruikt te verwijderen. Gebruik vervolgens de vervolgkeuzemenu’s om te bepalen wanneer bestanden worden verwijderd uit de prullenbak en de map downloads.

• Nu ruimte vrijmaken: Selecteer Nu opschonen om Storage Sense onmiddellijk uit te voeren met de geselecteerde instellingen.

Storage Sense-instellingen configureren

Bestanden opslaan op een nieuwe locatie op een secundaire schijf

Als u bestanden wilt opslaan op een nieuwe locatie op een secundaire of externe vaste schijf, verandert u de locatie van de mappen in de nieuwe bestemming om verwarring bij het opslaan van bestanden te vermijden.

Als u een verwijderbaar opslagapparaat gebruikt, zoals een USB-stick, zorg er dan voor dat het apparaat altijd op de computer is aangesloten als u wilt opslaan.

1. Open Verkenner en ga naar Deze computer.

2. Klik met de rechtermuisknop op de map Mijn documenten en kies Eigenschappen.

Eigenschappen selecteren in het vervolgkeuzemenu van de map documenten
  3. Selecteer het tabblad Locatie in het venster Documenteigenschappen en selecteer vervolgens Doel zoeken.

“Doel vinden” op het tabblad locatie selecteren
  4. Blader naar de locatie van de nieuwe map van het document, klik op de adresbalk en kopieer vervolgens het nieuwe adres.

5. Maak het veld in het venster Document eigenschappen leeg, plak het nieuwe adres in het veld en klik op Toepassen.

Het nieuwe adres in het veld locatie plakken
  6. Klik in het vak Map verplaatsen op Ja om uw bestanden inclusief inhoud van de oude locatie naar de nieuwe locatie te verplaatsen.

U kunt deze procedure herhalen om de locatiemappen te wijzigen en verwarring bij het opslaan van bestanden te vermijden.

Bestanden verplaatsen naar een extern station

Als u gegevens of bestanden wilt opslaan die u niet zo vaak nodig hebt, dan kunt u ze opslaan op een verwisselbaar station. Vervolgens kunt u de schijf aansluiten wanneer u de bestanden nodig hebt. Ze nemen echter geen ruimte in op de vaste schijf.

Controleer of het externe opslagapparaat voldoende ongebruikte ruimte heeft voor de bestanden die u er naartoe wilt verplaatsen.

1. Sluit de externe schijf aan, open de opslaglocatie op uw computer en maak vervolgens een nieuwe map op het station.

2. Op de vaste schijf van de computer opent u C:\Users\yourname.

3. Klik met de rechtermuisknop op de map Mijn documenten of Documenten en kies Eigenschappen.

4. Selecteer het tabblad Locatie in het venster Documenteigenschappen en selecteer vervolgens Verplaatsen.

5. Ga in het dialoogvenster naar de nieuwe map die u hebt gemaakt op de externe vaste schijf en maak in die map een nieuwe map met de naam Documenten. Selecteer die nieuwe map.

6. Klik op Map selecteren > OK om de bestanden te verplaatsen.

7. Klik op Ja om te bevestigen en wacht totdat de bestanden worden verplaatst.