• Informatie

Software en drivers downloaden of bijwerken

Om uw HP of Compaq computer soepel te laten werken, moet u uw software op regelmatige basis bijwerken.

HP streeft er constant naar zijn producten te verbeteren en biedt regelmatig updates voor software, drivers en firmware.

Opmerking:

Als u problemen ondervindt bij het vinden van software- en driverupdates voor uw HP computer, ga dan naar HP producten die worden getest met Windows 10 om te controleren of uw computer met Windows 10 is getest.

Windows Update uitvoeren (Windows 10)

Werk uw Windows 10-computer bij met Windows Update.

1. Zoek in Windows naar en open Controleren op updates.

Als er updates beschikbaar zijn, worden deze automatisch geïnstalleerd.
  2. Als de updates zijn geïnstalleerd, start u uw computer opnieuw op als u daarom wordt gevraagd.

Specifieke drivers bijwerken in Apparaatbeheer

Als een specifiek hardwareonderdeel (zoals het touchpad, videoscherm of toetsenbord) niet correct werkt of als functionaliteit ontbreekt, werkt u de driver voor het onderdeel bij in Apparaatbeheer.

1. Zoek in Windows naar Apparaatbeheer en open dit.

2. Vouw in de lijst met apparaten het onderdeel uit dat u wilt bijwerken.

Onderdeel in Apparaatbeheer (bijvoorbeeld Beeldschermadapter)
  3. Klik met de rechtermuisknop op het apparaat en klik vervolgens op Stuurprogramma bijwerken of Stuurprogrammasoftware bijwerken.

Stuurprogramma's bijwerken voor de videokaart
  4. Klik op Automatisch naar bijgewerkte driversoftware zoeken.

Automatisch naar bijgewerkte stuurprogramma's voor de grafische kaart zoeken
  5. Volg de aanwijzingen op het scherm om de bijgewerkte driver te installeren.

6. Start de computer opnieuw op om de installaties van de updates te voltooien.

De pc bijwerken met HP Support Assistant

Gebruik HP Support Assistant om updates te zoeken en installeren, zoals BIOS-updates, voor uw computer met Windows.

1. Zoek in Windows naar HP Support Assistant en open dit, of klik op het pictogram van de app in de taakbalk.

Als de app niet is geïnstalleerd op uw computer, kunt u de nieuwste versie downloaden van de website van HP Support Assistant.
  2. Zoek op het tabblad Mijn apparaten naar uw computer en klik op Updates.

3. Klik op Updates en berichten controleren om naar nieuwe updates te zoeken.

4. Wacht terwijl HP Support Assistant het systeem analyseert.

5. Als de analyse is voltooid, selecteert u de vermelde updates, downloadt en installeert u de updates en volgt u de instructies op het scherm.

6. Als u hierom wordt gevraagd, start u de computer opnieuw op en sluit u het hulpprogramma.

De driver op de HP website vinden

Informatie over hoe u de driverupdates op de HP website kunt vinden.

HP biedt veel gratis software- en driverdownloads.

Opmerking:

Voor apparaten met Windows 10 in de modus S, kunt u alleen drivers via Windows Update verkrijgen. Ga naar HP PC's-Veelgestelde vragen over Windows 10 in S-modus voor meer informatie.

1. Ga naar de pagina HP Klantenondersteuning - Software en drivers downloaden.

2. Als een pagina met Uw product identificeren om aan de slag te gaan wordt weergegeven, klikt u op laptop of desktop.

3. Typ de modelnaam van uw computer in het veld Of voer uw serienummer in en klik vervolgens op Verzenden. Typ bijvoorbeeld Pavilion HPE h8-1360t Desktop en klik vervolgens op Verzenden.

Typ de modelnaam van uw HP of Compaq computer in het zoekveld
  4. Als er een webpagina Overeenkomende producten wordt geopend, selecteert u uw modelnummer uit de lijst.

5. De softwareresultatenpagina voor uw computer wordt weergegeven met het standaardbesturingssysteem geselecteerd. Als u het besturingssysteem moet wijzigen, klikt u op Wijzigen, selecteert u uw versie en klikt u vervolgens op Wijzigen.

Opmerking:

Als u het gewenste besturingssysteem niet kunt vinden in de lijst, heeft HP geen drivers voor dat besturingssysteem. Gebruik een andere methode voor het downloaden van software en drivers.

Het besturingssysteem van uw computer wijzigen
  6. Klik in de lijst met beschikbare software- en drivercategorieën op de categorienaam en vervolgens op Downloaden.

Let op!:

Soms is er meer dan één download beschikbaar voor een component, zoals meerdere dvd-firmware-updates. Als dit zo is, identificeert u het onderdeel in uw computer en downloadt u het juiste bestand. Om de naam van een component te vinden, zoekt u in Windows naar Apparaatbeheer en opent u deze functie. Zoek het onderdeel en vouw vervolgens de categorie uit (bijvoorbeeld, dvd/cd-rom-stations). De categorie geeft een overzicht van de oorspronkelijke fabrikant van het onderdeel.

Een download selecteren
  7. Volg de aanwijzingen op het scherm om de software of driver te installeren.

Een BIOS-update vinden op de HP website

Installeer alleen BIOS-updates van HP. Raadpleeg een van de volgende links voor gedetailleerde instructies over hoe u BIOS-updates kunt zoeken en installeren via HP.

Firmware-updates vinden

Firmware wordt voornamelijk gebruikt voor cd/dvd-stations, maar netwerkadapters, modems en videokaarten kunnen ook gebruikmaken van firmware. Controleer of er firmware-updates van HP of van de hardwarefabrikant zijn.

Firmware wordt voornamelijk gebruikt voor cd/dvd-stations, maar netwerkadapters, modems en videokaarten kunnen ook gebruikmaken van firmware. Controleer of er firmware-updates van HP of van de hardwarefabrikant zijn.

Herstellen of opnieuw installeren van software of apps (Windows)

Herstel een programma dat niet goed werkt of is besmet met malware of installeer dit opnieuw. Dit gaat ook door een programma naar de originele versie terug te zetten.

Zoek en download software en apps van Microsoft, HP of de website van de fabrikant.

1. Controleer de Microsoft Store. Veel van de apps die vooraf zijn geïnstalleerd op uw computer, zijn gratis te downloaden in de Microsoft Store-app.

2. Ga naar de pagina HP Klantenondersteuning - Software en drivers downloaden. Als een pagina met Uw product identificeren om aan de slag te gaan wordt weergegeven, selecteert u uw computer. Typ de modelnaam van uw computer en klik vervolgens op Verzenden. Zoek de driver in de lijst met beschikbare software- en drivercategorieën. Klik op de categorienaam en vervolgens op Downloaden.

Voor meer informatie en ondersteuning gaat u naar HP PC's - Problemen met apps in Windows 10.

Apparaatstuurprogramma's herstellen (Windows)

Herstel een programma dat niet goed werkt of is besmet met malware of installeer dit opnieuw. Dit gaat ook door een programma naar de originele versie terug te zetten. U kunt de oorspronkelijke apparaatdrivers voor uw computer met Windows 10 zoeken en herstellen of deze opnieuw installeren.

1. HP adviseert om de nieuwste beschikbare drivers te installeren via Windows Update. Raadpleeg HP pc's - Drivers en software bijwerken met Windows Update voor meer informatie.

2. Ga naar de pagina HP Klantenondersteuning - Software en drivers downloaden. Als een pagina met Uw product identificeren om aan de slag te gaan wordt weergegeven, selecteert u uw computer. Typ de modelnaam van uw computer en klik vervolgens op Verzenden. Zoek de driver in de lijst met beschikbare software- en drivercategorieën. Klik op de categorienaam en vervolgens op Downloaden.

Als u een vorige versie van een driver nodig hebt, is er mogelijk een koppeling naar een oudere driver in de details.

Updates van de softwarefabrikant of hardwarefabrikant verkrijgen

Leer hoe u updates van de softwarefabrikant of hardwarefabrikant kunt verkrijgen.

Als u geen update van HP vinden kunt, probeer dan de website van de productfabrikant.

Let op!:

Installeer alleen BIOS-updates van HP. Installeer geen BIOS-updates van de website van de fabrikant van de systeemkaart. Als u dit doet, kan het gebeuren dat de computer geen HP systeemherstel accepteert.

Productfabrikanten leveren technologieën die op vele HP en Compaq computers worden gebruikt. Veel fabrikanten van hardwarecomponenten hebben hun eigen website met stuurprogrammadownloads.

Opmerking:

Vind informatie over de hardware van uw computer in de productspecificaties van uw computermodel. Ga naar de website van HP Klantenondersteuning, typ het modelnummer van de computer gevolgd door de Productspecificaties in het zoekvak en druk vervolgens op Enter. Klik op de koppeling naar de Productspecificaties voor uw computer.

Typ bijvoorbeeld 34-a172cn productspecificaties.

Veelgestelde vragen over software en drivers

Veelgestelde vragen over software en drivers bekijken.

Waar kan ik drivers voor mijn zakelijke computer downloaden?

Informatie over het vinden van drivers voor een bedrijfscomputer.

Ga naar HP PC's - HP Image Assistant gebruiken om HP Image Assistant te downloaden. Dit hulpprogramma biedt een snelle en gemakkelijke manier om software- en driverupdates voor HP notebooks en desktop-pc's te downloaden. Daarbij biedt HP alternatieve drivers en oplossingen via Client Management Solutions op de pagina HP Driver Packs.

Wat als ik geen drivers kan vinden na het installeren van een ander Besturingssysteem op mijn computer?

Zoek en download de software of drivers van de hardwarefabrikant.

Let op!:

Tenzij anders vermeld, ondersteunt HP geen software die oorspronkelijk niet bij de computer werd geleverd. Zie uw garantie voor meer informatie.

1. Zoek compatibele drivers voor alle componenten op uw computer.

2. Een set herstelschijven aanmaken. U kunt de computer herstellen als er compatibiliteitsproblemen optreden.

3. Zoek eerst de namen van de verschillende hardwarecomponenten van uw computer. De belangrijkste component is de chipset. Veel onderdelen van de computer zoals het moederbord, netwerk, geluid en video, worden door de chipset aangestuurd. Zoek de namen van onderdelen en fabrikanten in de productspecificaties voor uw computermodel.

Zoek boven op deze pagina naar uw computermodel plus het woord specificaties. Als u bijvoorbeeld een HP Pavilion HPE h8-1360t desktopcomputer hebt, zoekt u naar h8-1360t specificaties. Zoek vervolgens op de website van de fabrikant naar de driver. Voor een lijst van websites, raadpleegt u het gedeelte Updates van de maker van de software of hardware.

4. Zoek en installeer het recentste chipsetdriverpakket voor het nieuwe besturingssysteem.

Als uw computer niet beschikt over een internetverbinding, downloadt u de chipset van een andere computer. Sla het op een cd of USB-opslagapparaat en breng het vervolgens over naar uw computer. Raadpleeg Updates van de software- of hardwarefabrikant verkrijgen voor hulp bij het vinden van chipsetdrivers en andere downloads.

5. Nadat u de chipset hebt gevonden en geïnstalleerd, downloadt en installeert u de recentste drivers voor componenten die niet functioneren. Bijvoorbeeld als uw computer geen geluid produceert en gebruikmaakt van Realtek high-definition audio. Ga naar de website van Microsoft of van Realtek voor het downloaden en installeren van een nieuwe high-definition geluidsdriver.

Als er geen drivers beschikbaar zijn en de hardwarecomponent niet werkt, moet u mogelijk de component vervangen. Bijvoorbeeld als uw besturingssysteem is gewijzigd van Windows Vista in Linux en een Linux-geluidsdriver niet beschikbaar is. Om dit te verhelpen installeert u een geluidskaart en een driver die compatibel is met Linux.

Hoe vind ik de huidige versie van de drivers of software op mijn computer met Windows?

Zoek in Windows naar de huidige versie van de software of een driver.

• Het versienummer van de driver vinden: Zoek in Windows naar en open Apparaten en printers. Dubbelklik op de naam van de component en klik op het tabblad Stuurprogramma in het venster met eigenschappen.

Opmerking:

De driverversie die wordt weergegeven in het tabblad Stuurprogramma kan anders worden weergegeven door de fabrikant van het apparaat. De driverversie in het tabblad Stuurprogramma (zie afbeelding) is bijvoorbeeld 24.21.14.1198 en dezelfde driverversie kan door de fabrikant worden weergegeven als 411.98.

NVIDIA-stationseigenschappen met Driverversie weergegeven
  • De versie van de software van een toepassing vinden: Zoek in Windows naar Apps en onderdelen en open dit. Klik in de lijst die wordt weergegeven op de naam van de app voor het bekijken van het versienummer van de software. Als het versienummer van de app niet wordt vermeld, klikt u op Geavanceerde opties om te zoeken naar het versienummer van de software.

Hoe vind ik de huidige versie van de BIOS op mijn Windows-computer?

Gebruik het hulpprogramma HP PC Hardware Diagnostics voor Windows om de BIOS-versie op uw computer te vinden.

Opmerking:

Als de app niet beschikbaar is op uw computer, kunt u de nieuwste versie downloaden van HP Hardware Diagnostics.

1. Zoek in Windows op de app HP PC Hardware Diagnostics voor Windows en open de app.

2. De app opent het hoofdmenu. Noteer de BIOS-versie in het venster Systeeminformatie.

Waar is de driver voor het netwerk (LAN of Ethernet), geluid (audio) of video (videokaart) op de downloadpagina HP Software en drivers?

Als u zoekt naar drivers voor netwerk, geluid of video en u deze niet op de pagina HP software en drivers kunt vinden, moet u mogelijk de chipsetdriver downloaden. De chipset kan veel onderdelen van het moederbord, zoals netwerk, geluid en video, aansturen.

U vindt de chipsetdriver op de downloadpagina HP software en drivers voor veel computermodellen. Als de driver niet beschikbaar is bij HP, kunt u de naam en fabrikant van de chipset opzoeken in de productspecificaties voor uw computermodel. Zoek boven op deze pagina naar uw computermodel plus het woord specificaties. Als u bijvoorbeeld een HP Pavilion HPE h8-1360t desktopcomputer hebt, zoekt u naar h8-1360t specificaties. Zoek vervolgens op de website van de fabrikant naar de driver. Voor een lijst van websites, raadpleegt u het gedeelte Updates van de maker van de software of hardware.

Waar kan ik software of drivers voor mijn printer, scanner of camera vinden?

Als u een HP printer, scanner of camera hebt, zet HP software en drivers op de ondersteuningssite voor elk afzonderlijk product.

Deze software en drivers staan niet op de computerondersteuningspagina's. Dat wil zeggen dat u op de downloadpagina van software en drivers voor uw HP computer geen printerdriver zult vinden. Ga naar de pagina HP Klantenondersteuning - Software en drivers downloaden. Als een pagina met Uw product identificeren om aan de slag te gaan wordt weergegeven, selecteert u uw producttype. Typ de modelnaam van uw HP printer, scanner of camera, en klik vervolgens op Verzenden. Zoek de driver in de lijst met beschikbare software- en drivercategorieën. Klik op de categorienaam en vervolgens op Downloaden.

Waarom kan ik geen driver vinden die mijn computerprobleem oplost?

Als uw computer problemen ondervindt, dan is er misschien een driverupdate beschikbaar die het probleem kan verhelpen. Het installeren van software of driverupdates zal echter niet alle problemen oplossen.

Probeer in plaats daarvan op de webpagina van HP Klantenondersteuning te zoeken naar het computerprobleem of het foutbericht. Bijwerken van de driver zal mogelijk veelvoorkomende soorten driverfouten en de bijbehorende problemen oplossen:

• Audio: Geen geluid, de melding 'Geen audioapparaat gevonden' en kwaliteitsproblemen zoals tikken in het geluid.

• BIOS: Problemen met stand-by, hibernation, opstarten, afsluiten of het voldoen aan de minimale eisen om het besturingssysteem te kunnen upgraden.

Vermijd BIOS-updates tenzij u weet dat deze het probleem oplossen.

• Toetsenbord: Extra knoppen en speciale toetsen werken niet meer.

• Tv-tuner: Tv-weergaveprestaties, matige geluidskwaliteit tijdens het tv-kijken en bij het opnemen van video.

• Video: Schermresolutie-instellingen die niet wordt ondersteund, prestaties bij het afspelen van films en problemen die optreden bij 3D-games.

Als het computerprobleem niet is opgelost door een bijgewerkte driver, zoekt u op de website van HP Klantenondersteuning of op internet naar een probleemoplossing (geen driver).

Hoe kan ik een driver downloaden die op een andere computer moet worden geïnstalleerd?

Leer hoe u een driver kunt downloaden die op een andere computer moet worden geïnstalleerd.

Sla de driver op externe media op, bijvoorbeeld een USB-flashstation of een cd/dvd. Zie vervolgens het gedeelte Driverupdates op de HP websiteDe driver op de HP website vinden vinden in dit document voor gedetailleerde instructies. Klik op Downloaden en sla de driver op externe media op, bijvoorbeeld een flashstation, geheugenkaart, cd/dvd of externe vaste schijf. Verplaats de externe media naar de andere computer en installeer de driver.

Waarom kan ik geen drivers voor mijn cd/dvd-station vinden?

Cd/dvd-stations gebruiken drivers die zijn geïntegreerd in het besturingssysteem. Hiervoor zijn geen updates vereist. Voor de bediening van cd/dvd-stations wordt firmware gebruikt. HP biedt firmware-updates aan voor deze stations.

Volg de instructies in het gedeelte Software en drivers van HP downloaden om een firmware-update te vinden voor een cd/dvd-stationDe driver op de HP website vinden. Vouw de categorie Firmware op de pagina Software en drivers downloaden uit.

Voorbeeld van firmware-updateopties

Waar kan ik een driver vinden die de USB-standaard zoals USB 1/1.1 naar 2, 1 tot 3 of 2 tot 3 bijwerkt?

Lees meer over hoe u een driver kunt vinden die de USB-standaard zoals USB 1/1.1 naar 2, 1 tot 3 of 2 tot 3 bijwerkt.

U kunt een USB-poort niet bijwerken met een driver. De hardware van de poort moet de 2.0- of 3.0-standaard kunnen ondersteunen voordat de snelheid 2.0 of 3.0 kan worden bereikt. Als de computer echter berichten weergeeft over het aansluiten van een USB 2.0 of 3.0-apparaat op een USB-poort met een hogere snelheid en u weet dat er een USB 2.0 of 3.0-poort op de computer zit, moeten de USB-drivers mogelijk worden bijgewerkt. Gebruik Apparaatbeheer om eventuele beschikbare updates te verkrijgen.

1. Maak verbinding met internet als de computer nog niet met internet is verbonden.

2. Zoek in Windows naar Apparaatbeheer en open dit. Als 'Overige apparaten' niet wordt vermeld kon Windows alle plug-en-play-hardware op de computer identificeren en installeren.

3. Vouw Overige apparaten uit in Apparaatbeheer. Als 'Overige apparaten' niet wordt vermeld kon Windows alle plug-en-play-hardware op de computer identificeren en installeren.

4. Als er verwijzingen naar USB zijn, zoals USB Host Controller, klikt u met de rechtermuisknop op de naam, selecteert u Stuurprogramma's bijwerken en volgt u de instructies op het scherm om de beschikbare updates te downloaden en installeren.

5. Verwijder de naam in 'Overige apparaten' en voeg het toe aan de juiste categorie (Universal Serial Bus-controllers).

6. Test het USB-apparaat opnieuw.

• Als het bericht niet meer wordt weergegeven, stopt u hier.

• Als het bericht nog steeds verschijnt, gaat u verder met deze stappen.

7. Als er geen verwijzingen meer zijn naar USB in de categorie Overige apparaten, vouwt u Universal Serial Bus Controllers uit.

8. Klik met de rechtermuisknop op een van de Universal Host controllers en selecteer Update driversoftware.

9. Als u downloads hebt geïnstalleerd, test u het USB-apparaat om te kijken of het bericht blijft verschijnen.

Is de Windows-versie op mijn computer 32-bits of 64-bits?

Vaststellen of uw versie van Windows 32-bits of 64-bits is.

Om vast te stellen of u een 32-bits of 64-bits versie van Windows hebt, raadpleegt u HP PC's - Is de versie van Microsoft Windows op mijn computer 32-bits of 64-bits?.

U kunt geen upgrade uitvoeren van een 32-bits versie van Windows naar een 64-bits versie van Windows. U kunt ook geen upgrade uitvoeren van een 64-bits versie van Windows naar een 64-bits versie van Windows. Als u een 64-bits versie van Windows op een computer met een 32-bits versie installeert, moet u Windows opnieuw installeren. Maak een back-up van alle gegevens op de harde schijf.

Waarom staat mijn besturingssysteem niet in de lijst op de pagina Software en Driver Downloads?

Lees waarom uw besturingssysteem niet in de lijst op de pagina Software en Driver Downloads staat.

Het is mogelijk dat HP momenteel geen softwaredownloads beschikbaar heeft, afhankelijk van de situatie:

• Als uw besturingssysteem niet in de lijst staat, heeft HP momenteel geen software- of driverdownloads beschikbaar voor uw product voor dat besturingssysteem of zijn deze niet beschikbaar in de taal die u hebt gekozen.

• Als u een ander besturingssysteem dan Windows hebt geïnstalleerd, kan het zijn dat HP geen software of driverdownloads voor uw besturingssysteem biedt.

• Als u een upgrade van Windows hebt uitgevoerd, zijn de downloads mogelijk nog niet verkrijgbaar bij HP.

Bekijk de volgende opties als er geen downloads in de lijst staan voor uw besturingssysteem:

• Gebruik de wizard Nieuwe hardware toevoegen als u een nieuw apparaat installeert. Drivers voor sommige randapparatuur (camera's, printers, scanners, enz.) zijn vooraf geïnstalleerd in het besturingssysteem en hiervoor hoeft u geen nieuwe driver te downloaden.

• Als het product dat u installeert niet van HP is, kunt u wellicht drivers en softwaredownloads vinden op de website van de originele fabrikant.

• Bezoek de website van HP Klantenondersteuning later opnieuw om te controleren of er nieuwe downloads beschikbaar zijn.

• Ga voor Linux-drivers naar hplip.sourceforge.net/supported_devices/index.html (in het Engels).

• Ga voor FreeDOS naar www.freedos.org (in het Engels).

• Opmerking:

HP ondersteunt en biedt alleen drivers voor besturingssystemen voor hardware van het merk HP, hardware die onder de garantie is vervangen of hardware die in de fabriek is geïnstalleerd en die is meegeleverd op of wordt ondersteund door het product.

Waar kan ik Linux- of FreeDOS-drivers vinden?

De open source-community ontwikkelt Linux en FreeDOS. Vind drivers die beschikbaar zijn gesteld op community-websites.

Voor meer informatie over FreeDOS en Linux en hoe deze besturingssystemen kunnen worden gebruikt op HP en Compaq computers:

Wat moet ik doen als ik alles heb geprobeerd maar nog steeds problemen heb met het vinden van een driver?

Sommige drivers, zoals netwerk, video, buscontroller, een dll-bestand, USB- of andere computercomponent, moeten worden bijgewerkt met Apparaatbeheer.

• Zoekt u een driver omdat er een foutmelding wordt weergegeven?

Zoek op de website van HP of het internet naar informatie met de exacte foutmelding. HP en de partners van HP bieden veel ondersteuningsdocumenten aan met oplossingen voor bekende foutberichten.

• Zoekt u naar een apparaatdriver omdat u Windows hebt bijgewerkt?

Wellicht hebt u geen driver nodig. Windows kan zelf drivers vinden en installeren via het plug-en-play-proces of via het Windows Update-proces. Als Windows de volledige naam van het apparaat niet herkent, geeft Windows het apparaat weer als een Overig apparaat weer in Apparaatbeheer. Als dit het geval is, volgt u de volgende stappen.

Opmerking:

Hardwareapparaten (video, geluid, netwerkkaarten en dergelijke) die niet zijn ontworpen voor plug-and-play, werken mogelijk niet op een computer die is opgewaardeerd naar een nieuwere versie van Windows. Als dit het geval is, kunt u het hardwareapparaat beter vervangen door een apparaat dat compatibel is met uw bijgewerkte besturingssysteem.

1. Maak verbinding met internet als de pc nog niet met internet is verbonden.

2. Zoek in Windows naar Apparaatbeheer en open dit.

3. Vouw het gedeelte Overige apparaten uit. Als Overige apparaten niet wordt vermeld kon Windows alle plug-en-play-hardware op de computer identificeren en installeren.

4. Klik met de rechtermuisknop op een van de onbekende apparaten en selecteer Update driversoftware.

5. Volg de aanwijzingen op de pagina's die worden geopend om eventuele beschikbare driverupdates via Windows te installeren.

De naam van 'Overige apparaten' moet worden verwijderd en aan de juiste categorie worden toegevoegd. Zo verschijnt een eerder onbekende netwerkkaart nu in de categorie Netwerkadapters.

6. Als u downloads hebt geïnstalleerd, test u het apparaat om te kijken of het nu goed functioneert.

Wat is het verschil tussen software, driver en firmware?

Bekijk de volgende beschrijvingen van het verschil tussen software, drivers en firmware:

• Software: Software geeft uw computer opdracht hoe iets moet worden gedaan, zoals het afspelen van een game of film, tekstverwerking of een huishoudboekje.

• Driver: Een specifiek soort software dat wordt gebruikt door het besturingssysteem (zoals Windows) om een hardwareapparaat, zoals een printer, geluidskaart of toetsenbord, aan te sturen.

• Firmware: Instructies die zijn opgeslagen op chips in hardwareapparaten. Voorbeelden van apparaten die firmware gebruiken, zijn cd/dvd-stations en vaste schijven.

Wat is het verschil tussen een software-update en een software-upgrade?

Het is belangrijk dat u het verschil kent tussen een software-update en een software-upgrade:

• Software-update: Een software-update werkt de softwareversie op uw computer bij, waarbij meestal programmafouten worden verholpen of kleine verbeteringen of functies worden toegevoegd. Software die momenteel bijvoorbeeld versie 3.1.1 is, wordt geüpdate naar versie 3.1.2. Updates zijn meestal gratis. De HP pagina's voor het downloaden van software en drivers bieden alleen updates, geen upgrades.

• Software-upgrade: Biedt een nieuwere, volledige versie van dezelfde softwaretitel. Software die momenteel bijvoorbeeld versie 3.0 is, wordt geüpgraded naar versie 4.0. Upgrades kunnen gewoonlijk worden gekocht bij de provider van de software.