• Informatie

HP -PC's – Testen op hardwareproblemen in Windows 10

HP biedt diagnostische software aan om hardwareonderdelen op uw computer te testen en hardwareproblemen te bevestigen.

Begin met het gebruik van de snelle test om snel hardwareproblemen te identificeren. Als er na het uitvoeren van de test geen fouten zijn gevonden, maar uw computer vertoont nog steeds symptomen van een hardwareprobleem, voert u een uitgebreide test uit.

Ga als volgt te werk als een component niet slaagt voor een test:

1. Klik op Problemen oplossen.

2. Volg de instructies op het scherm om te proberen het probleem op te lossen en klik dan op Ja.

3. Als het probleem niet is opgelost, klikt u op Ja om contact op te nemen met de klantenondersteuning van HP.

4. Schrijf de failure-ID (24-cijferige code) en de product-ID op wanneer u contact opneemt met de klantenondersteuning van HP. De informatie is ook beschikbaar in Testlogbestanden in het hoofdmenu.

5. Als uw computer online is, klikt u op VOLGENDE om naar de website van HP klantenondersteuning te gaan.

Als uw computer offline is, gebruikt u uw mobiele apparaat om de QR-code te scannen en toegang te krijgen tot HP klantenondersteuning.

Opmerking:

De GUI kan afwijken, afhankelijk van welke versie van het hulpprogramma u gebruikt.

Systeemtests uitvoeren in Windows

Tijdens de systeemtests worden de subsystemen van de hardware gecontroleerd om te ontdekken of ze correct functioneren.

Ga als volgt te werk als een component niet slaagt voor een test:

1. Klik op Problemen oplossen.

2. Volg de instructies op het scherm om te proberen het probleem op te lossen en klik dan op Ja.

3. Als het probleem niet is opgelost, klikt u op Ja om contact op te nemen met de klantenondersteuning van HP.

4. Schrijf de failure-ID (24-cijferige code) en de product-ID op wanneer u contact opneemt met de klantenondersteuning van HP. De informatie is ook beschikbaar in Testlogbestanden in het hoofdmenu.

5. Als uw computer online is, klikt u op VOLGENDE om naar de website van HP klantenondersteuning te gaan.

Als uw computer offline is, gebruikt u uw mobiele apparaat om de QR-code te scannen en toegang te krijgen tot HP klantenondersteuning.

HP PC Hardware Diagnostics snelle test uitvoeren (circa 4 minuten)

Open HP PC hardware Diagnostics en voer de snelle test uit.

De korte systeemtest voert een snelle controle uit van uw systeem om ervoor te zorgen dat de hoofdonderdelen goed functioneren. De snelle test is opgedeeld in een 1e deel en een 2e deel, waarbij elk deel meerdere tests uitvoert. De Korte test bevat:

• Batterijcontrole

• Processortest

• Test van de draadloze module

• Systeemkaartcontrole

• SMART-controle van vaste schijf

• Korte DST-controle van vaste schijf

• Snelle geheugentest

• Vaste schijf geoptimaliseerde DST-test

• Videogeheugentest

U kunt uw niet computer gebruiken tijdens de test. Deze test duurt 3 tot 5 minuten of langer, afhankelijk van de systeemconfiguratie. U kunt op elk moment annuleren door op de esc-toets (Escape) te drukken.

1. Zoek in Windows naar de app HP PC Hardware Diagnostics voor Windows en open deze.

Als de app niet is geïnstalleerd op uw computer, kunt u de nieuwste versie downloaden van de website van HP Hardware Diagnostics.

2. Klik op Systeemtests in het hoofdmenu.

3. Klik op het tabblad Regels voor het volledige systeem.

4. Klik op Eenmaal uitvoeren.

Terwijl de test wordt uitgevoerd, worden de resterende tijd en het testresultaat voor ieder onderdeel weergegeven op het scherm.

5. Voer, afhankelijk van het resultaat, een van de volgende handelingen uit.

• Ga als volgt te werk als een component niet slaagt voor een test:

1. Klik op Problemen oplossen.

2. Volg de instructies op het scherm om te proberen het probleem op te lossen en klik dan op Ja.

3. Als het probleem niet is opgelost, klikt u op Ja om contact op te nemen met de klantenondersteuning van HP.

4. Schrijf de failure-ID (24-cijferige code) en de product-ID op wanneer u contact opneemt met de klantenondersteuning van HP. De informatie is ook beschikbaar in Testlogbestanden in het hoofdmenu.

5. Als uw computer online is, klikt u op VOLGENDE om naar de website van HP klantenondersteuning te gaan.

Als uw computer offline is, gebruikt u uw mobiele apparaat om de QR-code te scannen en toegang te krijgen tot HP klantenondersteuning.

• Als de test mislukt, klikt u op Doorgaan en vervolgens op Eenmaal uitvoeren om het 2e deel van de snelle systeemtest uit te voeren.

Als er bij de systeemonderdelen geen fouten worden vastgesteld, voert u de uitgebreide test uit.

De uitgebreide HP PC Hardware Diagnostics Test uitvoeren (2 uur of langer)

Open HP PC hardware Diagnostics en voer de uitgebreide test uit.

Voer de uitgebreide test uit als er geen defecten bij systeemonderdelen zijn gevonden tijdens de snelle test. De test kan 2 uur of meer in beslag nemen. De Uitgebreide test bevat:

• Batterijcontrole

• Processortest

• Systeemkaartcontrole

• SMART-controle van vaste schijf

• Korte DST-controle van vaste schijf

• Vaste schijf geoptimaliseerde DST-test

• Vaste schijf lange DST-test

• Uitgebreide geheugentest

• Videogeheugentest

U kunt uw niet computer gebruiken tijdens de test. De Uitgebreide test duurt 2 uur of langer, afhankelijk van de systeemconfiguratie. U kunt op elk moment annuleren door op de esc-toets (Escape) te drukken.

1. Zoek in Windows naar de app HP PC Hardware Diagnostics voor Windows en open deze.

Als de app niet is geïnstalleerd op uw computer, kunt u de nieuwste versie downloaden van de website van HP Hardware Diagnostics.

2. Klik op Systeemtests in het hoofdmenu.

3. Klik op het tabblad Uitgebreide systeemtest.

4. Klik op Eenmaal uitvoeren.

Terwijl de test wordt uitgevoerd, worden de resterende tijd en het testresultaat voor ieder onderdeel weergegeven op het scherm. De test kan 2 uur of meer in beslag nemen.

5. Als een component een test niet kan uitvoeren, klikt u op Problemen oplossen.

6. Volg de instructies op het scherm om te proberen het probleem op te lossen en klik dan op Ja.

7. Als het probleem niet is opgelost, klikt u op Ja om contact op te nemen met de klantenondersteuning van HP.

8. Schrijf de failure-ID (24-cijferige code) en de product-ID op wanneer u contact opneemt met de klantenondersteuning van HP. De informatie is ook beschikbaar in Testlogbestanden in het hoofdmenu.

9. Als uw computer online is, klikt u op VOLGENDE om naar de website van HP klantenondersteuning te gaan.

Als uw computer offline is, gebruikt u uw mobiele apparaat om de QR-code te scannen en toegang te krijgen tot HP klantenondersteuning.

Als de uitgebreide test geen hardwareprobleem heeft gedetecteerd, gaat u verder met de Onderdelentests.

HP PC hardware Diagnostics UEFI tests uitvoeren wanneer Windows niet opstart

Test de hardware van uw computer met HP PC Hardware Diagnostics UEFI.

HP PC Hardware Diagnostics UEFI korte test uitvoeren (circa 4 minuten)

Als Windows niet wordt gestart, start u de Hardware Diagnostics door de snelle test uit te voeren. De snelle test is opgedeeld in een 1e deel en een 2e deel, waarbij elk deel meerdere tests uitvoert.

1. Houd de aan/uit-knop gedurende minstens 5 seconden ingedrukt om de computer uit te schakelen.

2. Schakel de computer in en druk onmiddellijk herhaaldelijk op de toets esc (ongeveer elke seconde). Als het menu wordt weergegeven, drukt u op de toets f2.

3. Klik in het hoofdmenu HP PC Hardware Diagnostics (UEFI) op Systeemtests.

Als de diagnostische gegevens niet beschikbaar zijn terwijl u het F2-menu gebruikt, voert u de diagnostics uit vanaf een USB-station. Ga naar de website HP Hardware Diagnostics om de nieuwste versie van dit programma te downloaden. Zie voor instructies Testen met HP PC Hardware Diagnostics vanaf een extern USB-apparaat.

4. Klik op Korte test > Eenmalig uitvoeren.

Terwijl de test wordt uitgevoerd, worden de resterende tijd en het testresultaat voor ieder onderdeel weergegeven op het scherm.

• Als een onderdeel een test niet doorstaat, noteert u de ID-code van de fout (24 cijfers) zodat u deze bij de hand hebt wanneer u contact opneemt met de HP Klantenondersteuning. De informatie is ook beschikbaar in Testlogbestanden in het hoofdmenu.

• Als de test mislukt, klikt u op Doorgaan > Eenmaal uitvoeren om het 2e deel van de snelle systeemtest uit te voeren.

5. Als een onderdeel een test niet doorstaat, noteert u de ID-code van de fout (24 cijfers) zodat u deze bij de hand hebt wanneer u contact opneemt met de HP Klantenondersteuning. De informatie is ook beschikbaar in Testlogbestanden in het hoofdmenu.

Als er bij de systeemonderdelen geen fouten worden vastgesteld, voert u de Uitgebreide test uit.

De uitgebreide HP PC Hardware Diagnostics UEFI Test uitvoeren (2 uur of langer)

Voer de uitgebreide test uit als er geen defecten bij systeemonderdelen zijn gevonden tijdens de snelle test.

1. Houd de aan/uit-knop gedurende minstens 5 seconden ingedrukt om de computer uit te schakelen.

2. Schakel de computer in en druk onmiddellijk herhaaldelijk op de toets esc (ongeveer elke seconde). Als het menu wordt weergegeven, drukt u op de toets f2.

3. Klik in het hoofdmenu HP PC Hardware Diagnostics (UEFI) op Systeemtests > Uitgebreide test.

4. Klik op Eenmaal uitvoeren of Herhalen tot fout optreedt.

Terwijl de test wordt uitgevoerd, worden de resterende tijd en het testresultaat voor ieder onderdeel weergegeven op het scherm.

5. Als een onderdeel een test niet doorstaat, noteert u de ID-code van de fout (24 cijfers) zodat u deze bij de hand hebt wanneer u contact opneemt met de HP Klantenondersteuning. De informatie is ook beschikbaar in Testlogbestanden in het hoofdmenu.

Ondersteuning krijgen met de HP PC Hardware Diagnostics Id-code van de fout

Als een test mislukt, kunt u de bijbehorende QR-code gebruiken om contact op te nemen met HP met informatie over het probleem.

1. Klik op Contact opnemen met HP in het scherm testresultaten.

Een voorbeeld van een mislukte test met de optie Neem contact op met HP
  2. Lees de disclaimer van HP ondersteuning en klik vervolgens op Ja.

De QR-code wordt weergegeven.

Een voorbeeld van een HP ondersteuning QR-code
  3. Uw mobiele apparaat gebruiken om de QR-code te scannen.

4. Uw mobiele apparaat opent de standaard internet browser en uw ID-code van de fout wordt vooraf ingevuld in het veld. Controleer of vul de vereiste informatie in en tik vervolgens op Doorgaan om het ondersteuningsproces te starten.

Een voorbeeld van de ID-code van de fout op een mobiel apparaat

Symptomentests uitvoeren in HP PC Hardware Diagnostics UEFI

Symptoomtests gebruiken veelvoorkomende problemen om de oorzaak van het probleem te achterhalen.

Opmerking:

Symptoomtests zijn niet beschikbaar in HP PC hardware Diagnostics voor Windows.

1. Houd de aan/uit-knop gedurende minstens 5 seconden ingedrukt om de computer uit te schakelen.

2. Schakel de computer in en druk onmiddellijk herhaaldelijk op de toets esc (ongeveer elke seconde). Als het menu wordt weergegeven, drukt u op de toets f2.

3. Klik in het hoofdmenu van HP PC Hardware Diagnostics op Symptomentests.

4. Zoek in de lijst het symptoom dat het meest overeenkomt met uw computerprobleem. Typ het corresponderende nummer in het veld onder in het scherm en druk op Enter.

Alle aangegeven symptoomtests
  5. Wacht terwijl de tests worden uitgevoerd. Een geschatte tijd voor elke test wordt weergegeven op het scherm Probleem.

Opmerking:

U kunt de test op elk moment annuleren door op een toets te drukken.

6. Bekijk de resultaten op het scherm test logs en noteer het testtype en fout-id (24-cijferige code) voor wanneer u contact opneemt met de klantenondersteuning van HP.

Opmerking:

Klik op Testlogbestanden opslaan en u kunt de resultaten nogmaals bekijken door te klikken op Testlogestanden in het hoofdmenu.

Onderdelentests uitvoeren in HP PC Hardware Diagnostics voor Windows en HP PC Hardware Diagnostics UEFI

Met deze onderdelentests kunt u de afzonderlijke computeronderdelen handmatig selecteren en testen.

Het menu Onderdelentests openen in Windows

Volg de onderstaande instructies om het menu Onderdelentests in Windows te openen als Windows normaal opstart.

1. Klik met de rechtermuisknop op HP PC Hardware Diagnostics voor Windows, selecteer Als administrator uitvoeren.

Als de app niet is geïnstalleerd op uw computer, kunt u de nieuwste versie downloaden van de website van HP Hardware Diagnostics.

2. Klik in het hoofdmenu op Onderdelentests.

3. Klik op het plusteken naast elk onderdeel om de selectie uit te vouwen.

Het menu Onderdelentests kan verschillend zijn, afhankelijk van de onderdelen die op uw computer zijn geïnstalleerd.

Menu Onderdelentests

Het menu Onderdelentests openen als Windows niet start

Als Windows niet start, gebruikt u de volgende instructies om het menuonderdeel tests te openen.

1. Houd de aan/uit-knop gedurende minstens 5 seconden ingedrukt om de computer uit te schakelen.

2. Schakel de computer in en druk onmiddellijk herhaaldelijk op de toets esc (ongeveer elke seconde). Als het menu wordt weergegeven, drukt u op de toets f2.

3. Klik in het hoofdmenu op Onderdelentests.

Het menu Onderdelentests wordt weergegeven.

Het menu Onderdelentests kan verschillend zijn, afhankelijk van de onderdelen die op uw computer zijn geïnstalleerd.

Menu Onderdelentests

Complete lijst van testen van HP PC Hardware Diagnostics

Selecteer een test voor een onderdeel en volg de instructies op het scherm.

Ga als volgt te werk als een component niet slaagt voor een test:

1. Klik op Problemen oplossen.

2. Volg de instructies op het scherm om te proberen het probleem op te lossen en klik dan op Ja.

3. Als het probleem niet is opgelost, klikt u op Ja om contact op te nemen met de klantenondersteuning van HP.

4. Schrijf de failure-ID (24-cijferige code) en de product-ID op wanneer u contact opneemt met de klantenondersteuning van HP. De informatie is ook beschikbaar in Testlogbestanden in het hoofdmenu.

5. Als uw computer online is, klikt u op VOLGENDE om naar de website van HP klantenondersteuning te gaan.

Als uw computer offline is, gebruikt u uw mobiele apparaat om de QR-code te scannen en toegang te krijgen tot HP klantenondersteuning.

• Processortest: Snelle (10 seconden) test om te controleren of alle processors goed functioneren. Klik op Processor > Eenmaal uitvoeren.

• Geheugentests: Er zijn drie verschillende geheugentests beschikbaar. Begin met de snelle test (drie minuten of langer, afhankelijk van de hoeveelheid systeemgeheugen). Als de Korte test geen probleem vindt, voert u de Snelle test uit (van circa 10 minuten). (Deze test is momenteel niet beschikbaar in de Windows-versie van de hardware diagnostics.)

Als tijdens de snelle test geen problemen worden gevonden, voert u de uitgebreide test uit. U kunt de test één keer uitvoeren of deze herhalen totdat er een fout optreedt.

• Vaste schijf-/opslagtests: Er zijn zes vaste schijftests die van 10 minuten tot meer dan twee uur kunnen duren.

• Stroomtests: Er zijn verschillende stroomtests beschikbaar, zoals de energiebrontest, de netvoedingsadaptertest en de batterijtest.

• Energiebrontest: Deze test controleert of zowel de batterij als de netvoedingsadapter goed functioneren.

Klik op Eenmaal uitvoeren om de test uit te voeren. De energiebrontest duurt 4 minuten. De tijd voor de batterijkalibratie is 2 tot 4 uur.

• Netvoedingsadaptertest: Een interactieve test om te controleren of de netvoedingsadapter goed functioneert. Deze test vereist een goede batterij. Raadt HP aan om te controleren of uw computer stroom ontvangt door deze aan te sluiten op een netvoedingsadapter waarvan u weet dat deze werkt.

Klik op Eenmaal uitvoeren om de test uit te voeren. De test duur 2 minuten.

• Batterijtest: De batterijtest controleert de batterij en u kunt indien nodig een kalibratie uitvoeren.

De testtijd voor de batterijcontrole is 2 minuten. De tijd voor de batterijkalibratie is 2 tot 4 uur.

• Audiotest: Tijdens de audiotest wordt gecontroleerd of het audioapparaat naar behoren werkt. Tijdens deze test worden er in volgorde een aantal muziektonen afgespeeld en herhaald. Deze test duurt een minuut.

Klik op Audio > Eenmaal uitvoeren om de test uit te voeren. Kies de luidsprekers of de hoofdtelefoon. Voer het aantal tonen in dat u hebt gehoord wanneer u daarom wordt gevraagd.

• Bluetooth moduletest: De Bluetooth-moduletest controleert of de Bluetooth-module wordt gedetecteerd en is ingeschakeld voor gebruik. (Deze test is momenteel niet beschikbaar in de Windows-versie van de hardware diagnostics.)

U start de test door te klikken op Bluetooth-module > Eenmaal uitvoeren.

• Ventilatortest: U kunt kiezen uit twee ventilatortests.

• Ventilator-snelheidstest: Deze test controleert of de ventilatoren naar behoren functioneren door het instellen en controleren of de snelheid juist is ingesteld. Deze test neemt 2 tot 10 minuten in beslag. Klik op Eenmaal uitvoeren om de test uit te voeren.

• Ventilator thermische test: Deze test controleert of de CPU-ventilator goed functioneert met een temperatuurtest. Deze test duurt 320 seconden. Klik op Eenmaal uitvoeren om de test uit te voeren.

• Vingerafdruklezertest: Deze interactieve test controleert de vingerafdruklezer. Tijdens de test wordt u gevraagd een vinger over de vingerafdruklezer te vegen. (Deze test is momenteel niet beschikbaar in de Windows-versie van de hardware diagnostics.)

Klik op Vingerafdruklezer > Eenmaal uitvoeren om de test uit te voeren.

• Toetsenbordtest: Deze interactieve test controleert het toetsenbord. Voor deze test is een toetsenbord vereist.

Klik op Toetsenbord > Eenmaal uitvoeren om de test uit te voeren.

De Toetsenbordtest duurt 3 minuten.

Opmerking:

Bluetooth-apparaten worden momenteel niet ondersteund.

• Muis/touchpadtests: Deze bestaat uit twee tests, de muisaanwijzer test en de ‘drag and drop’ test.

Om de tests uit te voeren, klikt u op Muis/Touchpad. Selecteer de test die u wilt uitvoeren en klik vervolgens op Eenmaal uitvoeren. Volg de instructies op het scherm om de test af te ronden.

Opmerking:

Bluetooth-apparaten worden momenteel niet ondersteund.

• Netwerktest: Er zijn drie tests.

• Bekabeld netwerk: Deze test controleert de netwerkcontroller. Maak verbinding met een netwerk met een netwerkkabel om deze test uit te voeren. Tijdens de test wordt geprobeerd de netwerkcontroller te configureren met DHCP wordt geprobeerd te communiceren met de DHCP-server. Deze test duurt 1 minuut.

Klik op Bekabeld netwerk > Eenmaal uitvoeren om de test uit te voeren.

• Draadloze module: Deze test controleert of de draadloze module wordt gedetecteerd door het BIOS en is ingeschakeld. Deze test duurt 30 seconden.

Klik op Draadloze module > Eenmaal uitvoeren om de test uit te voeren.

• WWAN module: Deze test controleert of de draadloos Wide Area Netwerk (WWAN) wordt gedetecteerd door het BIOS en is ingeschakeld. Deze test duurt 30 seconden.

Klik op WWAN module > Eenmaal uitvoeren om de test uit te voeren.

• Tests van optisch station: Deze tests omvatten de sequentiële leestest, de willekeurige leestest en de schrijf/leestest.

Klik op Optisch station om de test uit te voeren. Selecteer een van de tests en klik op Eenmaal uitvoeren. U moet een cd of dvd plaatsen om deze test te voltooien.

Elke test duurt 1 tot 2 minuten.

• Parallelle poort-tests: Met deze test kunt u verschillende poorten selecteren om te testen. Als de test meerdere poorten detecteert, selecteer dan welke parallelle poort u wilt testen. (Deze test is momenteel niet beschikbaar in de Windows-versie van de hardware diagnostics.)

Selecteer een van de volgende tests en klik op Eenmaal uitvoeren.

• Controleregister voor parallelle poorten: Deze test (1 minuut) controleert de parallelle controleregisters.

• Gegevensregister voor parallelle poorten: Deze test (1 minuut) controleert de parallelle gegevensregisters.

• Seriële poort-tests: Met deze test kunt u verschillende poorten selecteren om te testen. Als de test meerdere poorten detecteert, selecteer dan de seriële poort die u wilt testen. (Deze test is momenteel niet beschikbaar in de Windows-versie van de hardware diagnostics.)

Selecteer een van de volgende tests en klik op Eenmaal uitvoeren.

• Controleregister voor seriële poorten: Deze test (1 minuut) controleert de seriële poortenregisters.

• Seriële poort externe loopback-controle: Deze interactieve test van 1 minuut controleert de seriële poorten.

• Systeemkaarttest: Tijdens de systeemkaarttest wordt uw systeem gecontroleerd op problemen met de systeemkaart. (Deze test is momenteel niet beschikbaar in de Windows-versie van de hardware diagnostics.)

Klik op Systeemkaart > Eenmaal uitvoeren om de test uit te voeren.

De Systeemkaart-test controleert de volgende onderdelen:

• PCI-apparaat-controle: De PCI-apparaat-controle controleert alle PCI-apparaten die verbonden zijn met de systeemkaart.

• Geheugentest: Probeert de totale grootte van het geheugen te detecteren via de UEFI-bootservice. De test vergelijkt deze waarde met de totale geheugengrootte van de SMBIOS-tabel.

• Videogeheugentest: Grafische apparaten worden gedetecteerd en er wordt informatie verkregen over het videogeheugen. Het basisadres en het videogeheugen zijn hierbij inbegrepen.

• Audiotest: De audiotest probeert de audiocontroller en audiocodec te initialiseren.

• USB-test: De USB-test probeert een USB Host Controller in het systeem te vinden.

De Systeemkaarttest duurt 30 seconden.

• Thunderbolt-test: De Thunderbolt-test controleert of de Thunderbolt-controller in het systeem aanwezig is. (Deze test is momenteel niet beschikbaar in de Windows-versie van de hardware diagnostics.)

Klik op Thunderbolt > Eenmaal uitvoeren om de test uit te voeren.

• Touchscreen-test: Snelle interactieve test om vast te stellen of het touchscreen goed werkt. (Deze test is momenteel niet beschikbaar in de Windows-versie van de hardware diagnostics.)

Klik op Touchscreen > Eenmaal uitvoeren om de test uit te voeren.

• USB-poort-test: Dit is een interactieve test waarvoor u een extern USB-apparaat, zoals een muis, toetsenbord of USB-flashstation, moet aansluiten. (Deze test is momenteel niet beschikbaar in de Windows-versie van de hardware diagnostics.)

Controleer voor het uitvoeren van de test of er geen USB-apparaten zijn aangesloten op de poort die u wilt testen.

Als u de test wilt starten, klikt u op USB-poort > Eenmaal uitvoeren. Sluit vervolgens een USB-apparaat aan op de poort die u wilt testen.

Herhaal de stappen als u andere USB-poorten op de computer wilt testen.

• Video-tests: Deze test omvat twee tests met de videohardware op uw computer.

Om de test uit te voeren klikt u op Video, selecteert u een van de volgende testen en klikt u op Eenmaal uitvoeren.

• Snelle videogeheugentest: Videogeheugentest van 3 minuten

• Videogeheugentest: Geheugentest van 20 minuten

• Palettest: Test van 1 minuut van de drie kleurcomponenten van de video. Volg tijdens de test de instructies op het scherm.

• Webcam verbindingstest: Deze test initieert videostreaming op de webcam. Als de test meerdere webcams detecteert, selecteer dan de webcam die u wilt testen. (Deze test is momenteel niet beschikbaar in de Windows-versie van de hardware diagnostics.)

Klik op Webcamverbinding > Eenmaal uitvoeren om de test uit te voeren.

HP PC Hardware Diagnostic UEFI componententests: Het geheugen, harde schijf, netadapter en accu testen

Hoe de tests voor het geheugen, de harde schijf, de netadapter en de batterij worden uitgevoerd, is voorzien van meer details.

Geheugen testen in HP PC Hardware Diagnostics

De geheugentests omvatten een Korte test, een Snelle test en een Uitgebreide test. Probeer eerst de Snelle test (3 tot 5 minuten). Als de Korte test geen probleem vindt, voert u de Snelle test uit (van circa 10 minuten). Als de Snelle test geen problemen vindt, voert u de Uitgebreide test (ongeveer 45 minuten) uit die ook een optie Herhalen tot fout heeft.

Volg deze stappen om de Snelle test uit te voeren:

1. Klik op Geheugen in het menu Onderdelentests.

2. Klik op Korte test.

Korte geheugentest
  3. Klik op Eenmaal uitvoeren. De Korte test wordt gestart.

4. Wanneer de snelle test is voltooid, wordt een venster met de testresultaten weergegeven.

Als het geheugen de Korte test goed doorstaat, maar er nog steeds een probleem met het computergeheugen bestaat, voert u de Snelle test uit.

Als het geheugen de Snelle test goed doorstaat, maar er nog steeds een probleem met het computergeheugen bestaat, voert u de Uitgebreide test uit. Deze test kan 45 minuten of meer in beslag nemen.

Als het geheugen een test niet doorstaat, doe dan het volgende:

1. Klik op Problemen oplossen.

2. Volg de instructies op het scherm om te proberen het probleem op te lossen en klik dan op Ja.

3. Als het probleem niet is opgelost, klikt u op Ja om contact op te nemen met de klantenondersteuning van HP.

4. Schrijf de failure-ID (24-cijferige code) en de product-ID op wanneer u contact opneemt met de klantenondersteuning van HP. De informatie is ook beschikbaar in Testlogbestanden in het hoofdmenu.

5. Als uw computer online is, klikt u op VOLGENDE om naar de website van HP klantenondersteuning te gaan.

Als uw computer offline is, gebruikt u uw mobiele apparaat om de QR-code te scannen en toegang te krijgen tot HP klantenondersteuning.

Tests voor de vaste schijf uitvoeren in HP PC Hardware Diagnostics

Er zijn zes vasteschijftests. Probeer eerst de snelle test (2 tot 3 minuten). Als de snelle test geen probleem vindt, voert u de uitgebreide test uit (2 uur of langer). U kunt de test eenmaal uitvoeren of laten herhalen tot er een fout wordt gevonden.

Volg deze stappen om de Snelle test voor de vaste schijf uit te voeren:

1. Klik op Vaste schijf > Snelle test in het menu Onderdelentests .

De Snelle test voor de vaste schijf selecteren
  2. Klik op Eenmaal uitvoeren. De Snelle test wordt gestart.

3. Als de computer meer dan één vaste schijf heeft, selecteert u de schijf die u wilt testen. Selecteer Alle harde schijven testen als u alle harde schijven wilt testen.

Wanneer de test is voltooid, wordt een venster met de resultaten weergegeven. De informatie is ook beschikbaar in Testlogbestanden in het hoofdmenu.

4. Als de vaste schijf de Snelle test doorstaat, maar er nog steeds een probleem is met de vaste schijf, voert u de Uitgebreide test uit. Deze test omvat de SMART-controle, de Korte DST, de Geoptimaliseerde DST en de Lange DST. Om deze tests afzonderlijk uit te voeren, selecteert u de tests in het menu Vaste schijf testen.

5. Als de vaste schijf niet goed werkt, klikt u op Problemen oplossen.

6. Volg de instructies op het scherm om te proberen het probleem op te lossen en klik dan op Ja.

7. Als het probleem niet is opgelost, klikt u op Ja om contact op te nemen met de klantenondersteuning van HP.

8. Schrijf de failure-ID (24-cijferige code) en de product-ID op wanneer u contact opneemt met de klantenondersteuning van HP. De informatie is ook beschikbaar in Testlogbestanden in het hoofdmenu.

9. Als uw computer online is, klikt u op VOLGENDE om naar de website van HP klantenondersteuning te gaan.

Als uw computer offline is, gebruikt u uw mobiele apparaat om de QR-code te scannen en toegang te krijgen tot HP klantenondersteuning.

Computervoeding testen in HP PC Hardware Diagnostics

Er zijn twee verschillende stroomtests beschikbaar, de test van de netvoedingsadapter en de accutest. Om beide tests tegelijk uit te voeren, klikt u op Energiebron in het menu Onderdelentests en vervolgens op Eenmaal uitvoeren. U kunt elk onderdeel afzonderlijk testen.

Een netvoedingsadaptertest uitvoeren in HP PC Hardware Diagnostics

Een interactieve test om te controleren of de netvoedingsadapter goed functioneert. Deze test vereist een goede batterij. Voordat u de netvoedingsadaptertest uitvoert, raadt HP aan om te controleren of uw computer stroom ontvangt door deze aan te sluiten op een netvoedingsadapter waarvan u weet dat deze werkt.

Volg deze stappen om de netvoedingsadaptertest uit te voeren.

1. Klik op Voeding > Netvoedingsadaptertest > Eenmaal uitvoeren in het menu Onderdelentests. De netvoedingsadaptertest wordt gestart.

Wanneer de test is voltooid, wordt een venster met de resultaten weergegeven.

2. Als de netvoedingsadapter defect is, klikt u op Problemen oplossen.

3. Volg de instructies op het scherm om te proberen het probleem op te lossen en klik dan op Ja.

4. Als het probleem niet is opgelost, klikt u op Ja om contact op te nemen met de klantenondersteuning van HP.

5. Schrijf de failure-ID (24-cijferige code) en de product-ID op wanneer u contact opneemt met de klantenondersteuning van HP. De informatie is ook beschikbaar in Testlogbestanden in het hoofdmenu.

6. Als uw computer online is, klikt u op VOLGENDE om naar de website van HP klantenondersteuning te gaan.

Als uw computer offline is, gebruikt u uw mobiele apparaat om de QR-code te scannen en toegang te krijgen tot HP klantenondersteuning.

Een batterijtest uitvoeren in HP PC Hardware Diagnostics

HP PC Hardware Diagnostics (UEFI) test de werking van de batterij en kan deze zo nodig kalibreren. De batterijcontrole duurt circa twee minuten en de kalibratie kan twee uur of meer in beslag nemen.

Volg deze stappen om de batterijtest uit te voeren:

1. Klik op Voeding > Batterij > Eenmalig uitvoeren in het menu Onderdelentests. De batterijtest wordt gestart.

Scherm batterijtest met Eenmaal uitvoeren geselecteerd
  2. Nadat de batterijtest is voltooid, worden de resultaten op het scherm weergegeven. Klik op Batterij-informatie voor meer informatie over de batterij.

Opmerking:

Voor meer informatie over het wijzigen van de instellingen voor de batterijbeheer raadpleegt u de Batterijbeheer instellingen.

3. Als de batterij niet goed werkt, klikt u op Problemen oplossen.

4. Volg de instructies op het scherm om te proberen het probleem op te lossen en klik dan op Ja.

5. Als het probleem niet is opgelost, klikt u op Ja om contact op te nemen met de klantenondersteuning van HP.

6. Schrijf de failure-ID (24-cijferige code) en de product-ID op wanneer u contact opneemt met de klantenondersteuning van HP. De informatie is ook beschikbaar in Testlogbestanden in het hoofdmenu.

7. Als uw computer online is, klikt u op VOLGENDE om naar de website van HP klantenondersteuning te gaan.

Als uw computer offline is, gebruikt u uw mobiele apparaat om de QR-code te scannen en toegang te krijgen tot HP klantenondersteuning.

Instellingen voor batterijbeheer (alleen notebook computers)

Na het uitvoeren van de batterijtest kan HP PC hardware Diagnostics u vragen om de instellingen voor de batterijbeheer te wijzigen om de levensduur van uw batterij te optimaliseren. De afbeeldingen kunnen enigszins verschillen, afhankelijk van uw computermodel.

Battery Health Manager (alleen zakelijke notebooks)

Als Battery Health Manager wordt ondersteund door het BIOS, geeft de batterijtest een prompt weer om de batterij-instelling te wijzigen als de instelling niet optimaal is.

De instelling Laat HP het opladen van de batterij beheren wijzigt dynamisch hoe de batterij wordt opgeladen op basis van de gebruiksomstandigheden en de temperatuur. Hiermee wordt de levensduur van de batterij geoptimaliseerd.

Bij de instelling Maximaliseer de levensduur van de batterij wordt de lading beperkt tot 80%, wat de levensduur van de batterij ten goed komt.

1. Selecteer op de prompt Battery Health Manager het Hoofdmenu om het hoofdmenu te openen en de instelling handmatig te wijzigen of selecteer Mijn instelling wijzigen om de aanbevolen instelling automatisch in te schakelen.

2. Selecteer Accepteren.

3. Klik op Hoofdmenu om terug te keren naar het hoofdscherm.

De instelling wordt van kracht wanneer de computer de volgende keer opnieuw wordt opgestart.

Als de automatische wijziging mislukt, kunt u de instelling handmatig wijzigen door de computer opnieuw op te starten en op f10 te drukken om BIOS Installatie te openen.

Voor meer informatie raadpleegt u HP zakelijke pc's – Het gebruik van de battery Health Management-functie.

Adaptive Battery Optimizer (alleen consumentennotebooks)

Selecteer HP Consumer notebooks ondersteuning Adaptive Battery Optimizer. HP raadt u aan deze instelling in te schakelen wanneer deze is uitgeschakeld om de levensduur van de batterij te maximaliseren.

Als Adaptive Battery Optimizer bepaalde omstandigheden detecteert, worden er beschermende maatregelen geactiveerd om vroegtijdige slijtage van de batterij vroegtijdig te voorkomen. Wanneer deze functie is geactiveerd, kan de gebruiksduur van de batterij iets lager uitvallen.

1. Selecteer op de prompt voor Adaptive Battery Optimizer de optie Hoofdmenu om het hoofdmenu te openen en de instelling handmatig te wijzigen of selecteer Mijn instelling wijzigen om de aanbevolen instelling automatisch in te schakelen.

2. Selecteer Accepteren.

3. Klik op Hoofdmenu om terug te keren naar het hoofdscherm.

De instelling wordt van kracht wanneer de computer de volgende keer opnieuw wordt opgestart.

Als de automatische wijziging mislukt, kunt u de instelling handmatig wijzigen door de computer opnieuw op te starten en op f10 te drukken om HP Computer Setup te openen.

Voor meer informatie, zie HP gaminglaptops – Maak kennis met Adaptive Battery Optimizer, ontworpen om de levensduur van de batterij te verlengen.

Battery Care-functie (alleen consumentennotebooks)

Met behulp van de functie Battery Care kunt u de maximale oplaadniveaus instellen op 100%, 80% of 50%.

HP raadt u aan deze instelling te wijzigen in 80%, zodat de voortijdige slijtage van de batterij kan worden geminimaliseerd en de batterij in optimale conditie blijft.

1. Selecteer op de prompt voor Battery Care de functie Hoofdmenu om het hoofdmenu te openen en de instelling handmatig te wijzigen of selecteer Mijn instelling wijzigen om de aanbevolen instelling automatisch in te schakelen.

2. Selecteer Accepteren.

3. Klik op Hoofdmenu om terug te keren naar het hoofdscherm.

De instelling wordt van kracht wanneer de computer de volgende keer opnieuw wordt opgestart.

Als de automatische wijziging mislukt, kunt u de instelling handmatig wijzigen door de computer opnieuw op te starten en op f10 te drukken om HP Computer Setup te openen.

Hoe onderdelen worden getest in HP PC Hardware Diagnostics

In de volgende tabel vindt u een beschrijving van de beschikbare onderdelentests.

Onderdelentests en hun beschrijvingen

Onderdelentest

Wat het programma doet

Duur van de test

Wat de test niet controleert

Interactief/non-interactief

Processor

Verifieert of alle processors functioneren en of deze zijn geïnitialiseerd door het BIOS.

10 seconden

Thermische componenten, prestaties en snelheid processor

Non-interactief

Geheugen – Snel

Voert algoritmes uit op het geheugen waaronder de March LR-test, Random Address-test en gegevenspatroontest.

Ongeveer 3 minuten voor 4 GB

Thermische componenten

Non-interactief

Geheugen – snelle test

Voert algoritmes uit op het geheugen, waaronder de March LR-test, Random Address-test en gegevenspatroontest plus aanvullende testcases.

10 minuten per 4 GB

Thermische componenten

Non-interactief

Geheugen – uitgebreide test

Voert algoritmes uit op het geheugen, waaronder de March LR-test, Random Address-test en gegevenspatroontest plus aanvullende testcases.

45 minuten per 4 GB

Thermische componenten

Non-interactief

Vaste schijf – snelle test

Een SMART-controle + korte DST-controle.

3 minuten

Non-interactief

Vaste schijf – uitgebreide test

SMART-controle + korte DST-controle + geoptimaliseerde DST + lange DST.

2 uur en 15 minuten

Non-interactief

SMART-controle van vaste schijf

Controleert de eigenschappen van stations en bepaalt of de schijf de drempel bereikt.

30 seconden

Non-interactief

Vaste schijf – korte DST

Leest een klein percentage van de sectoren op de vaste schijf op de aanwezigheid van fouten, onafhankelijk van het systeem.

2 minuten

Non-interactief

Vaste schijf – Geoptimaliseerde DST

Een leestest op de sectoren van de vaste schijf die door het besturingssysteem worden gebruikt.

10 minuten

Non-interactief

Vaste schijf – lange DST

Een leestest op alle sectoren van de vaste schijf.

2 uur

Non-interactief

Netvoedingsadapter

Testen om te controleren of de netvoedingsadapter goed functioneert.

2 minuten

Non-interactief

Audio

Test de functionaliteit van het audio-subsysteem van het systeem, inclusief audio-controllers en codecs.

60 seconden per audio-uitgangspoort

Interactief

Batterij

Controleert de batterijgegevens en stelt vast of de batterij goed functioneert.

2 minuten

Non-interactief

Bluetooth-module

Hiermee controleert u op de detectie van de Bluetooth-module.

30 seconden

Bluetooth-communicatie

Non-interactief

Ventilatorsnelheid

Hiermee wordt vastgesteld of de ventilatoren naar behoren functioneren.

2-10 minuten

Non-interactief

Ventilator-thermisch

Hiermee bepaalt u of uw CPU-ventilator goed functioneert.

320 seconden

Non-interactief

Vingerafdruklezer

Test voor de vingerafdruklezer.

1 minuut

Beveiligingscertificering

Interactief

Toetsenbord

Test om elke toets van het toetsenbord te testen.

3 minuten

Multimedia-knoppen, Bluetooth-apparaten

Interactief

Muis

Test de muisaanwijzer en de drag/drop-functies.

3 minuten

Bladeren, Bluetooth-apparaten

Interactief

Netwerk – bekabeld netwerk

Hiermee controleert u de netwerkcontroller op de kabelverbinding en het IP-adres dat is verkregen via DHCP.

60 seconden

Data-overdracht

Non-interactief

Netwerk – draadloze module

Leest de BIOS-informatie met betrekking tot de status van de WLAN-controller.

30 seconden

Verbinding

Non-interactief

Netwerk – WWAN module

Leest de BIOS-informatie met betrekking tot de status van de WWAN-controller.

30 seconden

Verbinding

Non-interactief

Optisch station

Test de lees- en schrijffuncties voor de optischeschijfeenheid.

2 minuten per test

Mediakwaliteit

Interactief

Parallelle poort

Controleert de registers van de parallelle poort.

30 seconden

Non-interactief

Seriële poort

Controleert u de registers van de seriële poort.

30 seconden

Non-interactief

Moederbord

Opent, maakt een lijst van en controleert de communicatie met alle PCI-apparaten. Controleert de interne-busbanen, geheugen, videogeheugen, audio en USB.

30 seconden

RTC-batterij, PCMCIA-sleuven, express-kaartsleuven, seriële poorten en parallelle poort

Non-interactief

Aanraakscherm

Test het touchscreen.

3 minuten

Kalibratie

Interactief

USB-poort

Test de verbinding van de USB-poorten.

60 seconden per poort

Schrijftest

Interactief

Videogeheugen

Test het subsysteem van de videocontroller.

20 minuten

Graphics Processing Unit (GPU), thermische componenten

Non-interactief

Videopalet

Test de kleurwaarden.

1 minuut

Grafische verwerkingseenheid

Interactief

Webcamverbinding

Test om een webcam te detecteren.

1 minuut

Interactief

HP PC Hardware Diagnostics installeren

HP PC Hardware Diagnostics is beschikbaar in twee verschillende versies. De Windows-versie is voor gebruik in Windows. De UEFI-versie is voor gebruik wanneer Windows niet start.

HP PC Hardware Diagnostics voor Windows installeren

Het hulpprogramma wordt uitgevoerd in het Windows-besturingssysteem om hardwareproblemen te detecteren.

1. Ga naar de website HP Hardware Diagnostics om de nieuwste versie te downloaden.

2. Klik in het gedeelte downloaden voor Windows 10 op VOOR WINDOWS 10.

HP PC Hardware Diagnostics voor Windows downloaden
  3. Klik op Opslaan.

4. Ga naar de map op uw computer of het flash-station waar het .exe-bestand is gedownload en dubbelklik op het .exe-bestand.

De InstallShield-wizard wordt weergegeven.

5. Klik op Volgende.

6. Accepteer de voorwaarden van de licentieovereenkomst en klik op Volgende.

7. Kies waar u de bestanden wilt opslaan en klik op Volgende.

• Download de software naar het bureaublad om de software vanaf de computer uit te voeren.

• Download de software naar een USB-flashstation om de software vanaf een USB-flashstation uit te voeren.

Een locatie kiezen waar u de bestanden wilt opslaan
  8. Klik op Volgende om de software te installeren.

9. Zodra de installatie is voltooid, klikt u op Voltooien om de installatiewizard te sluiten.

10. Klik met de rechtermuisknop op HP PC Hardware Diagnostics voor Windows, selecteer Als administrator uitvoeren.

Als administrator uitvoeren selecteren
  11. Wanneer het hulpprogramma wordt geopend, selecteert u het soort diagnosetest dat u wilt uitvoeren en volgt u de instructies op het scherm.

Opmerking:

Klik op Annuleren als u een diagnosetest wilt stoppen.

HP PC Hardware Diagnostics UEFI installeren

Als Windows niet kan worden gestart, kunt u HP PC hardware Diagnostics UEFI downloaden op de website van HP hardware Diagnostics.

Installeer HP PC Hardware Diagnostics UEFI op een leeg USB-station. Het kan worden geopend vanaf een USB-stick door Beveiligd opstarten uit te schakelen. Zie voor instructies om Beveiligd opstarten uit te schakelen HP PC's Beveiligd opstarten (Windows 10).

1. Ga naar de website HP Hardware Diagnostics om de nieuwste versie te downloaden.

2. Op de HP hardware Diagnostics-website in het venster ‘Kan Windows niet opstarten of Windows is geblokkeerd’, klik op HP Diagnostics UEFI downloaden.

3. Kies waar u de bestanden wilt opslaan en klik op Opslaan.

4. Ga naar de map op uw computer of het flash-station waar het .exe-bestand is gedownload en dubbelklik op het .exe-bestand.

De InstallShield-wizard wordt weergegeven.

5. Klik op Volgende.

6. Accepteer de voorwaarden van de licentieovereenkomst en klik op Volgende.

7. Kies waar u de bestanden wilt opslaan en klik op Volgende.

Opmerking:

De wizard InstallShield kiest er automatisch voor om de bestanden op te slaan op de vaste schijf van de computer.

Locatie voor het opslaan van bestanden voor de installatie van HP PC hardware Diagnostics UEFI
  8. Selecteer de taal voor de installatie. Klik vervolgens op OK.

De wizard bereidt de installatie voor van het HP PC Hardware Diagnostics UEFI-programma.

9. Klik op Volgende om de wizard voor de installatie te starten.

10. Selecteer de installatielocatie voor het PH PH Hardware Diagnostics UEFI-programma en klik op Volgende.

• Selecteer UEFI-partitie op vaste schijf als u UEFI downloadt naar de computer die wordt getest.

• Selecteer USB Flash Drive voor installatie op een USB-stick.

Installatielocatie HP PC Hardware Diagnostics UEFI
  11. Klik op Installeren.

12. Klik op Ja om de partitie HP_TOOLS te maken.

13. Wacht terwijl de software wordt geïnstalleerd. Klik op Voltooien om de wizard te sluiten.

Hardware testen met HP PC Hardware Diagnostics vanaf een extern USB-apparaat

Als de HP PC hardware Diagnostics de computer niet kan testen vanaf de vaste schijf, voert u de tests van een USB-apparaat uit. Download en installeer de recentste versie van HP PC Hardware Diagnostics (UEFI) op een USB-apparaat.

1. Schakel de computer uit.

2. Plaats het USB-apparaat met de nieuwste versie van HP PC Hardware Diagnostics in een USB-poort op de computer.

3. Zet de computer aan en druk herhaaldelijk op de toets Esc, tot er een menu verschijnt.

Opmerking:

Als u de computer niet vanaf het USB-opslagapparaat kunt starten, schakelt u Beveiligd opstarten vanuit het BIOS tijdelijk uit. Voor instructies, zie HP PC's - Beveiligd opstarten (Windows 10).

4. Druk op f2 om Systeemdiagnose te selecteren.

Opstartmenu
  5. Selecteer de gewenste taal in de lijst.

De startpagina van HP PC Hardware Diagnostics wordt geopend en het versienummer en de USB worden weergegeven.

Scherm HP PC Hardware Diagnostic UEFI

Het systeem is gereed om het testen te starten.

Basic HP PC hardware Diagnostics gebruiken

Basic PC hardware Diagnostics is een eenvoudige gebruikersinterface waarmee u pass/fail-tests kunt uitvoeren op de processor, het geheugen, de harde schijf, de accu en het moederbord.

Opmerking:

Wanneer u Basic HP PC Hardware Diagnostics gebruikt, kunt u niet navigeren met behulp van de muis of het touchpad.

1. Houd de aan/uit-knop gedurende minstens 5 seconden ingedrukt om de computer uit te schakelen.

2. Schakel de computer in en druk onmiddellijk herhaaldelijk (ongeveer elke seconde) op de toets f2 totdat het menu HP PC Hardware Diagnostics UEFI - BIOS wordt weergegeven.

Basic HP PC Hardware Diagnostics
    Opmerking:

De BIOS-versie (zwart scherm) van HP PC hardware Diagnostics wordt weergegeven als de pc geen volledige UEFI-versie op een USB-station of een partitie op de vaste schijf detecteert. Als HP PC Hardware Diagnostics UEFI (met een wit scherm) wordt weergegeven, gebruikt u de procedure voor het uitvoeren van tests in HP PC Hardware Diagnostics UEFI.

3. Markeer met behulp van de pijltoetsen een test en druk vervolgens op Enter.

Nadat de test is gestart, worden er twee schermen weergegeven: de voortgang en na de test de resultaten.

4. Noteer telkens nadat een test is uitgevoerd de verstrekte informatie zodat u deze beschikbaar hebt wanneer u contact opneemt met HP Klantenondersteuning.

Hardware testen met HP Support Assistant

HP Support Assistant biedt eenvoudige toegang tot enkele hardwarediagnosetests. Lees hoe u op hardwareproblemen kunt testen met HP Support Assistant Diagnostics.

Opmerking:

HP Support Assistant kan alleen worden gebruikt als de computer in Windows opstart.

HP Support Assistant Diagnostics openen

HP Support Assistant Diagnostics kan worden gevonden op het tabblad Probleemoplossing en oplossingen.

1. Lees meer over het downloaden en installeren van de meest recente versie van HP Support Assistant.

2. Zoek in Windows naar HP Support Assistant en open dit hulpprogramma.

3. Selecteer het tabblad Mijn notebook en selecteer de computer in de lijst met apparaten.

Tabblad mijn notebook
  4. Klik in de sectie Oplossingen & diagnose op Alle oplossingen en diagnostics weergeven en klik vervolgens op Start onder wat u wilt doen in de volgende opties:

• Oplossingen met één klik

• Uw netwerk herstellen

• Uw audioproblemen oplossen

• Systeemprestatie optimaliseren

• Besturingssysteem controleren

• Diagnose

• Hardwarediagnose uitvoeren

• Diagnose van problemen met de printer

• Controle van de batterij

5. Ga naar de sectie voor het probleem dat u wilt oplossen en volg de instructies op het scherm.

Het tabblad Oplossingen & diagnose

De batterij testen met HP Support Assistant

HP Batterijcontrole is een hulpprogramma in HP Support Assistant waarmee u de batterij op een eenvoudige maar nauwkeurige manier kunt testen in Windows.

Volg deze instructies om HP Support Assistant te gebruiken om de batterij te testen en te kalibreren:

1. Zoek in Windows naar HP Support Assistant en open dit hulpprogramma.

Als de app niet is geïnstalleerd op uw computer, gaat u naar HP Support Assistant om de nieuwste versie te downloaden.

2. Selecteer het tabblad Mijn notebook en klik op Batterij. De batterijpagina wordt weergegeven.

Mijn notebook selecteren in het startscherm van HP Support Assistant
  3. Klik op Uitvoeren batterijcontrole.

Batterijpagina
  4. Wacht tot de batterijcontrole is voltooid.

HP Batterijcontrole geeft de batterijstatus weer.

Resultaten van de batterijtest
  5. Bekijk de resultaten van de batterijcontrole van HP Support Assistant. U kunt de volgende statusresultaten te zien krijgen:

Resultaten batterijcontrole HP Support Assistant

Status

Bericht

Aangeraden actie

Geslaagd

De batterij werkt naar behoren en zoals verwacht.

Lees de rest van het bericht voor meer informatie.

Zwak

of

Zeer zwak

De batterij werkt correct, maar omdat de batterij inmiddels ouder is, is de werkduur van de batterij tussen oplaadbeurten beduidend afgenomen vergeleken met toen hij nieuw was.

Deze statusmelding wordt weergegeven wanneer er sprake is van een afname van de capaciteit van de batterij die na verloop van tijd en door het gebruik plaatsvindt. De batterij zou moeten worden vervangen voor een optimale werkingstijd.

Vervangen

De batterij geeft een fout aan en moet zo snel mogelijk worden vervangen.

Vervang de batterij. Als de garantieperiode van uw computer nog niet is verstreken, kunt u contact opnemen met HP ondersteuning om te controleren of uw batterij onder de garantie valt.

Fout met een ID-nummer

Er is een hardwarefout opgetreden bij de batterij.

Noteer de status van het toetsenbord en het ID-nummer van de fout. Bewaar de notitie over de status van de batterij en het ID-nummer, zodat u deze beschikbaar hebt indien u contact moet opnemen met HP Klantenondersteuning.

Geen batterij

HP Batterijcontrole heeft geen batterij gedetecteerd.

Er is geen batterij in het batterijvak geïnstalleerd of gedetecteerd. Als een batterij geïnstalleerd is, verwijdert u de batterij en onderzoekt u de pinnen om te zien of de verbinding vuil is of anderszins wordt belemmerd. Plaats een batterij volledig in het compartiment als er geen batterij is geplaatst en de batterij in dat compartiment wilt testen.

Onbekend

HP Batterijcontrole had geen contact met de batterij.

Verwijder de batterij en plaats deze opnieuw. Mogelijk dient u alle updates van HP Support Assistant te downloaden en te installeren.

HP netwerktest uitvoeren

De HP netwerktest controleert de netwerkverbinding en de hardware. Volg deze stappen om de netwerkhardware te testen.

1. Klik op het tabblad Mijn notebook in het gedeelte Oplossingen & diagnose op Uw netwerk repareren. Mogelijk wordt een scherm weergegeven waarin feedback wordt gevraagd. U kunt dit toestaan of weigeren.

Tabblad mijn notebook
  2. Klik in het scherm Welkom op Volgende.

Opmerking:

Klik op het selectievakje naast Niet meer weergeven om te voorkomen dat het welkomstscherm weer wordt weergegeven.

3. Tijdens de HP netwerktest wordt informatie verzameld over de internet- en netwerkverbindingen.

HP netwerktest geeft de status van de netwerk- en internetverbinding weer.

4. Klik op de pijl naast Mogelijke oorzaken voor meer informatie over het oplossen van problemen met het hulpprogramma.

Klik op de pijl naast het probleem en volg de instructies om het probleem op te lossen.

Verbindingsstatus – geen netwerk gevonden