• Informatie

Kopieën maken met een HP printer

Maak kopieën van documenten of foto's en wijzig de kopieerinstellingen zoals aantal kopieën, kopieerformaat en papierformaat.

Kopieerinstellingen wijzigen

Selecteer de beste instellingen voor uw kopieertaak. De beschikbare kopieerinstellingen zijn afhankelijk van uw printer.

Kopieerinstellingen wijzigen op printers met een bedieningspaneel

Open het menu kopieerinstellingen op het bedieningspaneel van de printer.

1. Raak op het bedieningspaneel van de printer Kopiëren, Document kopiëren of Foto kopiëren aan.

2. Wijzig de basisinstellingen, zoals het aantal kopieën.

3. Tik op Instellingen of het Tandwiel pictogram om de opties voor kopieertaken te openen.

4. Ga naar toegang en wijzig de volgende kopieerinstellingen.

• Dubbelzijdig kopiëren: Afhankelijk van uw printermodel is deze instelling meestal onder de kopieerinstelling voor Documenten.

• Identiteitskaart kopiëren: Drukt beide zijden van een identiteitskaart of rijbewijs op dezelfde zijde van een blad af. De printer zal u vragen om de identiteitskaart om te draaien om de kopieertaak te voltooien.

• Formaat wijzigen: De opties zijn mogelijk een lijst met standaardinstellingen, aangepaste formaten tussen 25% en 400% van de originele grootte, Aan pagina aanpassen en de instelling Ware grootte om een kopie zonder marges te maken.

• Papierformaat: Selecteer het papierformaat dat u wilt gebruiken voor de kopieën of selecteer Automatisch om de printer te laten detecteren wat voor papier er in de papierlade is geladen.

• Papiersoort: Selecteer of u de kopieën wilt maken of gewoon papier of fotopapier. Verkeerde selecties voor het papiertype kunnen een tragere kopieersnelheid tot gevolg hebben.

• Ladeselectie: Selecteer de papierinvoerlade met het papier dat u voor uw kopieën gebruikt.

• Kwaliteit: Selecteer een beschikbare kopieerkwaliteit. De kopieertijd kan toenemen met een betere kwaliteitsinstelling.

• Lichter/Donkerder: Als het origineel te vaag of te verzadigd is, kunt u de kopie lichter of donkerder maken.

• Optimaliseren of verbeteringen: Selecteer het type item dat u kopieert om geautomatiseerde afdrukkwaliteitsverbeteringen toe te passen, zoals het verscherpen van tekst- en beeldranden of het verbeteren van vervaagde kleuren in foto's.

• HP Copy Fix: Laat de printer de kopieerkwaliteit automatisch verbeteren en kantelen aanpassen.

• Sorteren: Schakel de functie in of uit om meerdere pagina's te kopiëren.

• Marge binden of Marge verschuiven: Tik op Aan om pagina’s te kopiëren met een marge die is verschoven naar de linkerkant van de pagina.

• Fabrieksinstellingen herstellen: Herstelt alle kopieerinstellingen naar hun oorspronkelijke standaardwaarden.

5. Selecteer Huidige instellingen opslaan of Instellen als nieuwe standaardwaarden om de instellingen voor toekomstige kopieertaken te bewaren.

Kopieerinstellingen wijzigen op printers met een bedieningspaneel met alleen knoppen

Printers met bedieningspanelen met alleen koppen ondersteunen elementaire kopieerfunctionaliteit met de standaardinstellingen.

• Inkjet printers: Druk op de knop Start kopiëren, kleur of Start kopiëren, zwart om een kopieertaak te starten. Als u meer dan één exemplaar nodig hebt, druk dan snel op de knop voor het aantal exemplaren dat u wilt printen. Het apparaat begint met kopiëren na de laatste druk op de knop.

Voorbeelden van de knop Start kopiëren in kleur

Voorbeelden van de knop Start kopiëren in kleur

Voorbeelden van de knop Start kopiëren zwart

Voorbeelden van de knop Start kopiëren zwart
  • LaserJet printers: Druk op de knop Aantal kopieën, de knop Instellingen of Kopieer Setup/menu, selecteer het aantal exemplaren dat u wilt afdrukken en druk vervolgens op de knop Start kopiëren om de kopieertaak te starten.

Kopieerinstellingen wijzigen op de interne webpagina van de printer (alleen voor netwerkprinters)

Gebruik de geïntegreerde webserver (EWS) om standaard kopieerinstellingen te wijzigen. De beschikbare instellingen zijn afhankelijk van uw printermodel.

De printer moet verbonden zijn met een lokaal netwerk om toegang te krijgen tot de EWS.

1. Zoek het IP-adres van de printer.

• Printer met een bedieningspaneel: Zoek het IP-adres in het menu Draadloos of in netwerkinstellingen.

Voorbeeld van het scherm Overzicht Draadloos
    • Printers zonder bedieningspaneelmenu: Druk een Netwerkconfiguratie of testpagina voor het draadloze netwerk af om het IP-adres te zoeken.

Bij de meeste printers drukt u tegelijk op de knoppen Draadloos en Informatie of de knoppen Draadloos en Start kopiëren zwart.

Voor HP DeskJet 6000 en 6400, ENVY 6000 en 6400 en Tango-printers houdt u de knop Informatie vast tot alle knoppen van het bedieningspaneel oplichten en druk vervolgens tegelijkertijd op de knoppen Informatie en Hervatten.

Voorbeeld van een IP-adres op het netwerkconfiguratierapport
  2. Typ het IP-adres van de printer in de adresbalk van de browser en druk vervolgens op de toets Enter of klik op het pictogram Zoeken.

Het IP-adres in een webbrowser typen
  3. Als een beveiligingscertificaat van de website wordt weergegeven, klikt u op Doorgaan.

4. Wijzig de standaard kopieerinstellingen op het tabblad Instellingen of Kopieerinstellingen.

Kopieerinstellingen in de EWS
    • Verkleinen/vergroten of Aanpassen: Wijzig het formaat van de kopie. De opties zijn mogelijk een lijst met standaardinstellingen, aangepaste formaten tussen 25% en 400% van de originele grootte, Aan pagina aanpassen en de instelling Ware grootte om een kopie zonder marges te maken.

• Lichter/Donkerder: Zorg dat de kopie lichter of donkerder is als het origineel vaag of te verzadig is.

• Dubbelzijdig kopiëren: Op beide zijden van het papier kopiëren. Selecteer een optie in het vervolgkeuzemenu.

• Kwaliteit: Selecteer een beschikbare kopieerkwaliteit. De kopieertijd kan toenemen met een betere kwaliteitsinstelling.

• Mediaformaat of papierformaat: Selecteer het papierformaat dat u wilt gebruiken voor de kopieën of selecteer Automatisch om de printer te laten detecteren wat voor papier er in de papierlade is geladen.

• Mediatype of papiersoort: Selecteer of u de kopieën wilt maken op gewoon papier of fotopapier. Verkeerde selecties voor het papiertype kunnen tot langzame kopieersnelheden of slechte kopieerkwaliteit leiden.

• Standaard lade: Selecteer de papierinvoerlade met het papier dat u voor uw kopieën gebruikt.

• Standaard verbetering: Selecteer het itemtype dat u wilt kopiëren om de kwaliteit te verbeteren, zoals de tekst en afbeeldingsranden scherper maken of vervaagde kleuren in foto's verbeteren.

• Sorteren: Schakel de functie in of uit om meerdere pagina's te kopiëren.

• Marge uit: Schakel deze functie in om marges te verwijderen.

5. Klik op Toepassen om de instellingen op te slaan.

Het origineel laden om te kopiëren

Terwijl de printer is ingeschakeld, plaatst u het origineel op de glasplaat van de scanner of in de documentinvoer.

• Scannerglasplaat: Plaats het origineel met de afdrukzijde naar beneden op de scannerglasplaat, positioneer het aan de hand van de markeringen en sluit de scannerklep.

Voorbeelden van het plaatsen van een item met de afdrukzijde omlaag op de glasplaat
  • Automatische documentinvoer (ADF): Plaats een document van een of meerdere pagina's op de invoer volgens de markeringen. Voor de meeste modellen wordt het document met de afdrukzijde naar boven en de bovenrand eerst geplaatst. Schuif de papierbreedtegeleiders naar binnen zodat deze iets tegen de rand van het papier komen.

Let op!:

De ADF kan foto's beschadigen. Gebruik een andere methode zoals de glasplaat van de scanner of de camera van uw mobiele apparaat met de HP Smart-app om foto's te kopiëren.

Een document in de ADF laden volgens de aanwijzingen op de printer
  • Documentinvoer: Plaats het origineel volgens de aanwijzingen op uw printer. Voor de meeste printers wordt het item met de afdrukzijde naar boven geladen, maar voor mobiele printers wordt het item met de afdrukzijde naar beneden geladen. Om papierstoringen en problemen met de kopieerkwaliteit te vermijden, mag u geen originelen kopiëren die te dik of stijf zijn om te buigen en die u mogelijk kunt kreuken.

Het originele document in de documentinvoer plaatsen

De instellingen voor het papierformaat en -type controleren

Plaats het papier opnieuw zodat de printer het papier detecteert en zorg er dan voor dat de instellingen van de kopieertaak juist zijn.

Het papier opnieuw plaatsen

Controleer of het papier correct in de printer is geplaatst.

1. Verwijder de stapel papier uit de invoerlade.

2. Plaats het papier opnieuw en stel de papierbreedtegeleiders zo in dat ze de rand van de papierstapel net raken.

3. Als er een bericht wordt weergegeven op de printer om het papiertype en-formaat te bevestigen, raakt u OK aan als de grootte juist is of raakt u Wijzigen of Veranderen aan om het te wijzigen.

Kopieer- en formaatinstellingen wijzigen

Pas de kopieer- en papierformaatinstellingen aan vanuit het menu van het bedieningspaneel van de printer om het aantal exemplaren te vergroten of te verkleinen.

Opmerking:

Veel modellen printers zonder bedieningspaneel maken gebruik van standaardinstellingen voor normale kopieën die niet kunnen worden gewijzigd. Als u de afdruksnelheid of afdrukkwaliteit wilt verbeteren, of het aantal exemplaren wilt wijzigen, scant u het origineel, bewerkt u de instellingen met HP scansoftware en drukt u vervolgens meerdere exemplaren van het gescande document of foto af.

1. Tik op Kopiëren, Document kopiëren of Foto kopiëren op het bedieningspaneel van de printer en selecteer vervolgens eventuele beschikbare basisinstellingen die van toepassing zijn op uw kopieertaak.

2. Tik op Instellingen of het Tandwiel pictogram om de opties voor kopieertaken te openen.

3. Ga naar toegang en wijzig de volgende kopieerinstellingen.

• Formaat wijzigen: Wijzig het formaat van de kopie. De opties zijn mogelijk een lijst met standaardinstellingen, aangepaste formaten tussen 25% en 50% van de originele grootte, Aan pagina aanpassen en de instelling Ware grootte om een kopie zonder marges te maken.

• Papierformaat: Selecteer het papierformaat dat u wilt gebruiken voor de kopieën of selecteer Automatisch om de printer te laten detecteren wat voor papier er in de papierlade is geladen.

• Papiersoort: Selecteer het type gewoon papier of fotopapier voor uw kopieën.

• Ladeselectie: Selecteer de papierinvoerlade met het papier dat u voor uw kopieën gebruikt.

4. Selecteer Huidige instellingen opslaan of Instellen als nieuwe standaardwaarden om de instellingen voor toekomstige kopieertaken te bewaren.

Dubbelzijdig kopiëren (printers met menu's van het bedieningspaneel)

Een dubbelzijdige kopie maken via de glasplaat van de scanner of de automatische document invoer (ADF). De printer vraagt u om de pagina's om te draaien tijdens het proces.

Opmerking:

Als uw printer geen ondersteuning biedt voor dubbelzijdig kopiëren, kunt u handmatig op beide zijden kopiëren. Kopieer een kopie van de eerste zijde en plaats de kopie in de papierlade. Voer een testkopie van de andere zijde uit om te bevestigen welke rand van de kopie eerst moet worden geladen en welke zijde naar boven wijst.

1. Laad het origineel in de scanner.

• Scannerglasplaat: Plaats het origineel met de afdrukzijde naar beneden op de scannerglasplaat, positioneer het aan de hand van de markeringen op de printer en sluit de scannerklep.

Voorbeelden van uitlijningsmarkeringen voor de scannerglas
    • Automatische documentinvoer (ADF): Plaats een document van een of meerdere pagina's op de invoerlade volgens de markeringen. Voor de meeste modellen wordt het document met de afdrukzijde naar boven en de bovenrand eerst geplaatst. Schuif de papierbreedtegeleiders naar binnen zodat deze iets tegen de rand van het papier komen.

Let op!:

Het ADF kan foto's beschadigen. Gebruik een andere methode zoals de glasplaat van de scanner of de camera van uw mobiele apparaat met de HP Smart app om foto's te kopiëren of te scannen.

Voorbeelden van laadmarkeringen voor automatische documentinvoer
  2. Raak op het bedieningspaneel van de printer Kopieer of Kopieer document aan.

3. Tik op Instellingen of op het tandwiel pictogram om de geavanceerde kopieerinstellingen weer te geven.

4. Open het menu Dubbelzijdig kopiëren en activeer de functie.

• Tik op Aan of selecteer het vakje naast de naam van de instelling.

• Raak het menu aan om een lijst weer te geven van opties voor dubbelzijdig kopiëren.

5. Start u een kopieertaak. Laad de tweede zijde of draai het document om als dit wordt gevraagd.

Kopieerkwaliteit verbeteren

Kopieën die vaag of onscherp zijn afgedrukt of die de verkeerde kleuren hebben ten opzichte van het origineel, kunnen het gevolg zijn van onjuiste kopieerinstellingen, stroomproblemen of inkt- of tonerproblemen.

Opmerking:

Controleer of het origineel een goede kwaliteit heeft. Als de originele kopie een lage resolutie of een slechte kwaliteit heeft, gebruik dan de HP scansoftware om deze naar de computer te scannen, bewerk deze om de beeldkwaliteit te verbeteren en druk dan zoveel exemplaren af als u nodig hebt.

Voer de volgende taken uit in de aangegeven volgorde. Gebruik na elke taak de printer om te zien of het probleem is opgelost.

Kopieerinstellingen wijzigen om de afdrukkwaliteit te verbeteren

Pas de instellingen voor kleur, contrast en verbetering aan via het menu van het bedieningspaneel van de printer om de kopieerkwaliteit te verbeteren.

Opmerking:

Veel modellen printers zonder bedieningspaneel maken gebruik van standaardinstellingen voor normale kopieën die niet kunnen worden gewijzigd. Als u de afdruksnelheid of afdrukkwaliteit wilt verbeteren, of het aantal exemplaren wilt wijzigen, scant u het origineel, bewerkt u de instellingen met HP scansoftware en drukt u vervolgens meerdere exemplaren van het gescande document of foto af.

1. Raak op het bedieningspaneel van de printer Kopiëren, Document kopiëren of Foto kopiëren aan.

2. Tik op Instellingen of het Tandwiel pictogram om de opties voor kopieertaken te openen.

3. Ga naar toegang en wijzig de volgende kopieerinstellingen.

• Papiersoort: Selecteer het type gewoon papier of fotopapier voor uw kopieën.

• Kwaliteit: Selecteer een beschikbare kopieerkwaliteit.

• Lichter/donkerder of Contrast: Als het origineel te vaag of te verzadigd is, kunt u de kopie lichter of donkerder maken.

• Optimaliseren of verbeteringen: Selecteer het type item dat u kopieert om geautomatiseerde afdrukkwaliteitsverbeteringen toe te passen, zoals het verscherpen van tekst- en beeldranden of het verbeteren van vervaagde kleuren in foto's.

• HP Copy Fix: Laat de printer de kopieerkwaliteit automatisch verbeteren en kantelen aanpassen.

4. Selecteer Huidige instellingen opslaan of Instellen als nieuwe standaardwaarden om de instellingen voor toekomstige kopieertaken te bewaren.

De printer resetten

Reset de printer voor het herstellen van problemen met de printer.

1. Als uw printer een oplaadbare accu heeft, verwijdert u deze.

2. Koppel het netsnoer los van de printer zonder de printer uit te zetten.

3. Haal het netsnoer uit het stopcontact.

4. Wacht 60 seconden.

5. Sluit het netsnoer opnieuw aan op een stopcontact en de printer.

Opmerking:

HP raadt aan om de printer rechtstreeks op een stopcontact aan te sluiten.

6. Schakel de printer in om de reset te voltooien.

Controleer de balk van de scanner

Als u een flatbed-scanner hebt, kijk dan naar de scanner balk tijdens het scannen om te controleren of het apparaat goed werkt.

1. Verwijder alle originele documenten of foto's van de scannerglasplaat.

2. Til de scannerklep iets op en druk vervolgens op de knop Kopiëren of het pictogram.

3. Kijk naar de scanner. De scannerbalk moet lichter worden en over de gehele lengte van de glasplaat bewegen.

Als de scannerlamp niet gaat branden of over het glas beweegt, Neem contact op met HP Klantenondersteuning laat u de printer nakijken.

Problemen met de afdrukkwaliteit oplossen

Informatie over het oplossen van problemen met de afdrukkwaliteit op de website van HP.

Ga voor stappen voor het verbeteren van de afdrukkwaliteit naar HP Klantenondersteuning en typ vervolgens uw printermodel in de zoekbalk. Zoek op de pagina van uw printer naar het document Afdrukkwaliteit.

Kopieën maken met printers zonder een bedieningspaneel

Printers met een basis bedieningspaneel (geen aanraakscherm of tekstmenudisplay) ondersteunen elementaire kopieerfuncties, zoals het aantal kopieën of kopiëren in kleur of zwart en wit.

1. Controleer of er papier in de hoofdlade is geplaatst en schakel vervolgens de printer in.

2. Laad het origineel in de scanner.

• Scannerglasplaat: Plaats het origineel met de afdrukzijde naar beneden op de scannerglasplaat, positioneer het aan de hand van de markeringen op de printer en sluit de scannerklep.

Voorbeelden van uitlijningsmarkeringen voor de scannerglas
    • Automatische documentinvoer (ADF): Plaats een document van een of meerdere pagina's op de invoerlade volgens de markeringen. Voor de meeste modellen wordt het document met de afdrukzijde naar boven en de bovenrand eerst geplaatst. Schuif de papierbreedtegeleiders naar binnen zodat deze iets tegen de rand van het papier komen.

Let op!:

Het ADF kan foto's beschadigen. Gebruik een andere methode zoals de glasplaat van de scanner of de camera van uw mobiele apparaat met de HP Smart app om foto's te kopiëren of te scannen.

Voorbeelden van laadmarkeringen voor automatische documentinvoer
  3. De kopieertaak instellen en starten.

• Inkjet printers: Druk op de knop Start kopiëren, kleur of Start kopiëren, zwart om een kopieertaak te starten. Als u meer dan één exemplaar nodig hebt, druk dan snel op de knop voor het aantal exemplaren dat u wilt printen. Het apparaat begint met kopiëren na de laatste druk op de knop.

Voorbeelden van de knop Start kopiëren in kleur

Voorbeelden van de knop Start kopiëren in kleur

Voorbeelden van de knop Start kopiëren zwart

Voorbeelden van de knop Start kopiëren zwart
    • LaserJet printers: Druk op de knop Aantal kopieën, de knop Instellingen of Kopieer Setup/menu, selecteer het aantal exemplaren dat u wilt afdrukken en druk vervolgens op de knop Start kopiëren om de kopieertaak te starten.

Als de kopieerkwaliteit niet aanvaardbaar is met behulp van de basisinstellingen voor het kopiëren van uw printer, gebruikt u de HP scansoftware zoals de HP Smart-app om het origineel in de computer te scannen en gebruik vervolgens de bewerkingshulpprogramma's om de kwaliteit van het origineel te verbeteren. U kunt vervolgens meerdere exemplaren van het scanbestand afdrukken.

De standaard kopieerinstellingen opslaan

Pas de kopieerinstellingen aan en sla deze op als standaardwaarden voor toekomstige kopieertaken. Sla de instellingen op in het menu van het bedieningspaneel van de printer of in de geïntegreerde webserver (EWS) van de printer voor printers die via het netwerk zijn aangesloten.

Kopieerinstellingen op het bedieningspaneel van de printer opslaan

Pas de standaard kopieerinstellingen aan en sla deze op in het menu display van het bedieningspaneel.

1. Raak op het bedieningspaneel van de printer Kopiëren, Document kopiëren of Foto kopiëren aan.

2. Tik op Instellingen of op het Tandwiel pictogram om de gewenste instellingen te openen en te wijzigen.

3. Ga naar de onderkant van de lijst en selecteer dan Huidige instellingen opslaan of Als nieuwe standaardwaarden instellen om de instellingen voor toekomstige kopieertaken te behouden.

Kopieerinstellingen opslaan bij de EWS (alleen voor netwerkprinters)

Gebruik de geïntegreerde webserver (EWS) om standaard kopieerinstellingen te wijzigen.

De printer moet verbonden zijn met een lokaal netwerk om toegang te krijgen tot de startpagina.

1. Zoek het IP-adres van de printer.

• Printer met een bedieningspaneel: Zoek het IP-adres in het menu Draadloos of in netwerkinstellingen.

Voorbeeld van het scherm Overzicht Draadloos
    • Printers zonder bedieningspaneelmenu: Druk een Netwerkconfiguratie of testpagina voor het draadloze netwerk af om het IP-adres te zoeken.

Bij de meeste printers drukt u tegelijk op de knoppen Draadloos en Informatie of de knoppen Draadloos en Start kopiëren zwart.

Voor HP DeskJet 6000 en 6400, ENVY 6000 en 6400 en Tango-printers houdt u de knop Informatie vast tot alle knoppen van het bedieningspaneel oplichten en druk vervolgens tegelijkertijd op de knoppen Informatie en Hervatten.

Voorbeeld van een IP-adres op het netwerkconfiguratierapport
  2. Typ het IP-adres van de printer in de adresbalk van de browser en druk vervolgens op de toets Enter of klik op het pictogram Zoeken.

Het IP-adres in een webbrowser typen
  3. Als een beveiligingscertificaat van de website wordt weergegeven, klikt u op Doorgaan.

4. Wijzig de standaard kopieerinstellingen op het tabblad Kopieer of Instellingen.

5. Klik op Toepassen om de instellingen op te slaan.