• Informatie

HP printers - Problemen met de uitlijning

Na een poging om de printkoppen of cartridges in uw printer uit te lijnen, wordt het foutbericht uitlijning niet geslaagd of uitlijning mislukt op het computerscherm of het bedieningspaneel van de printer weergegeven.

Voer de volgende taken uit in de aangegeven volgorde. Gebruik na elke taak de printer om te zien of het probleem is opgelost.

Voer een uitlijning uit

Lijn de printkoppen of cartridges uit in uw printer wanneer u deze vervangt, om de afdrukkwaliteit te verbeteren of om een uitlijningsfout op te heffen.

1. Plaats gewoon, wit papier in de invoerlade.

2. Schuif de papierbreedtegeleiders naar binnen zodat deze tegen de rand van het papier komen.

3. Druk een uitlijningspagina af.

• Configuratiescherm (printers met een aanraakscherm): Open het menu hulpprogramma's of printeronderhoud en selecteer de optie om de cartridges uit te lijnen, de printkop uit te lijnen of een uitlijningspagina af te drukken.

• HP Smart-app (Windows 10, macOS, Android, iOS): Klik in de app op uw printer, klik op Hulpprogramma's voor afdrukkwaliteit en selecteer de optie om de printkoppen of cartridges uit te lijnen.

• HP Printer Assistant (Windows): Klik op Uw printer onderhouden en selecteer dan de optie om de printkoppen of cartridges uit te lijnen.

• HP Utility (Mac): Klik op de optie om de printkoppen of cartridges uit te lijnen.

4. Als uw printer is voorzien van een scanner, volgt u de aanwijzingen op de uitlijningspagina om het te scannen en de uitlijning te voltooien.

De printer resetten

Reset de printer voor het herstellen van problemen met de printer.

1. Als uw printer een oplaadbare accu heeft, verwijdert u deze.

2. Koppel het netsnoer los van de printer zonder de printer uit te zetten.

3. Haal het netsnoer uit het stopcontact.

4. Wacht 60 seconden.

5. Sluit het netsnoer opnieuw aan op een stopcontact en de printer.

Opmerking:

HP raadt aan om de printer rechtstreeks op een stopcontact aan te sluiten.

6. Schakel de printer in om de reset te voltooien.

De inktniveaus controleren en (bijna) lege cartridges vervangen

Een laag inktniveau kan leiden tot slechte afdrukkwaliteit of fouten. HP raadt aan om vervangende inkt bij de hand te hebben wanneer de cartridges laag zijn.

1. De inktniveaus controleren.

• Via het bedieningspaneel van de printer: Zoek naar een inktdruppel, een cartridgepictogram of een menu met inktniveaus.

• Met de app HP Smart: Open de HP Smart app. De geschatte inktniveaus worden weergegeven op het beginscherm.

• Op de printersoftware: Open de printersoftware en klik vervolgens op de optie benodigdheden of inktniveaus.

• Inkttank, Smart Tank, DeskJet GT printers: Bekijk het venster inkttank op de printer. De meeste printers met inkttanks hebben een minimale vullijn.

2. Als een of meer cartridges of tanks bijna leeg zijn, of als u een melding over een laag inktniveau krijgt, vervangt u de cartridge of vult u de lege tank.

De printkoppen of cartridges schoonmaken

Gebruik een hulpmiddel voor het schoonmaken van de printkop of cartridge in de printersoftware of op het bedieningspaneel om fouten op te lossen en de afdrukkwaliteit te verbeteren.

Gebruik deze reinigingstool wanneer strepen, vegen of gekleurde of witte lijnen op afgedrukte pagina's worden weergegeven.

• Configuratiescherm (alleen voor printers met een aanraakscherm): Zoek in het menu instellingen, installatie of extra op de optie om de printkoppen of cartridges te reinigen.

• HP Smart-app (Windows 10, macOS, Android, iOS): Klik in de app op uw printer, klik op hulpprogramma's voor afdrukkwaliteit en selecteer de optie om de printkoppen of cartridges te reinigen.

• HP Printer Assistant (Windows): Klik op uw printer onderhouden en selecteer dan de optie om de printkoppen of cartridges te reinigen.

• HP Utility (Mac): Klik op de optie om de printkoppen of cartridges te reinigen.

Evalueer na het reinigen de pagina die wordt afgedrukt. Wellicht moet u de printkoppen of cartridges meerdere keren reinigen.

Cartridges of printkoppen vervangen die niet functioneren

Uitlijningspagina's met afwijkingen of ontbrekende kleuren kunnen ervoor zorgen dat de sensor in de printer de pagina verkeerd leest en de uitlijning mislukt. Controleer de pagina op problemen en vervang de defecte cartridges of printkoppen.

1. Controleer de pagina op afwijkingen zoals ontbrekende kleuren of secties. Zie de onderstaande voorbeelden voor gedeelten uitlijningspagina's zonder afwijkingen.

Opmerking:

Afhankelijk van uw printer heeft de uitlijningspagina mogelijk meerdere kleuren of alleen zwarte inkt. De meeste uitlijningspagina's bevatten een serie regels en blokken.

Voorbeelden van goede uitlijningspagina's
  2. Vervang de inktcartridges en de printkop (voor printers met een verwijderbare printkop) als u defecten hebt gevonden.

De printer laten nakijken

Laat uw HP product nakijken of vervangen als het probleem zich blijft voordoen nadat alle voorgaande stappen zijn voltooid.

Ga naar Neem contact op met HP Klantenondersteuning om een productenreparatie of -vervanging te plannen. Als u in Azië/het Pacifisch gebied bent, wordt u verwezen naar een lokaal servicecentrum in uw regio.

Ga naar HP productgarantie statuscontrole om de garantiestatus te bevestigen. Als uw product geen garantie meer heeft, zijn er mogelijk reparatiekosten van toepassing.