• Informatie

• Feedback

HP notebook-pc's en tablets - Informatie over problemen met het LCD-scherm en de bijbehorende terminologie

Definities van standaardterminologie die in de branche wordt gebruikt om diverse uiterlijke eigenschappen van LCD-schermen (liquid crystal display) te beschrijven.

Het LCD-scherm reinigen

Reinig het LCD-scherm (Liquid Crystal Display) wanneer er vlekken of krassen op het display verschijnen.

1. Schakel de computer uit en koppel vervolgens alle kabels los.

2. Maak het scherm schoon met een niet-schurende, pluisvrije doek om stof of droge deeltjes te verwijderen.

3. Bevochtig een pluisvrije doek licht met een specifieke schermreiniger, verkrijgbaar in computerwinkels.

4. Reinig het scherm met enige druk.

5. Laat het LCD-scherm volledig drogen (ongeveer 10 minuten).

Informatie over de kwaliteit van het LCD-scherm

LCD-schermen van HP en Compaq notebooks voldoen aan strenge kwaliteits- en betrouwbaarheidsnormen. Een klein percentage LCD-schermen kan echter bepaalde uiterlijke defecten of onregelmatigheden vertonen, zoals lichte of donkere punten in het weergavegedeelte. Uiterlijke onvolkomenheden kunnen zich voordoen bij alle typen LCD-schermen en zijn niet specifiek voor een model of productlijn van HP.

Termen en definities voor LCD-schermen

Bekijk de algemene voorwaarden en bepalingen die betrekking hebben op LCD's (Liquid Crystal Displays) op computers.

• Pixel: Beeldelement. Een pixel bestaat uit 1 rode (R), 1 groene (G) en 1 blauwe (B) subpixel, die afzonderlijk worden aangeduid als dots.

• Dot: Elementen waaruit een pixel bestaat. Dots hebben een van de volgende kleuren: R, G of B. Subpixeltransistor- of dotdefecten kunnen op verschillende manieren zichtbaar zijn.

• Altijd aan: Heldere dot tegen een donkere achtergrond

• Altijd uit: Donkere dot tegen een heldere achtergrond

• Vlek: Een vlek is meestal een optische vervorming als gevolg van vervuiling door vreemd materiaal in de cel. Vlekken zijn doorgaans zichtbaar als kleine, vormloze donkere gebieden.

• Lijnen: Strepen die zichtbaar zijn in het weergavepatroon van het LCD-scherm. Strepen kunnen donker of licht zijn en kunnen horizontaal of verticaal lopen.

• Polarisatordeuk: Fysieke schade aan de polarisator, waarbij het glas niet is beschadigd. Deuken worden zichtbaar als het LCD-scherm is verlicht, en zijn te zien als nalichtende witte strepen of donkere weergavepatronen. Polarisatordeuken ontstaan meestal doordat het beeldscherm zo wordt ingedrukt dat er een deuk ontstaat.

• Polarisatorluchtblaasje: Kleine luchtblaasjes achter de polarisator.

• Polarisatorkras: Fysieke schade aan de polarisator, waarbij het glas niet is beschadigd.

Criteria voor het vervangen van een LCD-scherm

Bekijk de criteria die HP gebruikt wanneer beschadigde Liquid Crystal Displays (LCD-schermen) worden opgestuurd voor de garantiedekking.

Opmerking:

HP adviseert om alle defecten aan LCD-schermen te onderzoeken bij de hoogst mogelijke resolutie en met gebruik van zowel de meest heldere als meest donkere achtergrond. Sommige defecten in subpixels zijn onder bepaalde omstandigheden namelijk niet zichtbaar.

• 720p-, HD-, SD-, SD+-, SVGA-, VGA-, WSVGA-, WXGA- en XGA-schermen, <1,05 megapixel

• 6 of meer dots in elke willekeurige combinatie en elke kleur die altijd aan of altijd uit zijn

• Elke willekeurige 2 dots binnen een straal van 25 mm van elkaar die altijd aan zijn

• Elke willekeurige 2 dots binnen een straal van 15 mm van elkaar die altijd uit zijn

• HD+-, SXGA+- en WXGA+-schermen, <1,6 megapixel

• 7 of meer dots in elke willekeurige combinatie en elke kleur die altijd aan of altijd uit zijn

• Elke willekeurige 2 dots binnen een straal van 25 mm van elkaar die altijd aan zijn

• Elke willekeurige 2 dots binnen een straal van 15 mm van elkaar die altijd uit zijn

• FHD-, UXGA- en WSXGA+-schermen, <2,1 megapixel

• 8 of meer dots in elke willekeurige combinatie en elke kleur die altijd aan of altijd uit zijn

• Elke willekeurige 2 dots binnen een straal van 25 mm van elkaar die altijd aan zijn

• WUXGA-schermen, >=2,1 megapixel

• 9 of meer dots in elke willekeurige combinatie en elke kleur die altijd aan of altijd uit zijn

• Elke willekeurige 2 dots binnen een straal van 25 mm van elkaar die altijd aan zijn

• Elke willekeurige 2 dots binnen een straal van 15 mm van elkaar die altijd uit zijn