• Informatie

• Feedback

HP desktop-pc's - hitte in de computer verminderen om oververhitting te voorkomen

Dit document is van toepassing op HP desktop-pc's.
Wanneer de temperatuur in de computer boven de 35 °C stijgt, neemt het risico van beschadiging van belangrijke interne componenten toe.
U kunt oververhitting voorkomen door de ventilatieopeningen regelmatig te reinigen en het BIOS up-to-date te houden
De volgende problemen kunnen optreden wanneer de computer oververhit raakt:
  • Nadat u de aan/uit-knop hebt ingedrukt, loopt de computer vast op een zwart scherm en start Windows niet of Windows start, maar reageert daarna niet.
  • Elementaire taken of applicaties vergen meer tijd dan normaal.
  • Windows reageert niet, start plots opnieuw op of geeft een foutmelding weer bij gebruik.
  • Games blijven hangen tijdens het spelen.
  • Ventilators in de computer produceren meer geluid omdat zij harder draaien om de computer te koelen.
  • De muis en het toetsenbord reageren niet meer.
Er zijn veel redenen waarom uw computer oververhit raakt, maar de meest voorkomende reden is een ophoping van stof op de ventilators waardoor de hitte niet meer voldoende wordt afgevoerd. Reduceer de warmte in de computer om schade aan de interne componenten te voorkomen.

Stap 1: Verhoog de efficiëntie om hitte te beperken

De computer werkt harder en genereert meer warmte als meerdere toepassingen gelijktijdig worden geopend of wanneer er grafisch intensieve videospellen worden afgespeeld.
Lees de volgende tips om de efficiëntie van uw computer te verbeteren.
  • Wijzig welke toepassingen worden uitgevoerd wanneer Windows wordt gestart met behulp van het tabblad opstarten in Taakbeheer.
  • Sluit toepassingen wanneer u deze niet meer gebruikt.
  • Sluit de Internetbrowser wanneer u deze niet meer gebruikt.
  • Verlaag de spelresolutie en de grafische instellingen als de computer warmer wordt dan normaal tijdens het afspelen.
Als het probleem zich blijft voordoen, gaat u verder met de volgende stap.

Stap 2: Laat de computer afkoelen

Verwijder het zijpaneel van de computer om te kijken of de hitteproblemen verdwijnen.
  waarschuwing:
De randen van de metalen panelen zijn scherp en kunnen snijwonden veroorzaken. Zorg dat u uw huid niet langs een metalen rand in de binnenkant van de computer schuurt.
  1. Schakel de computer uit en koppel het netsnoer los.
  2. Verwijder alle voorwerpen in de buurt van de computer.
  3. Draai de schroeven van het zijpaneel los, indien nodig.
    opmerking:
    Het zijpaneel van uw computer kan anders zijn bevestigd, maar de locatie van de schroeven moet ongeveer gelijk zijn.
    Voorbeeld van een schroef op het zijpaneel van de behuizing
  4. Schuif het zijpaneel naar achteren en weg van de computer en leg het paneel aan de kant.
      waarschuwing:
    Raak geen van de onderdelen aan de binnenkant van de computer aan, zelfs wanneer de computer uit is, om te voorkomen dat u elektrische schok krijgt of de computer beschadigd.
  5. Sluit het netsnoer weer aan, schakel de computer in en wacht vijf tot tien minuten.
  6. Wanneer het zijpaneel is verwijderd, opent u het programma dat het probleem veroorzaakte.
    • Als het ventilatorprobleem is verholpen, dan is er waarschijnlijk sprake van overmatige hitteontwikkeling binnen de computerbehuizing. Ga verder met de volgende stap.
    • Als het probleem met de ventilator niet stopt, is het mogelijk dat de softwaretoepassing het ventilatorprobleem veroorzaakt in plaats van de warmteontwikkeling binnenin de computer. Verwijder de software en installeer deze opnieuw en controleer of deze up-to-date is. Als het probleem aanhoudt, neemt u contact op met de leverancier van de software voor ondersteuning.

Stap 3: Controleren dat de computerventilators correct werken

Het probleem kan worden veroorzaakt door een ventilator die niet werkt zoals verwacht en moet worden vervangen. Afhankelijk van uw computermodel kan het soort en type ventilator variëren.
Wanneer de computer is ingeschakeld, zoekt u de ventilatoren in de behuizing en inspecteert u deze voor eventuele problemen, zoals defecten of ongewone geluiden.
  let op:
Gebruik een zaklamp om te helpen bij het vinden van elke ventilator, maar plaats de zaklamp niet in de computer om beschadiging van de interne componenten te voorkomen.
Voorbeeld van een HP desktopcomputer (links) en een HP Slimline computer (rechts)
     Voorbeeld van een ventilatorlocatie op een standaard desktopbehuizing en een Slimeline-behuizing
  1. Ventilator voor de voeding
  2. Videokaartventilator
  3. Processorventilator
  4. Ventilator van de voeding
  5. Ventilatieopening van de behuizing
  6. Behuizingventilator
  • Als alle ventilators goed werken, gaat u verder met de volgende stap.
  • Er is een probleem met een ventilator als een ventilator geluid maakt of niet beweegt. Ga naar ventilator maakt lawaai en draait constant (Windows) voor meer informatie.
      let op:
    Gebruik de computer niet als een van de ventilators niet goed werkt. Na verloop van tijd kan de blootstelling aan constante hoge temperaturen andere belangrijke interne componenten beschadigen.

Stap 4: Reinig de binnenkant van de computer

Stof kan zich ophopen rondom de interne onderdelen en de ventilators. Stofdeeltjes blokkeren de kleine luchtafvoerkanalen tussen de metalen platen, en houden de hitte vast, net als een deken.
  waarschuwing:
Wanneer u perslucht gebruikt voor het verwijderen van stof, draag dan een veiligheidsbril en een stofmasker om uw ogen en neus tegen het stof te beschermen.
  1. Schakel de computer uit en koppel het netsnoer los.
  2. Gebruik een stofzuiger om alle ventilatieopeningen te reinigen, vooral rond de ventilator van de voeding.
      let op:
    Gebruik geen stofzuiger binnenin de computer om beschadiging van de interne componenten te voorkomen.
    Voorbeelden van ventilatieopeningen
  3. Gebruik perslucht om componenten en ventilators in de computer schoon te maken.
    Voor vloeibare koelsystemen reinigt u grondig rond de radiator.
  4. Schuif het zijpaneel vanaf de achterkant weer terug op de computer.
  5. Sluit het netsnoer weer aan en schakel de computer in.
Als het probleem zich blijft voordoen, gaat u verder met de volgende stap.

Stap 5: Zorg dat er voldoende ventilatie is

Een juiste ventilatie voor de computer is belangrijk om een optimale binnentemperatuur te behouden die lager is dan 30 °C.
Volg deze richtlijnen om een goede ventilatie te waarborgen:
  • Plaats de computer rechtop op een stevig, vlak oppervlak.
  • Zorg dat er ten minste 15,25 centimeter ruimte aan de voor- en achterkant van de computer is.
  • Als de computer op grote hoogte wordt gebruikt (hoger dan 1500 meter), moet u er extra goed op letten dat de computer goed wordt gekoeld. Wanneer u de computer naar een grotere hoogte verplaatst, neemt de temperatuur in de computer met ongeveer 1 °C af voor elke 300 m.
Als het probleem zich blijft voordoen, gaat u verder met de volgende stap.

Stap 6: De pc in een koelere ruimte plaatsen

Plaats de computer in een koelere ruimte in uw huis of kantoor. Een klein verschil in temperatuur is mogelijk al de oplossing voor een component die niet werkt.
Als dit geen optie is of het probleem blijft bestaan, gaat u verder met de volgende stap.

Stap 7: Het BIOS bijwerken

Het BIOS van de computer is verouderd. Controleer of er een BIOS-update van HP is.
  let op:
Controleer of u de BIOS-update voor uw specifieke computermodel installeert. Als u de verkeerde update installeert, kan dit de computer beschadigen.
  1. Ga naar software en stuurprogramma's downloadenen navigeer naar de productpagina voor uw computer.
  2. Zoek het BIOS in de lijst.
    • Als de optie niet beschikbaar is, is het BIOS up-to-date.
    • Als de optie beschikbaar is, klikt u op BIOS en vervolgens op Download naast de update. Volg de informatie op het scherm en start de computer vervolgens opnieuw op. Voor meer informatie, ga naar Het BIOS bijwerken (Basic Input Output System).
Als het BIOS up-to-date is of het probleem blijft zich voordoen, gaat u verder met de volgende stap.

Stap 8: Vervang de thermische pasta op de processor

Als u de thermische pasta tussen de processor en het koellichaam vervangt kan dit de ventilators helpen om een optimale interne temperatuur te behouden. Thermische pasta kan na verloop van tijd uitdrogen en barsten, zodat de ventilators harder moeten werken en extra belasting voor de processor veroorzaken.
opmerking:
Vervang de thermische pasta niet als uw computer nog onder de garantie valt.
  1. Houd het volgende bij de hand:
    • Thermische pasta
    • Een platte schroevendraaier of TR15
    • Katoenen wattenstaafjes of microvezeldoekje
    • Een elektrostatische ontlading (ESD) polsband of geleidende schuimkussens voor een goede aarding
    • Reinigingsoplossing, zoals isopropylalcohol of thermische pastareiniger
        let op:
      Gebruik geen standaard 70% ontsmettingsalcohol, want dit kan corrosie veroorzaken en interne onderdelen beschadigen.
  2. Schakel de computer uit en koppel het netsnoer los.
  3. Draai de schroeven van het zijpaneel los, indien nodig.
  4. Schuif het zijpaneel naar achteren en weg van de computer en leg het paneel aan de kant.
      waarschuwing:
    De randen van de metalen panelen zijn scherp en kunnen snijwonden veroorzaken. Zorg dat u uw huid niet langs een metalen rand in de binnenkant van de computer schuurt.
    Voor vloeistofkoelsystemen raadpleegt u de onderhoudshandleiding van uw computer voor instructies voor toegang tot de processor.
  5. Plaats de desktop voorzichtig op de zijkant zodat het moederbord evenwijdig is met het werkoppervlak.
  6. Zorg dat u geaard bent en ontlaad uzelf (ESD) voordat u iets in de computer aanraakt.
      let op:
    ESD kan de interne computer onderdelen beschadigen. HP raadt u aan om een ESD-polsband te gebruiken voordat u deze stappen uitvoert.
    U kunt ook werken op een vloer zonder vloerbedekking of op een geleidende werkmat om de kans op schade door ESD te vermijden.
  7. Koppel de voedingskabel van de processorventilator los van het moederbord.
    De voedingskabel van de processorventilator loskoppen
  8. Verwijder de vier schroeven rond de processorventilator in een sterpatroon, in plaats van met de klok mee, om te voorkomen dat er onnodig druk wordt uitgeoefend op het moederbord.
    Voorbeeld van het verwijderen van de schroeven in een sterpatroon
    Voorbeeld van het verwijderen van de schroeven in een sterpatroon
  9. Haal de ventilator van het moederbord en plaats deze vervolgens met de ventilator omlaag op een vlakke ondergrond.
  10. Maak een wattenstaafje of een microvezeldoekje enigszins vochtig met een reinigingsoplossing, zoals isopropylalcohol.
    Een pluisvrije doek die is bevochtigd met alcohol
  11. Zoek de thermische pasta op de processor.
      De locaties van de thermische pasta op het koellichaam en de processor
    1. Koellichaam
    2. Processor
  12. Reinig het oppervlak van de processor voorzichtig totdat alle thermische pasta is verwijderd.
      let op:
    Haal de processorchip niet uit de houder. De processor heeft kleine contactpennen die gemakkelijk beschadigd kunnen raken.
    De processor schoonmaken
  13. Reinig het oppervlak van het koellichaam totdat alle thermische pasta is verwijderd.
    Het koellichaam schoonmaken
  14. Controleer het koellichaam en de randen van de processor op thermische pasta en verwijder het teveel aan pasta.
  15. Breng een hoeveelheid thermische pasta ter grootte van een erwt aan in het midden van de processor.
    Thermische pasta aanbrengen
  16. Centreer het koellichaam op de bovenzijde van de processor en lijn de schroeven uit met de bijbehorende gaten op het moederbord.
    De processorventilator op het moederbord centreren en uitlijnen
  17. Bevestig de schroeven in een sterpatroon totdat er weerstand is.
      let op:
    Draai de schroeven niet te strak vast. De overmaat aan druk kan de processor beschadigen en barsten in het moederbord veroorzaken.
    De processorventilator op het moederbord bevestigen
  18. Sluit de voedingskabel van de ventilator weer aan op het moederbord.
  19. Schuif het zijpaneel vanaf de achterkant weer terug op de computer.
  20. Sluit het netsnoer weer aan en schakel de computer in.
Als het probleem zich blijft voordoen, gaat u verder met de volgende stap.

Stap 9: Testen op hardwarefouten

Test de computer op defecten in de hardware, zoals het geheugen, de processor of de grafische hardware. De meeste HP desktop-pc's worden geleverd met diagnostische software waarmee hardwareproblemen kunnen worden opgespoord. Ga voor meer informatie naar Testen op hardwareproblemen.
Als de hardware niet goed functioneert, vervang dan het defecte component of gaat u verder met de volgende stap.

Stap 10: Contact opnemen met HP Klantenondersteuning

Als de vorige stappen het probleem niet hebben opgelost, neemt u contact op met HP Klantenondersteuning voor garantie en service.