• Informatie

HP Enterprise printer, HP LaserJet Pro - Google Cloudprinter installeren

Dit document is van toepassing op HP printers die geschikt zijn voor Google Cloudprinter. Voor printers die geschikt zijn voor HP ePrint gelden iets andere installatie-instructies. Ga printers voor HP ePrint naar Een HP printer instellen om via HP Cloud vanuit de cloud af te drukken.
opmerking:
Als u wilt controleren of uw printer geschikt is voor Google Cloudprinter of HP ePrint, gaat u naar Printers die Google Cloudprinter ondersteunen.
Google Cloudprinter is een mobiele afdrukoplossing die beschikbaar is voor personen met een Gmail-account. Hiermee kunt u via het web afdrukken naar printers, inclusief vanaf uw telefoon of tablet. Via de Chrome-browser kunt u vanaf een Android-, Chrome-, iOS-, OS X-, Windows- of Linux-apparaat afdrukken naar een printer met Google Cloudprinter, mits de apparaten zich op hetzelfde lokale netwerk bevinden (lokale bestemming), of naar een printer die verbonden is met de Google Cloud.
opmerking:
Als u wilt afdrukken via een printer in de buurt die zich op hetzelfde netwerk bevindt als een Android- of iOS-apparaat, hoeft u de printer niet te registreren bij de Google Cloud. Bij iOS (7.0+) gebruikt u AirPrint en bij Android 4.4 gaat u naar Google Play > Android-apps en downloadt u de de HP Print Service plug-in of de HP Mopria Print Service plug-in. Schakel de plug-in vervolgens in. Bij Android 4.3 downloadt u een andere oplossing voor mobiel afdrukken, zoals de app HP ePrint.
Met een cloudverbinding kunnen gebruikers ook naar één of meer van de volgende printerbestemmingen afdrukken:
  • Een printer in de buurt wanneer er geen verbinding is met een lokaal netwerk,
  • Een externe printer op een andere locatie, via een cloudverbinding, of
  • Een externe printer of een printer in de buurt dat zich op een ander netwerk (ander subnet) bevindt

Voordat u begint

• Zorg ervoor dat u een Gmail-account met het bijbehorende wachtwoord hebt.
  • Zorg ervoor dat u een HP printer hebt die compatibel is met Google Cloudprinter en die is bijgewerkt met de nieuwste firmware (indien nodig).
    Voor een lijst met ondersteunde printers gaat u naar Printers die Google Cloudprinter ondersteunen.
  • Zorg ervoor dat u de Chrome-browser hebt geïnstalleerd.
    opmerking:
    Andere browsers werken ook (bij een ander besturingssysteem dan Chrome), maar Chrome wordt aangeraden om voor de beste ervaring te zorgen bij gebruik van Google Cloudprinter.
  • Zorg ervoor dat u beschikt over een ondersteund besturingssysteem:
    • Android 4.3 en nieuwer
    • Chrome OS (alleen voor Chromebook)
    • iOS 7.0 en nieuwer
    • OS X 10.7 en nieuwer
    • Windows 8.1/8/7/Vista/XP
    • Linux
  • Als u zich hebt geregistreerd via de geïntegreerde webserver van de printer, controleert u of u beschikt over het IP-adres van de printer:
    • Open het menu Netwerk op het bedieningspaneel van een HP LaserJet Pro en noteer het IP-adres of selecteer Rapport om een netwerkoverzicht af te drukken.
    • Op het bedieningspaneel van een HP Enterprise printer drukt u een configuratiepagina af. Blader naar en open Beheer > Rapporten > Configuratie-/statuspagina's > Configuratiepagina en selecteer vervolgens Afdrukken.
  • Zorg ervoor dat de Chromebook, laptop of notebook zich op hetzelfde netwerk als de printer (lokaal netwerk) bevindt.
  • Controleer of de printer de status Gereed heeft, is verbonden met een bekabeld of draadloos lokaal netwerk en correct is geconfigureerd.

Stap één: De printer registreren bij de Google Cloud

Voordat u een printer kunt vinden op een netwerk of voordat de printer door de cloud wordt herkend via de Chrome-browser, Chrome-app of Cloudprinter-plug-in, moet deze worden geregistreerd op de website van Google Cloudprinter. Gebruik een van de volgende methoden om een ondersteunde HP printer te registreren:
  • Chrome-browser
  • Geïntegreerde webserver (Embedded Web Server, EWS)
  • Het bedieningspaneel (alleen HP LaserJet Pro modellen)

Methode 1: Registreren met behulp van de Chrome-browser (aanbevolen)

opmerking:
Na het registreren van de printer, moet op smartphones en tablets een app of plug-in worden gedownload die compatibel is met het besturingssysteem. Voor instructies gaat u naar Google Cloudprinter gebruiken.
  1. Open de Chrome-browser (), klik op het pictogram en selecteer Instellingen.
    opmerking:
    Als u een Chrome-browser gebruikt, kunt u ook chrome://devices typen in het adresveld, op Enter drukken en daarna naar stap 4 gaan voor het registreren van de printer.
  2. In het venster Instellingen bladert u naar de onderkant van de pagina en klikt u op de koppeling Geavanceerde instellingen weergeven.
  3. Klik onder Google Cloudprinter op Beheren.
  4. Naast de printer die wordt vermeld onder Nieuwe apparaten klikt u op Registreren Klik vervolgens opnieuw op Registreren om te bevestigen.
    opmerking:
    Als de knop Registreren is uitgeschakeld, meldt u zich aan bij uw Google-account. Als de printer niet wordt vermeld, controleert u of deze niet reeds is geregistreerd. Hiervoor gaat u naar Netwerken > Google Cloudprinter > tabblad Installatie in de geïntegreerde webserver (EWS). Als dit niet het geval is, controleert u of de Chromebook, laptop of notebook is aangesloten op hetzelfde lokale netwerk als de printer. Probeer het vervolgens opnieuw of registreer de printer op basis van de EWS-methode. Voor informatie over probleemoplossing gaat u naar Problemen met Google Cloudprinter oplossen.
  5. Selecteer OK op het bedieningspaneel van de printer.
opmerking:
Er wordt een bevestigingspagina afgedrukt wanneer het registreren van de printer is voltooid. Deze pagina bevat de id van de printer, zoals (00A123). Deze kunt u gebruiken om de printer in een lijst terug te vinden. Op de pagina staat ook het e-mailadres dat tijdens de registratie is gekoppeld aan de printer. Sla deze pagina ter referentie op.
Als het registreren mislukt, controleert u of de proxyinstellingen zijn ingeschakeld of neemt u contact op met uw systeembeheerder. Zie de sectie Proxyinstellingen inschakelen in de EWS.

Methode 2: Registreren via de geïntegreerde webserver (EWS)

1. Open de Chrome-browser () en voer in het adresveld het IP-adres van de printer in. Druk op Enter.
    Afbeelding : Voorbeeld van een IP-adres in een browservenster
  2. Klik in de geïntegreerde webserver op het tabblad Netwerken. Klik in het linkerdeelvenster onder Google Cloudprinter op Google Cloudprinter.
  3. Klik op de knop Printerclaimvel afdrukken, haal de afgedrukte pagina op en klik op OK.
  4. Open een nieuw tabblad in de Chrome-browser en voer in het adresveld de hoofdlettergevoelige URL in (goo.gl/printer/XxxX) zoals deze op het claimvel wordt weergegeven. Druk vervolgens op Enter.
    opmerking:
    De URL op het claimvel verloopt na 15 minuten. Als u te lang wacht en de claimsessie verloopt, herhaalt u de bovenstaande stappen om een nieuw claimvel af te drukken. Probeer het dan opnieuw.
  5. Wanneer de printerbevestiging in de browser wordt weergegeven, klikt u op Printerregistratie voltooien en sluit u het browsertabblad.
    opmerking:
    Er wordt een bevestigingspagina afgedrukt wanneer het registreren van de printer is voltooid. Deze pagina bevat de id van de printer, zoals (00A123). Deze kunt u gebruiken om de printer in een lijst terug te vinden. Op de pagina staat ook het e-mailadres dat tijdens de naamregistratie is gekoppeld aan de printer. Sla deze pagina ter referentie op.
  6. Sluit de EWS.
opmerking:
Als u van gedachten verandert na het registreren van de printer kunt u de printer altijd nog verwijderen. Als u de printer wilt verwijderen, gaat u naar Een Google Cloudprinter-printer beheren.
Als het registreren mislukt, controleert u of de proxyinstellingen zijn ingeschakeld of neemt u contact op met uw systeembeheerder. Zie de sectie Proxyinstellingen inschakelen in de EWS.

Methode drie: Registreren via het bedieningspaneel

opmerking:
Deze methode kan alleen worden gebruikt voor HP LaserJet Pro modellen met een aanraakscherm op het bedieningspaneel. Bij HP Enterprise modellen gebruikt u de Chrome-browser of de geïntegreerde webserver.
  1. Op het bedieningspaneel opent u het menu Instellingen ().
  2. Druk op de pijl omlaag en selecteer Netwerkinstellingen.
  3. Selecteer Google Cloudprinter, selecteer Printerclaimvel afdrukken, druk op OK en wacht tot het claimvel is afgedrukt.
  4. Open de Chrome-browser () en voer in het adresveld de hoofdlettergevoelige URL in (goo.gl/printer/XxxX) zoals deze op het claimvel wordt weergegeven. Druk vervolgens op Enter.
    opmerking:
    De URL op het claimvel verloopt na 15 minuten. Als u te lang wacht en de claimsessie verloopt, herhaalt u de bovenstaande stappen om een nieuw claimvel af te drukken. Probeer het dan opnieuw.
  5. Wanneer de printerbevestiging in de browser wordt weergegeven, klikt u op Printerregistratie voltooien en sluit u het browsertabblad.
    opmerking:
    Er wordt een bevestigingspagina afgedrukt wanneer het registreren van de printer is voltooid. Deze pagina bevat de id van de printer, zoals (00A123). Deze kunt u gebruiken om de printer in een lijst terug te vinden. Op de pagina staat ook het e-mailadres dat tijdens de registratie is gekoppeld aan de printer. Sla deze pagina ter referentie op.
Als het registreren mislukt, controleert u of de proxyinstellingen zijn ingeschakeld of neemt u contact op met uw systeembeheerder. Zie de sectie Proxyinstellingen inschakelen in de EWS.
Om af te drukken gaat u naar Google Cloudprinter gebruiken.

Stap twee: De printer delen met andere Gmail-accountgebruikers (optioneel)

Wanneer de HP printer is geregistreerd bij de Google Cloud kan deze worden gedeeld met andere Gmail-accountgebruikers zodat zij ook via de printer kunnen afdrukken via een cloudverbinding.
opmerking:
Deze functie werkt niet met e-mailadressen die niet zijn gekoppeld aan een Gmail-account of een door Google gehost domein.
  1. Open de Chrome-browser ().
  2. Klik op het pictogram en selecteer Instellingen.
  3. Blader omlaag, klik op Geavanceerde instellingen weergeven en klik onder Google Cloudprinter op Beheren.
  4. Onder Mijn apparaten zoekt u de printer. Klik op Beheren en sluit vervolgens het venster Instellingen.
  5. Klik op Delen in het venster van Google Cloudprinter.
  6. In het vak Mensen uitnodigen typt of plakt u de Gmail-adressen (gescheiden met komma's) van de accountgebruikers waarmee u de printer wilt delen.
    opmerking:
    Als de printer wordt gedeeld als 'Iedereen met de koppeling heeft toegang', geldt er automatisch een standaardlimiet van 15 pagina's. Als u deze instelling wilt wijzigen, klikt u op Delen en wijzigt u de waarden bij Openbaar afdrukken.
  7. Wanneer u klaar bent met het invoeren van Gmail-adressen klikt u op Delen.
    opmerking:
    Als u wilt delen met een groep, moet de groep eerst worden ingesteld. Ga naar het helpcentrum voor Google-groepen op https://support.google.com/groups/.
  8. Klik in de e-mail over Google Cloudprinter op Printer toevoegen en klik vervolgens op Accepteren.
Gmail-accountgebruikers kunnen nu afdrukken via de gedeelde Google Cloudprinter-printer.

Proxyinstellingen inschakelen in de geïntegreerde webserver (EWS)

Om de printer te laten communiceren met de Google Cloudprinter-website, heeft de printer mogelijk een proxy nodig. Volg deze stappen als u proxyinstellingen wilt inschakelen:
  1. Open de Chrome-browser () en voer in het adresveld het IP-adres van de printer in. Druk op Enter.
    Afbeelding : Voorbeeld van een IP-adres in een browservenster
  2. Klik in de EWS op het tabblad Netwerken en klik in het linkerdeelvenster op Proxyinstellingen of Webproxy.
  3. Voer de proxyinformatie in en klik op Toepassen.
    opmerking:
    Wanneer u proxyinstellingen wijzigt, wordt er geen bevestigingsbericht weergegeven. Als u wilt bevestigen dat de wijzigingen zijn toegepast, selecteert u een ander tabblad en keert u terug naar het tabblad Netwerken.
  4. Probeer de printer opnieuw te registreren via de Chrome-browser, de EWS of het bedieningspaneel.
Als u geen proxy kunt instellen, neemt u contact op met uw systeembeheerder of internetprovider.